Οι κάλπες μίλησαν – Ο Μακρόν δεν κατάλαβε

Οι κάλπες μίλησαν – Ο Μακρόν δεν κατάλαβε , Βαγγέλης Σαρακινός

“Πρασινίζει” ακόμη περισσότερο, από σήμερα, ο Μακρόν και ετοιμάζεται να δώσει «ισχυρές απαντήσεις» στους προβληματισμούς και τα αιτήματα των Οικολόγων. Αφορμή είναι, βεβαίως, η σημαντική άνοδος των Πρασίνων στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, που διεξήχθη την Κυριακή στη Γαλλία. Ωστόσο, και αυτή η ενέργεια του Γάλλου προέδρου έρχεται να δείξει ότι, για άλλη μία φορά, διαβάζει λανθασμένα το μήνυμα του εκλογικού σώματος.

Νικητής του χθεσινού, δεύτερου γύρου, των δημοτικών εκλογών δεν είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι παίρνουν πολλούς μεγάλους δήμους, ανάμεσά τους η Λιόν, η Μασσαλία και το Μπορντό. Ο πραγματικός νικήτης είναι η τεράστια αποχή, η οποία, όπως το ίδιο το Ελιζέ ανακοίνωσε, έφτασε στο 60%. Η αποχή ρεκόρ θα μπορούσε να αποδοθεί στην πανδημία, τις επιπτώσεις της και κυρίως τον φόβο των πολιτών για τον κορωνοϊό. Μια τέτοια εξήγηση θα ήταν όμως επίσης λανθασμένη.

Ο Μακρόν εξελέξη πριν τρία χρόνια πρόεδρος της Γαλλίας με ένα συντριπτικό ποσοστό 66%, έναντι 34% που πήρε η αντίπαλός του Λεπέν. Και σε εκείνες τις εκλογές όμως, οι μισοί Γάλλοι δεν προσήλθαν στις κάλπες, στον δεύτερο γύρο. Μάλιστα, η αποχή ήταν τόσο μεγάλη, που κάλιστα ο Μακρόν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “πρόεδρος της αποχής”.

Έμεινε πίσω το “Εμπρός”

Από τότε συνέβησαν πολλά. Ο Μακρόν παρουσίασε το όραμά του για την Ευρώπη, αλλά η Μέρκελ άρχισε να απαντά σε αυτό, αφού πέρασε σχεδόν ένας χρόνος. Επιχείρησε επίσης μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της Γαλλίας, αλλά αναγκάστηκε να την τροποποιήει και να την παγώσει, καθώς βρήκε απέναντί του τις μαζικές και πολύμηνες κινητοποιήσεις των “Κίτρινων Γιλέκων”. Κινητοποιήσεις, στις οποίες δοκιμάστηκαν και οι “δημοκρατικές αρχές” του.

Το χθεσινό αποτέλεσμα, η αποχή και η πτώση του κόμματος του Γάλλου προέδρου, έρχονται να δείξουν ότι ο Μακρόν, σε αυτά τα τρία χρόνια της προεδρίας του, δεν έπεισε τους Γάλλους πολίτες: ούτε στο να συμμετέχουν στις πολιτικές διεργασίες ούτε φυσικά στο να επικροτήσουν τις πολιτικές επιλογές του. Για το πρώτο, την αποχή, ο Μακρόν εξέφρασε ήδη από το βράδυ της Κυριακής την ανυσηχία του, αν και μερίδιο φαίνεται ότι έχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Σε ό,τι αφορά την πτώση του κόμματός του, στεκόμενος μόνον στην περιστασιακή άνοδο των Πρασίνων, ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί σήμερα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να καλύψει τις προσδοκίες των οικολογικών ανησυχιών των πολιτών. Η Οικολογία, η κλιματική αλλαγή και η πράσινη ανάπτυξη δεν έλλειψαν όμως ποτέ από την ατζέντα του Μακρόν. Αυτό, ωστόσο, δεν μείωσε τα ποσοστά της αποχής ούτε απέτρεψε την βαριά ήττα του En Marche.

Υπό αυτό το πρίσμα, αποτελεί λάθος ανάνωση του μηνύματος που έστειλε το εκλογικό σώμα η σημερινή επιλογή του Γάλλου προέδρου να “πρασινίσει” και άλλο το κόμμα του. Αν το βασικό θέμα των ψηφοφόρων ήταν η κλιματική αλλαγή θα είχαν λόγους να προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες και να ψηφίσουν είτε την οικολογική εκδοχή του Μακρόν είτε εκείνη των Πρασίνων. Τα Κίτρινα Γιλέκα, άλλωστε, τα οποία έκαναν και τη μεγαλύτερη ζημιά στη δημοτικότητα του, δεν βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν περισσότερες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Αντιθέτως κινητοποιήθηκαν επί μήνες σε ολόκληρη τη Γαλλία, ζητώντας να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας και να υπάρξει περισσότερη άμεση δημοκρατία.

Πολίτες μόνο για το Κλίμα

Για αυτό το δεύτερο, ο Μακρόν άνοιξε έναν πανεθνικό διάλογο, το μεγαλύτερο βάρος του οποίου σήκωσαν οι Δήμοι. Ούτε αυτό οφέλησε όμως τελικά το κόμμα του και τους υποψηφίους του. Σήμερα, πριν μεταβή στη Γερμανία για συνομιλίες με τη Μέρκελ, ενόψει της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, ο Γάλλος πρόεδρος υποδέχθηκε τα μέλη της Σύμβασης Πολιτών για το Κλίμα (CCC), η οποία προέκυψε μέσα από τον πανεθνικό διάλογο-απάντηση στα Κίτρινα Γιλέκα.

Στη συνάντηση αυτή, ο Μακρόν δεσμεύτηκε για τη χορήγηση επιπλέον χρηματοδότησης, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, στις διεργασίες επιτάχυνσης μιας περισσότερο “πράσινης οικονομίας”. Πρόσθεσε επίσης, ότι θα κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς για την χάραξη πολιτικών που θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον και δήλωσε έτοιμος να προκηρύξει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να ενσωματωθούν σε αυτό στόχοι για το κλίμα. Εάν βεβαίως, το επιτρέψει το κοινοβούλιο.

Η συζήτηση όμως περιορίζεται και πάλι στο κλίμα, την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, και το ερώτημα είναι, ποιες από τις 149 προτάσεις που έκαναν τα μέλη της Σύμβασης Πολιτών θα κρατήσει τελικά ο πρόεδρος Μακρόν. Ειδικά, όταν πολλές από αυτές χαρακτηρίζονται από τους οικολόγους «δειλές, αλλά αναγκαίες» και η δεξιά αντιπολίτευση, η οποία προβάλει ως ο μοναδικός αντίπαλος αξιώσεων, κάνει ήδη λόγο για «τιμωρητική οικολογία».

Ο Μακρόν, ωστόσο, μετά την κρίση της πανδημίας, υποσχέθηκε να επαναδιαμορφώσει την προεδρία του, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που μίλησε για την «επανεφεύρεσή» της. Σε αυτήν ενέταξε βεβαίως την βούλησή του για μια «οικολογική και αλληλέγγυα οικονομία», η οποία θα βοηθήσει τη Γαλλία να βγει από την ύφεση που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Πως όμως θα γίνει αυτό; Σίγουρα όχι με την υιοθέτηση μέτρων, όπως η απαγόρευση των θερμαινόμενων υπαίθριων χώρων καφέ και εστιατορίων (τα περισσότερ απο τα οποία απειλούνται με κλείσιμο μετά την καραντίνα) που ζητούν οι οικολογικές ΜΚΟ, αφήνοντας όμως εκτός το ζήτημα του φόρου άνθρακα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι