Οι καραμπόλες στο τρίγωνο ΗΠΑ-Ισραήλ-Χούτι
14/01/2024Και εκεί που έλεγες ότι οι αμερικανικές πιέσεις προς τον Νετανιάχου –όπως εκφράστηκαν από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ– συνιστούν θετική εξέλιξη για αποκλιμάκωση των επιθέσεων στην Γάζα, ήρθε το πρώτο αμερικανοβρετανικό πυραυλικό χτύπημα στους Χούτι για να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή. Μάλιστα, το Σάββατο πρωί σημειώθηκαν νέα πλήγματα κατά των Χούτι στην πρωτεύουσα Σαναά και αργότερα δημοσιεύτηκαν αναφορές για νέο πλήγμα στο λιμάνι Χοντέιντα.
Μένει να δούμε αν αυτές οι επιχειρήσεις θα περιορίσουν την δυνατότητα των σιιτών ανταρτών της Υεμένης να βάλλουν κατά εμπορικών πλοίων, ή θα βάλουν φωτιές σε περισσότερες περιοχές στη Μέση Ανατολή. Οι Χούτι απάντησαν στις επιδρομές που πραγματοποίησαν ΗΠΑ και Βρετανία, υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις αυτές απέτυχαν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές και τόνισαν πως θα συνεχίσουν να εξαπολύουν επιθέσεις σε πλοία που έχουν προορισμό λιμάνια του Ισραήλ. Με λίγα λόγια τα χτυπήματα –και οι υποσχέσεις για αντίποινα– δημιουργούν κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή.
Λίγες ώρες πριν από τις δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν, φάνηκε πως οι Αμερικανοί επιχειρούν να συγκρατήσουν το Νετανιάχου από το σχέδιο να διώξει τους Παλαιστίνιους από τη γη τους. Διότι αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη εδώ και τρείς μήνες έχει μεγάλο πολιτικό κόστος και για τις ΗΠΑ, την προστάτιδα δύναμη του Ισραήλ. Μεγάλο είναι και το κόστος για την Ευρώπη όπου οι διαδηλώσεις για τον τερματισμό της σφαγής χιλιάδων αμάχων Παλαιστίνιων είναι συνεχείς και μαζικές. Μεγάλο το κόστος συνολικά για τη Δύση που εισπράττει την οργή του μουσουλμανικού κόσμου, αναζωπυρώνοντας νέες διαθέσεις τρομοκρατικών απαντήσεων.
Το κλειδί στη Μέση Ανατολή
Και ο Μπλίνκεν ομολόγησε «ότι ένα παλαιστινιακό κράτος είναι το κλειδί για κάθε ειρηνευτικό σχέδιο και πρέπει να υπάρξει περιφερειακή συνεργασία για την επίτευξη αυτού του στόχου». Το ίδιο είχε πει και ο Τζωρτζ Μπους τζούνιορ μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, χαρακτηρίζοντας το άλυτο παλαιστινιακό πρόβλημα “μήτρα του κακού”, αλλά από τότε πέρασαν 20 χρόνια και κανείς δεν κατάφερε να σταματήσει την επεκτατική σε βάρος των Παλαιστινίων πολιτική των ισραηλινών κυβερνήσεων.
Είναι πλέον φανερό πως το σύστημα Μπάιντεν δεν είχε διαβάσει καλά τις προθέσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου που θεώρησε την ισοπέδωση της Γάζας και την εκδίωξη των Παλαιστινίων ως σωτήρια λύση για το πολιτικό του μέλλον στην εξουσία. Πλην, όμως, πάνω από 24.000 νεκροί –κυρίως γυναικόπαιδα– δεν αφήνουν άλλο χρόνο για τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης προς αυτή τη λύση.
Το Ισραήλ στη Χάγη
Θα υποχωρήσει στις πιέσεις αυτές ο Νετανιάχου και οι ακραίοι σύμμαχοί του στην κυβέρνηση; Υπάρχει τρόπος να τον σταματήσουν οι Αμερικανοί; Αυτό θα το μάθουμε σύντομα καθώς από την Πέμπτη, ύστερα από προσφυγή της Νότιας Αφρικής, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη για το αν η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα προκαλεί εγκλήματα πολέμου. Και το ερώτημα είναι αν οι Αμερικανοί θα επιτρέψουν καταδίκη του Ισραηλινού πρωθυπουργού για να σταματήσει η σύγκρουση στη Γάζα.
Κι αυτό μπορούν να το κάνουν, όπως πίεσαν και εξασφάλισαν καταδίκη του Πούτιν, όταν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στις 17 Μαρτίου του 2023 εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Ρώσου προέδρου μετά από καταγγελίες για σχέδιο βίαιης απέλασης χιλιάδων παιδιών της Ουκρανίας στη Ρωσία! Ενώ στη Γάζα, τα χιλιάδες παιδιά καταλήγουν σε φέρετρα! Να θυμίσουμε ότι στο καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αναφέρονται 15 περιπτώσεις που συνιστούν εγκλήματα πολέμου.
Μεταξύ αυτών είναι: «Εκ προθέσεως δολοφονία αθώων ανθρώπων. Σκόπιμη διοχέτευση επίθεσης κατά του άμαχου πληθυσμού ως μη άμεσης συμμετοχής στις εχθροπραξίες. Σκόπιμη επίθεση εναντίον κτιρίου αφιερωμένου στη θρησκεία, στην εκπαίδευση, στην τέχνη, στην επιστήμη ή για φιλανθρωπικούς σκοπούς, στα ιστορικά μνημεία, στα νοσοκομεία, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικές υποδομές. Χρήση δηλητηρίου ή τοξικών όπλων».
Χούτι και παλαιστινιακό κράτος
Το σενάριο ίδρυσης παλαιστιακού κράτους είναι πλέον προτεραιότητα, ή υπονομεύτηκε από τις κινήσεις κατά των Χούτι στην Υεμένη; Υπάρχει πάντα η πιθανότητα εμπλοκής τόσο της Χεζμπολάχ στο Λίβανο όσο και του Ιράν, το οποίο παραμένει πάντα στο στόχαστρο των Ισραηλινών και των Αμερικανών, οι οποίοι αναμένουν να κάνει κάτι για να το πλήξουν. Και αν μπερδευτεί το πράγμα ως εκεί, τότε είναι πολύ αμφίβολο αν μπορεί να βρεθεί λύση στο Παλαιστινιακό.
Το πολιτικό ερώτημα είναι, αν μια ευρύτερη ανάφλεξη με πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή εξυπηρετεί τα πολιτικά συμφέροντα του προέδρου Μπάιντεν, καθώς το έτος που διανύουμε είναι εκλογικό. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις επιθέσεις στην Υεμένη αντιπολεμικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Times Square της Νέας Υόρκης και έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον των πυραυλικών πληγμάτων των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά των Χούτι. Τόνισαν τον κίνδυνο η επιχείρηση αυτή να αναζωπυρώσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Σίγουρα όμως οι πυραυλικές επιθέσεις προσφέρουν σανίδα σωτηρίας στον Νετανιάχου, ο οποίος αγωνίζεται να παραμείνει στην εξουσία, μετατοπίζοντας την επικαιρότητα άλλου. Ίδωμεν…