Οι Κύπριοι θα πληρώσουν τα σπασμένα της τουρκικής οικονομίας

Κώστας Βενιζέλος
656

Η τουρκική οικονομία κατρακυλά και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πορεία της τόσο από τις διεθνείς αγορές όσο και εσωτερικά. Το τουρκικό νόμισμα πέφτει εδώ κι εβδομάδες και οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας. Ο Ερντογάν θέλει να ελέγχει πλήρως τη διαχείριση της οικονομίας γι' αυτό και διόρισε τον γαμβρό του, τον σύζυγο της μεγαλύτερης κόρης του, επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών.

Ο διορισμός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ προκάλεσε από την πρώτη στιγμή αναταράξεις στην αγορά ενώ, την ίδια ώρα με τις εξουσίες που του παρέχει το σουλτανάτο, ο Ερντογάν εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα προεδρικό διάταγμα. Με το διάταγμα έδωσε στον εαυτό του το προνόμιο να διορίζει αναπληρωτές του διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η συναίνεση του διοικητή. Αυτό ενίσχυσε την ανησυχία και τη νευρικότητα στις αγορές.

Τι σημαίνει για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά η οικονομική κρίση στην Τουρκία; Το καθεστώς Ερντογάν μπορεί να αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο. Αυτού του χαρακτήρα τα καθεστώτα και όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις συμπεριφορές του, θεωρούν πως την πίεση που θα αισθανθεί από την οικονομία θα την εξωτερικεύει. Θα εκτονώνει την εσωτερική πίεση αναδεικνύοντας τον διαχρονικό εχθρό, τους Έλληνες. Γι' αυτό και εκτιμάται πως θα σκληρύνει τη στάση του και θα είναι πιο επιθετικός.

Την ίδια ώρα πρέπει να σημειωθεί πως κατά την παράνομη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, την περασμένη Τρίτη, ο Ερντογάν έδωσε υποσχέσεις στους Τουρκοκύπριους για ενίσχυση του βιοτικού τους επιπέδου. Πώς θα γίνει αυτό; Μένοντας οι Τουρκοκύπριοι πιστοί στους σχεδιασμούς της Άγκυρας σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά και το Κυπριακό.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.