Οι μεγάλοι κερδισμένοι στις αμερικανικές εκλογές
08/11/2018Πέρα από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει της παράδοσης που θέλει την αντιπολίτευση να κερδίζει το Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές, υπάρχουν μια σειρά άλλοι μεγάλοι νικητές από την χθεσινή αναμέτρηση. Πρόκειται για προσωπικότητες που έπεισαν τους ψηφοφόρους και κατάφεραν τις δικές τους ιδιαίτερες νίκες.
Ανάμεσα σε αυτούς ένας δεδηλωμένος ομοφυλόφιλος κυβερνήτης, αλλά και δύο μουσουλμάνες και μία ινδιάνα που για πρώτη φορά θα μπουν στο Καπιτώλιο. Περίοπτη θέση κατέχει βέβαια και η Αγιάνα Πρίσλει, η πρώτη αφροαμερικανή που θα εκπροσωπήσει την Μασαχουσέτη στο Κογκρέσο.
Η Αγιάνα Πρίσλει ήταν η πρώτη Αφροαμερικανίδα που εξελέγη πριν από οκτώ χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο της Βοστώνης. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε επικρατήσει του απερχόμενου Δημοκρατικού Μάικλ Καπουάνο και στις χθεσινές εκλογές, ελλείψει και άλλου Ρεπουμπλικανού αντιπάλου, αναδείχθηκε πρώτη Αφροαμερικανίδα γερουσιαστής από την Μασαχουσέτη.
Ο πρώτος ομοφυλόφιλος κυβερνήτης
Ο Τζάρεντ Πόλις είναι από χθες ο πρώτος δεδηλωμένος ομοφυλόφιλος που εκλέγεται κυβερνήτης Πολιτείας των ΗΠΑ, καθώς επικράτησε του ρεπουμπλικανού Ουόλκερ Στέιπλτον, στο Κολοράντο.
Στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Δημοκρατικός υποψήφιος προώθησε θέσεις για τον περιορισμό της οπλοκατοχής και την κατάργηση της θανατικής ποινής, αλλά και μια σειρά μέτρων για την καλυτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών, όπως οι ολοήμεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Πριν τον Πόλις, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής το 2008, πρώτη αμφιφυλόφιλη κυβερνήτης στις ΗΠΑ ήταν η Κέιτ Μπράουν στο Όρεγκον, το 2015, ενώ το 2004, ο Τζιμ ΜακΓκρίβι, του Νιού Τζέρσεϊ είχε αποκαλύψει την ομοφυλοφιλία του και παραιτήθηκε.
Οι Ινδιάνες
Οι χθεσινές εκλογές στέλνουν για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ ιθαγενείς βουλευτές στο Κογκρέσο. Πρώτη η Δημοκρατική Σαρίς Ντέιβις, η οποία κατάφερε να κερδίσει τον Κέβιν Γιόντερ στο Κάνσας, ένα προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων.
Δικηγόρος, ακτιβίστρια, λάτρης των πολεμικών τεχνών και δεδηλωμένη ομοφυλόφιλη, η Ντέιβιντς έγινε έτσι η πρώτη ιθαγενής στην ιστορία των ΗΠΑ που εκλέγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Μαζί της και η Ντεμπ Χάαλαντ, μέλος της φυλής Pueblo of Laguna, η οποία κέρδισε την μάχη στο Νέο Μεξικό. Η Χάαλαντ υπήρξε επίσης ακτιβίστρια και έχει δώσει πολλές μάχες για θέματα της λεγόμενης προοδευτικής ατζέντας, με κυριότερα το σύστημα περίθαλψης του Ομπάμα και την καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου. Είχε ταχθεί επίσης υπέρ της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ με το ερωτηματικό της καθαίρεσης.
Οι πρώτες μουσουλμάνες στο Κογκρέσο
Η Δημοκρατική Ρασίντα Τλάιμπ, με ρίζες από την Παλαιστίνη, και η επίσης Δημοκρατική πρώην πρόσφυγας από την Σομαλία, Ιλχάν Ομάρ, είναι οι δύο πρώτες μουσουλμάνες που εκλέγονται στο Κογκρέσο.
Η Ρασίντα Τλάιμπ από το Μίσιγκαν έχει δηλώσει ότι θέλει να υψώσει την φωνή της στον Τραμπ ενάντια στην ισλαμοφοβία και την αντιμεταναστευτική ατζέντα του. Είχε απομακρυνθεί άλλωστε στο παρελθόν, το 2016, από μια προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ, όπου είχε πάει για να διαμαρτυρηθεί, φωνάζοντας αν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος τότε, έχει διαβάσει ποτέ το Σύνταγμα της χώρας.
Η άλλη μουσουλμάνα που μπαίνει στο Κογκρέσο, επίσης με το Δημοκρατικό κόμμα, προέρχεται από την Μινεσότα. Πρόκειται για την Ιλχάν Ομάρ, η οποία είχε εκλεγεί προηγουμένως στην τοπική Βουλή, προωθώντας και αυτή θέματα της προοδευτικής ατζέντας, αλλά και αιτήματα για την επιδότηση φοιτητών που προέρχονται από φτωχές οικογένειες.
Μάρσα Μπλάκμπερν και Μιτ Ρόμνι
Ιδιαίτερη σημασία έχει η νίκη της Ρεμπουμπλικανής Μάρσα Μπλάκμπερν, η οποία αναδεικνύεται η πρώτη γυναίκα γερουσιαστής του Τενεσί. Η νίκη της είναι βέβαια διπλή, καθώς είχε να αντιμετωπίσει και την εκστρατεία που έκανε εναντίον της η διάσημη τραγουδίστρια της ποπ Τέιλορ Σουίφτ, στηρίζοντας τον Δημοκρατικό αντίπαλό της.
Σημαντική θεωρείται και η νίκη του Μιτ Ρόμνι, ο οποίος κατάφερε να μπει αυτή τη φορά στη Γερουσία εκπροσωπώντας τη Γιούτα. Με την νίκη αυτή, ο 71χρονος πρώην αντίπαλος του Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2012, επιστρέφει επισήμως στην κεντρική πολιτική σκηνή. Σε αντίθεση ωστόσο με την Μπλάκμπερν, η οποία θεωρείται πιστή σύμμαχος του Τραμπ, ο Ρόμνι είναι αμφίβολο αν θα στηρίξει πλήρως την πολιτική ατζέντα του Τραμπ, καθώς έχει καταφερθεί αρκετές φορές εναντίον του.
Ο ανερχόμενος αστέρας
Ο Μπέτο Ο’Ρουρκ, ο 40χρονος ανερχόμενος αστέρας του Δημοκρατικού Κόμματος, δεν κατάφερε τελικά να κερδίσει στην αμφίρροπη μάχη του Τέξας, όπου επικράτησε και πάλι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ και διατήρησε την έδρα του στην Γερουσία.
Το Τέξας αποτελεί άλλωστε προπύργιο των συντηρητικών και η μάχη ήταν ιδιαίτερα σκληρή. Ο σαραντάχρονος Δημοκρατικός εκτιμάται ότι πλήρωσε πάντως την υπεράσπιση που πρόσφερε στους παίκτες του αμερικανικού φουτμπόλ, όταν γονάτιζαν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία.