Οι μισθοφόροι του Ερντογάν “φρενάρουν” την εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Οι μισθοφόροι του Ερντογάν “φρενάρουν” την εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, Βαγγέλης Σαρακινός

Ολοένα και πιο ξεκάθαρη γίνεται η εμπλοκή της Τουρκίας και του Ερντογάν στις συγκρούσεις που είναι σε εξέλιξη από την Κυριακή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όταν αζερικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον του αρμενικού θύλακα. Μετά την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της πρωτεύουσας της Αρμενίας Ερεβάν, πληροφορίες από τη Συρία επιβεβαίωσαν, για άλλη μία φορά, και την παρουσία μισθοφόρων υποστηριζόμενων από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο σπανίως έχει διαψευσθεί για τις αναφορές του, τουλάχιστον 28 Σύριοι μαχητές, έχουν σκοτωθεί στις μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, πολεμώντας στο πλευρό των Αζέρων. Μάλιστα, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ανέφερε ότι πρόκειται για μέλη πιστών στον Ερντογάν αντάρτικων ομάδων, που είχαν αναπτυχθεί στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού. Οι 28 νεκροί ήταν μεταξύ των 850 μισθοφόρων που στάλθηκαν από την Τουρκία για να βοηθήσουν τους Αζέρους.

Την ίδια ώρα, το Γαλλικό Πρακτορείο κατάφερε να επιβεβαιώσει τον θάνατο τριών από αυτούς, μέσω των οικογενειών τους, οι οποίες είχαν ενημερωθεί για τον θάνατό τους. Παραλλήλως, χρήστες του διαδικτύου από τη βόρεια Συρία ανάρτησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες τεσσάρων μαχητών που έπεσαν στις μάχες.

Τζιχαντιστές του Ερντογάν 

Σημειώνεται ότι η Αρμενία, από την έναρξη των συγκρούσεων την περασμένη Κυριακή, κατηγορεί την Τουρκία ότι μεταφέρει στο Αζερμπαϊτζάν μισθοφόρους από τη Συρία. Η Άγκυρα το αρνείται, όπως άλλωστε και την παρουσία Τούρκων στρατιωτικών συμβούλων, ωστόσο ο Ερντογάν και κορυφαίοι υπουργοί του διαμηνύουν συνεχώς ότι θα στηρίξουν το τουρκόφωνο Μπακού με κάθε μέσο και επί του πεδίου.

Την παρουσία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μισθοφόρων από τη Συρία, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πρώην τζιχαντιστές, αρνείται και το Αζερμπαϊτζάν. Μάλιστα ο σύμβουλος του Αζέρου προέδρου χαρακτήρισε «παραπληροφόρηση» τις καταγγελίες, τονίζοντας ότι «το Αζερμπαϊτζάν δεν χρειάζεται ξένους μαχητές γιατί έχει επαγγελματικό στρατό». Αναφορά στο θέμα έκαναν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος και ο Αρμένιος πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, με πρωτοβουλία της αρμενικής πλευράς. Μια επικοινωνία που έγινε λίγες ώρες μετά την ανεπιτυχή επίθεση με drones εναντίον της αρμενικής πρωτεύουσας, για την οποία το Ερεβάν κατηγορεί το Μπακού.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεν έγινε πάντως γνωστό, αν η Αρμενία ζήτησε την ενεργοποίηση της Συμφωνίας της Τασκένδης για στρατιωτική υποστήριξη μετά την χθεσινή επίθεση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, Πούτιν και Πασινιάν εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συμμετοχή στις εχθροπραξίες μισθοφόρων μαχητών που ανήκουν σε μη νόμιμες οργανώσεις της Μέσης Ανατολής. Η Μόσχα, άλλωστε, τους έχει αποκαλέσει τρομοκράτες.

Πρωτοβουλία Μακρόν 

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και για διπλωματική διευθέτηση της κρίσης, επικαλούμενος την κοινή δήλωσης των προέδρων των χωρών της ομάδας του Μινσκ στον ΟΑΣΕ (Ρωσία, Γαλλία, ΗΠΑ). Αργά την Παρασκευή πάντως, μία ημέρα μετά την κοινή δήλωση, ο Μακρόν εμφανίστηκε ως κομιστής μιας «νέας μεθόδου» για την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στο Ερεβάν και το Μπακού, στο πλαίσιο της μεσολαβητικής προσπάθειας της Ομάδας του Μινσκ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, αφού ανακοίνωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Αζέρο ομόλογό του και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας είπε ότι «η επιχείρηση προσέγγισης των δύο πλευρών θα ξεκινήσει από απόψε». Ο ίδιος τόνισε ότι εντείνει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης στη σύγκρουση, ως συμπρόεδρος της Ομάδας του Μινσκ. Συμπρόεδροι είναι όμως και ο Τραμπ με τον Πούτιν. Ο πρώτος, ωστόσο, έχει προσβληθεί από Covid-19, μεσούσης τη προεκλογικής εκστρατείας, και ο δεύτερος είναι σύμμαχος της Αρμενίας και έχει μειωμένη επιρροή στο Αζερμπαϊτζάν μετά την προσέγγιση του Αλίεφ από τον Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι η Αρμενία ανακοίνωσε ήδη ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την ομάδα μεσολάβησης (ομάδα του Μινσκ) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Δήλωσε μάλιστα έτοιμη να δεσμευτεί για μια νέα εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στη βάση των συμφωνιών του 1994-1995. Υπάρχει, όμως, ένας που αντιδρά και αυτός δεν είναι άλλος από τον Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι οι τρεις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία) δεν θα έπρεπε να έχουν κανέναν λόγο σε αυτήν την κρίση στον νότιο Καύκασο(!). Τις κατηγόρησε, άλλωστε, από την αρχή ότι εδώ και τριάντα χρόνια δεν έκαναν τίποτε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι