ΘΕΜΑ

Οι σχέσεις της Μοσάντ με την ΜΙΤ και ο “πολιτικός” Γιόσι Κοέν

Οι σχέσεις της Μοσάντ με την ΜΙΤ και ο "πολιτικός" Γιόσι Κοέν, Νεφέλη Λυγερού

Τα τελευταία χρόνια, η Μοσάντ έχει συνεργαστεί στενά με μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών, όπως η CIA, η βρετανική MI6 με σκοπό τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση τζιχαντιστών, που συμμετείχαν σε μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στενή σχέση μεταξύ της Μοσάντ με την τουρκική μυστική υπηρεσία MIT.

Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post και μία πράκτορας του FBI έχουν υπογράψει ένα άρθρο, το οποίο περιγράφει την σχέση αυτή, καθώς και κοινές επιχειρήσεις. Αποκαλύπτει με στοιχεία στρατολογήσεις Αμερικανών αξιωματούχων από την τουρκική ΜΙΤ, επιχειρήσεις διείσδυσης στο FBI Τούρκων πρακτόρων, καθώς και περιπτώσεις λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Το Ιράν βρίσκεται στο στόχαστρο της Μοσάντ εδώ και δεκαετίες. Οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και πρωτότυπες τακτικές για να δολοφονούν στόχους στο Ιράν με κατά το δυνατόν μειωμένο ρίσκο. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη εξόντωση του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Φαχριζαντέχ στην Τεχεράνη, ο οποίος είναι ο τελευταίος κρίκος σε μία αλυσίδα δολοφονιών Ιρανών επιστημόνων που ασχολούνταν με το πυρηνικό πρόγραμμα.

Σε τρία λεπτά και χωρίς φυσική παρουσία πρακτόρων, σφαίρες άρχισαν να γαζώνουν το αυτοκίνητό του Ιρανού επιστήμονα. Ένα φορτηγάκι μάρκας Nissan χωρίς οδηγό και επιβάτες κατάφερε το θανατηφόρο πλήγμα και αμέσως μετά ανατινάχθηκε. Το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV έκανε λόγο για όπλο ισραηλινής κατασκευής που λειτουργεί μέσω τηλεχειρισμού. Αυτός που το ελέγχει μπορεί να βρίσκεται ακόμα και δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.

Ο “πολιτικός” διευθυντής

Αυτό δεν σημαίνει ότι το ανθρώπινο δυναμικό της Μοσάντ δεν λαμβάνει την παραδοσιακή εκπαίδευση. Τυχαία, μια Ισραηλινή παρατήρησε την ώρα που επέστρεφε από την αγορά με τα ψώνια της ένα νεαρό άντρα να τοποθετεί κάτι ύποπτο κάτω από ένα αμάξι. Ειδοποίησε την αστυνομία και έτσι αποκαλύφθηκε ότι ήταν ασκούμενος της Μοσάντ, ο οποίος συμμετείχε σε μία πλασματική επιχείρηση. Μάλλον δεν θα πήρε το πράσινο φως για την ένταξή του.

Τα τελευταία χρόνια στο τιμόνι της Μοσάντ βρέθηκε ο κατά πολλούς χαρισματικός Γιόσι Κοέν, ο οποίος προ καιρού παραιτήθηκε. Θεωρείται πως ασκεί και τεράστια πολιτική επιρροή. Εκτός από την ικανότητά του στο επιχειρησιακό επίπεδο, θεωρείται και ως ο πλέον “πολιτικός” διευθυντής της υπηρεσίας. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που τον θεωρούν μελλοντικό διάδοχο του Νετανιάχου.

Για να επιτύχει την αποδυνάμωση και διπλωματική απομόνωση του Ιράν προϋπόθεση είναι, η εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες. Εξ ου και πρωταγωνιστεί στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες μοναρχίες του Κόλπου. Πάντως, η Μοσάντ έχει στη διάθεσή της, τον διόλου ευκαταφρόνητο προϋπολογισμό των 2,6 δισ. δολαρίων. Δεν είναι, όμως, αυτός ο κύριος παράγοντας που θεωρείται μία από τις κορυφαίες υπηρεσίες πληροφοριών παγκοσμίως.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι