Οι σχέσεις του Ερντογάν με το ακραίο ισλαμικό κίνημα Milli Gorus
29/10/2020Η διείσδυση των ισλαμικών εθνικιστικών-θρησκευτικών εμμονών του Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική διασπορά της Δύσης, αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, με στόχο να επηρεάσει τις πολιτικές εσωτερικές ισορροπίες εντός των ευρωπαϊκών κρατών.
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να καταστήσει πιόνια της νέο-οθωμανικής του στρατηγικής, την τουρκική ομογένεια, μετατρέποντάς την σε φανατικούς θρησκευόμενους ισλαμιστές. Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου, ότι ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), διατηρεί στενές σχέσεις με τους ισλαμιστές του τουρκικού κινήματος Milli-Gοrus, που διαθέτει στη Γερμανία χιλιάδες μέλη.
Η γερμανική κυβέρνηση απάντησε με αφορμή σχετική επερώτηση της Σεβίμ Νταγκντελέν από το αριστερό κόμμα Die Linke. Το Milli Gorus –ανέφερε– παρακολουθείται από την γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, καθώς θεωρείται απειλή για την Γερμανία. Η ιδεολογία του Milli Gorus εμπνέεται από έντονο εθνικισμό, υιοθετεί στόχους και τακτικές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αλλά και προσθέτει τη νέο-οθωμανική διάσταση.
Το Milli Gorus αναφέρεται στο θρησκευτικό όραμα που δίνει έμφαση στην ηθική και πνευματική δύναμη της ισλαμικής πίστης (Iman). Εξηγεί την παρακμή του μουσουλμανικού κόσμου ως αποτέλεσμα της μίμησης των δυτικών αξιών (όπως ο κοσμικός χαρακτήρας) και θεωρεί τη χρήση της δυτικής τεχνολογίας ακατάλληλη.
To Milli Gorus είναι ένα θρησκευτικό-πολιτικό κίνημα που εμπνέεται από τις ιδεολογίες των τουρκικού πολιτικού Ισλάμ, “πατέρας” του οποίου ήταν ο Νετσμετίν Ερμπακάν. Το Milli Gorus έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους κορυφαίους τουρκικούς οργανισμούς της διασποράς στην Ευρώπη και ως ο μεγαλύτερος ισλαμικός οργανισμός που λειτουργεί στη Δύση. Ιδρύθηκε το 1969 και θεωρείται ότι έχει περίπου 350.000 υποστηρικτές σε όλη την Ευρώπη. Επίσης έχει απλώσει τα δίχτυα του σε Αυστραλία, Καναδά και ΗΠΑ.
Το Milli Gorüs επηρεάζει τους Τούρκους μετανάστες στη Δύση καθώς ελέγχει περίπου 300 τζαμιά. Όπως και άλλα τουρκικά ισλαμικά κινήματα, έτσι και το Milli Gorus πέρασε μεταβατικές περιόδους. Η πρώτη γενιά παραδίδει σταδιακά την ηγεσία σε μια νεότερη γενιά, που μεγάλωσε στην Ευρώπη και η οποία ασχολείται με εντελώς διαφορετικά θέματα. Το προφίλ του Milli Gorus δείχνει σημαντικές διαφορές από τη μία χώρα στην άλλη, αν και προωθεί τις σχέσεις με τη “Μητέρα Πατρίδα”.
Ιδεολογικές ρίζες Ερντογάν
Η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ακόμα, ότι ο Ερντογάν έχει «τις ιδεολογικές και πολιτικές του ρίζες» στο κίνημα Milli Gorus. Μετά την ίδρυση του AKP αρχικά θεωρήθηκε προδότης και για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχαν μόνο μεμονωμένες επαφές. Αυξήθηκαν ιδιαίτερα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε εναντίον του Ερντογάν το 2016.
Επίσης, αναφέρεται και σε διασυνδέσεις ηγετικών μελών του Milli Gorus και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με την τουρκική θρησκευτική αρχή Diyanet και την ένωση Ditib, την ομοσπονδία που περιλαμβάνει τις περισσότερες τουρκικές ενώσεις τζαμιών της Γερμανίας.
Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την τουρκική διασπορά για να υπονομεύσει και εκβιάσει πολιτικά κράτη της Δύσης. Σε ομιλίες του έχει αναφερθεί και στην έννοια του “Κόκκινου Μήλου” (Red Apple) που θεωρείται το πιο σημαντικό σύμβολο του τουρκικού εθνικισμού και επεκτατισμού. Το “Κόκκινο Μήλο” παραπέμπει σε ένα κίνημα παντουρκισμού με αποστολή να ενώσει όλους τους Τούρκους από όλες τις γωνιές του πλανήτη, ώστε η Τουρκία να αποκτήσει παγκόσμια κυριαρχία.
Η εργαλειοποίηση της τουρκικής διασποράς και η διοχέτευση ισλαμιστών εξτρεμιστών μαχητών σε περιφερειακές συγκρούσεις και εμφύλιους από τον Ερντογάν, εντάσσονται στο πλαίσιο ενός υβριδικού πολέμου, που αφορά όλη τη Δύση καθώς και τις μουσουλμανικές χώρες.