ΘΕΜΑ

Οι τέσσερις πυλώνες της στρατηγικής των Χούτι

Οι τέσσερις πυλώνες της στρατηγικής των Χούτι, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος
EPA/HOUTHIS MEDIA CENTER HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Το κίνημα των Χούτι, γνωστό και ως Ανσάρ Αλλάχ, αποτελεί σημαντικό “παίκτη” στο περίπλοκο πολιτικό τοπίο της Υεμένης, αλλά και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Οι επιθέσεις τους που ζημιώνουν τις θαλάσσιες συγκοινωνίες (κυρίως οικονομικά) επηρεάζουν όλον τον πλανήτη.

Το στρατηγικό όραμα του κινήματος αποκαλείται “Μάχη της Υποσχεθείσας Κατάκτησης”, στην πραγματικότητα μία φιλοδοξία των Χούτι να επεκτείνουν την επιρροή τους πέρα από την Υεμένη. Η “Μάχη της Υποσχεθείσας Κατάκτησης” αντανακλά τον στόχο τους να εδραιωθούν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Υποδηλώνει την επιθυμία τους να αμφισβητήσουν τις υπάρχουσες δομές εξουσίας και να προάγουν την ιδεολογική και πολιτική τους ατζέντα σε ευρύτερη κλίμακα, επιδεικνύοντας δύναμη και αποφασιστικότητα στο εσωτερικό της Υεμένης. Αυτό το μεγαλεπήβολο όραμα των Χούτι εδράζεται σε τέσσερεις πυλώνες, τους οποίους εξετάζουμε αναλυτικά.

Πρώτος Πυλώνας: Εμφάνιση του Μαχντί 

Ο Μαχντί (που σημαίνει φωτισμένος ή καθοδηγούμενος) κατά την ισλαμική θεολογία πρόκειται για ένα πρόσωπο που εμφανίζεται στο “Τέλος των Καιρών”, για να απαλλάξει τον κόσμο από το κακό και την αδικία. Ο Μαχντί έχει σημαντική σημασία στο αφήγημα των Χούτι, καθώς συνδυάζουν το στρατηγικό όραμα τους με τις θρησκευτικές προφητείες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι υποστηρικτές τους πιστεύουν ότι ο Μαχντί θα εμφανιστεί στην Υεμένη!

Επομένως οι Χούτι αξιοποιούν το παραδοσιακό θρησκευτικό αφήγημα του Ισλάμ, προκειμένου να κερδίσουν ευρεία υποστήριξη και να νομιμοποιήσουν την κυριαρχία τους. Η πίστη στην επικείμενη εμφάνιση του Μαχντί είναι βαθιά ριζωμένη στην ισλαμική παράδοση – και όχι μόνο των Σιιτών. Οι πιστοί προσδοκούν έναν σωτήρα που θα φέρει δικαιοσύνη στον κόσμο. Όταν οι Χούτι εμφανίζουν την Υεμένη ως γενέτειρα του Μαχντί, δείχνουν ότι ο αγώνας τους δεν περιορίζεται σε πολιτικό ή στρατιωτικό επίπεδο, αλλά πως πρόκειται για μία θεϊκή αποστολή, εμφανίζοντας το κίνημα τους ως τα επιλεγμένα όργανα της άφιξης του.

Το αφήγημα της εμφάνισης του Μαχντί προσθέτει ένα “πέπλο” πνευματικότητας στο κίνημα των Χούτι, δείχνοντας την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ πίστης, ιδεολογίας και δυναμικής ισχύος, όχι μόνο στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην Υεμένη, αλλά και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Δεύτερος Πυλώνας: Κατάληψη της Μέκκας

Η κατάκτηση της ιερότερης πόλης του Ισλάμ έχει θρησκευτική, αλλά και στρατηγική σημασία για τους Χούτι, καθώς θα τους προσδώσει τεράστιο θρησκευτικό κύρος. Επιπλέον, η κατάληψη της Μέκκας δεν θα συμβόλιζε μόνο μια σημαντική στρατιωτική νίκη, αλλά θα αποτελούσε και μία αμφισβήτηση της νομιμότητας του σαουδαραβικού καθεστώτος, το οποίο αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη στις τάξεις του σουνιτικού Ισλάμ.

Η φιλοδοξία άλωσης της ιερότερης πόλης του Ισλάμ, δείχνει την ευρύτερο σχεδιασμό των Χούτι να αναδιαμορφώσουν τη δυναμική στον μουσουλμανικό κόσμο. Στοχεύοντας τη Μέκκα, οι Χούτι διεκδικούν εξουσία και επιρροή σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς μια τυχόν κατάληψη της, θα είχε (προφανείς) εκτεταμένες γεωπολιτικές συνέπειες, πέραν από θρησκευτικές.

Η κατάληψη της Μέκκας αντανακλά την προθυμία των Χούτι να αμφισβητήσουν τις καθιερωμένες δομές εξουσίας και να επιβεβαιώσουν το όραμά τους για μια αναδιαμορφωμένη ισλαμική τάξη, υπενθυμίζοντας την περίπλοκη αλληλεπίδραση θρησκείας, πολιτικής και περιφερειακής ισχύος στην σύγκρουση της Υεμένης, που προαναφέραμε.

Τρίτος Πυλώνας: Καταστροφή του Ισραήλ

Οι Χούτι έχουν διατηρήσει μια ανυποχώρητη στάση εναντίον του Ισραήλ, απηχώντας τα διάχυτα, από το 1948, αντι-ισραηλινά αισθήματα της περιοχής. Εμμένοντας στην καταστροφή του Ισραήλ, οι Χούτι εμφανίζονται ως οι πρωτοστάτες της αντίστασης ενάντια στις δυτικές και σιωνιστικές επιρροές στην περιοχή, κερδίζοντας την συμπάθεια, όχι μόνο ομοϊδεατών τους κρατών και ομάδων, αλλά και εκείνων που μοιράζονται παρόμοια αντι-ισραηλινά αισθήματα.

Η ρητορική περί καταστροφής του Ισραήλ δεν περιορίζεται στο επίπεδο του συμβολισμού για τους Χούτι, αλλά αποτελεί μία στρατηγική κίνηση για να εδραιώσουν τη θέση τους στο ευρύτερο γεωπολιτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής. Οι Χούτι επιδιώκουν να χαράξουν μια ξεχωριστή ταυτότητα, ως μια αντιϊμπεριαλιστική δύναμη αντίστασης στις εξωτερικές απειλές που μαίνονται στην περιοχή

Οι Χούτι από την αρχή επαίνεσαν την επιχείρηση “Πλημμύρα του Αλ Άκσα” που ξεκίνησε η Χαμάς, με την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Έχουν δεσμευτεί για την πλήρη υποστήριξη τους στον πόλεμο των Παλαιστινίων ενάντια στον ισραηλινό στρατό. Οι επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα εντάσσονται σε αυτήν ακριβώς την υποστήριξη.

Πυλώνας 4: Άνοδος του Παγκόσμιου Χαλιφάτου

Ο απώτερος στόχος των Χούτι για την ίδρυση ενός παγκόσμιου χαλιφάτου εντάσσεται σε ένα βαθιά ριζωμένο όραμα ενός ενοποιημένου ισλαμικού συστήματος διακυβέρνησης, το οποίο θα υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα, με στόχο να αμφισβητήσει και να αναδιαμορφώσει την υπάρχουσα διεθνή τάξη.

Απώτερη φιλοδοξία των Χούτι είναι να δημιουργήσουν ένα ενιαίο ισλαμικό κράτος, υπό μια κοινή ηγεσία, που θα διέπεται από τις ισλαμικές αρχές και αξίες. Ουσιαστικά οι Χούτι επιδιώκουν να επεκτείνουν την ιδεολογική και πολιτική τους επιρροή σε παγκόσμια κλίμακα, τοποθετώντας τους εαυτούς τους ως ηγέτες ενός διεθνικού-ισλαμικού κινήματος. Βέβαια, το πρόβλημα είναι ότι οι Χούτι είναι σιίτες, ενώ η πλειονότητα των μουσουλμάνων είναι σουνίτες…

Αυτοί οι τέσσερις πυλώνες της θρησκευτικής ιδεολογίας των Χούτι, εντάσσονται στο στρατηγικό τους αφήγημα, το οποίο δεν αφορά μόνο την σύγκρουση στην επικράτεια της Υεμένης, αλλά αποτελεί και έναν στόχο ευρύτερου μετασχηματισμού του γεωπολιτικού τοπίου της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι