Οι Τούρκοι στην Ελλάδα και ο σκιώδης στρατός του Ερντογάν

Τα οθωμανικά οράματα και το μετέωρο βήμα του Ερντογάν, Γιώργος Κακλίκης

Οι διωγμοί στην Τουρκία των “αντικαθεστωτικών Γκιουλενιστών” δεν φαίνεται να έχει τελειωμό. Αυτό είναι εμφανές και από το πόσοι πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός των Τούρκων και Κούρδων που διέφυγαν στην Ελλάδα το 2018 υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το 2017. Οι περισσότεροι έφθασαν μέσω του Έβρου, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η δίοδος.

Αυτή η κατηγορία μεταναστών από την Τουρκία, σε αντίθεση με μουσουλμάνους από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Συρία και τη Βόρειο Αφρική, ανήκουν κατά κανόνα στη μεσαία τάξη, έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση και καλή οικονομική κατάσταση. Σε αντίθεση με τους άλλους, η Ελλάδα δεν είναι χώρα διέλευσης, αλλά επιλέγουν συνειδητά να παραμείνουν εδώ, καταθέτοντας αίτημα χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα.

Ο λόγος που το κάνουν είναι ότι αφενός νιώθουν πολύ πιο οικεία εδώ, αφετέρου ελπίζουν να επιστρέψουν στην χώρα τους, όταν θα έχουν αλλάξει εκεί τα πράγματα. Οι περισσότεροι εξ αυτών ελπίζουν ότι αυτό θα συμβεί σύντομα. Πράγμα που τους ωθεί να παραμείνουν πρωτίστως κοντά. Η Θεσσαλονίκη, λοιπόν, μοιάζει ιδανική επιλογή. Εξ ου και ήδη φιλοξενεί περίπου 6.000 άτομα που έχουν ζητήσει άσυλο, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Τούρκοι. Οι τελευταίοι ενσωματώνοντας σχετικά εύκολα. Μαθαίνουν ήδη ελληνικά και έχουν εντάξει τα παιδιά τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Η μαζική εισροή Τούρκων φυγάδων στην Ελλάδα, όμως, έχει εξελιχθεί σ’ ένα μόνιμο αγκάθι στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Η Τουρκία κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι προσφέρει καταφύγιο σε “τρομοκράτες”, των οποίων ζητά επιτακτικά την έκδοση. Το κράτος δικαίου, όμως, στην Τουρκία μοιάζει να διανύει σκοτεινές ημέρες.
Από το 2014 έχουν πολλαπλασιαστεί οι έρευνες και οι δίκες σε βάρος ανθρώπων που υποτίθεται ότι προσέβαλαν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο τον Ερντογάν. Ενδεικτική η περίπτωση του ακαδημαϊκού Τζενγκ Γίτερ από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Μετά από ανάρτηση που έκανε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης με δήθεν υβριστικό περιεχόμενο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 17 μηνών.

Κέντρα βασανισμού

Και να ήταν μόνο αυτό. Το 2017, η εισαγγελία εξέτασε 20.539 υποθέσεις για υποτιθέμενη προσβολή του Ερντογάν, από τις οποίες εκδικάστηκαν τελικώς οι 6.033. Οι διατάξεις για προσβολή του προέδρου στον τουρκικό Ποινικό Κώδικα δεν είναι καινούριες. Πλέον, όμως, η ανάγνωση του Νόμου έχει αναδειχθεί σε θέατρο του παραλόγου με αυστηρές ποινές να μοιράζονται εξαιτίας «δόλου και μένους που διακρίνεται πίσω από σχόλια, αναρτήσεις, ακόμα και συζητήσεις μεταξύ φίλων».

Οι παραπάνω περιπτώσεις, τουλάχιστον, εμπίπτουν στο «γράμμα του νόμου», με την έννοια ότι αφορούν αυτές που η εισαγγελία κινεί και διαχειρίζεται. Υπάρχουν, όμως, και εκείνες που δεν φτάνουν ποτέ σε δικαστικές αίθουσες, με πολίτες να αγνοούνται, να εξαφανίζονται από προσώπου γης, ή ακόμα και να αυτοκτονούν μετά το πέρας της ομηρίας τους.

Αυτές ήταν που επιχείρησε να εξιχνιάσει μία πολύμηνη μελέτη οκτώ διεθνών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Η έρευνα βασίστηκε πάνω σε μαρτυρίες, προσωπικές εμπειρίες παθόντων, απόρρητα έγγραφα, ηχητικά ντοκουμέντα και βίντεο. Τα συμπεράσματα; Έφοδοι σε σπίτια, απαγωγές από κεντρικούς δρόμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων, ακόμα και ευρωπαϊκών. Επίσης, εγκλεισμός, απομόνωση και μεσαιωνικού τύπου βασανιστήρια.

Τη στιγμή δηλαδή που ο Ερντογάν καταδικάζει τη χρήση υπέρμετρης βίας εναντίον των Κίτρινων Γιλέκων, οι αποκαλύψεις διεθνών ΜΜΕ για το «βαθύ κράτος» που έχει στήσει στην Τουρκία και για τον ρόλο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε αυτό το ξεκαθάρισμα καίνε τον ίδιο. Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν αναφορές για δεκάδες μυστικά κέντρα βασανισμού στην Τουρκία, όπου έχουν μεταφερθεί υπό συνθήκες μυστικότητας άτομα που κατηγορούνταν σαν Γκιουλενιστές και τρομοκράτες, προκειμένου να τους αποσπάσουν καταθέσεις.

Σκιώδης στρατός

Οι καταθέσεις αυτές στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για να στοχοποιήσουν και να καταδικάσουν άλλους σημαντικότερους πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν. Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες που έχει συλλέξει η έρευνα καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς, άσκηση σεξουαλικής βίας, ηλεκτροσόκ, κλείσιμο σε ντουλάπια επί ώρες. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν συμμετάσχει και οργανώσει απαγωγές εντός και εκτός της χώρας. Κάποιες, μάλιστα, στο εξωτερικό έχουν αποφευχθεί, λόγω της παρέμβασης των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας. Λέγεται πάντως πως ο σκιώδης αυτός στρατός δεν έχει διστάσει να δραστηριοποιηθεί ακόμα και σε χώρες, όπως η Γερμανία, στην οποία επίσης βρίσκουν καταφύγιο πολλοί Τούρκοι αυτοεξόριστοι.

Σύμφωνα με την έρευνα, από το καλοκαίρι του 2016, σειρά Τούρκων έχουν απαχθεί και μεταφερθεί στην Τουρκία από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Μαλαισία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γκαμπόν, η Ουκρανία, η Μολδαβία και το Κόσοβο. Σύμφωνα με τον Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, πρόεδρο του Stockholm Center for Freedom, πάνω από 80 μέλη του κινήματος Γκιουλέν είχαν απαχθεί από άλλες χώρες ως τον Απρίλιο του 2018. Επίσης, έχει υπάρξει πιθανή απόπειρα στην Ελβετία, η οποία απετράπη από τις ελβετικές υπηρεσίες την τελευταία στιγμή.

Ένα ακόμα ζήτημα που έχει προκύψει είναι ότι στις επιχειρήσεις αυτές –τις οποίες σύμφωνα με την έρευνα συντονίζει η ΜΙΤ– εμπλέκονται και άλλα άτομα από το περιβάλλον του Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυλή του σουλτάνου εκτυλίσσονται καθημερινά απίστευτες μηχανορραφίες που θα ζήλευαν ακόμα και τα δημοφιλή τηλεοπτικά τουρκικά σίριαλ.

Κάποια από τα πιο κοντινά άτομα του προέδρου έχουν δημιουργήσει τον δικό τους προσωπικό κύκλο επιρροής, ενώ αλληλοσπαράσσονται μεταξύ τους. Το καθένα από αυτά έχει τη δική του ατζέντα και δεν διστάζει να χρησιμοποιεί το όλο και διογκούμενο παρακράτος για την εξουδετέρωση και ενίοτε την εξόντωση των αντιπάλων του.

Ιδιότυπος Game of Thrones

Η σύζυγος του Ερντογάν Εμινέ, ο γιος του Μπιλάλ, η κόρη του Σουμεγιέ και ο όλο και δυνατότερος γαμπρός του και υπουργός Μπεράτ Αλμπαϊράκ (σύζυγος της άλλης κόρης Έσρα) αποτελούν τους πρωταγωνιστές ενός ιδιότυπου Game of Thrones. Ο 40χρονος υπουργός Οικονομικών Αλμπαϊράκ εξελίσσεται σε δυνατό παίκτη που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει αθέμιτα μέσα. Υπενθυμίζουμε ότι προσγειώθηκε ξαφνικά προ τριετίας στην εξουσία σαν αλεξιπτωτιστής.

Προτού προλάβει καλά-καλά να εκλεγεί βουλευτής το 2015 ανέλαβε το υπουργείο Ενέργειας, ενώ στη συνέχεια ορίστηκε υπουργός Οικονομικών για να αντιμετωπίσει την κρίση της τουρκικής λίρας. Πολλά κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος AKP τον κατηγορούν ότι εκμεταλλεύεται το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί και τις διασυνδέσεις του με τις μυστικές υπηρεσίες για να ενδυναμώσει τη θέση του και να εξοντώσει τους εχθρούς του.

Ένας από αυτούς είναι ο 49χρονος υπουργός Εσωτερικών Σουλειμάν Σοϊλού, ο οποίος εντάχθηκε στο AKP μόλις το 2010. Φήμες θέλουν τον Αλμπαϊράκ να έχει βάλει κοριό στο τηλέφωνο του Σοϊλού, και τον Σοϊλού να έχει στην κατοχή του φακέλους με στοιχεία που εκθέτουν τον Αλμπαϊράκ. Μόλις τον περασμένο Αύγουστο είχε κυκλοφορήσει και βίντεο, στο οποίο εμφανιζόταν ο υπουργός Εσωτερικών να σπρώχνει προκλητικά με τον ώμο τον γαμπρό του Ερντογάν.

Ακούγεται πως ο ίδιος ο γαμπρός του Ερντογάν έχει ρίξει στη φυλακή πολλούς δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με την ραγδαία άνοδό του, την εντυπωσιακή περιουσία του και άλλα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Committee to Protect Journalists (CPJ), ο αριθμός των δημοσιογράφων παγκοσμίως που βρίσκονται πίσω από τα σίδερα των φυλακών, εξαιτίας της δουλειάς τους, ανέρχεται σε επίπεδο κοντά στο ιστορικό του υψηλό.

Έγκλειστοι στις φυλακές σε όλο τον κόσμο ήταν συνολικά 251 δημοσιογράφοι επειδή έκαναν απλά τη δουλειά τους. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι μισοί και πλέον από αυτούς είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία, στην Κίνα και στην Αίγυπτο. Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως κανείς δεν μπορεί να δώσει μαθήματα στην Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι ένας τόπος όπου δεν υπάρχουν προβλήματα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας. Αν μη τι άλλο, έχει θράσος ή χιούμορ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx