Βουλγαρικές εκλογές – Ποια η επόμενη μέρα

Βουλγαρικές εκλογές – Ποια η επόμενη μέρα, Γιώργος Πρωτόπαπας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Οι βουλευτικές εκλογές στην Βουλγαρία ανέδειξαν πρώτο το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ, παρά τα σκάνδαλα διαφθοράς, αλλά δεν κέρδισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο μέχρι τώρα  πρωθυπουργός Μπορίσοβ  έκανε έκκληση για συνοχή και σταθερότητα. Κατά την γνώμη του «μια κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων θα μπορούσε να διαχειριστεί την έξοδο της χώρας από την πανδημία ως το τέλος του χρόνου». Ταυτόχρονα, το αποτέλεσμα των εκλογών ενδέχεται να επηρεάσει και τις σχέσεις Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας με αφορμή το βέτο της Σόφιας στα Σκόπια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Eπισήμαινεται, οτι η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τα exit polls, πρώτο έρχεται το κόμμα του Μπορίσοφ, ενώ στην δεύτερη   εναλλάσσεται το “Υπάρχει τέτοιος λαός” του δημοφιλούς τραγουδιστή και τηλεοπτικού παρουσιαστή Σλάβι Τριφόνοφ, που αποτελεί έκπληξη,  και το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΒSP). Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντεδρασαν για τα ποσοστά των exit polls, καθώς περιμένουν να δουν ποιο θα είναι το δεύτερο. Ο Μπορίσοφ πρέπει  να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, καθώς το εθνικιστικό VMRPO, μένει σύμφωνα με τα exit polls εκτός Βουλής.

Τo exit polls του της εταιρείας Gallup International, συνεργάτη της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας δείχνουν ότι στο νέο Κοινοβούλιο εισέρχονται: το κόμμα του Μπορίσοφ GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας) με 24.5 %, το “Υπάρχει τέτοιος λαός”, με 17.0 %, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) με 16.8 %, η Δημοκρατική Βουλγαρία με 10,6 %, το τουρκικό DPS (Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών) με 10,4 %, το Ορθώσου με 5.1 %

To exit polls της εταιρίας Alpha Research δείχνει τον Τριφόνοφ τρίτο, με ποσοστό 15,2% και τους το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμας δεύτερο με 17,6%. Ο Τριφόνοφ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί μετεκλογικά, είτε με το GERB είτε με τους Σοσιαλιστές. Συνολικά 30 κόμματα και συνασπισμοί συμμετείχαν στον αγώνα για έδρες στο νέο κοινοβούλιο και το η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές κυμάνθηκε στο 48.1%

Μπορίσοφ και πολιτική σκηνή

Τα τελευταία χρόνια η πολιτική σκηνή, από το 2007, είναι συνδεδεμένη με τον Μπορίσοφ. Όμως η δημοτικότητά του έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από: τα σκάνδαλα διαφθοράς, την βραδύτητα των μεταρρυθμίσεων, την στασιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης, την διαχείριση της πανδημίας, την μάχη εξουσίας με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και τις επικρίσεις για φερόμενη χρήση τακτικής εκβιασμού από την κυβέρνησή.

  Η Σουηδία μέσα, η Τουρκία έξω...

Τα σκάνδαλα της διαφθοράς ήταν και η αφορμή για το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το καλοκαίρι του 2020, που ζητούσαν πρόωρες εκλογές και παραίτηση του Μπορίσοφ. Αν και οι διαμαρτυρίες δεν πέτυχαν το στόχο τους, έδωσαν σημαντική ώθηση σε κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε σύμφωνα με τοπικούς πολιτικούς αναλυτές αργή και βαρετή, σαν να μην υπήρχαν διαμαρτυρίες και προβλήματα στη χώρα. Ο Βούλγαρος αναλυτής ο Λιουμπομίρ Αλαμάνοφ, εκτιμά «ότι τα κόμματα είναι λίγο φοβισμένα επειδή οι πολίτες έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι το σημερινό μοντέλο του πολιτικού συστήματος έχει παραμορφωθεί»

Προβληματίζει ο κορονοϊός

Ωστόσο, η μεγάλη ανησυχία των πολιτών έχει να κάνει με την επέλαση του κορονοϊού. Μεγάλος αριθμός πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alpha Research ανησυχεί σοβαρά για  τον Covid-19, που μπορεί την τελευταία στιγμή να επηρεάσει την απόφασή τους αν θα πάνε να ψηφίσουν. Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μπορίσοφ έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική, καθώς τα lockdown δεν περιόρισαν την εξάπλωση του κορονοϊού και το πρόγραμμα εμβολιασμού γίνεται με αργούς ρυθμούς.

Η πολιτικοποίηση της πανδημίας, ωστόσο, παρέμεινε προεκλογικά μάλλον περιορισμένη, καθώς τα κόμματα απέφυγαν να θίξουν το ζήτημα. Ακόμα κι αν το κόμμα του Μπορίσοφ κερδίσει τις εκλογές εκτιμάται ότι δεν κερδίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο κυβερνητικός εταίρος του εθνικιστικό VMRO μπορεί να μην εισέλθει στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι εκλογές είναι αρκετά απρόβλεπτες και ενδέχεται να αναδειχθεί ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο αποτελούμενο από έξι ή επτά κόμματα.

Το αποτέλεσμα των εκλογών ενδέχεται να επηρεάσει και το βέτο που έχει επιβάλλει η Σόφια στα Σκόπια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, εξαιτίας των  ιστορικών γλωσσικών, εθνοτικών διαφορών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας εκτίμησε ότι μετά  τις βουλγαρικές εκλογές, οι δύο πλευρές θα μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία  που να βασίζεται σε αμοιβαίο σεβασμό. Ο Μπορίσοφ που είχε κυβερνητικό εταίρο το εθνικιστικό VMRO δεν έκανε καμία κίνηση για να μην τον κατηγορήσουν για συμβιβασμό εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας του.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι