Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα – Αυξάνεται η ένταση και στην Ερυθρά Θάλασσα
17/12/2023Το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα νέα πλήγματα στη Γάζα την ώρα που η κυβέρνηση Νετανιάχου αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις να διαπραγματευτεί και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς.
Οι συγγενείς των ομήρων συνέχισαν τις εκκλήσεις στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «να συνάψει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς», την ώρα που ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι σκότωσε από λάθος τρεις από τους ομήρους στον παλαιστινιακό θύλακα.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι 110 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από χθες σε ισραηλινά χτυπήματα στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
Σε μια σύντομη ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι από τα πλήγματα υπήρξαν «50 μάρτυρες σε σπίτια στην Τζαμπάλια», ανεβάζοντας σε 110 τον αριθμό των νεκρών από την Κυριακή στην πόλη αυτή.
Ο πιο πρόσφατος απολογισμός του υπουργείου, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, έκανε λόγο για 18.800 θανάτους από την αρχή του πολέμου με το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης ισραηλινό βομβαρδισμό στην νότια πόλη Μπάνι Σουχέιλα.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά ζήτησε σήμερα μόλις έφτασε στο Ισραήλ μια «νέα, άμεση και βιώσιμη ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας», ενώ ο Ισραηλινός ομόλογός της χαρακτήρισε οποιοδήποτε αίτημα για κατάπαυση του πυρός σφάλμα.
Το Παρίσι ανησυχεί για την κατάσταση στη Γάζα, δήλωσε η Κατρίν Κολονά έπειτα από συνομιλία της με τον Έλι Κοέν μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο στο Τελ Αβίβ. «Πάρα πολλοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί», πρόσθεσε η Γαλλίδα υπουργός σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.
Επικίνδυνη η Ερυθρά Θάλασσα
Εν τω μεταξύ, άλλες δύο μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, η Mediterranean Shipping Company (MSC) και η CMA CGM, ανακοίνωσαν χθες ότι αναστέλλουν τη διέλευση από τα στενά της Ερυθράς Θάλασσας.
Η απόφαση του ιταλοελβετικού ναυτιλιακού γίγαντα MSC και της γαλλικής CMA CGM ακολουθείται από παρόμοια απόφαση από δύο από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, τη Maersk και τη Hapag-Lloyd, ως απάντηση σε προειδοποίηση των ανταρτών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Περίπου το 40% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου διέρχεται από το στενό, το οποίο εκτείνεται μεταξύ της Υεμένης, στο νοτιοδυτικό άκρο της Αραβικής Χερσονήσου και της Αφρικής.
Οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αυξήσει τους φόβους ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην ευρύτερη περιοχή.
Αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε το Σάββατο περισσότερα από 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ερυθρά Θάλασσα που εκτοξεύτηκαν από περιοχές της Υεμένης οι οποίες ελέγχονται από τους Χούτι, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM). Και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι ένα από τα αντιτορπιλικά της είχε επίσης καταρρίψει ένα επιθετικό drone στην περιοχή.
Η MSC, μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, δήλωσε ότι ένα από τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της είχε στοχοποιηθεί στην Ερυθρά Θάλασσα την Παρασκευή και σταμάτησε την κυκλοφορία μέσω του στενού μέχρι να ξαναγίνει ασφαλές.
Κανείς στο MSC Palatium III δεν τραυματίστηκε, αλλά το πλοίο υπέστη μεγάλες ζημιές από πυρκαγιά, ανέφερε η εταιρεία. Το CMA CGM Palais Royal, είναι το μεγαλύτερο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο που κινείται με φυσικό αέριο.
Η CMA CGM δήλωσε ότι διέταξε όλα τα σκάφη της να εγκαταλείψουν την περιοχή και να περιμένουν νέες οδηγίες για τα δρομολόγια που θα κάνουν. «Η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται και υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια», ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.
Οι Χούτι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης αλλά δεν αναγνωρίζονται διεθνώς, δήλωσαν ότι στοχεύουν πλοία κοντά στο στρατηγικό στενό Bab al-Mandab για να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Τον περασμένο μήνα είχαν κάνει ρεσάλτο σε πλοία που έπλεαν στην Ερυθρά Θάλασσα, όμως μετά την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στρέφονται σε βολές drones και πυραύλων κατά των διερχόμενων πλοίων.
Η αναστολή των δρομολογίων των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών από την Ερυθρά Θάλασσα, προκαλεί τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στην Αίγυπτο καθώς μειώνεται κατακόρυφα η κίνηση μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Πέραν αυτού, όμως, βλήματα και drones των Χούτι πέφτουν τις τελευταίες ημέρες στις αιγυπτιακές ακτές, στο Σινά, και οι αιγυπτιακές δυνάμεις έχουν ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού.
Σε συναγερμό η Αίγυπτος
Η αιγυπτιακή αεράμυνα εντόπισε χθες και άλλο drone χθες και το αναχαίτισε. Σύμφωνα με τις αρχές, αιγυπτιακές ομάδες έρευνας έσπευσαν στο σημείο της συντριβής του ιπτάμενου αντικειμένου στα ανοικτά των ακτών της πόλης Νταχάμπ.
Ο εκπρόσωπος του στρατού της Αιγύπτου ανέφερε σε δήλωσή του την Παρασκευή ότι οι έρευνες για τα άλλα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που έπεσαν στη Νουβέιμπα και στην Τάμπα, έδειξαν ότι κατευθύνονταν από τα νότια της Ερυθράς Θάλασσας, με άλλα λόγια από τους Χούτι της Υεμένης.
Σύμφωνα με τις έρευνες που διεξήγαγε μια εξειδικευμένη επιτροπή του αιγυπτιακού στρατού, «δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη έρχονταν από νότια της Ερυθράς Θάλασσας προς τα βόρεια», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, Gharib Abdel-Hafez.
Ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευε στον κόλπο της Άκαμπα, με αποτέλεσμα κάποια συντρίμμια να πέσουν σε μια ακατοίκητη περιοχή στη Νουβέιμπα, ενώ το δεύτερο έπεσε στην Τάμπα, σημείωσε.
Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι η αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία και οι δυνάμεις αεράμυνας εντείνουν τις προσπάθειές για να εξασφαλίσουν τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο και την ασφάλεια του κράτους. Δεν γίνεται πάντως για την ώρα λόγος για απάντηση στους Χούτι. Η Αίγυπτος είναι σε προεδρικές εκλογές και η επανεκλογή του Αλ Σίσι θεωρείται βέβαιη. Τι θα γίνει στη συνέχεια, θα κριθεί εν πολλοίς από τη στάση των ΗΠΑ έναντι των Χούτι.
Ανυποχώρητος ο Νετανιάχου
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου άφησε χθες να εννοηθεί ότι νέες διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, μετά τη συνάντηση του αρχηγού της Μοσάντ με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, που μεσολαβεί στη Χαμάς.
Σε συνέντευξη, στον απόηχο των διαδηλώσεων για τον θάνατο τριών Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα από ισραηλινά πυρά, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα βοήθησε στη σύναψη συμφωνίας μερικής απελευθέρωσης ομήρων τον Νοέμβριο.
«Η οδηγία που δίνω στη διαπραγματευτική ομάδα βασίζεται σε αυτήν την πίεση, χωρίς την οποία δεν έχουμε τίποτα». Ο Νετανιάχου απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τη συνάντηση του αρχηγού της Μοσάντ με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, λέγοντας ότι δεν θα αποκαλύψει πληροφορίες στη Χαμάς.
למענם, למעננו, למען חיינו – אנחנו ממשיכים עד הסוף. pic.twitter.com/jshGA5IHhB
— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) December 17, 2023
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ έχει λάβει αιτήματα για κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των στρατευμάτων από τη Γάζα, αλλά όπως είπε «δεν θα το κάνουμε, αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την επιστροφή των ομήρων μας» τόνισε στη συνέντευξη.
Το Κατάρ επιβεβαίωσε χθες ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές (του) προσπάθειες για την ανανέωση της ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών».
Ωστόσο η Χαμάς δήλωσε «αντίθετη σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή κρατουμένων έως ότου σταματήσει τελείως η επίθεση», σύμφωνα με μήνυμα που ανήρτησε στην εφαρμογή Telegram.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι θα μεταβεί στο Ισραήλ, το Μπαχρέιν και το Κατάρ, υπογραμμίζοντας «τη δέσμευση της Ουάσινγκτον για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».
Τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιέζει τις ισραηλινές αρχές να περάσουν σε νέα φάση χαμηλότερης έντασης στην επιχείρησή τους στη Γάζα, προκειμένου να προστατευθούν καλύτερα οι άμαχοι.
Ο επικεφαλής των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών Νταβίντ Μπαρνέα συνάντησε εξάλλου την Παρασκευή τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ Μπεν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, ο οποίος είχε βοηθήσει στην διαπραγμάτευση της προηγούμενης εκεχειρίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο πληροφόρησης Axios.