Δύο γυναίκες απελευθέρωσε η Χαμάς – Κατάρρευσε η συμφωνία για τους 50
23/10/2023Εξελίξεις υπάρχουν στο ζήτημα των ομήρων: «Απελευθερώσαμε δύο ομήρους», δήλωσε εκπρόσωπος της Χαμάς και μεταδίδει η Haaretz. Πρόκειται για μια ακόμα απελευθέρωση απαχθέντων από τους ισλαμιστές, μετά την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων την περασμένη Παρασκευή. Οι δύο όμηροι που η Χαμάς δήλωσε ότι απελευθέρωσε «για ανθρωπιστικούς λόγους» κατονομάστηκαν από την οργάνωση ως οι Ισραηλινές Νουρίτ Γιτζάκ (Nurit Yitzhak) και Γιότσβεντ Λίφσιτς (Yochved Lifshitz).
Όμως, οι διαπραγματεύσεις για την πιθανότητα να αφεθούν ελεύθεροι 50 από τις περίπου 220 ομήρους που είναι κρατούμενοι από τη Χαμάς κατέρρευσαν τη Δευτέρα, ανέφερε η Wall Street Journal. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο γιατί η Χαμάς απαιτούσε τη μεταφορά πετρελαίου στη Γάζα.
Νωρίτερα τη Δευτέρα είχε γίνει γνωστό ότι αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονταν καθ’ οδόν για να παραλάβουν περί τους 50 ομήρους που θα απελευθέρωνε η Χαμάς. Αναφερόταν ακόμη ότι η αναστολή των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε μέρος της Λωρίδας της Γάζας ήταν μέρος της συμφωνίας για να μπορέσουν οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού να φτάσουν με ασφάλεια στους ομήρους.
Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο Channel 12, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από την κυβέρνηση Νετανιάχου, υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς. Ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς σχετικά με την τύχη των περισσότερων από 200 ομήρων που κρατούνται από την οργάνωση στη Γάζα είχε πει ότι όλοι οι άμαχοι θα απελευθερωθούν, αν τηρηθούν οι κατάλληλοι όροι. Ο Χάλεντ Μεσάλ δήλωνε στο Sky News ότι οι άμαχοι που κρατούνται από τη Χαμάς θα αφεθούν ελεύθεροι αν το Ισραήλ μειώσει την ένταση των βομβαρδισμών στη Γάζα.
Πιστεύεται, δε, ότι η αναστολή των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα ήταν μέρος της συμφωνίας για να μπορέσουν οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού να φτάσουν με ασφάλεια στους ομήρους. Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο Channel 12, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από την κυβέρνηση Νετανιάχου, υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, κάτι που η Wall Street Journal, όπως προαναφέραμε, ανέφερε πως η συμφωνία κατάρρευσε.
Ισραήλ: «Θανατηφόρα επίθεση»
Ο «στρατός προετοιμάζεται διεξοδικά για το επόμενο στάδιο που θα είναι μία θανατηφόρα, πολύπλευρη επίθεση», είπε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, αναφερόμενος στην επικείμενη πολεμική επιχείρηση στη Γάζα. Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, σημείωσε για τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Γάζα για την εξόντωση της Χαμάς ότι «θα είναι μία επίθεση από αέρα, θάλασσα και στεριά».
Μετά από περιοδεία σε μία περιοχή κοντά στην ακτογραμμή της Γάζας με το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, ο Γκάλαντ επισήμανε στις δυνάμεις ότι θα πρέπει «να παραμείνουν προετοιμασμένες για την επίθεση γιατί θα έρθει. «Ετοιμαζόμαστε ενδελεχώς. Θα είναι μία θανατηφόρα επίθεση. Θα είναι μία συνδυασμένη επίθεση από ξηρά, θάλασσα και αέρα», ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας/
Η δήλωση του Γιοάβ Γκάλαντ δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο αφότου το Ισραήλ φαίνεται να βρίσκεται πλέον ένα βήμα για την εντολή εισβολής στη Γάζα για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, που εξαπέλυσε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Μάλιστα, ο Ισραηλινός αξιωματούχος σημείωσε με νόημα ότι «οι στρατιώτες δεν μπορούν να παραμείνουν στα σύνορα σε πλήρη ετοιμότητα επ’ αόριστον».
Επίσκεψη Μητσοτάκη
Το Ισραήλ επισκέφθηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είχε συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.
Ακολουθεί ο διάλογος του πρωθυπουργού με τον κ. Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνάντησής τους:
Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Κύριε πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο, χαίρομαι πολύ που σε βλέπω εδώ. Πάντα λέω ότι το καλύτερο πράγμα εκτός από το να στέκεσαι στο πλευρό του Ισραήλ, είναι να βρίσκεσαι στο Ισραήλ. Στο Ισραήλ, όπως κάνεις εσύ. Εκτιμώ την αλληλεγγύη σας, της κυβέρνησής σας και του ελληνικού λαού, αυτή τη σκοτεινή ώρα. Είναι μια μάχη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα. Είμαστε στη μεριά του πολιτισμού και πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί απέναντι στη Χαμάς, που είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS)».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σας ευχαριστώ πολύ, κ. πρωθυπουργέ, αγαπητέ Bibi. Έρχομαι εδώ όχι μόνο ως σύμμαχος, αλλά ως αληθινός φίλος. Αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά φρικτό. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Κάναμε μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας».
Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Σε ευχαριστώ, φίλε μου. Σε ευχαριστώ».
Πυρά από την αντιπολίτευση
Πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επίσκεψή του στο Ισραήλ εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «στρατηγικό λάθος»: Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Αποτελεί στρατηγικό λάθος και, επικίνδυνη για την Ελλάδα, ρήξη με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που παραδοσιακά ακολουθεί η χώρα μας, το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε μόνο με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ χωρίς να πραγματοποιήσει, παράλληλα, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης συνάντησαν στο Κάιρο οι Πρωθυπουργοί της Ισπανίας, Ιταλίας και Βρετανίας όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ αύριο, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, ο Γάλλος Πρόεδρος θα συναντήσει και εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής.
Είναι, παράλληλα, απαράδεκτο ο κ. Μητσοτάκης να εκφράζει την ελπίδα πως “ό,τι και άν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος” και όχι να υποστηρίζει την ανάγκη για κατάπαυση πυρός ή έστω “ανθρωπιστική παύση” στις εχθροπραξίες- θέση του ευρωκοινοβουλίου που υπερψήφισαν υποκριτικά οι ευρωβουλευτές του κόμματός του μόλις πριν από λίγες μέρες.
Η απόλυτη καταδίκη της Χαμάς και των ενεργειών της κατά αμάχων δεν μπορεί να ισοδυναμεί με πράσινο φως για αντιμετώπισή της με τρόπο που οδηγεί σε θάνατο ακόμα περισσότερους αμάχους. Το γεγονός ότι σε αυτό το πλαίσιο ούτε λαμβάνεται υπόψιν ούτε τέθηκε το θέμα του θανάτου αμάχων στο συγκρότημα του Μοναστηριού του Αγίου Πορφυρίου, το οποίο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τον κ. Νετανιάχου να προστατευθεί, είναι διπλά ανησυχητικό.
Το συμφέρον της Ελλάδας επιβάλλει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική για την προάσπιση της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου στην περιοχή και την ενεργή στήριξη σχετικών διεθνών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών. Όχι την λογική του πιστού και δεδομένου συμμάχου στην πολιτική των ΗΠΑ και την υιοθέτηση ρόλου προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης που αναλαμβάνει όλο και πιο επικίνδυνα καθήκοντα, όσο εντείνονται οι συγκρούσεις και οι ανταγωνισμοί με επίκεντρο την περιοχή μας».
Την επίσκεψη αστραπή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου σχολίασε η Ελληνική Λύση. «Έπειτα από τις παλινωδίες που εξέθεσαν την πατρίδα μας διεθνώς, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε – και ορθώς – το Ισραήλ. Για άλλη μία φορά όμως, στις δημόσιες δηλώσεις του, “λησμόνησε” να υπερασπίσει το εθνικό συμφέρον.
Δεν τόλμησε να αρθρώσει λέξη κατά της Τουρκίας, η οποία υποστηρίζει την Χαμάς και όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα Τούρκοι πολιτικοί και αξιωματούχοι απειλούν ευθέως το Ισραήλ με ανάληψη στρατιωτικής δράσης», τονίζει σε ανακοίνωσή της. Και συνεχίζει αναφέροντας ότι «επίσης, δεν είπε λέξη για τους Ορθόδοξους στο Ισραήλ, και τη Γάζα, τους οποίους η Ελλάδα έχει την ηθική υποχρέωση να προστατεύσει».
Τί είπε Ισραηλινός υποστράτηγος
Το Ισραήλ έχει αποδείξεις για ιρανική «εμπλοκή» στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που άφησε πίσω της περισσότερους από 1.400 νεκρούς και πάνω από 200 απαγωγές, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός.
Ο υποστράτηγος Μίκαελ Έντελσταϊν, ένας βετεράνος διοικητής που συνεργάζεται με τη νότια διοίκηση των ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας, δήλωσε ότι οι επιτιθέμενοι, ήταν «καλά εκπαιδευμένοι και καλά εξοπλισμένοι», όπως μεταδίδει το Sky News.
«Σίγουρα μπορείτε να δείτε αποδείξεις, έχουμε αποδείξεις για την εμπλοκή του Ιράν» δήλωσε σε ενημέρωση με δημοσιογράφους τη Δευτέρα, αφού ο ισραηλινός στρατός έδειξε στους δημοσιογράφους μια προβολή μιας σχεδόν 45λεπτης σύνθεσης με πλάνα από το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου. Ο διοικητής δεν παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για την ιρανική εμπλοκή πέραν της κατάθεσής του. Αρνήθηκε επίσης να διευκρινίσει ποια ήταν αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία.
Άμεση ήταν η απάντηση του Ιράν στις δηλώσεις του Ισραηλινού υποστράτηγου Μάικλ περί ιρανικής εμπλοκής. Δημοσιεύματα που επικαλείται το Sky News, αναφέρουν πως ανώτατο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να χτυπήσει το Ισραήλ, με το ειδησεογραφικό κανάλι Iran International να μεταδίδε πως ο αναπληρωτής επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, Αλί Φαντάβι, δήλωσε τα εξής: «Ορισμένοι θεωρούν ότι μια άμεση πυραυλική επίθεση στη Χάιφα είναι η πιο πρακτική ενέργεια. Θα προχωρήσουμε σε αυτήν την ενέργεια χωρίς δισταγμό, εάν κριθεί απαραίτητο και απαιτούμενο. Ωστόσο, δεν είμαι εγώ αυτός που καθορίζει την αποστολή».
Οι επιχειρήσεις των δυνάμεων του Ισραήλ
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν ως στόχο συγκεντρώσεις δυνάμεων της Χαμάς που στήνουν ενέδρες για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ευρύτερης κλίμακας ισραηλινής εισβολής στον παλαιστινιακό θύλακα. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι έχει επιβεβαιωθεί πως 222 άνθρωποι απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου κατά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και κρατούνται όμηροι.
Ο διευθυντής του Ινδονησιακού Νοσοκομείου που μίλησε στο Al Jazeera υποστήριξε ότι ο βομβαρδισμός από τα ισραηλινά μαχητικά προκάλεσε “σοβαρές ζημιές και τραυματισμούς”, χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες ενώ προς ώρας δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές. Σημειώνεται ότι η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι ο στρατός του Ισραήλ στις 14 Οκτωβρίου την διέταξε να προχωρήσει στην εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κουντς. Η οργάνωση τόνισε πως ήταν αδύνατον να μεταφέρει τους ασθενείς και τους τραυματίες.
Israeli Air Force strikes the region near the Al-Quds Hospital in the Gaza Strip, video uploaded to social media shows.#فلسطين_الان #مستشفى_القدس #فلسطين_الان #غزة_تستغيث #Israel_under_attack #Palestine pic.twitter.com/mpDkWDooXa
— Naziru Abdullahi (@Walki214) October 23, 2023
Εντωμεταξύ δεκάδες Παλαιστίνιοι – ανάμεσά τους και παιδιά – έχασαν τη ζωή τους χθες Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας. Ο στρατός του Ισραήλ συνέχισε τα πλήγματα του στη Γάζα με έναν εκπρόσωπο του να δηλώνει ότι σκοτώθηκαν δεκάδες άνδρες της Χαμάς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι πιο πολύνεκρες επιδρομές έγιναν στη Ντέιρ αλ Μπάλα, όπου 80 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν και σπίτια καταστράφηκαν. Πλήγματα σημειώθηκαν επίσης στη Χαν Γιούνες και στη Ράφα.
Israeli fighter jets attacked the area around Gaza's al-Quds Hospital.#Ghaza #FreePalaestin #PalestineGenocide #فلسطين_الان#IsraelTerorrists #Israel #جازان_الان#PalestineWillBeFree #غزة_تستغيث#IsraelAttack #IsraeliNewNazism #PAKvAFG #Gazabombing #GazaHospital #GazaAttack pic.twitter.com/mzOhCMusRg
— Hadi Raza (@hadeedraza6) October 23, 2023
Νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης
Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν μετά από επίθεση της Χαμάς με αντιαρματικό πύραυλο στα σύνορα με τη Γάζα. Ο IDF κάνει λόγο για τοπική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στη Λωρίδα της Γάζας, στην περιοχή Κιμπούτς Κισουφίν στο πλαίσιο της εκκαθάρισης της περιοχής από τρομοκράτες της Χαμάς.
«Ένας στρατιώτης του IDF σκοτώθηκε, ένας είναι εκτός κινδύνου και δύο τραυματίστηκαν ελαφρά ως αποτέλεσμα ενός αντιαρματικού πυραύλου που εκτοξεύτηκε προς ένα άρμα μάχης του IDF και ένα όχημα του μηχανικού. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια τοπικής επιδρομής που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, στην περιοχή Κιμπούτς Κισουφίν.
Αυτή η δραστηριότητα ήταν μέρος της προσπάθειας για την εξάρθρωση των υποδομών τρομοκρατίας, την εκκαθάριση της περιοχής από τρομοκράτες, όπλα, και τον εντοπισμό αγνοουμένων και σορών. Οι οικογένειες των νεκρών και τραυματιών στρατιωτών έχουν ειδοποιηθεί.Το IDF στέλνει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και θα συνεχίσει να τους στηρίζει», αναφέρει η ανακοίνωση.
Τηλεφωνικός μαραθώνιος
Επιπρόσθετα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζαστίν Τριντό, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια βελόνι, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ καθώς και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος αναμένεται αύριο Τρίτη στο Ισραήλ, σύμφωνα με ενημέρωση του Ελιζέ.
Στην κοινή ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο έπειτα από τη συνδιάλεξη, που έγινε με πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, οι ηγέτες καλωσόρισαν την απελευθέρωση δυο ομήρων και κάλεσαν να αφεθούν επίσης ελεύθεροι όλοι οι εναπομείναντες. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα στην πλατφόρμα Χ – πρώην Twitter – την προσεχή επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Ισραήλ, την Τρίτη, και του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, τη Δευτέρα.
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησαν σήμερα ώστε η Λωρίδα της Γάζας, που τελεί υπό πολιορκία, να έχει στο εξής “συνεχή ροή” ανθρωπιστικής βοήθειας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Τέλος σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου Μπάιντεν και Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, «δήλωσαν ότι θα υπάρχει στο εξής συνεχής ροή στη Γάζα αυτής της ζωτικής σημασίας βοήθειας» για τον παλαιστινιακό πληθυσμό.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή μια δεύτερη αυτοκινητοπομπή φορτηγών με βοήθεια εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα δεκατέσσερα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν το βράδυ της Κυριακής (22/10) στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας, από την Αίγυπτο.
Τη νέα μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα γνωστοποίησε η Ζουλιέτ Τουμά, διευθύντρια επικοινωνίας στην Υπηρεσία Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), στο Reuters σε τηλεφωνική επικοινωνία από το Αμάν της Ιορδανίας.