ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ισραηλινή επίθεση κατά στελέχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό – Νέα βολή Ερντογάν

Ερντογάν
epa11294122 Turkish President Recep Tayyip Erdogan attends a press conference with Iraq's prime minister during the former's visit to Baghdad, Iraq, 22 April 2024. EPA/Thaier Al-Sudani / POOL

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε ένα πλήγμα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, σε αντίποινα για την επίθεση στα Υψώματα του Γκολάν. Επρόκειτο για ένα «στοχευμένο πλήγμα» εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους της Χεζμπολάχ και συγκεκριμένα του διοικητή που ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο Γκολάν.

Μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στη Βηρυτό και πυκνός καπνός υψωνόταν από τα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας γύρω στις 19.40 (τοπική και ώρα Ελλάδας), ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters. Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι το ισραηλινό πλήγμα είχε ως στόχο την περιοχή όπου εδρεύει το Συμβούλιο Σούρα (αντίστοιχο του πολιτικού γραφείου) της Χεζμπολάχ, στη συνοικία Χαρέτ Χρέιτ.

 

Μία γυναίκα σκοτώθηκε και άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από το ισραηλινό πλήγμα, ανέφεραν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου και μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας. Άλλη πηγή, προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς. Ορισμένες πληροφορίες θέλουν τον στόχο της επίθεσης, το στέλεχος της Χεζμπολάχ να έχει διαφύγει.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ο στόχος εξοντώθηκε: Πρόκειται για τον Μουχσίν Σουκρ, γνωστό και με το όνομα Φουάντ Σουκρ, επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα της Χεζμπολάχ. Ο εκπρόσωπος του IDF ανακοίνωσε ότι χθες, 30 Ιουλίου 2024, σε μια στοχευμένη επιχείρηση δολοφονίας, μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή της Βηρυτού, υπό την καθοδήγηση της υπηρεσίας πληροφοριών AMN, και σκότωσαν τον Φουάντ Σουκρ «Σαγίντ Μουχσάν», τον ανώτερο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ, επικεφαλής του στρατηγικού σχηματισμού της τρομοκρατικής οργάνωσης και δεξί χέρι του Χασάν Νασράλα.

Σε ανάρτησή τους οι IDF αναφέρουν ότι ο «Σουκρ είχε διευθύνει τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο κράτος του Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου και ήταν ο διοικητής που ευθύνεται για τη δολοφονία των 12 παιδιών στο Majdal Shams στο βόρειο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, καθώς και για τη δολοφονία πολλών Ισραηλινών και ξένων υπηκόων. Ήταν επίσης υπεύθυνος για την πλειονότητα των πιο προηγμένων όπλων της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων με ακρίβεια καθοδήγησης, πυραύλων κρουζ, πυραύλων κατά πλοίων, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και UAV».

Ο Σουκρ πιστεύεται ότι είναι ο επικεφαλής επιχειρήσεων της οργάνωσης, καθώς και μέλος του στρατιωτικού τμήματος από την ίδρυσή του. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ανώτερος στρατιωτικός σύμβουλος του Νασράλα, αλλά και μέλος του Συμβουλίου Τζιχάντ, του κορυφαίου στρατιωτικού οργάνου της Χεζμπολάχ. Οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει.

Φέρεται να διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη βομβιστική επίθεση του 1983 στη Βηρυτό κατά στρατώνα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ η οποία άφησε 241 νεκρούς στρατιώτες. Συνεργάτης του ήταν ο Ιμάντ Μουγνίγε, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2008 στη Δαμασκό, κατά τα φαινόμενα από το Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι ένας πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ είναι αναπόφευκτος, δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ. Η δήλωση αυτή έγινε μετά τις πληροφορίες για το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό. Το πλήγμα αυτό χαρακτηρίστηκε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο TASS. Η Τεχεράνη από την πλευρά της, ο στενός σύμμαχος και υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, καταδίκασε την «άνανδρη ισραηλινή επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό.

Επίθεση Ερντογάν στο Ισραήλ

Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε για άλλη μια φορά σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την επίμαχη δήλωσή του, την περασμένη Κυριακή, με την οποία άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία μπορεί «να μπει στο Ισραήλ», όπως έκανε στο Καραμπάχ και τη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για παράνομη συμπεριφορά και το χαρακτήρισε απειλή για όλο τον κόσμο και για όλη την ανθρωπότητα. «Τον Χίτλερ τον σταμάτησαν, έστω και αργά. Αυτή η γενοκτονία (σσ στη Γάζα) πρέπει να σταματήσει πριν να είναι πολύ αργά. Αυτοί που κρατούν τα νήματα της κυβέρνησης Νετανιάχου πρέπει να σταματήσουν αυτό το δίκτυο σφαγέων» ανέφερε.

«Είμαστε ένα έθνος του οποίου ο εθνικός ύμνος αρχίζει με τη φράση “μη φοβάσαι”. Τα θρασύτατα μηνύματα των κλόουν του πληκτρολογίου δεν μας πτοούν. Ποτέ δεν θα μας αποθαρρύνουν από το να βαδίσουμε στο δρόμο που πιστεύουμε. Μπορούν να ασχημονούν όσο θέλουν, δεν μπορούν να εμποδίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν να φωνάζει για το δίκαιο και την αλήθεια. Δεν θα υποκύψουμε στις προκλήσεις των αιμοσταγών εγκληματιών. Βγήκαμε σε αυτό τον δρόμο φορώντας το σάβανό μας. Υπήρχαν εκείνοι που μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων έλεγαν ότι ο χρόνος μας τελειώνει, έπεσαν έξω. Υπήρχαν εκείνοι που θέλησαν να μας ανατρέψουν με πραξικόπημα. Τους νικήσαμε όλους» ήταν η απάντηση του Ερντογάν σε όσους τον επικρίνουν για τις δηλώσεις του κατά του Ισραήλ. Να σημειωθεί πως χτες το Ισραήλ ζήτησε την αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Τί διαμηνύει ο Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε χθες Δευτέρα πως θα υπάρξει «σκληρή» ανταπόδοση της επίθεσης η οποία στοίχισε τη ζωή σε 12 παιδιά στο κατεχόμενο και προσαρτημένο τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν ενώ, σε δεύτερο πλάνο, καταβάλλονται προσπάθειες για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης του Ισραήλ και της λιβανικής Χεζμπολάχ.

Μήνες τώρα, εκφράζονται ανησυχίες από τη διεθνή κοινότητα για ανάφλεξη όλης της περιφέρειας εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Η εκτόξευση της ρουκέτας το Σάββατο εναντίον του κατεχόμενου από το 1967 τμήματος του συριακού υψιπέδου του Γκολάν αποδόθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση στη Χεζμπολάχ, που αρνείται την κατηγορία. Το λιβανικό κίνημα, σύμμαχος του Ιράν και της Χαμάς, άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ στα σύνορα των δυο χωρών από την επομένη του ξεσπάσματος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτά τα παιδιά είναι δικά μας παιδιά (…) Το κράτος του Ισραήλ δεν θα το αφήσει αυτό να περάσει έτσι, δεν μπορεί να το αφήσει να περάσει έτσι. Η ανταπόδοσή μας θα έρθει, και θα είναι σκληρή», απείλησε ο κ. Νετανιάχου στο χωριό Ματζντάλ Σαμς, στο υψίπεδο του Γκολάν, στην περιοχή των συνόρων του Λιβάνου, της Συρίας και του Ισραήλ.

Σε αυτή τη μικρή πόλη Δρούζων, με πληθυσμό 11.000 κατοίκων, 12 αγόρια και κορίτσια, ηλικίας μεταξύ 10 και 16 ετών, σκοτώθηκαν όταν έπεσε η ρουκέτα σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Δεκάδες κάτοικοι της Ματζντάλ Σαμς, ορισμένοι φωνάζοντας «δολοφόνε, δολοφόνε» διαδήλωσαν εναντίον του πρωθυπουργού Νετανιάχου, κάποιοι πίσω από μεταλλικές μπαριέρες, υπό την επιτήρηση ισχυρής δύναμης της αστυνομίας.

«Στο Γκολάν θέλουμε μόνο ειρήνη. Ο Νετανιάχου να γυρίσει σπίτι του! Εξαιτίας του ξέσπασε ο πόλεμος», είπε ο Καμίλ Χάτερ, κάτοικος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συναντήθηκε με μέλος της κοινότητας των Δρούζων, παρακλαδιού του ισλάμ, και κατοίκους.

Στο κατεχόμενο και προσαρτημένο τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν ζουν περίπου 25.000 Ισραηλινοί πλάι σε 23.000 Δρούζους, που δηλώνουν στην πλειονότητά τους Σύροι, αν και έχουν την ιδιότητα των κατοίκων του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ θα πληρώσει «ακριβά», προειδοποιούσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, που έλαβε πράσινο φως από το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής του να αποφασίσει, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, «για τον τρόπο και τον χρόνο της ανταπόδοσης εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολά». Ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει πόλεμος ευρείας κλίμακας, αεροπορικές εταιρείες, ανάμεσά τους οι Air France και ο όμιλος της Lufthansa, ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς τη Βηρυτό.

Η Βρετανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, καλώντας τους υπηκόους της να φύγουν από τον Λίβανο. «Η κατάσταση εξελίσσεται με ταχύτητα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι μέσω X. Για την Όρνα Μιζράχι, ειδικό στη Χεζμπολά στο ισραηλινό ινστιτούτο μελετών για την εθνική ασφάλεια, η ανταπόδοση θα είναι πιο «καταστροφική» απ’ ό,τι ως τώρα, ωστόσο θα είναι μάλλον «περιορισμένη» ώστε να «αποτραπεί» το ξέσπασμα «πολέμου μεγάλης κλίμακας».

Τί ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ 

Εν αναμονή, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε, όπως κάνει σχεδόν καθημερινά από την 8η Οκτωβρίου, ότι εκτόξευσε ρουκέτες και πυραύλους εναντίον στρατιωτικών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ, μετά τον θάνατο ακόμη δυο μαχητών της σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα. Στη Βηρυτό, κάτοικοι έμοιαζαν παραιτημένοι. «Όλη μας τη ζωή ζούμε πολέμους. Τι άλλο μπορεί να πάει στραβά», έλεγε εξηντάρα.

Στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος δήλωσε «σίγουρος» πως μπορεί να αποφευχθεί το ξέσπασμα ευρύτερου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά. Στο Ιράν, ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα διέπραττε «βαρύ σφάλμα», που θα είχε «συνέπειες» εάν εξαπέλυε επίθεση στον Λίβανο, κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο κ. Μακρόν είπε στον Ιρανό πρόεδρο πως «πρέπει να γίνει το παν για να αποφευχθεί κλιμάκωση» και κάλεσε το Ιράν να «σταματήσει να υποστηρίζει αποσταθεροποιητικούς παράγοντες», επιμένοντας πως νέος πόλεμος θα είχε «καταστροφικές συνέπειες». Η Χεζμπολάχ («Κόμμα του Θεού»), κίνημα που φέρεται να εξοπλίζεται και να χρηματοδοτείται από το Ιράν, έχει μεγάλη επιρροή στον Λίβανο· αντίπαλοί της τη χαρακτηρίζουν κράτος εν κράτει. Χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, όπως και η Χαμάς.

Στο νότιο μέτωπο, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε χθες τους βομβαρδισμός από αέρα και ξηρά στην πολιορκημένη κι ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος συνεχίζεται για 298η ημέρα κι ο πληθυσμός απειλείται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Έπειτα από νέες διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων από πλευράς του, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, με λιγοστά υπάρχοντά τους και στρώματα, έφευγαν από την αλ Μπουρέιτζ και την ας Σουχάντα (κεντρικά). Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, συνεχίζονταν οι επιχειρήσεις στη Ράφα και στη Χαν Γιούνις εναντίον μονάδων της Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

«Είναι ο 6ος ή ο 7ος εκτοπισμός μας. Πού να πάμε; Κάθε δυο μέρες, (ο ισραηλινός στρατός) απαιτεί να φύγουμε. Πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση;», έλεγε ο Μοχάμεντ αλ Ζουάιντι καθώς εγκατέλειπε τη Μπουρέιτζ. Την 7η Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου έφοδο στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.197 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 39 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Οι επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 39.363 ανθρώπους στον παλαιστινιακό θύλακο, επίσης στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx