“Ωσαννά” Μακρόν, διαδηλώσεις και όλα τα σενάρια ανοιχτά για τον Λίβανο
07/08/2020Σαν “σωτήρα” υποδέχθηκαν τον Μακρόν πολίτες του Λιβάνου, οι οποίοι, μετά τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι, ξαναβγήκαν στους δρόμους της Βηρυτού διαδηλώνοντας κατά της «διαφθοράς» του πολιτικού συστήματος της χώρας. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Αούν επανέφερε το θέμα της πιθανής ξένης ανάμειξης στην καταστροφική έκρηξη και αποκάλυψε ότι ζήτησε τη βοήθεια του Γάλλου ομολόγου του και στο κομμάτι των ερευνών.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, σε δηλώσεις που έκανε προς τα τοπικά Μέσα, επισήμανε ότι η έρευνα αφορά τρία στάδια και ότι η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη δεν έχει διακριβωθεί ακόμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά διερευνάται το «πώς εισήχθη και αποθηκεύτηκε το εκρηκτικό υλικό» στη χώρα, δεύτερον, αν η έκρηξη οφείλεται σε αμέλεια ή ατύχημα και τρίτον «η πιθανότητα να υπήρξε εξωτερική ανάμειξη».
Ειδικά για το θέμα της εξωτερικής εμπλοκής, ο Αούν φέρεται ότι δήλωσε πως «υπάρχει η πιθανότητα εξωτερικής ανάμειξης μέσω μιας ρουκέτας, μιας βόμβας ή άλλης ενέργειας». Αποκάλυψε επίσης ότι ζήτησε από τον Μακρόν να δώσει στην κυβέρνηση του Λιβάνου τις αεροφωτογραφίες, για να διαπιστωθεί «αν υπήρξε αεροσκάφος ή πύραυλοι» στην περιοχή την ώρα της έκρηξης. Σημειώσε μάλιστα, ότι αν το Παρίσι δεν εξασφαλίσει αυτές τις αεροφωτογραφίες, η Βηρυτός θα τις αναζητήσει από άλλες χώρες.
Σώσε μας Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε την Πέμπτη στη Βηρυτό συναντήσεις με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και ηγέτες των πολιτικών κομμάτων του Λιβάνου, ενώ στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε αμέσως μετά, ζήτησε να διεξαχθεί μια «διαφανής, ανοικτή, διεθνής έρευνα» για τις καταστροφικές εκρήξεις. Σύμφωνα με τον Μακρόν, η έρευνα αυτή πρέπει να γίνει «καταρχάς για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να αποκρυφτούν πράγματα, αλλά και για να μην υπάρξει αμφιβολία».
Άλλωστε, είχαν ήδη αρχίσει να επανέρχονται τα σενάρια για “χτύπημα”, κυρίως λόγω των αρχικών δηλώσεων που έκαναν αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι μιλούσαν για ρουκέτα. Σε αυτές, προστέθηκε την Πέμπτη και η φημολογία ότι λίγη ώρα πριν την έκρηξη πετούσε στην περιοχή μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Έτσι, σήμερα ανακοινώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι η πιθανότητα εξωτερικής ανάμειξης αποτελεί πλέον μέρος των ερευνών.
Ο Μακρόν ανακοίνωσε και την διεξαγωγή μιας διάσκεψης διεθνούς βοήθειας για τον Λίβανο, μέσα στις επόμενες ημέρες, ωστόσο, κατά την περιοδεία που έκανε με τον πρόεδρο Αούν στην κατεστραμένη από τις εκρήξεις χριστιανική συνοικία Γκεμαϊζέ, βρέθηκε μπροστά σε εκπλήξεις. Το οργισμένο πλήθος, το οποίο προπηλάκισε τον πρόεδρο Αούν, φωνάζοντας ότι «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», ζήτησε από τον Μακρόν τη βοήθεια της Γαλλίας για την εκδίωξη των κυβερνώντων από την εξουσία.
«Βοηθήστε μας! Επανάσταση!» φώναζε το πλήθος και ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι η γαλλική βοήθεια δεν θα πάει σε «διεφθαρμένα χέρια». Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται τον Λίβανο μετά την τραγωδία, είπε επίσης στους διαδηλωτές, ότι θα ζητήσει μια νέα πολιτική συμφωνία από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Το ίδιο επανέλαβε και στην συνέντευξη, τονίζοντας ότι σήμερα προέχει η βοήθεια και η υποστήριξη του πληθυσμού, η Γαλλία όμως κομίζει καιρό τώρα στην πολιτική ηγεσία του Λιβάνου την «απαίτηση για απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε ορισμένους τομείς». Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν δεν γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις «ο Λίβανος θα συνεχίσει να βυθίζεται», όπως συνέβαινε άλλωστε και πριν τις εκρήξεις, εξαιτίας της διαφθοράς και των οικονομικών προβλημάτων.
Επανέρχονται οι διαδηλώσεις
Οι διαδηλώσεις πάντως συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βηρυτό και οι δυνάμεις επιβολής της τάξης προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε ό,τι απέμεινε από τα καταστήματα και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς στην περιοχή κοντά στο κοινοβούλιο. Τα επεισόδια σημειώθηκαν παραμονές της μεγάλης αντικυβερνητικής κινητοποίησης, η οποία προγραμματίζεται για το Σάββατο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Λίβανος συγκλονίστηκε το περασμένο φθινόπωρο από ένα κύμμα διαδηλώσεων, το οποίο πήρε χαρακτηριστικά εξέγερσης, αμφισβητώντας ως διεφθαρμένο συνολικά το πολιτικό σύστημα της χώρας. Η πανδημία ανέκοψε την ορμή αυτού του κινήματος, όχι όμως και την καταστροφική πορεία του Λιβάνου, ο οποίος βυθίστηκε ακόμα περισσότερο στην οικονομική κρίση.
Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι του Λιβάνου ζουν μέσα στη φτώχεια και οι καταστροφικές εκρήξεις ήρθαν να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα, προκαλώντας ακόμα και πείνα. Οι εκρήξεις κατέστρεψαν εξάλλου και τις κεντρικές αποθήκες σιτηρών της χώρας, με αποτέλεσμα να χτυπήσει καμπάνα κινδύνου για το ψωμί. Ήδη πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Κύπρος, έχουν αποστείλει τρόφιμα και ξεκίνησαν καμπάνιες για τη στήριξη του λιβανέζικου λαού, ενώ σήμερα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εισάγει στη χώρα αλεύρι και δημητριακά.
Για αρχική βοήθεια, 17 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα περιλαμβάνει τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό και οικονομική βοήθεια για τον λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό δεσμεύτηκαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις για επιπλέον αρωγή. Νωρίτερα, την αποστολή τριών φορτίων νερού, τροφίμων και φαρμάκων στον Λίβανο είχε ανακοινώσει και ο αμερικανικός στρατός.