Όταν ο Τραμπ έκλεισε το μάτι στον Πούτιν

Όταν ο Τραμπ έκλεισε το μάτι στον Πούτιν

Σάλο έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Μόσχα και οι δηλώσεις που έκανε σχετικά με την ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Όπως όλα δείχνουν με την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρεθεί μπροστά σε μία πολιτική θύελλα και θα έχει να αντιμετωπίσει τις έντονες επικρίσεις ακόμη και των Ρεπουμπλικανών.

Ο Ντοναλντ Τραμπ  συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο μόλις λίγα εικοσιτετράωρα, αφότου ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ παρέπεμψε 12 Ρώσους πράκτορες με την κατηγορία της κυβερνοεπίθεσης στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος. Ωστόσο όχι μόνο δεν κράτησε σκληρή στάση έναντι του Πούτιν, αλλά αντιθέτως αμφισβήτησε την έρευνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την «καταστροφή» για την χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν εμπιστεύεται τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε ρωσική παρέμβαση το 2016 και ο Τραμπ απάντησε ότι αυτό του ειπώθηκε από τον επικεφαλής της CIA, αλλά δεν έχει κανένα λόγο να το πιστεύει. «Δεν βλέπω κανέναν λόγο γιατί θα έπρεπε να είναι» η Ρωσία είπε, επισημαίνοντας ότι και ο πρόεδρος Πούτιν το αρνήθηκε κατηγορηματικά, για άλλη μία φορά. Ακόμη και όταν πιέστηκε προκειμένου να επικρίνει την Μόσχα, ο Τραμπ είπε ότι για τις «κακές σχέσεις» ευθύνονται και οι δύο χώρες.

Κύμα αντιδράσεων και από Ρεπουμπλικάνους

Πρώτος στις δηλώσεις του Τραμπ αντέδρασε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος και μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. Ο Γκρέιαμ υποστήριξε ότι η στάση του Τραμπ στέλνει ένα μήνυμα «αδυναμίας» στην Μόσχα και έκανε λόγο για χαμένη ευκαιρία του προέδρου να στείλει μια «ισχυρή προειδοποίηση» στην ρωσική πλευρά.

Οι δηλώσεις Τραμπ είναι «επαίσχυντες», τόνισε ο Τζεφ Φλέικ, ένας άλλος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, σημειώνοντας ότι ποτέ δεν πίστευε «πως κάποια ημέρα θα έβλεπε τον Αμερικανό πρόεδρό να στέκει στο ίδιο βάθρο με τον Ρώσο πρόεδρο και να επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ για την ρωσική επιθετικότητα. Αυτό είναι αισχρό».

«Τραγικό σφάλμα» χαρακτήρισε την συνάντηση Τραμπ – Πούτιν ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν, κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο ότι απέτυχε να υπερασπιστεί τη χώρα του, ενώ ο επίσης Ρεπουμπλικάνος και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Μπομπ Κόρκερ, σημείωσε ότι τα σχόλια Τραμπ κάνουν τις ΗΠΑ να φαίνονται ένα «έθνος παιχνιδάκι».

Ακόμη πιο σκληρή είναι η κριτική που δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, οι οποίοι κάνουν λόγο για «ενίσχυση του αντιπάλου» και για αποδυνάμωση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Δεν λείπουν μάλιστα και φωνές που παρουσιάζουν τον Πούτιν ως δικτάτορα και κάνουν λόγο για «προδοσία» από την πλευρά του Τραμπ.

Την άποψη αυτή υποστήριξε και ο διευθυντής της CIA επί Μπαράκ Ομπάμα, Τζον Μπρέναν, ο οποίος υποστήριξε ότι η στάση του Τραμπ υπερβαίνει την παράβαση καθήκοντος και συνιστά προδοσία, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα πρέπει να καθαιρεθεί από το αξίωμά του.

Αντί για σκληρή στάση υποβάθμιση

Ο Τραμπ δεχόταν το τελευταίο διάστημα έντονες πιέσεις από επικριτές, συμμάχους, αλλά και από τους συμβούλους του να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην Μόσχα, όχι μόνο για επιβεβαίωση της πολιτικής ισχύος, αλλά και γιατί υπάρχει η εκτίμηση στην κοινή γνώμη ότι δείχνει απρόθυμος να εναντιωθεί στον Πούτιν. Παρόλα αυτά ο Τραμπ δεν έκανε καμία επικριτική αναφορά για την Ρωσία. Αντιθέτως, πριν καν ξεκινήσει η συνάντηση επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα χαρακτηρίζοντας την έρευνα «βλακεία» που δημιουργεί προβλήματα στις αμερικανορωσικές σχέσεις.

Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή εικόνα του Αμερικανού προέδρου δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη του αποφασιστικού ηγέτη, ο οποίος παίρνει αυτό που θέλει στην Διάσκεψη για το κλίμα, στην σύνοδο G7 και κυρίως στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου επέπληξε επανειλημμένως σχεδόν όλους τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Η στάση αυτή ερμηνεύεται από αρκετούς ως ενοχή και ήδη φουντώνουν τα σενάρια ότι ο Πούτιν «τον έχει στο χέρι» με δυσφημιστικούς φακέλους, κάτι που ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε ως τον «μεγαλύτερο παραλογισμό». Ο Τραμπ όμως, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, από το ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου ακόμη είχε κρατήσει χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ρωσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έβλεπε στην Μόσχα τον παραδοσιακό ψυχροπολεμικό εχθρό της Αμερικής. Αντιθέτως εστίαζε σε άλλα κέντρα, όπως η Κορέα, το Ιράν και βεβαίως η Κίνα, με την οποία βρίσκεται ήδη σε ανοιχτό εμπορικό πόλεμο. Κάτω από ένα τέτοιο σκεπτικό η σημερινή στάση του Τραμπ απέναντι στον Πούτιν και την Μόσχα δεν αποτελεί αδυναμία , αλλά πολιτική επιλογή, τις συνέπειες της οποίας θα δούμε στο μέλλον. Η συνάντηση του Ελσίνκι άλλωστε ξεκίνησε με ένα νεύμα, αφού όπως αναφέρουν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που παρέστησαν σε αυτήν, το πρώτο πράγμα που έκανε ο Τραμπ ήταν να κλείσει το μάτι στον Πούτιν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι