Όταν η Ευρωπαίοι βράβευαν τους πραξικοπηματίες της Βενεζουέλας! (ΒΙΝΤΕΟ)

Όταν η Ευρωπαίοι βράβευαν τους πραξικοπηματίες της Βενεζουέλας!, Βαγγέλης Γεωργίου

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα, ο αφανής πρωταγωνιστής του επιχειρούμενου πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα Λεοπόλδο Λόπεζ βρήκε άσυλο στην πρεσβεία της Ισπανίας στο Καράκας. Δεν είναι μόνο η Ισπανία που ενισχύει ανθρώπους σαν τον Λόπεζ αλλά ολόκληρη η ΕΕ. Στα τέλη του 2017, ο Λόπεζ ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που η Ευρωβουλή βράβευσε για την δημοκρατική αντιπολιτευτική τους δράση στη Βενεζουέλα. Τότε, το Ευρωκοινοβούλιο παρέδωσε το Βραβείο Ζαχάρωφ -που συνοδευόταν με 50.000 ευρώ- στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας για την ελευθερία της σκέψης, την υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Κατά τραγική ειρωνεία, οι βραβευμένοι έπραξαν ακριβώς ενάντια στις παραπάνω αξίες! 

Τότε, το Ευρωκοινοβούλιο αναπαρήγαγε το βίντεοκλιπ που του πρόσφερε το Assosciated Press, το κυρίαρχο ειδησεογραφικό πρακτορείο των ΗΠΑ. Το βίντεο ξεκινάει με τις ουρές των Βενεζουελάνων στα κέντρα διανομής τροφίμων και φαρμάκων, τα οποία είναι άδεια. Στη συνέχεια φαίνονται περάσματα από ομιλίες διαμαρτυρίας μελών της αντιπολίτευσης.

Η “δημοκρατική” αντιπολίτευση αποτελούνταν από την “Εθνοσυνέλευση” (που εκπροσωπούνταν από τον πρόεδρό Χούλιο Μπόρχες) και τους τότε πολιτικούς κρατούμενους Λεοπόλδο Λόπεζ , Αντόνιο Λεντέζμα , Ντάνιελ Κεμπάλος, Γιον Γκοικοετσέα, Λόρεν Σάλεχ, Αλφρέδο Ράμος και Αντρέα Γκονζάλεζ. Ποιους ακριβώς όμως βράβευσε το Ευρωκοινοβούλιο για την δημοκρατικότητά τους;

Μεταξύ των βραβευμένων ξεχώρισε ο μέντορας του σημερινού Γκουαϊδό, Λεοπόλδο Λόπεζ, ο “Νέλσων Μαντέλα της Βενεζουέλας” σύμφωνα με την El Pais.  Ο Λόπεζ κατάγεται από τα πιο ισχυρά  και πλούσια πολιτικά τζάκια της Βενεζουέλας με σπουδές σε Πρίνστον και Χάρβαρντ. Το 2000 εκλέχτηκε δήμαρχος του πλούσιου Chacao. Στο πραξικόπημα του 2002 οργάνωσε τις διαδηλώσεις στους δρόμους, δημιουργώντας μια εικόνα χάους.

Τότε ήταν που δίχως καμία εξουσιοδότηση οδήγησε το πλήθος να συλλάβει δια της βίας τον υπουργό Εσωτερικών Ramon Rodriguez Chacin. Αν και αργότερα προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από το πραξικόπημα το αμέσως από επόμενο βίντεο τον διαψεύδει. Εξάλλου αυτό αναφέρεται και στο αμερικανικό Foreign Policy. Σε έκθεση της πρεσβείας των ΗΠΑ, που διέρρευσε μέσω wikileaks, περιγράφεται ως «αλαζόνας», «εκδικητικός», «διψασμένος για εξουσία» και «οργανωτικός».

https://www.youtube.com/watch?v=_0CukqrU3dM

Ένα όχι και τόσο δημοκρατικό παρελθόν

Το 2014, ο Λόπεζ χειραγώγησε την ετήσια μαθητική πορεία για την Εθνική Ημέρα Νεολαίας, μετατρέποντάς την σε βίαιη πολιτική εκδήλωση της αντιπολίτευσης. Τότε ο καθηγητής David Smilde, από το Πανεπιστήμιο Tulane Georgia, είχε σχολιάσει πως το να ανακατεύεσαι πολιτικά σε μια μαθητική πορεία, η οποία καταλήγει σε μια φιλοκυβερνητική περιοχή, είναι σίγουρο ότι θα ξεσπάσει βία. Ο Λόπεζ ποντάρισε σε αυτό, προκαλώντας μάλιστα μέσω tweeter τον Μαδούρο «δεν έχεις τα κότσια να με βάλεις φυλακή;».

Οι αρχές τότε τον συνέλαβαν ως υποκινητή βίας και η ποινή του στη συνέχεια μετατράπηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Παρόλα αυτά, παρέβη τους όρους κράτησης, συνεχίζοντας μέσω κοινωνικών δικτύων να παρακινεί τον κόσμο να ανατρέψει βιαίως την κυβέρνηση. Ο Τραμπ έδειξε μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την απελευθέρωσή του όταν συναντήθηκε με τη σύζυγό του, την Lilian Tintori. Οι στενές σχέσεις της οικογένειας Λόπεζ με τον Λευκό Οίκο, δεδομένου του ένοχου παρεμβατικού μητρώου της Ουάσινγκτον στη Λατινική Αμερική, δεν διαφεύγει της προσοχής κανενός αναλυτή.

Ο άλλος βραβευμένος, ο πρώην δήμαρχος του Καράκας Αντόνιο Λεντέζμα, υπήρξε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων τη δεκαετία του 1980 με το κόμμα της Δημοκρατικής Δράσης. Ήταν το κόμμα που στη διάρκεια της διακυβέρνησής του στα τέλη της δεκαετίας του 1980, συντελέστηκε η μεγαλύτερη σφαγή διαδηλωτών στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, το περίφημο Caracazo του 1989. Τότε ο Λεντέζμα, ως ομοσπονδιακός κυβερνήτης, τέθηκε επικεφαλής των στρατευμάτων που κατέσφαξαν 2.000 διαδηλωτές, όπως αναφέρει και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καράκας Chris Gilbert. Η κυβέρνηση του Carlos Andres Perez είχε αναστείλει θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος και είχε χρησιμοποιήσει τον στρατό για να ελέγξει την κατάσταση.

Το 1992 ο Λεντέζμα διορίστηκε από τον Perez κυβερνήτης της περιφέρειας του Καράκας, ενώ αργότερα ο ίδιος ο Perez αποπέμφθηκε λόγω διαφθοράς. Όλα αυτά τα χρόνια ο Λεντέζμα παρέμεινε πιστός υποστηρικτής αυτού του κόμματος και έφτασε μάλιστα στο σημείο να διεκδικήσει και την αρχηγία του δίχως επιτυχία. Το 2002 ο σημερινός δήμαρχος του Καράκας συμμετείχε στο πραξικόπημα ανατροπής της νόμιμης κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες καθοδηγώντας εξαγριωμένα πλήθη στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Η δικτατορία και τα tweets

Ο περήφανος δήμαρχος, μάλιστα, δίνοντας συνέντευξη στη γαλλική Courrier International μετά την βράβευση, έκανε λόγο για στυγνή δικτατορία του Μαδούρο. Κάλεσε, μάλιστα, την ΕΕ να εντείνει τις κυρώσεις της στην πατρίδα του. Αν η Βενεζουέλα έχει δικτατορία σήμερα, ο Λεντέζμα, ο Λόπεζ και οι υπόλοιποι θα αγνοούνταν και δεν θα βλέπαμε tweets κάθε τόσο. Σήμερα, ο Λεντέζμα έχει μεταμορφωθεί στον καταπιεσμένο Λατινοαμερικάνο πολιτικό που στέλνει και εκκλήσεις για ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο από την Ισπανία όπου διέφυγε.

Ο νεαρός Lorent Saleh μπήκε από νωρίς στα βάσανα. Στο παρελθόν η κολομβιανή κυβέρνηση αναγκάστηκε να τον απελάσει για τις επαφές του με παραστρατιωτικές οργανώσεις της χώρας προκειμένου να ρίξει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Οι πρακτικές του Saleh δεν προσιδιάζουν πολύ σε αντιπολιτευόμενο δημοκράτη. Ορισμένοι τον χαρακτηρίζουν τρομοκράτη.

Πώς ακριβώς φαντάζονται στο Ευρωκοινοβούλιο ότι ενισχύουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα βραβεύοντας όλους αυτούς που ενισχύονται με κονδύλια του Λευκού Οίκου; Το Ευρωκοινοβούλιο συντάσσεται με τον πρόεδρο Τραμπ, αναπαράγοντας το ίδιο αφήγημα. Ανησυχεί για τον λαό που δεν βρίσκει ράφια στα φαρμακεία άδεια.

Ωστόσο, όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο facebook ο διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών (CERP) Mark Weisbrot, «Είναι παράδοξα ειρωνικό να βλέπουμε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να εκφράζει ανθρωπιστική ανησυχία για τη Βενεζουέλα όταν ο Πρόεδρος Τραμπ στερεί στο λαό της κυριολεκτικά βασικά φάρμακα, επιβάλλοντας παράνομο οικονομικό εμπάργκο στη χώρα».

Το ζήτημα δεν είναι αν είναι καλός ή κακός ο Μαδούρο. Είναι νομίμως εκλεγμένος και επιχειρούν να τον ανατρέψουν βίαια. Ποιους ενθαρρύνουν να τον αντικαταστήσουν το είδαμε παραπάνω. Ο ηγέτης της Βενεζουέλας δεν θα ανατραπεί με βομβαρδισμούς, όπως συνέβη με τον Σαντάμ και τον Καντάφι. Στην περίπτωσή του εφαρμόζεται μια πιο εκλεπτυσμένη στρατηγική, εκείνη του υβριδικού πολέμου. Η αναγόρευση βίαιων πολιτικών σε δημοκρατικούς ήρωες εξυπηρετεί τον υβριδικό πόλεμο της Ουάσινγκτον και σίγουρα τα δημοκρατικά ιδανικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx