ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βαρύ το κλίμα για τον Ζελένσκι στις ΗΠΑ – Προειδοποίηση Μακρόν

Γιατί τα "σκάτωσε" στον Λευκό Οίκο ο Ζελένσκι, Σταύρος Λυγερός
EPA/JIM LO SCALZO / POOL

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, ο Τραμπ και το επιτελείο του έμειναν μόνοι τους στο Οβάλ Γραφείο, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος με την ουκρανική αντιπροσωπεία μεταφέρθηκαν σε άλλο χώρο. Ο Τραμπ έκανε έκτακτη σύσκεψη με τους συμβούλους του και μετά από μια περίπου ώρα αποφάσισε ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος δεν ήταν πλέον ευπρόσδεκτος στον Λευκό Οίκο και του ζήτησε να αποχωρήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ζελένσκι περίμενε μία ώρα!

«Ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Μάικ Γουόλτς πήγαν στο σημείο όπου βρισκόταν ο Ζελένσκι και του είπαν να φύγει», αποκάλυψε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο Axios, ο οποίος πρόσθεσε στη συνέχεια ότι δεν επρόκειτο για μια «προσχεδιασμένη ενέδρα εις βάρος του Ουκρανού Προέδρου… Το σχέδιό μας ήταν να υπογράψουμε τη συμφωνία για τα ορυκτά, να προχωρήσουμε σε αυτή την οικονομική συνεργασία και να κινηθούμε προς την ειρήνη» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά στον ιστότοπο.

Να επισημανθεί ένα στιγμιότυπο από τον εκρηκτικό διάλογο του Ουκρανού προέδρου με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, στο σημείο που τον ρωτάει αν έχει επισκεφτεί την Ουκρανία: Ο Ζελένσκι εμφανίζεται να μουρμουράει και μοιάζει να χρησιμοποιεί την βρισιά “cyka” (μετάφραση: “Σκύλα”):

 

Την προσωπική του μαρτυρία μετέφερε o Γουόλτς: Σύμφωνα με όσα είπε στο Fox News ο πρόεδρος της Ουκρανίας συνέχισε να είναι «εριστικός». Ο Γουόλτς είπε ότι Τραμπ και Ζελένσκι αποσύρθηκαν σε χωριστά δωμάτια του Λευκού Οίκου: «Συμβουλεύσαμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, σχεδόν ομόφωνα, ότι μετά την προσβολή στο Οβάλ Γραφείο, δεν βλέπουμε πώς θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε μπροστά και ότι κάθε περαιτέρω δέσμευση θα μπορούσε μόνο να μας φέρει πιο πίσω από αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείς αν ο Ζελένσκι φαινόταν να είχε αντιληφθεί τι είχε συμβεί, ο Γουόλς ήταν αρνητικός: «Όχι δεν είχε καταλάβει τίποτα. Ειλικρινά, μόνο η ομάδα του είχε αντιληφθεί τι είχε συμβεί. Η πρεσβευτής του (σ.σ. που έκλαιγε) και ο σύμβουλός του πρακτικά κατάλαβαν τι είχε γίνει. Πραγματικά έκλαιγαν ζητώντας μας να προχωρήσουμε. Αλλά ο Ζελένσκι συνέχισε να είναι εριστικός».

Ο ίδιος περιέγραψε πως είπε στον Ουκρανό πρόεδρο «ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός σου. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός σας στα πεδία των μαχών. Ο χρόνος δεν είναι μαζί σας σε επίπεδο παγκόσμιας κατάστασης και κυρίως σε επίπεδο αμερικανικής βοήθειας και Αμερικανών φορολογουμένων. Η ανοχή δεν είναι απεριόριστη». Κατά τον Γουόλς, «ο Ζελένσκι δεν ενημερώθηκε ότι υπάρχει νέος σερίφης στην πόλη. Αυτός είναι ένας νέος πρόεδρος και είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε μια νέα προσέγγιση όσον αφορά την ειρήνη».

Δηλώσεις Μακρόν

Αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν – που εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022 – δεν σταματηθεί, «αυτός θα συνεχίσει σίγουρα για τη Μολδαβία και πιθανώς παραπέρα για τη Ρουμανία», προειδοποίησε σήμερα ο Εμμανουέλ Μακρόν σε συνεντεύξεις που παραχώρησε τον γαλλικό κυριακάτικο Τύπο, μιλώντας μεταξύ άλλων για το φλέγον ζήτημα της αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης μπροστά στον φόβο μιας αμερικανικής απεμπλοκής.

Η πιθανή «απεμπλοκή» των ΗΠΑ από την Ουκρανία «δεν είναι προς το συμφέρουν τους (των ΗΠΑ)», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, γιατί «ό,τι έκαναν οι ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια είναι απολύτως σύμφωνο με τη διπλωματική και στρατιωτική τους παράδοση». Αν η Ουάσινγκτον συμφωνήσει να «υπογράψει μια εκεχειρία χωρίς να παράσχει καμία εγγύηση ασφάλειας για την Ουκρανία», τότε η «γεωστρατηγική αποτρεπτική της ικανότητα σε σχέση με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλους θα εξαφανιζόταν την ίδια μέρα», υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ξαναθέτοντας τη συζήτηση για μια ευρωπαϊκή πυρηνική ομπρέλα για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ευρώπης, ο Μακρόν τόνισε ότι ένας στρατηγικός διάλογος με ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα, «θα έκανε τη Γαλλία ισχυρότερη». «Εμείς έχουμε ασπίδα, αυτοί δεν έχουν. Και δεν μπορούν πλέον να εξαρτώνται από την αμερικανική πυρηνική αποτροπή. Χρειαζόμαστε στρατηγικό διάλογο με όσους δεν την έχουν και αυτό θα κάνει τη Γαλλία ισχυρότερη».

Ο Γάλλος ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κινηθούν γρήγορα για μια «μαζική και κοινή χρηματοδότηση» με «εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ» για να οικοδομήσουν κοινή άμυνα. Οι 27 θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για μια σύνοδο κορυφής. «Θα δώσουμε εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καθορίσει τις ανάγκες ικανότητας για να οικοδομήσουμε μια κοινή άμυνα» γιατί «πρέπει να κινητοποιήσουμε κοινή χρηματοδότηση με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ» και αυτό «ταχύτατα».

Παράλληλα, κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να «επιδείξουν ηρεμία, σεβασμό και ευγνωμοσύνη» μετά από τη χθεσινή σύγκρουση των δύο στον Λευκό Οίκο που προκάλεσε φόβους για αποχώρηση των ΗΠΑ από την Ουκρανία και ρήξη της αμερικανικής κυβέρνησης Τραμπ με τους Ευρωπαίους συμμάχους της. Νωρίτερα σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με σειρά ηγετών, μεταξύ των οποίων τον Ζελένσκι και τον Τραμπ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Τα “μαζεύει” ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η στήριξη του Τραμπ παραμένει «κρίσιμη» για την Ουκρανία, μία μέρα μετά την μετωπική αντιπαράθεσή τους «Είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς να έχουμε την στήριξη του προέδρου Τραμπ. Εκείνος θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά κανείς δεν θέλει ειρήνη περισσότερο από εμάς», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος ο Ζελένσκι στο X.

«Η βοήθεια της Αμερικής ήταν ζωτικής σημασίας για να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε και θέλω να το αναγνωρίσω αυτό. Παρά τον δύσκολο διάλογο, παραμένουμε στρατηγικοί εταίροι», συνέχισε. Κάλεσε τις ΗΠΑ «να είναι ειλικρινείς και άμεσες με την Ουκρανία ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τους κοινούς μας στόχους».

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι πρόθυμος να υπογράψει μια συμφωνία για αμερικανική πρόσβαση στα ουκρανικά ορυκτά, παρά την ακύρωση υπογραφής μιας τέτοιας συμφωνίας-πλαίσιο χθες. Ο Ζελένσκι είπε ότι μια τέτοια συμφωνία, η οποία δίνει σε αμερικανικές εταιρείες πρόσβαση στους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας, «θα είναι το πρώτο βήμα προς τις εγγυήσεις ασφαλείας», αν και η Ουάσνιγκτον έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παροχής τέτοιων εγγυήσεων στο Κίεβο.

Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε εκ νέου ότι αυτή η συμφωνία «δεν αρκεί» και ότι «οι Ουκρανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η Αμερική είναι με το μέρος (τους)». «Θέλω οι ΗΠΑ να στέκονται πιο σταθερά στο πλευρό μας», είπε, ενώ σημείωσε ότι «κατανοεί ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να έχουν έναν διάλογο με τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν».

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι είπε στον Ζελένσκι ότι πρέπει να βρει έναν τρόπο για την αποκατάσταση της σχέσης του με τον Τραμπ. “Είναι σημαντικό ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι πρέπει να βρει έναν τρόπο για την αποκατάσταση της σχέσης του με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και με την υψηλόβαθμη ομάδα της ηγεσίας του”, δήλωσε ο Ρούτε στο BBC, σχολιάζοντας μία χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ζελένσκι. Ο Ρούτε χαρακτήρισε “ατυχή” τη συνάντηση.

Νέα επίθεση από Τραμπ

Αποφασισμένος να τηρήσει πλέον μεγάλες αποστάσεις ο Τραμπ από το ουκρανικό, δηλώνει ο Τραμπ και αναφέρει ότι «ο Ζελένσκι περνιέται για σπουδαίος και θέλει να συνεχίσει να πολεμάει, ενώ εγώ θέλω να τελειώσει ο πόλεμος». Εν τω μεταξύ, ο στρατηγός Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος για το Ουκρανικό, φέρεται να είχε συμβουλέψει τον Ζελένσκι να μην συναντηθεί με τον Τραμπ, στον αντίποδα των Ευρωπαίων που τον πίεσαν να πραγματοποιήσει την συνάντηση. Δημοσιεύτηκε, μάλιστα, σε γαλλικό μέσο πως ο Μακρόν ήθελε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

«Σύμφωνα με μια πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, ο Κιθ Κέλογκ συμβούλεψε τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι να μην συναντηθεί με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, επειδή θεώρησε ότι οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήταν επαρκώς καλές», αναφέρει το CNN. Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Ρούμπιο δήλωσε στο CNN: «Μου είπε Ευρωπαίος ομόλογός μου, δεν θα πω ποιος, ότι οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι αν συνεχιστεί ο πόλεμος άλλο ένα χρόνο, η Ρωσία θα καμφθεί και θα ζητήσει ειρήνη. Οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά θέλουν να διαρκέσει ο πόλεμος τουλάχιστον άλλον ένα χρόνο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εμφανώς θυμωμένος με τον Ζελένσκι, δηλώνει ότι θα τον ξαναδεχτεί μόνον όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας δηλώσει ότι θέλει ειρήνη. «Εγώ θέλω να σταματήσουν να σκοτώνονται, μόνο αυτή την εβδομάδα σκοτώθηκαν 2.000 άνδρες, Ουκρανοί και Ρώσοι, αυτό πρέπει να σταματήσει. Αφού ο Ζελένσκι περνιέται για σπουδαίος, επειδή είχε τις πλάτες των ΗΠΑ μέχρι τώρα, ας συνεχίσει χωρίς εμάς. Και σας λέω, το αποτέλεσμα θα είναι άσχημο».

 

“Γιατί δεν φοράτε κοστούμι;”

«Μπορεί να επιστρέψει, όταν θα είναι έτοιμος για ειρήνη», έγραψε ο Ρεπουμπλικάνος προηγουμένως στο Truth Social, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ζήτησε από τον Ζελένσκι «να ζητήσει συγνώμη επειδή χάσαμε τον χρόνο μας με μια συνάντηση που θα τελείωνε με αυτόν τον τρόπο».

Λίγες ώρες μετά την επεισοδιακή συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Oυκρανός πρόεδρος είπε στο Fox News πως δεν θεωρεί ότι οφείλει να ζητήσει «συγγνώμη» από τον Aμερικανό ομόλογό του. «Σέβομαι τον πρόεδρο (Τραμπ) και σέβομαι τον αμερικανικό λαό», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News, υποστηρίζοντας ότι είχε μια «ανοικτή και πολύ ειλικρινή» συζήτηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Κανείς δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος περισσότερο από εμάς», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα του. Υπογραμμίζοντας πως επιθυμία του είναι ο πρόεδρος Τραμπ να σταθεί περισσότερο στο πλευρό της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε πως χωρίς την αμερικανική βοήθεια, θα ήταν «δύσκολο» για τη χώρα του να αμυνθεί απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

«Γιατί δεν φοράτε κοστούμι; Βρίσκεστε ενώπιον του ανώτατου αξιώματος αυτής της χώρας και αρνείστε να φορέσετε κοστούμι; Απλώς θέλω να μάθω, έχετε κοστούμι;» ρώτησε τον Ζελένσκι ο δημοσιογράφος και υποστηρικτής του Τραμπ Μπράιαν Γκλεν, συμπληρώνοντας ότι πολλοί Αμερικανοί «έχουν πρόβλημα» με το γεγονός ότι ο Ζελένσκι δείχνει να μη σέβεται το αξίωμα του προέδρου. Η ερώτησή του δημοσιογράφου προκάλεσε το γέλιο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, που ήταν καθισμένος ακριβώς μπροστά του. «Θα φορέσω κοστούμι όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος,» είπε ο Ζελένσκι.

Παρούσα στην αίθουσα ήταν όμως και η Ουκρανή πρέσβειρα, Οξάνα Μαρκάροβα, η αντίδραση της οποίας, αποτυπώνει εύγλωττα την απογοήτευση και την ανησυχία του Κιέβου: Η στιγμή απαθανατίστηκε σε φωτογραφίες και βίντεο που έγιναν γρήγορα viral, καθώς καταγράφηκε από τις κάμερες να σκύβει το κεφάλι ανήσυχη και να καλύπτει το πρόσωπό της με το δεξί της χέρι, κλείνοντας τα μάτια:

Αποφασισμένος να τηρήσει μεγάλες αποστάσεις ο Τραμπ από το ουκρανικό, δηλώνει Τραμπ και αναφέρει ότι «ο Ζελένσκι περνιέται για σπουδαίος και θέλει να συνεχίσει να πολεμάει, ενώ εγώ θέλω να τελειώσει ο πόλεμος». Εν τω μεταξύ, ο στρατηγός Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος για το Ουκρανικό, φέρεται να είχε συμβουλέψει τον Ζελένσκι να μην συναντηθεί με τον Τραμπ, στον αντίποδα των Ευρωπαίων που τον πίεσαν να πραγματοποιήσει την συνάντηση. Δημοσιεύτηκε, μάλιστα, σε γαλλικό μέσο πως ο Μακρόν ήθελε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

«Σύμφωνα με μια πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, ο Κιθ Κέλογκ συμβούλεψε τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι να μην συναντηθεί με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, επειδή θεώρησε ότι οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήταν επαρκώς καλές», αναφέρει το CNN. Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Ρούμπιο δήλωσε στο CNN: «Μου είπε Ευρωπαίος ομόλογός μου, δεν θα πω ποιος, ότι οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι αν συνεχιστεί ο πόλεμος άλλο ένα χρόνο, η Ρωσία θα καμφθεί και θα ζητήσει ειρήνη. Οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά θέλουν να διαρκέσει ο πόλεμος τουλάχιστον άλλον ένα χρόνο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εμφανώς θυμωμένος με τον Ζελένσκι, δηλώνει ότι θα τον ξαναδεχτεί μόνον όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας δηλώσει ότι θέλει ειρήνη. «Εγώ θέλω να σταματήσουν να σκοτώνονται, μόνο αυτή την εβδομάδα σκοτώθηκαν 2.000 άνδρες, Ουκρανοί και Ρώσοι, αυτό πρέπει να σταματήσει. Αφού ο Ζελένσκι περνιέται για σπουδαίος, επειδή είχε τις πλάτες των ΗΠΑ μέχρι τώρα, ας συνεχίσει χωρίς εμάς. Και σας λέω, το αποτέλεσμα θα είναι άσχημο».

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

Ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ ζητεί από την κυβέρνηση ενημέρωση για τη στάση που θα τηρήσει στην αμερικανο-ευρωπαϊκή σύγκρουση.

«Η χθεσινή… συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ-Ουκρανίας επιβεβαιώνει με οδυνηρό τρόπο την επιλογή της νέας Αμερικανικής Διοίκησης να κινείται με μόνο κριτήριο την ωμή ισχύ, μακριά από τις επιταγές του διεθνούς δικαίου, αλλά και απέναντι ακόμη και σε παραδοσιακούς της συμμάχους, στην Ευρώπη. Η αναντίρρητη αυτή κατάσταση καθιστά επιτακτική την επιτάχυνση και την εντατικοποίηση της διαδικασίας πολιτικής ολοκλήρωσης και της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ μία ισχυρή, συνεκτική και δεσμευτική Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας» αναφέρει  ο Δημήτρης Μάντζος.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα οφείλει να αποφύγει τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί σε μια άφωνη και παθητική στάση. Η χώρα μας, ιδίως στις σημερινές συνθήκες πόλωσης στις ευρω-αμερικανικές σχέσεις, οφείλει να μείνει σταθερά προσηλωμένη στους κανόνες της διεθνούς κοινότητας και του διεθνούς δικαίου. Όπως ακριβώς ορίζει μια πραγματική εξωτερική πολιτική αρχών και όχι εφήμερων υπολογισμών.

Μέσα σε αυτό το νέο διεθνές κλίμα, παρουσιάζει ιδιαίτερη σοβαρότητα η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Ελλάδας, για το περιεχόμενο της οποίας καθώς και για τη γενικότερη πρόοδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, θα πρέπει να υπάρξει άμεση ενημέρωση των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, ιδίως ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη» τονίζει, καταλήγοντας, ο Δ. Μάντζος.

Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Καραμέρου, για την τροπή που έλαβαν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ουκρανίας: «Η στάση που τήρησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απέναντι στον Πρόεδρο της Ουκρανίας – που πέρα από τις ευθύνες του, εκπροσωπεί μια αμυνόμενη από εισβολή χώρα – κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στη Ουάσιγκτον, ήταν προσβλητική, απαράδεκτη και επικίνδυνη για τις διεθνείς εξελίξεις.

Η ΕΕ – η οποία φέρει σοβαρές ευθύνες για το Ουκρανικό – θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει αποφασιστικά το μήνυμα στον Αμερικανό Πρόεδρο, ότι η ειρήνη στην Ουκρανία επιβάλλει τον διάλογο με τους εκπροσώπους του ουκρανικού λαού και ο αμοιβαίος σεβασμός είναι η μόνη βάση για ανάπτυξη των ευρωαμερικανικών σχέσεων.

Η εξέλιξη του Ουκρανικού αποδεικνύει τον κίνδυνο επικράτησης του νόμου του ισχυρού και τη σημασία που έχει η προώθηση μιας φιλειρηνικής, ενεργητικής πολυδιάστατης Εξωτερικής Πολιτικής με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα εν μέσω γενικευμένης αστάθειας».

Σοκαρισμένοι οι Ευρωπαίοι

Οι Eυρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας, που θα συνεδριάσουν αύριο Κυριακή στο Λονδίνο, στάθηκαν στο πλευρό του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος εκδιώχθηκε χθες Παρασκευή από τον Λευκό Οίκο από έναν εξοργισμένο Ντόναλντ Τραμπ που του ζήτησε να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ θα πάψουν να στηρίζουν το Κίεβο.

Σοκαρισμένοι από τη χθεσινή αντιπαράθεση στο Οβάλ Γραφείο, που οδήγησε στην εσπευσμένη αποχώρηση του Ζελένσκι από τον Λευκό Οίκο χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά για την οποία είχε πάει, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να υπερασπιστούν τον Ουκρανό πρόεδρο.

Περίπου 15 εξ αυτών θα συναντηθούν αύριο στο Λονδίνο για μια σύνοδο αφιερωμένη στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Στη διάρκεια συνομιλίας του με τον Ζελένσκι, που είναι προσκεκλημένος στη σύνοδο του Λονδίνου, ο Βρετανός πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε για την «ακλόνητη υποστήριξή του».

Σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, η σύνοδος αυτή θα αποτελέσει συνέχεια των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι υπό τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις αρχές του μήνα και θα επικεντρωθεί «στην ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας σήμερα, περιλαμβανομένης της συνεχιζόμενης στρατιωτικής υποστήριξης (προς της χώρα) και της άσκησης αυξημένης οικονομικής πίεσης στη Ρωσία».

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν επίσης «την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει τον ρόλο της στον τομέα της άμυνας», μπροστά στον κίνδυνο να αρθεί η στρατιωτική και πυρηνική αμερικανική ομπρέλα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε έτοιμος «να ξεκινήσει τις συζητήσεις» για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να αποκτήσει στο μέλλον πυρηνικά αποτρεπτικά μέσα, έπειτα από αίτημα του μελλοντικού καγκελαρίου της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς.

Ο Μερτς έχει εκτιμήσει ότι είναι απαραίτητο η Ευρώπη να προετοιμαστεί «για το χειρότερο σενάριο»: οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ. Επιθυμεί εξάλλου να συζητηθεί το ενδεχόμενο να επεκταθεί η βρετανική και γαλλική πυρηνική ομπρέλα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γαλλία και Βρετανία είναι οι δύο ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν πυρηνικό όπλο.

Η Ουκρανία και η Ευρώπη παρακολουθούν με ανησυχία την προσέγγιση του Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ Μόσχα και Ουάσινγκτον ξεκίνησαν – χωρίς να καλέσουν τους Ευρωπαίους ή το Κίεβο—διμερείς διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου για το ξέσπασμα του οποίου ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται να επιρρίψει τις ευθύνες στη Ρωσία.

Ο εκρηκτικός διάλογος Τραμπ-Ζελένσκι

Οι φόβοι αυτοί ενισχύθηκαν μετά τη χθεσινή αντιπαράθεση Τραμπ- Ζελένσκι σε απευθείας μετάδοση από το Οβάλ Γραφείο:

Ζελένσκι: «Για ποια διπλωματία μιλάτε, Τζέι Ντι (Βανς); Τι εννοείτε;».

Βανς: «Μιλάω για το είδος της διπλωματίας που θα σταματήσει την καταστροφή της χώρας σας. Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπεται, νομίζω ότι είναι ασέβεια εκ μέρους σας να έρχεστε στο Οβάλ Γραφείο και να προσπαθείτε να το συζητήσετε μπροστά στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Αυτή τη στιγμή, εξαναγκάζετε τους κληρωτούς στρατιώτες σας στην πρώτη γραμμή γιατί αντιμετωπίζετε προβλήματα στρατιωτικού ανθρώπινου δυναμικού».

Ζελένσκι: «Έχετε πάει ποτέ στην Ουκρανία για να δείτε τα προβλήματά μας;».

Βανς: «Έχω διαβάσει πράγματα και ξέρω τι συμβαίνει: Παίρνετε ανθρώπους σε μια επίσκεψη προπαγάνδας, κύριε Πρόεδρε. Αρνείστε ότι έχετε πρόβλημα με την επιστράτευση στον στρατό σας; Και νομίζετε ότι δεν είναι ασέβεια να μπαίνετε στο Οβάλ Γραφείο των ΗΠΑ και να επιτίθεστε στην κυβέρνηση που προσπαθεί να αποτρέψει την καταστροφή της χώρας σας;».

Ζελένσκι: «Αυτά είναι πολλά ερωτήματα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρώτα απ ‘όλα, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, όλοι έχουν προβλήματα, ακόμα και εσείς».

Τραμπ: «Δεν ξέρεις. Μη μας λες πώς να συμπεριφερθούμε. Προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα. Μην μας λέτε πώς να συμπεριφερθούμε. Δεν υπάρχει νομιμότητα για αυτό. (…) Έχετε φέρει τον εαυτό σας σε πολύ κακή θέση. Δεν έχεις χαρτί εδώ να παίξεις… χωρίς εμάς δεν έχεις χαρτί». «Παίζεις με τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα μας».

Τραμπ, θυμωμένος: «Σου έχουμε ήδη δώσει, λόγω του ανόητου προέδρου (Τζο Μπάιντεν), 350 δισεκατομμύρια (δολάρια) στρατιωτικό εξοπλισμό. Οι άντρες σου είναι γενναίοι αλλά χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό μας, αν δεν τον είχες, αυτός ο πόλεμος θα είχε τελειώσει σε δύο εβδομάδες. Δύο ημέρες».

Ζελένσκι νευρικά: «Όπως ακούω τον Πούτιν να λέει εδώ και τρεις μέρες. Ή σε λιγότερο από δύο εβδομάδες».

Τραμπ: «Θα είναι πολύ δύσκολο να διαπραγματευτούμε έτσι».

Βανς: «Απλά πες ευχαριστώ».

Τραμπ: «Νομίζω ότι είναι καλό που ο αμερικανικός λαός βλέπει τι συμβαίνει. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό το αφήνω να συνεχιστεί για τόσο πολύ. Πρέπει να είστε ευγνώμονες, δεν έχετε χαρτί να παίξετε. Οι πολίτες σας πεθαίνουν. Κοιτάξτε, δεν έχετε στρατεύματα και μετά μας λέτε: “Δεν θέλω εκεχειρία, δεν θέλω να σταματήσω τις εχθροπραξίες τώρα». Άκου, το παίρνεις για να σταματήσεις να πέφτουν σφαίρες και τη σφαγή των ανδρών σου, λες ότι δεν θέλεις κατάπαυση του πυρός, εγώ θέλω».

Τραμπ: «Νομίζω ότι είδαμε αρκετά. Καλή τηλεθέαση».

Ζελένσκι: Στήριξη και πανηγυρισμοί

Οι αντιδράσεις από την Ρωσία ήταν ενθουσιώδεις. «Ιστορικό», σχολίασε ο Κίριλ Ντιμιτρίεφ, επικεφαλής του ρωσικού ταμείου επενδύσεων και ένας από τους διαπραγματευτές στις ρωσοαμερικανικές συνομιλίες. «Το αυθάδες γουρούνι δέχτηκε επιτέλους ένα γερό χαστούκι στο Οβάλ Γραφείο», ανέφερε στο Telegram ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Για πρώτη φορά, ο Τραμπ είπε την αλήθεια στον κοκαϊνομανή κλόουν», συνέχισε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν προσκληθεί στη σύνοδο του Λονδίνου διαβεβαίωσαν τον Ζελένσκι για την υποστήριξή τους. «Αγαπητέ Ζελένσκι, αγαπητοί Ουκρανοί φίλοι, δεν είστε μόνοι», έγραψε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ στην πλατφόρμα X. «Μια Σουηδία ενωμένη στέκεται στο πλευρό των φίλων μας στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, προσθέτοντας “Slava Ukraini!” (Δόξα στην Ουκρανία).

«Στην Ουάσινγκτον, αρνούμενος να υποχωρήσει, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν η τιμή της Ευρώπης», σχολίασε στο Χ ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού. «Σήμερα κατέστη ξεκάθαρο ότι ο ελεύθερος κόσμος έχει ανάγκη έναν νέο ηγέτη. Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να σταθούμε στο ύψος αυτής της πρόκληση», κάλεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.

Στο Κίεβο οι Ουκρανοί με τους οποίους συνομίλησε το AFP χαιρέτισαν την αποφασιστικότητα του προέδρου τους. «Πιστεύω ότι υπερασπίστηκε πλήρως τα συμφέροντά μας. Δεν μας εγκατάλειψε», σχολίασε ο 32χρονος Ρόμαν Σκανόφ ιδιοκτήτης εταιρείας πληροφορικής. Αλλά η 26χρονη γιατρός Άννα Πλάτσκοβα εξέφρασε τις ανησυχίες της για το μέλλον. «Η αμερικανική υποστήριξη είναι πολύ σημαντική (…) Οπότε, δυστυχώς, δεν πιστεύω ότι αυτό ήταν θετικό για εμάς».

Ίσες αποστάσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κράτησε, σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, η Μαρίν Λεπέν κατηγορώντας ταυτόχρονα την Ευρωπαΐκή Ενωση. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στην Αγροτική Έκθεση του Παρισιού, κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Ουκρανικό και δήλωσε ότι δεν βλέπει κάτι «εξαιρετικά αξιοπερίεργο» στο γεγονός ότι «δύο ηγέτες υπερασπίζονται τα εθνικά τους συμφέροντα και τις αντιλήψεις τους για ένα πιο δίκαιο κόσμο.».

Η Λεπέν δήλωσε επίσης, ότι ανάλογες τριβές υπάρχουν συχνά, όχι όμως στο πολιτικό προσκήνιο. Η ίδια υπογράμμισε ότι εδώ και τρία χρόνια οι ανησυχίες της αφορούν την επίτευξη της ειρήνης ενώ σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Ευρώπης δήλωσε: «Εγώ δεν ξέρω τι είναι οι Ευρωπαίοι. Υπάρχουν χώρες, υπάρχουν έθνη και τα έθνη της Ευρώπης είναι εμφανώς διχασμένα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

11 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Μα, καλά τώρα, αφού συναντιούνται αύριο Κυριακή κι απόκριες οι ευρωπαίοι “ηγέτες” για να λύσουν στην φαντασία τους το ουκρανικό, γιατί να τρέχουν στο Λονδίνο; Πιο καλά να συναντιόντουσαν στην Πάτρα, ώστε να πηγαίνανε μετά και στην παρέλαση του βασιλιά καρνάβαλου, όλα εγώ θα τους τα λέω πια;

Υπομονή, καναδυό παγκόμιοι πόλεμοι, ακόμη, κι οι Ευρωπαίοι θα αντιληφθούν, πως όπου λαλούν πολλά κοκόρια, δεν ξημερώνει ποτέ! Μέχρι τότε, τα συμφέροντα των χωρών θα πολεμούν το ένα το άλλο και θα ονειρεύονται ευρωπαικά μεγαλεία, που ποτέ δεν έρχονται

Παντως τέτοια φανερή ασυνέπεια χώρας από τη μια άκρη του σχοινιού στην άλλη δε θυμάμαι. Τον εβαλαν μπροστάρη σ ενα πόλεμο φθορας που θελαν αυτοι δεν τον αφησαν να κανει ανακωχη στη Κωνπολη κ τωρα τον πουλάνε. Θυμίζει λίγο Στρατιά Μικρας Ασίας απο την αντίστροφη πλευρα. Εκεί χρησιμοποιήθηκε η ελληνική… Διαβάστε περισσότερα »

Οι Ευρωπαίοι είναι τόσο ηλιθιοι που περιμένουν να βρουν αφορμή να μπουν σε πόλεμο με τη Ρωσία χωρίς την συνδρομή των ΗΠΑ. Με μια λέξη “ψυχασθενεις”. Και αυτοί οι ψυχασθενεις θα καταφέρουν να μετατρέψουν τις χώρες τους σε μπάζα. Αν δεν ανατραπουν από τους λαούς τους, το επόμενη στάδιο είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε την τακτική της Ελλάδας. Η Ελλάς αντιμετωπίζει την Τουρκία με τις πλάτες της ΕΕ και των ΗΠΑ. Αυτό το κολπάκι δε φαίνεται να δουλεύει πια. Εφεξής θα εξαρτάσθε από τις δικές σας δυνάμεις. Και ναι μεν η Ουκρανία μπορεί να κατασκευάζει 140 αυτοκινούμενα πυροβόλα και 1 εκατ.… Διαβάστε περισσότερα »

Βλέπει ο Ζελένσκι να στρώνεται το τραπέζι και προσπαθεί να συζητήσει για τους κανόνες που θα διέπουν την συνεστίαση. Δεν κατάλαβε ο καημένος ότι το μενού είναι ο ίδιος και ο λαός του…. Κάποιος μπορεί να έλεγε “όπως έστρωσε να κοιμηθεί”. Πληρώνουν όμως ο Ουκρανικός και ο Ρώσικος λαός, ας… Διαβάστε περισσότερα »

Ο Τραμπ, για να στερεώσει την εξουσία του, μέσω Βανς, θα χρειαστεί να πολεμήσει ολιγάρχες, ακριβώς όπως έκανε ο Πούτιν, επιτυχημένα. Αυτοί οι ολιγάρχες έχουν κοινά σημεία με τους ολιγάρχες που “καθάρισε” ο Πούτιν και, επίσης, οι ολιγάρχες αυτοί και των δύο χωρών, έχουν λόγους να συμπαθούν τον Ζελένσκι, έχουν… Διαβάστε περισσότερα »

Και η Ελλάδα-Κύπρος είχε άφθονες και θερμές δηλώσεις συμπαράστασης από Ευρωπαίους αλλά από πραγματική βοήθεια …μηδέν.

11
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx