ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Για πρώτη φορά πλήγμα στην Ρωσία με Storm Shadow – Κλείνουν δυτικές πρεσβείες στο Κίεβο

Ουκρανικό πλήγμα στην Ρωσία με Storm Shadow

Κλιμακώνεται αδιάκοπα η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς μετά την χρήση αμερικανικών πυραύλων ATACMS εναντίον ρωσικού εδάφους, η Ουκρανία φέρεται να έκανε χρήση και των βρετανικών πυραύλων Storm Shadow.

Όπως μεταδίδει η Telegraph, θραύσματα από βρετανικής κατασκευής βλήματα cruise τύπου Storm Shadow βρέθηκαν στην περιοχή του χωριού Μαρίνο, το οποίο βρίσκεται στην περιφέρεια του Κουρσκ στην Ρωσία. Οι πύραυλοι Storm Shadow αποτελούν την βρετανική εκδοχή του γαλλικού SCALP-EG, που βρίσκονται και στο οπλοστάσιο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σχετικά γραφήματα της Telegraph αποκαλύπτουν την εμβέλεια των δυτικής κατασκευής βλημάτων που διαθέτει η Ουκρανία (και τον βαθμό στον οποίο μπορούν να πλήξουν την μητροπολιτική Ρωσία), καθώς και την μέθοδο εκτόξευσης των Storm Shadow από σοβιετικής κατασκευής βομβαρδιστικά Su-24.

 

Κλειστές οι πρεσβείες

Κλειστή θα μείνει σήμερα η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο της Ουκρανίας, λόγω φόβων για αεροπορική επίθεση. Συναγερμός έχει σημάνει και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Κίεβο Κώστα Ονισένκο να αναφέρει: «Η Πρεσβεία της Ελλάδος, για λόγους ασφαλείας, θα παραμείνει κλειστή σήμερα, για το κοινό. Παρακαλούμε, όπως αποφεύγετε μετακινήσεις και παραμένετε σε ασφαλείς χώρους». Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι κλείνει και η αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

«Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο έλαβε συγκεκριμένες πληροφορίες για μια πιθανή σημαντική αεροπορική επίθεση στις 20 Νοεμβρίου. Για προληπτικούς λόγους, η Πρεσβεία θα κλείσει και οι υπάλληλοι της Πρεσβείας λαμβάνουν οδηγίες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ συνιστά στους πολίτες των ΗΠΑ να είναι έτοιμοι να βρουν αμέσως καταφύγιο σε περίπτωση που ανακοινωθεί αεροπορικός συναγερμός», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η πρεσβεία της Γερμανίας στο Κίεβο παραμένει ανοιχτή με περιορισμό λειτουργιών και Γερμανοί υπήκοοι που βρίσκονται στην Ουκρανία μπορούν ακόμα να επικοινωνούν με την πρεσβεία, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους μας στο πεδίο ώστε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα αν αλλάξει η κατάσταση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Eπίσης κλειστές θα μείνουν οι πρεσβείες της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Δίαυλος Πούτιν-Τραμπ;

O Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ανοιχτός να συζητήσει μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, αποκλείει να κάνει οποιεσδήποτε σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις ενώ επιμένει ότι το Κίεβο πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν στο Reuters πέντε πηγές με γνώση του αντικειμένου. Σε μια πρώτη λεπτομερή αναφορά για το τι θα δεχόταν ο Πούτιν σε ενδεχόμενη συμφωνία με τη μεσολάβηση του Τραμπ, οι πέντε νυν και πρώην Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να συμφωνήσει να παγώσει η σύγκρουση στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Ενδέχεται να υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση σχετικά με τον ακριβή διαχωρισμό των τεσσάρων ανατολικών περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, σύμφωνα με τρία από τα άτομα που μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Την ώρα που η Μόσχα διεκδικεί εξ ολοκλήρου τις τέσσερις αυτές περιοχές, οι οποίες βρίσκονται υπό την πυρηνική ομπρέλα της, οι χερσαίες δυνάμεις της ελέγχουν το 70-80% της επικράτειας. Παράλληλα περίπου 26.000 τ. χλμ εξακολουθούν να βρίσκονται στην κατοχή ουκρανικών στρατευμάτων.

Η Ρωσία μπορεί επίσης να είναι ανοιχτή στην απόσυρση από τα εδάφη που κατέχει στις περιοχές Χάρκοβο και Μικολάιβ, στη βόρεια και νότια Ουκρανία, δήλωσαν δύο από τους αξιωματούχους. Νωρίτερα τον Νοέμβριο ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να αντανακλά τις πραγματικότητες επί του πεδίου, ωστόσο εξέφρασε επιφύλαξη λέγοντας ότι η Δύση θα χρησιμοποιούσε μια βραχύβια εκεχειρία για να επανεξοπλίσει την Ουκρανία.

«Εάν δεν υπάρχει ουδετερότητα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την ύπαρξη οποιασδήποτε σχέσης καλής γειτονίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν στις 7 Νοεμβρίου. «Γιατί; Επειδή αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα γινόταν ένα εργαλείο σε λάθος χέρια και σε βάρος των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Δύο από τις πηγές είπαν ότι η απόφαση Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους ATACMS βαθιά στη Ρωσία θα μπορούσε να περιπλέξει και να καθυστερήσει οποιαδήποτε διευθέτηση, και να σκληρύνει τις απαιτήσεις της Μόσχας καθώς οι σκληροπυρηνικοί πιέζουν για ένα μεγαλύτερο κομμάτι της Ουκρανίας.

Την Τρίτη, το Κίεβο χτύπησε για πρώτη φορά με τους πυραύλους ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με τη Μόσχα, η οποία αποδοκίμασε την κίνηση ως μεγάλη κλιμάκωση. Εάν δεν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν οι δύο πηγές, τότε η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο. Ο διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, δήλωσε στο Reuters: «Είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει κοντά τις δύο πλευρές για να διαπραγματευτούν και να εργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου». Πάντως ο Τραμπ έχει πει ότι θα μιλήσει απευθείας στον Πούτιν, προκειμένου να χτίσει μια ειρηνευτική συμφωνία, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να συμφιλιώσει τις δύο πλευρές, οι οποίες δείχνουν ελάχιστα σημάδια υποχώρησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx