Ουκρανία: Όχι από Τραμπ στην χρήση ATACMS – Δολοφονήθηκε κορυφαίος Ρώσος επιστήμονας
12/12/2024Επικριτικός απέναντι στην χρήση αμερικανικής κατασκευής πυραύλων από την Ουκρανία σε στόχους εντός ρωσικού εδάφους, ήταν ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ. Μιλώντας στο περιοδικό Time είπε: «Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει. Είναι τρελό. Διαφωνώ πολύ έντονα με την αποστολή πυραύλων για πλήγματα εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα στη Ρωσία. Γιατί το κάνουμε αυτό; Απλά κλιμακώνουμε αυτόν τον πόλεμο και τον κάνουμε χειρότερο. Αυτό δεν έπρεπε να επιτραπεί να γίνει»
Η συνέντευξη στο Time συνέπεσε με την ανακήρυξή του ως “Πρόσωπο της Χρονιάς” από το αμερικάνικο περιοδικό. Χτες σημειώθηκε επίθεση με ATACMS στην Ρωσία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήρε τον περασμένο μήνα την απαγόρευση των ΗΠΑ στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς που προμηθεύουν οι ΗΠΑ για πλήγματα βαθιά μέσα στη Ρωσία, στην τελευταία του προσπάθεια να ενισχύσει το Κίεβο στη μάχη που δίνει για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής από τη χώρα του, αλλά είχε πει ότι επιτρέπει μόνο στην περιοχή του Κουρσκ.
Η απόφαση είχε ληφθεί μετά από τις εκκλήσεις του προέδρου Ζελένσκι. Ο Λευκός Οίκος είχε επικαλεστεί τον ισχυρισμό για την ανάπτυξη από τη Ρωσία 15.000 βορειοκορεατικών στρατιωτών κατά μήκος του μετώπου της μάχης ως τον κύριο λόγο για τον οποίο ο Μπάιντεν άλλαξε γνώμη. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει δοθεί καμία απόδειξη από το Κίεβο ή από τη Δύση ότι πολεμούν Βορειοκορεάτες στην Ουκρανία ή στο μέτωπο του Κουρσκ.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να δώσει ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια. Είπε στο Time ότι έχει ένα «πολύ καλό σχέδιο» για να βοηθήσει, αλλά αν το αποκαλύψει τώρα «σχεδόν θα αχρηστευθεί». Ο Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, συναντήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τον Ζελένσκι και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Είπε στο Time ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν στη σύγκρουση δεν είναι ανεκτός. «Μιλάω και στις δύο πλευρές. Είναι πραγματικά πλεονέκτημα και για τις δύο πλευρές να τελειώσει αυτό το πράγμα», είπε.
Η δολοφονία επιστήμονα
Ένας κορυφαίος επιστήμονας πυραύλων του Πούτιν πυροβολήθηκε θανάσιμα σε πάρκο της Μόσχας. Ο Μιχαήλ Σάτσκι, αναπληρωτής επικεφαλής σχεδιαστής στο Mars Design Bureau, το οποίο αναπτύσσει και κατασκευάζει συστήματα καθοδήγησης επί του σκάφους για τη ρωσική στρατιωτική και διαστημική βιομηχανία, φέρεται να εξαλείφθηκε από έναν άγνωστο δολοφόνο στο δασικό πάρκο Kuzminsky, 18 χλμ νοτιοανατολικά του Κρεμλίνου.
Οι αναφορές λένε ότι ο επιστήμονας, αναπληρωτής καθηγητής, εργαζόταν ενεργά για την αναβάθμιση του ρωσικού πυραύλου κρουζ Kh-59 στο επίπεδο Kh-69, τον οποίο χρησιμοποιούν τα ρωσικά στρατεύματα για να χτυπήσουν την Ουκρανία. Υπήρξαν άμεσες εικασίες ότι δολοφονήθηκε από την ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GUR. «Σήμερα, οι δυνάμεις της GUR στη Μόσχα εξάλειψαν έναν ιδιαίτερα κακόβουλο εγκληματία – τον Αναπληρωτή Γενικό Σχεδιαστή, Επικεφαλής του Τμήματος Λογισμικού του Γραφείου Σχεδιασμού του Άρη, Μιχαήλ Σάτσκι», ανέφερε ο εξόριστος Ρώσος δημοσιογράφος Alexander Nevzorov. Δημοσίευσε επίσης μακάβριες φωτογραφίες του σώματος ενός άνδρα που βρίσκεται στο χιόνι.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων APN ανέφερε: «Ως αποτέλεσμα των πυροβολισμών στο Kotelniki στις 11 Δεκεμβρίου, ο Μιχαήλ Σάτσκι, επικεφαλής του τμήματος λογισμικού του Mars Design Bureau, σκοτώθηκε. «Ασχολήθηκε με τον εκσυγχρονισμό των πυραύλων κρουζ X-59 και ανέπτυξε τους τελευταίους τύπους UAVs [στρατιωτικά drones]. Ουκρανοί εθνικιστές ανέλαβαν την ευθύνη για τη δολοφονία». Δεν υπήρξε άμεση επίσημη ρωσική δήλωση.
Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ουκρανίας Suspilne δήλωσε ότι είχε λάβει επιβεβαίωση από τις ουκρανικές «ειδικές υπηρεσίες» ότι ο Σάτσκι είχε «εξαλειφθεί». Πλάνα έδειξαν τις ρωσικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να φτάνουν στη χιονισμένη σκηνή. Το Kh-59 έχει συνδεθεί στενότερα με το Γραφείο Σχεδιασμού Raduga παρά με τον Mars, για τον οποίο εργάστηκε ο Σάτσκι. Αλλά η Mars είχε εμπλακεί στον εκσυγχρονισμό και την παραγωγή συστημάτων ελέγχου για μονάδες ενίσχυσης και συστημάτων ελέγχου επί του σκάφους για πυραύλους σχεδιασμένους από τη Raduga, όπως οι Kh-59 και Kh-69. Η Raduga ειδικεύεται στην ανάπτυξη και παραγωγή πυραύλων κρουζ για διάφορους σκοπούς.
Η νέα επίθεση με ATACMS
Χτες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία πραγματοποίησε επίθεση σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Ταγκανρόγκ της περιφέρειας Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, με έξι αμερικανικούς πυραύλους ATACMS, και προανήγγειλε αντίποινα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι και οι έξι πύραυλοι ΑΤΑCMS καταρρίφθηκαν ή αναχαιτίσθηκαν, αλλά τα θραύσματα των πυραύλων που έπεσαν προκάλεσαν τραυματισμούς μεταξύ κάποιων μελών του προσωπικού. «Δεν υπήρξαν ζημιές, δύο κτίρια στο τεχνικό τμήμα του αεροδρομίου και τρία στρατιωτικά οχήματα, καθώς και πολιτικά αυτοκίνητα στο χώρο στάθμευσης δίπλα στο αεροδρόμιο υπέστησαν ελαφρές ζημιές (από θραύσματα)», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
«Αυτή η επίθεση από δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς ATACMS δεν θα μείνει αναπάντητη και θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εκτοξεύσει άλλον έναν πειραματικό υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, αν και οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο πύραυλος Oreshnik θα αλλάξει τα δεδομένα στον πόλεμο, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος. «Εκτιμούμε ότι ο Oreshnik δεν αλλάζει τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης, αλλά είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να τρομοκρατήσει την Ουκρανία, η οποία θα αποτύχει», δήλωσε ο αξιωματούχος. Η Ρωσία χρησιμοποίησε προηγουμένως το νέο όπλο στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο.
Αποκάλυψη για τους τζιχαντιστές
Οι Σύρiοι τζιχαντιστές που κατέλαβαν την εξουσία στη Δαμασκό το περασμένο Σαββατοκύριακο έλαβαν drones και άλλη υποστήριξη από ουκρανούς πράκτορες πληροφοριών που κατ’ αυτό τον τρόπο επιχείρησαν να υπονομεύσουν τη Ρωσία και τους Σύριους συμμάχους της, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις ουκρανικές στρατιωτικές δραστηριότητες στο εξωτερικό, αναφέρει σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα The Washington Post ο διακεκριμένος αρθρογράφος σε θέματα διεθνούς πολιτικής, Ντέιβιντ Ιγκνάτιους.
Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών έστειλε περίπου 20 έμπειρους χειριστές drone και περίπου 150 drones στο αρχηγείο των ανταρτών στο Ιντλίμπ της Συρίας, πριν από τέσσερις έως πέντε εβδομάδες για να βοηθήσουν την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ -Σαμ (HTS), την κορυφαία ομάδα τζιχαντιστών που εδρεύει εκεί, λέει ο αρθρογράφος, επικαλούμενος ενημερωμένες πηγές.
Η βοήθεια από το Κίεβο έπαιξε μόνο έναν μέτριο ρόλο στην ανατροπή του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, πιστεύουν δυτικές πηγές πληροφοριών. Αλλά ήταν αξιοσημείωτο γεγονός ως μέρος μιας ευρύτερης ουκρανικής προσπάθειας να χτυπήσει κρυφά τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και μέσα στην ίδια τη Ρωσία. Το κρυφό πρόγραμμα βοήθειας της Ουκρανίας στη Συρία ήταν κοινό μυστικό, αν και ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είπαν επανειλημμένα απαντώντας στις ερωτήσεις μου ότι δεν το γνώριζαν, αναφέρει ο αρθρογράφος.