ΘΕΜΑ

Ουκρανοί κατάσκοποι στην Τουρκία

Ουκρανοί κατάσκοποι στην Τουρκία

Η τουρκική εφημερίδα Aydinlik δημοσίευσε ένα απόρρητο υπόμνημα της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), το οποίο κάνει λόγο για πράκτορες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών μεταξύ των μεταναστών Ουκρανών στην Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη.

Η Aydınlık γράφει τα εξής: «Θα δημοσιεύσουμε τέσσερα απόρρητα έγγραφα σε τέσσερις ημέρες αρχίζοντας από σήμερα με το πρώτο. Τα ντοκουμέντα αποκαλύπτουν τον τρόπο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας για την άντληση πληροφοριών στην Τουρκία, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες. Το πρώτο ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε αποκαλύπτει ότι το Κίεβο «ενισχύει τις θέσεις των υπηρεσιών του» στις τρεις μεγάλες πόλεις μας. Η SBU έχει εντάξει την ουκρανική διασπορά στο δίκτυο πληροφοριών της. Τα άλλα τρία έγγραφα που θα δημοσιεύσουμε τις επόμενες μέρες αποκαλύπτουν επίσης μυστικά. Το ένα αφορά τους Τατάρους της Κριμαίας και τουρκικούς φορείς που τους στηρίζουν, ενώ άλλα δύο αφορούν στην Ευρώπη και στην πυρηνική ασφάλεια

»Η Aydinlik απέκτησε πρόσβαση σε αυτά τα τέσσερα απόρρητα ουκρανικά έγγραφα. Το πρώτο έγγραφο, από την Περιφερειακή Διεύθυνση Νικολάγιεφ ή Μικολάεφ της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), απαιτεί από τις προϊστάμενες αρχές να βραβευθεί ένας αξιωματικός που σημείωσε σημαντικές επιτυχίες στη συλλογή πληροφοριών στην Τουρκία.

»Η πρώτη από τις τέσσερις απόρρητες επιστολές που έφθασαν στα χέρια μας, σχετίζεται άμεσα με την Τουρκία και στάλθηκε το Μάρτιο του 2024. Ο αξιωματικός που αναφέρεται, ο ταγματάρχης Μαξίμ Νικολάγιεβιτς Χάρτσουκ, είναι στέλεχος της SBU. Η επίσημη αλληλογραφία υποδηλώνει ότι ο Ταγματάρχης Χάρτσουκ οργάνωσε τις μυστικές υπηρεσίες στη διασπορά των Ουκρανών στην Τουρκία.

»Γεννημένος το 1992, ο Χάρτσουκ αποφοίτησε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Μικολάεφ και υπηρετεί ως αξιωματικός πληροφοριών στις τάξεις της SBU από το 2015. Διορίστηκε στην τρέχουσα θέση του τον Μάρτιο του 2023. Η επιστολή υπογράφεται από τον ταξίαρχο Ντμίτρο Νεβέντροφ, Περιφερειακό Διευθυντή της SBU στο Νικολάγιεφ για τους Ρώσους ή Μικολάεφ για τους Ουκρανούς και απαριθμεί τα προσόντα του Χάρτσουκ ως εξής:

Υψηλή επιχειρησιακή ικανότητα, ψύχραιμος σε περιόδους κρίσης, αξιοσέβαστος εντός της ομάδας, με αίσθημα ευθύνης, πιστός αξιωματικός και έμπειρος επαγγελματίας που μπορεί να διατηρεί εμπιστευτικές πληροφορίες.” Ο ταξίαρχος σημειώνει ότι ο ταγματάρχης Χάρτσουκ «ενίσχυσε τις θέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών στις ουκρανικές κοινότητες στην Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη». Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι στρατολόγησε νέους πράκτορες ή ενεργοποίησε ήδη υπάρχοντες πράκτορες για τη συλλογή πληροφοριών σε αυτές τις πόλεις», γράφει το Aydinlik και συνεχίζει:

Παρακολούθηση αντιφρονούντων

«Η επιστολή αναφέρει επίσης ότι ο Χάρτσουκ οργάνωσε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών σχετικά με την εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στην ουκρανική διασπορά στην Τουρκία και την προσέγγιση των τουρκικών αρχών προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο Χάρτσουκ παρακολουθούσε παράλληλα τους αντιφρονούντες Ουκρανούς της διασποράς. Επίσης ότι παρακολουθούσε και τον τρόπο αντιμετώπισης των Ουκρανών από την Τουρκία.

»Το έγγραφο, εν τω μεταξύ, αναφέρει ότι ο Ταγματάρχης εντόπισε τρεις απόπειρες ξένων υπηρεσιών πληροφοριών να στρατολογήσουν Ουκρανούς πολίτες στην Τουρκία. Αυτό δείχνει ότι ο Χάρτσουκ έκανε και αντικατασκοπεία. Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς έκανε ό,τι έκανε ο ταγματάρχης τους SBU. Ωστόσο, το έγγραφο αναφέρει ότι ξεκίνησε την τρέχουσα θητεία του τον Μάρτιο του 2023. Επομένως, εκτιμάται ότι οι δραστηριότητες στην Τουρκία έλαβαν χώρα μεταξύ Μαρτίου 2023 και Μαρτίου 2024, όταν συντάχθηκε η επιστολή,

»Η επιστολή αναφέρει ότι οι καρποί των δραστηριοτήτων του έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στον διευθυντή της SBU, κάτι που φανερώνει ότι η επιχείρηση στη Τουρκία δεν ήταν μια δραστηριότητα ρουτίνας, αλλά υψηλής αξίας. Η επιχείρηση πέτυχε να φέρει κάποια αποτελεσματικότητα παρά το περιορισμένο εύρος που είχε αποφασισθεί να έχει, ώστε να μην προκληθεί ένταση με την Τουρκία. Παρά τις επιτυχίες, αυτές δεν φαίνεται είχαν σημαντικό στρατηγικό όφελος και γι΄αυτό ο ταξίαρχος ζητεί ένα “δευτερεύον” τρόπον τινά μετάλλιο για τον Χάρτσουκ.

»Ανεξάρτητα από τις προαναφερθείσες δραστηριότητες, το έγγραφο αποκαλύπτει ότι το Κίεβο παρακολουθεί στενά την Τουρκία μέσω των μεταναστών Ουκρανών. Πιθανότατα να παρακολουθούνται και τα τρωτά σημεία της εθνικής ασφάλειας και της κυριαρχίας της Τουρκίας ή και άλλων χωρών.

»Και τα άλλα τρία απόρρητα έγγραφα που θα σας παρουσιάσουμε είναι πάλι από το Μικολάιφ», γράφει το Aydinlik και καταλήγει: «Μετά την έναρξη του πολέμου, ο ουκρανικός πληθυσμός στην Τουρκία αυξήθηκε ραγδαία και έφθασε τις 181.000, αλλά σημαντικός αριθμός από αυτούς εγκατέλειψε την Τουρκία από τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, ο αριθμός των Ουκρανών που ζουν στην Τουρκία με άδειες παραμονής είναι περίπου 37.000. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Radio Trek με έδρα την Ουκρανία, περισσότεροι από το 40% αυτών ήταν άνεργοι. Η Τουρκία αποτελεί στρατηγικό κέντρο τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Ρωσία λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των περιφερειακών πολιτικών της.»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx