Τραμπ: Όχι στην επιστήμη, ναι στους πετρελαιάδες

Σύνταξη SLpress.gr
2

Άφωνη έμεινε η επιστημονική κοινότητα στις ΗΠΑ όταν, λίγο πριν αποχαιρετήσει το 2017, άκουσε την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να σταματήσει την επιστημονική έρευνα που θα καθιστούσε πιο ασφαλείς τις πλατφόρμες διύλισης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, προ ημερών το υπουργείο Εσωτερικών διέκοψε την έρευνα, ύψους 580.000 δολ. που θα αναβάθμιζε και θα βελτίωνε το πρόγραμμα του Bureau of Safety and Environmental Enforcement (BSEE) για τον έλεγχο του πετρελαίου και του αερίου, όπως αναφέρει η Washington Post.

Θυμίζουμε εδώ ότι το 2010 οι ΗΠΑ βίωσαν την μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία τους στον Κόλπο του Μεξικού, όταν 215 εκατομ. γαλόνια αργού πετρελαίου χύθηκαν στον Κόλπο, μετά από έκρηξη της πλατφόρμας Deepwater Horizon.

Σύμφωνα με τον Gregory Julian, εκπρόσωπο του BSEE, η έρευνα διακόπηκε διότι ίσως να μην χρειαζόταν, «Για να το θέσουμε απλά, παύσαμε την μελέτη διότι έδειχνε να κάνει διπλή δουλειά». Όπως ανέφερε η BSEE, χρειάζεται χρόνο για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει αλληλοεπικάλυψη εργασιών. Ωστόσο, οι ερευνητές της Εθνικής Ακαδημίας συναντήθηκαν για πρώτη φορά μόλις πρόσφατα και ο εκπρόσωπος της BSEE δεν έδωσε καμία εξήγηση για τον λόγο που το Προεδρείο δεν μπορούσε να συνεργαστεί μαζί τους κατά την διάρκεια της διαδικασίας.

Δεύτερη φορά

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε ξαναμπλοκάρει, τον Αύγουστο του 2017, μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας λόγω «αλλαγών στον προϋπολογισμό». Εκείνη η μελέτη αφορούσε στις συνέπειες για την υγεία από τις εξορύξεις άνθρακα σε ορεινές περιοχές στη Δυτική Βιρτζίνια.

Ο Πρόεδρος Τραμπ πρότεινε περικοπές ύψους 1.6 δισ. δολάρια για το αρμόδιο υπουργείο μέσα στο 2018 και ο υπουργός Ryan Zinke σκοπεύει να μειώσει 4.000 θέσεις προσωπικού. Το υπουργείο χρηματοδοτεί εκατοντάδες έρευνες πανεπιστημίων και επιστημονικών επιτροπών και είναι ακόμα άγνωστο αν έχουν ανασταλεί άλλες παρόμοιες έρευνες καθώς το υπουργείο αρνείται να απαντήσει, όπως αναφέρει η Washington Post.

Πάντως, οι επιστήμονες της επιτροπής που διεξήγαγαν τη μελέτη εξόρυξης άνθρακα εξέφρασαν την ελπίδα ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της εργασίας τους και θα επιτραπεί η συνέχιση της μελέτης.

Όπως συνέβη και με την διακοπή της υπεράκτιας έρευνας γεώτρησης, δεν τους έχουν ενημερώσει πότε ξεκίνησε η αξιολόγηση και πότε θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί. Έτσι, η μελέτη εξόρυξης άνθρακα παραμένει σε αναμονή, λέει η Εθνική Ακαδημία.

Η Εθνική Ακαδημία είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, κάνει ανεξάρτητες και αντικειμενικές αναλύσεις ώστε να παρέχει συμβουλές για περίπλοκα ζητήματα. Συμβάλλει σημαντικά να λαμβάνονται εμπεριστατωμένες πολιτικές αποφάσεις που σχετίζονται με την επιστήμη, την τεχνολογία και την ιατρική.

Η έρευνα για την αναβάθμιση του προγράμματος ελέγχου των εγκαταστάσεων εξόρυξης αποφασίστηκε πέρυσι και χρηματοδοτήθηκε εν μέρει τον Μάιο. Η κυβέρνηση Τραμπ πρότεινε τον Οκτώβριο να διαθέσει 77 εκατ. εκτάρια του Κόλπου του Μεξικού στις εξορυκτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι πρώτες εκμισθώσεις σε εταιρείες στο Τέξας, τη Λουιζιάνα, το Μισισίπι, την Αλαμπάμα και την Φλόριδα είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.