ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νέους βομβαρδισμούς καταγγέλλουν οι Ουκρανοί – Πρώτο ρήγμα στις κυρώσεις

Νέους βομβαρδισμούς καταγγέλλουν οι Ουκρανοί – Πρώτο ρήγμα στις κυρώσεις

Η Μόσχα ξεκίνησε νέους βομβαρδισμούς στα περίχωρα του Κιέβου, ενώ μαίνονται και πάλι μάχες στη Μαριούπολη. Αργά το βράδυ της Δευτέρας οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν πως ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν δεξαμενές πετρελαίου στο Ζιτόμιρ και το Τσερνίσοφ. Λίγο πριν, η Μόσχ ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός σε συγκεκριμένες περιοχές στην Ουκρανία από αύριο Τρίτη 09:00 (ώρα Ελλάδας) για την άνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Την συγκεκριμένη πληροφορία μετάδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργεί Άμυνας: «Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου» ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο, αλλά και από τις πόλεις Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη, ανέφερε η ανακοίνωση, την ίδια στιγμή που οι βομβαρδισμοί ουκρανικών πόλεων συνεχίζονται.

Είχε προηγηθεί ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων ( από την έναρξη του πολέμου) μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Ουκρανός διαπραγματευτής διαπίστωσε κάποια πρόοδο, όσο αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, εκτίμηση που φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Την ίδια στιγμή ένα πρώτο “ρήγμα” στο μέτωπο των κυρώσεων, εμφανίστηκε από το Βερολίνο και την Βουλγαρία, που απέρριψαν το γενικό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και αερίου.

Στο διπλωματικό πεδίο, δεν φαίνεται όμως να υπήρξε κάποια συνολικότερη πρόοδος, όσον αφορά την γενικότερη πτυχή του Ουκρανικού και τις απαιτήσεις της Μόσχας, η οποία συνέχισε τους βομβαρδισμούς, αν και είχε είχε προηγουμένως συμφωνήσει σε μια κατάπαυση πυρός. Ο επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας επεσήμανε πως «τα αιτήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν υλοποιήθηκαν». Πάντως, όπως είπε, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Η Ρωσία για να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις απαιτεί από την Ουκρανία να τερματίσει κάθε στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να συμπεριλάβει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο Reuters.

Εν τω μεταξύ συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα, προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την προσεχή Πέμπτη στην Αττάλεια. Θα είναι η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μετά την έναρξη του πολέμου και σε αυτή θα πάρει μέρος και ο Τσαβούσογλου, όπως ο ίδιος είπε σε δηλώσεις του. Στην Αττάλεια διεξάγεται το διεθνές διπλωματικό φόρουμ που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ρήγμα στις κυρώσεις 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας επιβεβαίωσαν σήμερα, στην συνομιλία που είχαν μέσω βιντεοκλήσης, ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αυξάνουν το τίμημα που θα πληρώσει η Ρωσία «για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία», όπως ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον.

Οι τέσσερεις ηγέτες υπογράμμισαν ότι «δεσμεύονται να συνεχίσουν να παράσχουν οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς επίσης και βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας, στην Ουκρανία», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν. Όμως η Γερμανία απέρριψε την πρόταση για εμπάργκο στην αγορά ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου. «Η προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία στην Ευρώπη για τη θέρμανση, τις μεταφορές, την ηλεκτροδότηση και τη βιομηχανία δεν μπορεί να διασφαλιστεί με οποιονδήποτε άλλον τρόπο αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος.

Στην ίδια γραμμή και η Βουλγαρία που στηρίζει μεν τις κυρώσεις στη Ρωσία ως μέσο για να σταματήσει η εισβολή στην Ουκρανία, αλλά θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Κίριλ Πέτκοφ. «Η Βουλγαρία θα στήριζε κάθε είδους μέτρα, γιατί είμαστε πραγματικά κατά του πολέμου, αλλά για αυτά τα δύο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), ίσως θα ζητούσαμε μια εξαίρεση… Δεν έχουμε τρέχουσες εναλλακτικές τώρα, είμαστε πολύ εξαρτημένοι», είπε ο Πέτκοφ.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Τass δημοσίευσε λίστα που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τα κράτη που θεωρούνται εχθρικά διακείμενα λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν. Στη λίστα αυτή το Tass αναφέρει τις εξής χώρες: ΗΠΑ, Καναδάς, τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Βρετανία, αλλά και το Γιβραλτάρ, το Τζέρσεϊ, οι Παρθένες Νήσοι, η Ουκρανία, το Μαυροβούνιο, η Ελβετία, η Αλβανία, η Ανδόρα, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, η Νορβηγία, το Σαν Μαρίνο, η Βόρεια Μακεδονία, η Ιαπωνία, η Νότιο Κορέα, η Αυστραλία, η Μικρονησία, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν.

Όπως αναφέρει, οι χώρες αυτές ή τα υπεράκτια εδάφη που αναφέρονται, επέβαλαν ή συμμετείχαν στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Η ρωσική κυβέρνηση αναφέρει ότι οι Ρώσοι πολίτες και εταιρείες που έχουν συναλλαγματικές υποχρεώσεις σε ξένους πιστωτές από τη λίστα των μη φιλικών κρατών, θα μπορούν να τους πληρώσουν σε ρούβλια. Αυτό ισχύει για πληρωμές άνω των 10 εκατομμυρίων ρουβλίων (87.000 ευρώ).

Νεκρός από πυρά δήμαρχος

Προηγουμένως, ο δήμαρχος του Γκοστομέλ στην Ουκρανία πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν έξω για να διανείμει βοήθεια, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Η πόλη βρίσκεται κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο και φιλοξενεί το αεροδρόμιο του Γκοστομέλ, που έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης δήλωσε ότι ο δήμαρχος Γιούρι Πριλίπκο πέθανε ενώ μοίραζε ψωμί και φάρμακα σε όσους είχαν ανάγκη. Σκοτώθηκε μαζί με άλλα δύο άτομα.

Πάντως, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε ανακοινώσει και χτες προσωρινή κατάπαυση του πυρός, για την απομάκρυνση αμάχων. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax ανθρωπιστικοί διάδρομοι σχεδιάστηκαν για τις πόλεις Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της κρίσιμης κατάστασης των αμάχων σε αυτές. Οι δύο προηγούμενες “εκεχειρίες” χθες και προχθές παραβιάστηκαν, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να ανταλλάσσουν στη συνέχεια κατηγορίες. Κάτι ανάλογο συνένη και σήμερα.

Σύμφωνα με το BBC, οι διαδρομές εκκένωσης που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, δείχνουν ότι οι άμαχοι μπορούν να φύγουν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Ο διάδρομος από το Κίεβο θα οδηγεί στη σύμμαχο της Ρωσίας, Λευκορωσία, ενώ οι πολίτες από το Χάρκοβο θα έχουν μόνο έναν διάδρομο, που οδηγεί στη Ρωσία. Οι διάδρομοι από Μαριούπολη και Σούμι θα οδηγούν σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας αλλά και στη Ρωσία, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η Ουκρανία κατήγγειλε ότι η ρωσική πρόταση για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι «εντελώς ανήθικη», αφού η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει στους αμάχους να φεύγουν για τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία. Η Μόσχα απάντησε ότι το Κίεβο απέρριψε την ρωσική πρωτοβουλία. Με δηλώσεις του στη γαλλική τηλεόραση ο πρόεδρος Μακρόν επίσης  χαρακτήρισε «ηθικό και πολιτικό κυνισμό» τον χάρτη ανθρωπιστικών διαδρομών που διαμόρφωσε η Μόσχα, καθώς οδηγούσαν τους άμαχους στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Συνομιλίες Μισέλ με Πούτιν-Ζελένσκι

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν, αλλά και με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι είχε σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ. Όπως αναφέρει σε μήνυμά του ο Σαρλ Μισέλ, στο Τwitter, «συζητήθηκε η τραγική κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία». Ο Μισέλ ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες και να διασφαλιστεί η διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους 406 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών, στην Ουκρανία. Τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, τα οποία έχει η αποστολή παρακολούθησης στην Ουκρανία, καλύπτουν την περίοδο από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου.

Δεν φτάνουν οι κυρώσεις, λέει ο Ζελένσκι

Επικριτικός κατά της Δύσης εμφανίστηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με χθεσινοβραδινό μήνυμά του. «Δεν άκουσα ούτε έναν ξένο ηγέτη να αντιδρά στις ανακοινώσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι θα χτυπήσει βιομηχανικά συγκροτήματα», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Το θράσος του επιτιθέμενου είναι ένα σαφές μήνυμα προς τη Δύση ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία δεν επαρκούν».

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, επέκρινε και πάλι τη Δύση επειδή δεν ικανοποιεί το αίτημα του Κιέβου για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Την ίδια στιγμή, αν και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρομοίασε την Ρωσία με τους ναζί, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε υπέρ των απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων του Ουκρανού προέδρου και του Ρώσου ομολόγου του.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συζητούν την πιθανότητα να απαγορεύουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν. «Συζητάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας ώστε να εξετάσουμε, συντονισμένα, την ιδέα απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι επαρκούν τα αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μπλίνκεν.

Άνοδος τιμής του πετρελαίου

Ισχυρή άνοδο καταγράφει σήμερα η τιμή του πετρελαίου κατά τις πρώτες πράξεις στο άνοιγμα των ασιατικών αγορών, με το αμερικανικό αργό να βρίσκεται στο +9,21% και τα 125,9 δολάρια το βαρέλι και το Brent να ενισχύεται κατά 9,51%, πάνω από τα 129 δολάρια το βαρέλι.

Αμερικανοί γερουσιαστές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, παρουσίασαν την Πέμπτη ένα σχέδιο νόμου στόχος για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει την προηγουμένη ότι «δεν αποκλείει τίποτα» σε αυτό το θέμα. Ένα τέτοιο μέτρο θα έπληττε κυρίως την ΕΕ που είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μετά την Πολωνία και τη Μολδαβία, επισκέπτεται τις χώρες της Βαλτικής και αύριο θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Μακρόν.

Στο πεδίο των ελληνο-ρωσικών σχέσεων καταγράφεται ραγδαία επιδείνωση, καθώς η Μόσχα εκφράζει ανοιχτά τη δυσφορία της, για τη στάση της Αθήνας στο θέμα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ. Εντύπωση προκαλεί η εκτενής αναφορά που έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ειδικά για την ελληνική στάση, ανατρέχοντας μέχρι την κοινή την ιστορική κληρονομιά των Ρώσων και των Ελλήνων.

Κλιμακώνεται το δράμα των αμάχων

Χθες, για δεύτερη φορά ακυρώθηκε η επιχείρηση εκκένωσης της Μαριούπολης, καθώς η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών δεν τηρήθηκε. Ουκρανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι οι ρωσικές επιθέσεις δεν σταμάτησαν ώστε να ανοίξει ο ανθρωπιστικός διάδρομος. Την ίδια ώρα, φιλορώσοι αποσχιστές του Ντονμπάς κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι αρνήθηκε να εγγυηθεί την κατάπαυση του πυρός και ανακοίνωσαν ότι μόνο 300 άτομα κατάφεραν να φύγουν με ασφάλεια.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι η κατάσταση για τους αμάχους της Μαριούπολης είναι καταστροφική και η ανάγκη για εκκένωση επείγουσα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση “Νόστος 5″ για την απομάκρυνση 34 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 25 ναυτικών, από την Οδησσό με κατεύθυνση τη Μολδαβία.

Την ίδια στιγμή, δραματικές είναι οι αναφορές από τις άλλες πόλεις της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις, το Χάρκοβο στα ανατολικά, το Τσερνίχιφ κοντά στο Κίεβο, το Σούμι και στα δυτικά τμήματα των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ που έχουν αποσχιστεί από την Ουκρανία.

Στη Ζαπορίζια, το προσωπικό του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας συνεχίζει να τον λειτουργεί αλλά είναι πλέον υπό τις εντολές του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων που τον κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), επικαλούμενη την ενημέρωση που είχε από τις ουκρανικές ρυθμιστικές αρχές.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και χθες σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις καταγγέλλοντας την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Και το BBC ανακοίνωσε ότι το διεθνές ειδησεογραφικό του δίκτυο, BBC World News, σταμάτησε να εκπέμπει στη Ρωσία, αφότου οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στην καταστολή μέσων ενημέρωσης από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Την διακοπή των εκπομπών τους έχουν ανακοινώσει σχεδόν όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης των δυτικών χωρών στη Ρωσία.

Η αμερικανική πλατφόρμα Netflix ανέστειλε τη λειτουργία της στη Ρωσία, ανέφεραν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, το TikTok ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την ανάρτηση νέων βίντεο από τη Ρωσία, στην πλατφόρμα του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx