ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ουκρανία: Στο κόκκινο η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας

Ουκρανία: Στο κόκκινο η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας, Νεφέλη Λυγερού

Στην ήδη περίπλοκη γεωπολιτική εξίσωση της ρωσοουκρανικής κρίσης εισέρχεται δυναμικά και η Άγκυρα. H επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουκρανία και οι συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχαν τυπικά ως στόχο την επίλυση της κρίσης. Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν επιθυμεί να κρατήσει και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο.

Επιχειρεί να παρέχει διπλωματική και αμυντική στήριξη στην Ουκρανία, δίχως να χάσει την συμμαχική σχέση που έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια με τη Ρωσία. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η Άγκυρα έχει πουλήσει 20 τουρκικά drones Bayraktar TB2 στο Κίεβο. Έχει, επιπλέον, συμφωνηθεί και η δημιουργία ενός εργοστασίου της τουρκικής εταιρείας κατασκευής των drones μέσα στην Ουκρανία.

Και όλα αυτά τη στιγμή που το μπρα ντε φερ μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας έχει χτυπήσει κόκκινο. Ενδεικτική η κίνηση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στέλνει επιπλέον στρατεύματα στην Ευρώπη, τριών χιλιάδων ατόμων. Επίλεκτη ομάδα του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Χάρι Τρούμαν τίθεται υπό την διοίκηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και αλεξιπτωτιστές που έχουν τη βάση τους στη Βόρεια Καρολίνα ετοιμάζονται να αναπτυχθούν στην Πολωνία. Με τη σειρά της η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας δύναμη 130.000 στρατιωτών.

Επιπλέον, οι Ρώσοι στρατιώτες στη Λευκορωσία έχουν ξεπεράσει τους 30.000. Ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα αν και πότε η κατάσταση θα εκτροχιαστεί. Παρόλα αυτά, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι «ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταλήξει σε απόφαση εισβολής στην Ουκρανία».

Νέα σενάρια για εισβολή στην Ουκρανία

Είναι σαφώς αντιφατικό να προσπαθεί κανείς να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του, αλλά ο Πούτιν φαίνεται ότι μάλλον έχει πολλές επιλογές για να αφήσει το “στίγμα” του, χωρίς να εισβάλει σε γείτονα χώρα. Η έγκριτη εφημερίδα New York Times πάντως αποκάλυψε ότι η Ουάσινγκτον έχει στην κατοχή της έγγραφο στο οποίο γίνεται αναφορά σε ρωσικό σχέδιο. Σύμφωνα με αυτό, η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει μία εισβολή. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν και οι αναλυτές που διστάζουν να προχωρήσουν σε κάποια πρόβλεψη της κατάστασης.

Θεωρούν αδύνατο να προβλέψουν την επόμενη κίνηση του Πούτιν, ο οποίος δεν αποκλείεται να επιλέξει και τον δρόμο της αναμονής. Η Ουκρανία, άλλωστε, λυγίζει οικονομικά, αναμένοντας έναν πόλεμο που ενδεχομένως δεν έρθει και ποτέ. Μονάχα τον Ιανουάριο χρειάστηκε να δαπανήσει περισσότερο από ένα δισ. δολάρια για να διατηρήσει την ροή του νομίσματος που επλήγη από τις διαφυγές κεφαλαίων ανήσυχων επενδυτών. Το ουκρανικό νόμισμα, η χρούβνια, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και τέσσερα χρόνια.

Η διπλωματική οδός δεν έχει κλείσει. Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του. Πρόκειται για την τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία μέσα σε διάστημα εφτά ημερών.

Πάντως η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας έχει και ελληνικό “χρώμα”. Η ρωσική πρεσβεία αντέδρασε με tweet σε άρθρο του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ, σχολιάζοντας πως «κάποιοι θέλουν να εμπλέξουν την Ελλάδα σε περιπέτειες, για να εξυπηρετήσουν τα σχέδιά τους για τον περιορισμό της Ρωσίας μέσω της δημιουργίας κρίσεων στα ρωσικά σύνορα», ρίχνοντας τα “βέλη” της και κατά της ουκρανικής ηγεσίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι