Ουκρανικό: Τα ρωσικά άρματα “πάτησαν” Κίεβο – Μαίνεται ο πόλεμος
11/03/2022Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού έφθασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της. Στη Μαριούπολη οι κάτοικοι δεν έχουν πλέον τρόφιμα, τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν. Νωρίτερα ο Βλάντιμιρ Πούτιν, λίγο μετά τις άκαρπες συνομιλίες στην Αττάλεια, δήλωσε ότι οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως θα αυξηθούν περαιτέρω εάν οι δυτικές χώρες εντατικοποιήσουν τις πιέσεις προς την Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο.
Από τις συνομιλίες των Υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας με την συμμετοχή και του Τούρκου ομολόγου τους που πραγματοποιήθηκαν στην Αττάλεια δεν διαφάνηκε κάποια ουσιαστική πρόοδος και χειροπιαστό αποτέλεσμα. Στο μεταξύ με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, δύο εβδομάδες από την έναρξη της επίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία.
Τα ρωσικά άρματα μάχης είναι πλέον στις παρυφές του Κιέβου. Μια ομάδα του AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) είδε στήλες καπνού να υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου. Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της. Σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη στο Σκιμπίν. Σήμερα προς το μεσημέρι, βροχή ρωσικών πυραύλων Grad έπεσε στο έρημο χωριό Βελίκα Ντιμέρκα, περίπου πέντε χλμ. από τα όρια του Κιέβου, μερικοί από τους οποίους προσγειώθηκαν καμιά εικοσαριά μέτρα από την ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι πύραυλοι έπληξαν πολλά σπίτια του χωριού, στο οποίο πλησίαζαν τις τελευταίες ημέρες τα ρωσικά στρατεύματα και όπου οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν μόνο ελάχιστη παρουσία.
Αφότου ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν σε πολλά μέτωπα γύρω από το Κίεβο, προκαλώντας στους Ουκρανούς φόβους ότι αργά ή γρήγορα θα περικυκλώσουν την πρωτεύουσά τους. Από τις πρώτες μέρες κατάφεραν να φθάσουν μέχρι τις βορειοανατολικές παρυφές της πρωτεύουσας, κυρίως κοντά στις πόλεις Ιρπίν και Μπούτσα, που βομβαρδίζονται εντατικά εδώ και πάνω από μία εβδομάδα και απ΄όπου οι κάτοικοι έφυγαν μαζικά. Βορειοανατολικά του Κιέβου, τα ρωσικά άρματα μάχης προωθήθηκαν μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα τουλάχιστον 80 χλμ. για να φθάσουν τις τελευταίες ημέρες στα χωριά που βρίσκονται δίπλα στο Κίεβο όπως η Βελίκα Ντιμέρκα. Γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα του Κιέβου, που είχε πριν από τον πόλεμο σχεδόν 3,5 εκατ. κατοίκους, οι ουκρανικές αρχές δεν διαθέτουν πλέον σήμερα παρά μόνο δρόμους που πηγαίνουν προς τον νότο για την απομάκρυνση των αμάχων και τον ανεφοδιασμό της πόλης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο μισός πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος του Κιέβου έχει φύγει αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.
Ο Πούτιν
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άσκησε εντονότατη κριτική προς την Δύση λίγο μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις στην Αττάλεια. Τιμούμε τις υποχρεώσεις μας σε ό,τι αφορά την ενέργεια ακόμα και προς τις μη φιλικές χώρες, είπε, εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή προκαλεί έκπληξη στη Δύση. Αναφορικά με την απαγόρευση ρωσικών εξαγωγών που επέβαλαν οι ΗΠΑ, ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε με νόημα ότι στη χώρα αυτή ο πληθωρισμός αυξάνει καθώς και ότι «η Δύση προσπαθεί να μας κατηγορήσει για τα λάθη της». Η Δύση παραπλανεί τους πολίτες της, συνέχισε ο Πούτιν, θεωρώντας ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα του είναι παράνομες.
O Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως θα αυξηθούν περαιτέρω εάν οι δυτικές χώρες εντατικοποιήσουν τις πιέσεις προς την Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο. Ο Ρώσος υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Ντμίτρι Πατρούσεφ δήλωσε κατά την διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι διασφαλισμένη και ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δεσμεύσεις της στον τομέα των εξαγωγών για τις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα πληρώσει τα διεθνή της χρέη σε ρούβλια και ότι προτεραιότητα είναι να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Υποστήριξε ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις σταθεροποιείται.
Τι έγινε στην Αττάλεια
«Έκανα ό,τι μπορούσα», είπε ο Κουλέμπα και τόνισε ότι ζήτησε κατάπαυση του πυρός, αλλά πήρε αρνητική απάντηση. «Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη. Στην πόλη η κατάσταση είναι απελπιστική. Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί». Είπε ακόμη ότι έθεσε «το θέμα μιας 24ωρης κατάπαυσης πυρός για να λυθούν κάποια ανθρωπιστικά ζητήματα αλλά ούτε σε αυτό συμφωνήσαμε. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία», κατέληξε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. Η μόνη πρόοδος, σύμφωνα με τον Κουλέμπα είναι ότι συμφώνησαν να ξαναμιλήσουν με τον Λαβρόφ, χωρίς όμως να προσδιοριστεί πότε και εάν θα είναι πάλι πρόσωπο με πρόσωπο.
Η ρωσική πλευρά έχει πολύ συγκεκριμένες σκέψεις, τις διατύπωσε και περιμένουμε την απάντηση της ουκρανικής πλευράς, είπε ο Ρώσος υπουργός. Ο Λαβρόφ απέφυγε να απαντήσει για την εξέλιξη της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” λέγοντας ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Άμυνας. Σημείωσε πάντως ότι προχωρά σύμφωνα με το πλάνο. «Δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε εναντίον άλλων χωρών. Να σταματήσει η τακτική των απειλών της Δύσης κατά της Ρωσίας», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και επανέλαβε την καταγγελία της Μόσχας ότι «οι Ουκρανοί σχεδίαζαν να επιτεθούν στους ρωσόφωνους».
Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε και στο θέμα των βιολογικών εργαστηρίων της Ουκρανίας και κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι ανέπτυσσαν βιολογικά προγράμματα στην περίμετρο της Ρωσίας. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της παροχής όπλων από τη Δύση, λέγοντας ότι «αυτοί που προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία και οι μισθοφόροι που πολεμούν εκεί, θα πρέπει να καταλάβουν τον κίνδυνο αυτού που κάνουν». Επανέλαβε τους όρους που έχουν τεθεί από τον πρόεδρο Πούτιν για να τερματιστεί ο πόλεμος και ξεκαθάρισε ότι συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι (όπως προτείνει το Κίεβο) δεν μπορεί να γίνει εάν δεν δημιουργηθεί προηγουμένως μία βάση συζήτησης.
Talks between the foreign ministers of Ukraine, Turkey and the Russian Federation on ending Russian aggression against Ukraine have commenced in Antaliya. pic.twitter.com/LUDCClMNaQ
— Oleh Nikolenko (@OlegNikolenko_) March 10, 2022
Συναντήσεις με τους δύο υπουργούς, αναμένεται να έχει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), με σκοπό να «υπάρξει πρόοδος στο επείγον ζήτημα της ασφάλειας των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος μετέβη το πρωί στην Αττάλεια. Το απόγευμα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ενρογάν θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και θα τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συνομιλιών Λαβρόφ-Κουλέμπα.
Η Ζαχάροβα βλέπει κινδύνους για τις πτήσεις
Να σταματήσουν να προμηθεύουν τo «μη βιώσιμο» καθεστώς του Κιέβου με εξοπλισμό κάλεσε την ΕΕ και το ΝΑΤΟ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Τόνισε ότι «έτσι βάζουν σε κίνδυνο τις πτήσεις των πολιτικών αεροσκαφών εντός και εκτός Ευρώπης».
💬 Maria #Zakharova: We call on #EU & #NATO countries to stop the thoughtless flooding of the unviable #Kiev regime with the latest weapons systems in order to avoid enormous risk to intl civilian aviation & other means of transport in Europe & beyond.
🔗 https://t.co/WsEKGJHZR1 pic.twitter.com/bJwikcmjux
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) March 10, 2022
Βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη
Την ίδια στιγμή, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι η πόλη δέχεται επίθεση από αέρος. Μεταξύ των στόχων ήταν και κτήρια κατοικιών. Ανθρωπιστικό κομβόι που προσπάθησε να πάει στην πολιορκημένη πόλη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω, λόγω των μαχών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ.
🔴 Російські військові обстрілюють житлові квартали Маріуполя. За даними міської ради, півмільйона людей без світла, води, тепла та зв'язку.#Mariupol #Mariupole #Маріуполь #Новини #Ukraine #News #Wiadomości #Zprávy pic.twitter.com/ooeoKTPft3
— ✙ Ukraine News UP ✙ (@by_Ukraine) March 10, 2022
Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν στη χθεσινή αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο Παίδων στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε το μεσημέρι είπε ότι ο ισχυρισμός της Ρωσίας πως το νοσοκομείο δεν είχε ασθενείς δεν είναι αλήθεια. Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι η Ουκρανία δεν θα καταθέσει τα όπλα και πρόσθεσε: «Δεν θα γίνουμε σκλάβοι. Δεν θα το κάνουμε ποτέ. Αυτό είναι το πνεύμα μας, αυτό είναι το πεπρωμένο μας», υπογράφοντας διάταγμα για την κατάσχεση περιουσιών των Ρώσων πολιτών στην Ουκρανία.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε χθες το απόγευμα στη δημοσιότητα ένα βίντεο, όπου διακρίνεται νοσοκομείο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. «Η Ρωσία βομβάρδισε ένα νοσοκομείο Παίδων και ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη», ήταν το κείμενο που συνόδευσε την ανάρτηση.
Mariupol is being erased by RF shells on our eyes. A direct blow at the maternity center has happened. Women in labor and kids are under the wreckage. Instead of new lives – deaths. Won't it be enough to close the 🇺🇦 sky from missiles? Isn't it an argument to stop the killing? pic.twitter.com/lwUNrg4AkV
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 9, 2022
Παρά την διεθνή κατακραυγή, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι το χτύπημα ήταν στοχευμένο: «Πριν βομβαρδιστεί το μαιευτήριο, Ουκρανοί εθνικιστές το είχαν εκκενώσει και είχαν πάρει θέσεις μάχης». Η κ. Ζαχάροβα και χτες στην ενημέρωση της έκανε εκτενή αναφορά στα βιολογικά εργαστήρια που (κατά παραδοχή και των Αμερικανών) διέθετε η Ουκρανία, ζητώντας απαντήσεις.
Russian MFA spokeswoman Zakharova said Ukrainian "national battalions" had expelled staff and patients from the Mariupol’s maternity hospital and set up firing positions there. This was a few hours before the Russian airstrike and as we saw there were no «national battalions» pic.twitter.com/e5c9Z4oKHb
— Oleh Novikov (@olehbatkovych) March 9, 2022
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησαν «να τερματιστούν άμεσα οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας, νοσοκομεία, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ασθενοφόρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουρατζίς. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφερόμενος στον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Μαριούπολη ζήτησε τερματισμό της αιματοχυσίας.
Today's attack on a hospital in Mariupol, Ukraine, where maternity & children's wards are located, is horrific.
Civilians are paying the highest price for a war that has nothing to do with them.
This senseless violence must stop.
End the bloodshed now.
— António Guterres (@antonioguterres) March 9, 2022
Άμεση ήταν η αντίδραση του αναπληρωτή μονίμου αντιπροσώπου της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, Ντμίτρι Πολιάνκσι στην ανάρτηση Γκουτέρες, σχολιάζοντας ότι «έτσι γεννιούνται τα fake news».
Νέο άνοιγμα Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος με συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Bild τόνισε ότι είναι ανοιχτός για διαπραγματεύσεις, αλλά όχι για προδοσία της χώρας του: «Μπορεί κανείς να κάνει συμβιβασμούς, αλλά αυτοί δεν πρέπει να είναι η προδοσία της πατρίδας σου. Και η άλλη πλευρά πρέπει επίσης να είναι έτοιμη να συμβιβαστεί. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για τις λεπτομέρειες. Δεν είχαμε ακόμη άμεση επαφή μεταξύ των προέδρων. Μόνο μετά τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της ΕΕ, μεταξύ άλλων με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ουκρανού προέδρου, οι ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια και κυρίως η διασφάλιση ανθρωπιστικών διαδρόμων από διεθνείς οργανισμούς, για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκημένες πόλεις.
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ
Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, κατά τη συνομιλία τους με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, δήλωσε o εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Μακρόν και Σολτς είπαν επίσης στον Ρώσο πρόεδρο ότι οποιαδήποτε λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία πρέπει να έρθει μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Σήμερα αρχίζει στις Βερσαλλίες η έκτακτη διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με την ατζέντα γεμάτη από τα ζητήματα του πολέμου στην Ουκρανία. Ενέργεια, πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης, διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος είναι ορισμένα από τα βασικά κεφάλαια της ατζέντας.
Οι “27” αναμένεται να συζητήσουν τις νέες προτάσεις κυρώσεων που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή, αλλά και τα σχέδια έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου για την χρηματοδότηση των ενεργειακών αναγκών και τις νέες αμυντικές δαπάνες.
Remaining in close contact with President @ZelenskyyUa ahead of the Versailles meeting of #EUCO
Discussed further humanitarian support and emphasized our continued solidarity with #Ukraine️ and its people.
— Charles Michel (@eucopresident) March 9, 2022
Στο σχέδιο ανακοίνωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται αναφορά στη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ σε περίπτωση επίθεσης σε ένα κράτος-μέλος. Αν η αναφορά αυτή περιληφθεί και στο τελικό κείμενο, θα πρόκειται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, για ένα μεγάλο βήμα της ΕΕ προς την κατεύθυνση της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.
Συγκεκριμένα στο σχέδιο ανακοίνωσης επισημαίνεται: «Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην αμοιβαία βοήθεια όπως προβλέπεται στο άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της Λισσαβόνας», η οποία προβλέπει ότι «σε περίπτωση επίθεσης σε χώρα-μέλος της Ε.Ε οι εταίροι πρέπει να κινητοποιήσουν κάθε είδους βοήθεια και υποστήριξη». Εναπόκειται στην ευχέρεια κάθε κράτους να αποφασίσει αν θα παράσχει στρατιωτική ή άλλου είδους βοήθεια. Η ρήτρα έχει ενεργοποιηθεί μία και μοναδική φορά, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία τον Νοέμβριο του 2015.
Πέρα από το σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία, η ενεργοποίηση της ρήτρας έχει ιδιαίτερη σημασία για την Αθήνα, όπως και για τη Λευκωσία, έναντι των επιθετικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει από την πλευρά της Τουρκίας.
Δεν υπάρχει συμφωνία για πλαφόν
Ως προς την ενέργεια πάντως είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ δεν θα προχωρήσει στη γραμμή των ΗΠΑ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την Φον ντερ Λάιεν θα σχεδιάσει προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, κυρίως για τη βιομηχανία, θα βρει νέες οδούς για την παράδοση καυσίμων και θα κινηθεί ταχύτερα για την αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η πρόεδρος της Επιτροπής σε συνέντευξη στη γερμανική τηλεόραση ZDF ότι μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιο «όλοι πρέπει να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια, κάντε οικονομία» ήταν η έκκλησή της προς τους πολίτες.
Ως προς το αίτημα που έχει διατυπωθεί από Ελλάδα Ιταλία, Ισπανία, για επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής, καθώς πολλές άλλες χώρες εξέφρασαν αντιρρήσεις. Και η Επιτροπή ήταν αρνητική στην εισήγησή της προς το Συμβούλιο των 27.
Απάντηση στις κυρώσεις από Μόσχα
O Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς είχαν χθες νέα τηλεφωνική συνομιλία και συζήτησαν διπλωματικούς τρόπους επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και την εφαρμογή ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση αμάχων, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν συγκαλεί σήμερα το κυβερνητικό συμβούλιο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τις δυτικές κυρώσεις «εχθρική πράξη που αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές» και πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα απαντήσει στις δυτικές κυρώσεις, αποφεύγοντας να πει περισσότερα για το περιεχόμενο της απάντησης.
Η Ρωσία δεν θα μετέχει πλέον στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Το υπουργείο προσθέτει στην ανακοίνωσή του ότι το NATO και οι χώρες της ΕΕ υπονομεύουν τον ευρωπαϊκό οργανισμό που προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Αύριο, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA ο πρόεδρος Πούτιν θα συναντηθεί στη Μόσχα με τον Λευκορώσο ομόλογό του Λουκασένκο.
https://twitter.com/rianru/status/1501879804995514370?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1501879804995514370%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2F