ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νέα κατάπαυση του πυρός από τη Μόσχα – Τί προβλέπει το εμπάργκο Μπάιντεν

Νέα κατάπαυση του πυρός από τη Μόσχα – Τί προβλέπει το εμπάργκο Μπάιντεν

Η Ρωσία ανακοίνωσε νέα κατάπαυση του πυρός για να ανοίξουν νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ το πρωί της Τετάρτης, στις 09:00, ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι από το Κίεβο και άλλες πόλεις, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις. Πάντως, παρά την ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν το Κίεβο για την “μητέρα των μαχών”.

H Μόσχα είχε ανακοινώσει και χτες αργά το βράδυ νέα κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, αλλά και πάλι δεν έλειψαν οι συγκρούσεις, με την μία πλευρά να αποδίδει στην άλλη την ευθύνη. Τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο σε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο της Ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, Σέρχι Μπολβίνοφ. Συνολικά, από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή του Χάρκοβο 170 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τους Ρώσους ότι δεν σέβονται τον ανθρωπιστικό διάδρομο που είχε οριστεί για τη Μαριούπολη. «Ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση ακριβώς προς την κατεύθυνση του ανθρωπιστικού διαδρόμου», κατήγγειλε το Κίεβο και πρόσθεσε πως ο ρωσικός στρατός «δεν άφησε τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν την πόλη». Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» για τις ρωσικές δυνάμεις να την καταλάβουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

https://twitter.com/ukraineinaction/status/1501263438378672132?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1501263438378672132%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1219876%2Fpolemos-stin-oukrania-katapausi-puros-gia-to-proi-tis-tetartis-anakoinose-i-rosia%2F

Ο ίδιος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει και πολλές απόπειρες των Ρώσων να καταλάβουν το λιμάνι Νικολάγιεφ. Την ίδια στιγμή, δυσοίωνη είναι η εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να κλιμακώσει την επίθεση στην Ουκρανία, παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες του και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω των διεθνών κυρώσεων, προειδοποιώντας ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι άσχημες», θεωρώντας πως η Μόσχα θα λογαριάζει όλο και λιγότερο τις απώλειες αμάχων.

Το Κίεβο ανακοίνωσε, επίσης, ότι υψηλόβαθμος στρατιωτικός του ρωσικού στρατού σκοτώθηκε σε μάχες κοντά στο Χάρκοβο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού υπoουργείου Άμυνας νεκρός είναι ο Βιτάλι Γερασίμοφ, υποδιοικητής της 41ης στρατιάς της Κεντρικής Περιοχής της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή, η Πολωνία ανακοίνωσε πως διαθέτει όλο τον στόλο της των Mig-29 στην διάθεση των ΗΠΑ.

Το διάγγελμα Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε έκτακτο διάγγελμα του ανακοίνωσε το ενεργειακό εμπάργκο στις εισαγωγές ενέργειας από την Ρωσία (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία συνεχίζεται για 13η μέρα. «Δεν χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν», ανέφερε εμφατικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μάλιστα, εξήγησε πως κατέληξε σε αυτή την απόφαση σε συνεργασία με τους συμμάχους των ΗΠΑ, ενώ παραδέχτηκε πως «το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έχει επιπτώσεις και για εμάς». «Ο αμερικανικός λαός θα επιφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα» στην ηγεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν» είπε αιτιολογώντας την απόφαση. Παράλληλα, εξήγησε πως «στην απόφαση συμφώνησαν τόσο οι Δημοκρατικοί, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι».

Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε πως κατανοεί πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτή την τακτική όλες οι χώρες, μία έμμεση αναφορά στην στάση ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Βουλγαρία κτλ) που είναι απρόθυμες να προχωρήσουν σε ενεργειακό εμπάργκο κατά της Μόσχας. Τέλος, ο Αμερικανός παραδέχτηκε πως «οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν». Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως «θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την Ουκρανία», ενώ ξεκαθάρισε πως «οι ΗΠΑ θα συνδράμουν από την πλευρά τους στην υποδοχή προσφύγων».

Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον πρόεδρο της Ρωσίας, λέγοντας πως «ο Πούτιν προχωράει στα καταστροφικά του σχέδια χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Χτυπάει αμάχους, σχολεία… μπορεί να πάρει μία πόλη, αλλά ποτέ δεν θα καταφέρει να κυριαρχήσει στη χώρα» ανέφερε, προτρέποντας και τις ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από την Ρωσία.

Και η Βρετανία ανακοίνωσε επισήμως ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης. «Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας “Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο” για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.

Τί προβλέπει το ενεργειακό εμπάργκο

Η αμερικανική απαγόρευση περιλαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο, υγροποιημένο φυσικό αέριο και άνθρακα, σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογραφικού μέσου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου αύξησαν τα κέρδη σημειώνοντας άνοδο 4% στα 124,21 δολάρια στις 8:19 π.μ. στη Νέα Υόρκη. Η προοπτική απαγόρευσης εισαγωγής πετρελαίου βοηθάει το αργό να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

Το αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας είχαν μέχρι στιγμής απαλλαγεί ως επί το πλείστον από κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω ανησυχίας για τις οικονομικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και, ειδικότερα, το φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι σκόπευε να απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, αλλά η κίνηση ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική.

Το ρωσικό πετρέλαιο αποτελούσε περίπου το 3% του συνόλου των αποστολών αργού που έφθασαν στις ΗΠΑ πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Συνολικά, οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου αντιπροσώπευαν περίπου το 8% του συνόλου των ΗΠΑ. Οι εισαγωγές ρωσικού αργού από τις ΗΠΑ το 2022 μειώθηκαν στον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό από το 2017. Στις ΗΠΑ υπήρξε ευρεία διακομματική υποστήριξε στην υιοθέτηση του εμπάργκο κατά των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών.

Η Γερμανία απορρίπτει την πρόταση για εμπάργκο στην αγορά ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου. «Η προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία στην Ευρώπη για τη θέρμανση, τις μεταφορές, την ηλεκτροδότηση και τη βιομηχανία δεν μπορεί να διασφαλιστεί με οποιονδήποτε άλλον τρόπο αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος.

Στην ίδια γραμμή με τη Γερμανία είναι και η Βουλγαρία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Κίριλ Πέτκοφ, η οποία επίσης απορρίπτει το εμπάργκο: «Η Βουλγαρία θα στήριζε κάθε είδους μέτρα, γιατί είμαστε πραγματικά κατά του πολέμου, αλλά για αυτά τα δύο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), ίσως θα ζητούσαμε μια εξαίρεση… Δεν έχουμε τρέχουσες εναλλακτικές τώρα, είμαστε πολύ εξαρτημένοι».

Αποθεώθηκε ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποθεώθηκε κατά την διαδικτυακή του ομιλία στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Είναι χαρακτηριστικό πως όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου να σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και τον χειροκτρότησαν. «Οι Ουκρανοί δεν θέλουν να χάσουν όσα έχουν, όπως ακριβώς και οι Βρετανοί δεν ήθελαν να χάσουν την χώρα τους όταν δέχονταν επίθεση από τους Ναζί», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι ο λαός του έχει επιδείξει μια «ηρωική» προσπάθεια κατά των ρωσικών δυνάμεων. «Οι βομβαρδισμοί δεν μας έσπασαν», υπογράμμισε. «Για μας το ερώτημα είναι, να υπάρχουμε ή να μην υπάρχουμε. Τώρα μπορώ να σας δώσω μία βέβαιη απάντηση. Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα χάσουμε, θα συνεχίσουμε τη μάχη με κάθε κόστος. Θα πολεμήσουμε στα δάση, στις πόλεις, στους δρόμους, στις όχθες των ποταμών», ανέφερε. Παράλληλα, ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις είναι ευπρόσδεκτες, αλλά δεν αρκούν, ζητώντας πάλι την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Προηγουμένως ο Ζελένσκι, είχε αφήσει ανοιχτή μία “χαραμάδα” συμβιβασμνού για την Κριμαία και τος περιοχές του Ντονμπάς και του Λουγκάνσκ. «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, όχι για να παραδοθούμε», είχε επισημάνει ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξη του στο ABC. Όπως είπε χαρακτηριστικά «μπορούμε να συμβιβαστούμε για το πώς θα συνεχίσει η ζωή στις περιοχές της Κριμαίας του Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ».

Πάντως, ο Ζελέσκσι κατηγόρησε τη Ρωσία για την αποτυχία των τριών πρώτων προσπαθειών δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων: «Ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα» στην πολιορκημένη Μαριούπολη. Ο Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημα για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

 

Συμφωνία για 4ο γύρο συνομιλιών

Είχε προηγηθεί ο 3ος γύρος των διαπραγματεύσεων ( από την έναρξη του πολέμου) μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Ουκρανός διαπραγματευτής διαπίστωσε κάποια πρόοδο, όπως είπε, όσον αφορά το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας επεσήμανε πως «τα αιτήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν υλοποιήθηκαν». Πάντως, όπως είπε, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, σε νέα συνάντηση, την τέταρτη από την έναρξη του πολέμου. Απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, επειδή, όπως ανέφερε, «ξέρει ότι ο Πούτιν είναι εκείνος που κινεί τα νήματα» στη Μόσχα.

«Θέλαμε εδώ και καιρό μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ποιος παίρνει τις τελικές αποφάσεις, ιδίως τώρα» ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση, σύμφωνα με το Reuters. Ο Κουλέμπα, επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι θα πάει στην Αττάλεια της Τουρκίας την Πέμπτη προκειμένου να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ.

Συντονισμός ΕΕ-Πεκίνου για αποκλιμάκωση

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς είχαν τηλεδιάσκεψη με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Παρίσι «η Κίνα θα συντονιστεί με την ΕΕ για την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία» όπως διαβεβαίωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε ότι η Κίνα θα «διαδραματίσει θετικό ρόλο μαζί με τη διεθνή κοινότητα» για την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, εξήγησε τις ρωσικές θέσεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με το Βατικανό. Η συνομιλία έγινε με τον γενικό γραμματέα της Αγίας Έδρας. Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επικρίνει τη ρωσική εισβολή, ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός.

Για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία έκανε λόγο ο γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Χρειαζόμαστε απολύτως ασφαλείς ανθρωπιστικούς διαδρόμους» τόνισε ο Στότενμεργκ και πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν θα πληρώσει για τις επιθέσεις κατά αμάχων. «Είμαστε η ισχυρότερη συμμαχία της Ιστορίας», είπε ο Στόλτενπεργκ και επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει την ενίσχυση των δυνάμεών του στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και να ενεργοποιήσει τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης.

Λίστα “μη φιλικών χωρών” από Μόσχα

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Τass δημοσίευσε λίστα που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τα κράτη που θεωρούνται εχθρικά διακείμενα λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν. Στη λίστα αυτή το Tass αναφέρει τις εξής χώρες: ΗΠΑ, Καναδάς, τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Βρετανία, αλλά και το Γιβραλτάρ, το Τζέρσεϊ, οι Παρθένες Νήσοι, η Ουκρανία, το Μαυροβούνιο, η Ελβετία, η Αλβανία, η Ανδόρα, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, η Νορβηγία, το Σαν Μαρίνο, η Βόρεια Μακεδονία, η Ιαπωνία, η Νότιο Κορέα, η Αυστραλία, η Μικρονησία, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν. Η ρωσική κυβέρνηση αναφέρει ότι οι Ρώσοι πολίτες και εταιρείες που έχουν συναλλαγματικές υποχρεώσεις σε ξένους πιστωτές από τη λίστα των μη φιλικών κρατών, θα μπορούν να τους πληρώσουν σε ρούβλια. Αυτό ισχύει για πληρωμές άνω των 10 εκατομμυρίων ρουβλίων (87.000 ευρώ).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι