ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ουκρανικό: Κλιμάκωση επιχειρήσεων και απειλών από όλες τις πλευρές

Ουκρανικό: Άρχισε η μάχη του Ντονμπάς - Μάχη και στο Azovstal

Κλιμακώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις δύο πλευρές των αντιμαχομένων σε όλα τα μέτωπα στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν τα επιτελεία τους. Το ουκρανικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι έπληξε τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα Moskva, ενώ το ρωσικό επιτελείο επιβεβαίωσε μεγάλη έκρηξη στο πλοίο και εκκένωση, όχι όμως επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το πυραυλοφόρο καταδρομικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, το Moskva υπέστη σοβαρές ζημιές αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το πλήρωμα εκκενώθηκε και η αιτία της πυρκαγιάς και των εκρήξεων ερευνάται. Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους Neptune. To υπουργείο ‘Αμυνας της Ρωσία ανακοίνωσε ότι η φωτιά από την έκρηξη έχει σβηστεί και το καταδρομικό ρυμουλκείται. Δεν επιβεβαίωσε τις δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων ότι χτυπήθηκε με πύραυλο. Για το περιστατικό ενημερώθηκε το Κρεμλίνο.

«Πύραυλοι Neptune προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο», είπε ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού, ο Μαξίμ Μαρτσένκο. Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι, δήλωσε ότι το χτύπημα ήταν «έκπληξη στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας». Πρόσθεσε ότι το πλοίο «φλέγεται με μεγάλη ένταση και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε τι θα γίνει». Είπε επίσης ότι το πλοίο είχε πλήρωμα 500 ατόμων.

Τι ακριβώς συνέβη στο ρωσικό καταδρομικό δεν είναι διασταυρωμένο, ούτε που ακριβώς βρίσκεται και αν έχει κατασβεστεί η φωτιά από την έκρηξη. Οι ουκρανικές αρχές από την πλευρά τους έδωσαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα φωτογραφίες από βομβαρδισμένη γέφυρα πάνω στην οποία κινούνταν όπως αναφέρουν κονβόι ρωσικών αρμάτων και βαρέων οχημάτων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Κονασένκοφ, κατηγόρησε το Κίεβο χθες για απόπειρες δολιοφθοράς και πλήγματα από ουκρανικές δυνάμεις σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Εάν συνεχιστούν τέτοια γεγονότα, θα πραγματοποιηθούν πλήγματα από τον ρωσικό στρατό σε κέντρα λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, τα οποίο ο ρωσικός στρατός έχει αποφύγει μέχρι στιγμής» δήλωσε ο Κoνασένκοφ.

Αντίδραση Μόσχας για ΝΑΤΟ στη Βαλτική

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε δηλώσεις του για το ενδεχόμενο να μπουν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία, τόνισε ότι «κάτι τέτοιο δεν θα συνιστά μεγάλη διαφορά για τη Μόσχα», σημειώνοντας όμως ότι «η Μόσχα θα λάβει τα μέτρα της στη Βαλτική» και εξήγησε: «Δεν θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια Βαλτική απαλλαγμένη από πυρηνικά, οι ισορροπίες θα πρέπει να αποκατασταθούν».

Το Κρεμλίνο αντέδρασε έντονα στη σύλληψη του 67χρονου φιλορώσου βουλευτή και μεγιστάνα Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος παρουσιάστηκε από τις ουκρανικές αρχές με χειροπέδες και ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι πρότεινε να τον ανταλλάξει με Ουκρανούς αιχμαλώτους που κρατούν οι ρωσικές δυνάμεις. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Μεντβεντσούκ είναι στόχος «πολιτικής» δίωξης που βασίζεται σε «φανταστικές» κατηγορίες, σημειώνοντας ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί το πώς θα αντιμετωπιστεί ο επιχειρηματίας, ενώ η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για βασανιστήρια, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ο εισαγγελέας της Χάγης

Στο ανθρωπιστικό μέρος του πολέμου, οι ουκρανικές αρχές προέβησαν σε νέες καταγγελίες για διάπραξη εγκλημάτων από τις ρωσικές δυνάμεις, στις περιοχές από τις οποίες έχουν αποχωρήσει, στα βόρεια της χώρας.

Τουλάχιστον 100 πτώματα έχουν βρεθεί στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι (βορειοανατολικά) μετά την απόσυρση των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο. «Δυστυχώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά, βρίσκουμε πτώματα με τα χέρια δεμένα, με σημάδια από βασανιστήρια, με τραύματα από σφαίρες στα κεφάλια – αυτά είναι φρικιαστικά πράγματα», δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης Ντμίτρο Σιβίτσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί πολίτες αγνοούνται ή είναι αιχμάλωτοι. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τραυματίες σε νοσοκομεία, κατά τονΣιβίτσκι. Ο περιφερειάρχης δήλωσε ακόμη πως η πρώτη προτεραιότητα των αρχών είναι να αποκατασταθεί η λειτουργία των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και νερού.

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν, που επισκέφθηκε την πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, όπου βρέθηκαν μαζικοί τάφοι, δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι «τόπος εγκλήματος». Ο ΟΑΣΕ, σε προκαταρκτική του έκθεση, κάνει λόγο για «εγκλήματα πολέμου» και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία. «Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον ναών και χώρων λατρείας στην Ουκρανία», τόνισαν ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ). Στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι δύο διεθνείς οργανισμοί τόνισαν ακόμη πως θρηνούν τα θύματα του πολέμου ενώ στηλίτευσαν το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Νέο εξοπλιστικό πακέτο από ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, διευρύνοντας τον εξοπλισμό που στέλνει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο. Το νέο πακέτο, που ανεβάζει σε 2,5 δισεκ. δολάρια τη συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, περιλαμβάνει συστήματα πυροβολικού, πυρομαχικά πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, όπως δήλωσε ο Μπάιντεν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Όπως διαβεβαίωσα τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο αμερικανικός λαός θα εξακολουθήσει να είναι στο πλευρό του γενναίου λαού της Ουκρανίας στον αγώνα του για την ελευθερία», είπε ο Μπάιντεν. Για μέρος του νέου στρατιωτικού εξοπλισμού που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία θα απαιτηθεί εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

ΗΠΑ κατά Κίνας και Ινδίας

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν απηύθυνε έκκληση στην Κίνα και άλλες χώρες να βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, προειδοποιώντας στη διάρκεια ομιλίας της πως εκείνοι που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις κυρώσεις της Δύσης αντιμετωπίζουν συνέπειες. «Η στάση του κόσμου απέναντι στην Κίνα και την προθυμία της να επιτύχει περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση, μπορεί κάλλιστα να επηρεαστεί από την αντίδραση της Κίνας στο κάλεσμά μας για αποφασιστική δράση απέναντι στη Ρωσία», είπε η Γέλεν. Τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα υποστεί πλήγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να καταστήσει τη Ρωσία υπεύθυνη για την «αποτρόπαια συμπεριφορά» της και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

«Να είστε βέβαιοι, έως ότου ο Πούτιν δώσει τέλος στον ειδεχθή πόλεμο που επέλεξε, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεργαστεί με τους εταίρους μας για να ωθήσουμε περαιτέρω τη Ρωσία προς την οικονομική, χρηματοπιστωτική και στρατηγική απομόνωση», δήλωσε. Προειδοποίησε τις χώρες που μέχρι σήμερα «παραμένουν αμέτοχες, ίσως βλέποντας μια ευκαιρία να κερδίσουν κάτι διατηρώντας τη σχέση τους με τη Ρωσία και γεμίζοντας το κενό που αφήνουν άλλοι», ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν αδιάφορες. Τα σχόλια της Γέλεν διατυπώνονται μερικές ημέρες αφότου ο Μπάιντεν προειδοποίησε την Ινδία, που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, ότι η αγορά περισσότερου πετρελαίου από τη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον της και μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην αμερικανική απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ένταση μεταξύ Κιέβου και Βερολίνου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε την Πολωνία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία για την υποστήριξή τους, μετά την επίσκεψη των προέδρων των τεσσάρων χωρών στο Κίεβο χθες Τετάρτη. Ο Αντρέι Ντούντα, ο Γκιτάνας Ναουσέντα, ο Εγκίλς Λέβιτς και ο Άλαρ Κάρις ταξίδεψαν στην Ουκρανία για να συναντηθούν με τον ομόλογό τους για να δείξουν με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξή τους στη χώρα όπου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου και ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται.

Η άρνηση Ζελένσκι στην επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Σταϊνμάιερ από την άλλη προκαλεί έντονες συζητήσεις στη Γερμανία. Γερμανοί πολιτικοί αντέδρασαν με εμφανή ενόχληση. Για τον καγκελάριο Σολτς, η στάση του Κιέβου είναι «κάπως εκνευριστική» όπως δήλωσε και πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος της Γερμανίας επιθυμούσε να πάει στο Κίεβο (…) θα ήταν καλό να τον υποδεχθούν», πρόσθεσε και υπ΄αυτές τις συνθήκες μία επίσκεψη Σολτς στο Κίεβο θεωρείται απίθανη για το επόμενο διάστημα. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ από την πλευρά της είπε πως είχε συζητήσει το σχεδιαζόμενο ταξίδι με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο και θεωρούσε πως «είχε νόημα» και εξέφρασε τη λύπη της διότι δεν έγινε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι