ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ουκρανικό: Έρευνα για τη Μαριούπολη θα ζητήσει η Ελλάδα από τη Χάγη

Ουκρανικό: Έρευνα για τη Μαριούπολη θα ζητήσει η Ελλάδα από τη Χάγη

Τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη θα ζητήσει η Ελλάδα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να διερευνήσει εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη. Η Ελλάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη Μαριούπολη, λόγω της ελληνικής κοινότητας, άνω των 100.000 ατόμων εκεί», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Πέραν αυτού, θα ζητήσω από τους ομολόγους μου στη Συμμαχία να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία και να προστατεύσουν την Οδησσό, ώστε η Οδησσός να μην έχει τη μοίρα της Μαριούπολης. Να διατεθούν όσα χρειάζεται η Ουκρανία για να προστατεύσει την πόλη».

Oι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την προετοιμασία του ΝΑΤΟ για πόλεμο μακράς διάρκειας στην Ουκρανία και παράλληλα θα επεξεργαστούν σχέδια για περαιτέρω πίεσηςπρος την Ρωσία. «Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει παραιτηθεί από τη φιλοδοξία του να πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μεγάλη διάρκεια».

Και συνέχισε: «Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, να διατηρήσουμε τις κυρώσεις μας και να ενισχύσουμε την άμυνά μας και την αποτροπή μας, γιατί αυτό μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό». Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων παραπέμπουν σε πλήρη έλεγχο της περιφέρειας Ντονμπάς στα ανατολικά της Ουκρανίας και στην ακτογραμμή που συνδέει το Ντονμπάς με την Κριμαία.

Αναφέρθηκε και στις εικόνες από την πόλη Μπούτσα τονίζοντας ότι «η στόχευση και δολοφονία αμάχων είναι έγκλημα πολέμου» και πρόσθεσε ότι οι «σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τις διεθνείς προσπάθειες για την εξακρίβωση όλων των γεγονότων, τη διερεύνηση και τη διασφάλιση της τιμωρίας των δραστών». Στο τραπέζι των συνομιλιών του ΝΑΤΟ θα είναι και η περαιτέρω ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων με οπλικά συστήματα, αντιαεροπορικά, αντιαρματικά και όπλα κατά πλοίων.

Στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ έχει προσκληθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα. Επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Γεωργίας και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών εταίρων του ΝΑΤΟ από τον Ινδο-ειρηνικό, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Πίεση στη Μόσχα θέλει ο Ζελένσκι

Ο Ζελένκσι μίλησε στην ελληνική Βουλή και ζήτησε από την Ελλάδα να ασκήσει όλη την επιρροή της στην ΕΕ για περαιτέρω πίεση προς την Ρωσία, αφενός για να δοθεί ανθρωπιστικός διάδρομος για την Μαριούπολη και αφετέρου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι σε δηλώσεις του χθες ζήτησε επέκταση των δυτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, οι οποίες έχουν παγώσει από την προηγούμενη εβδομάδα, τόνισε ότι το Κίεβο «δεν έχει και μεγάλη όρεξη για συνομιλίες μετά από όσα έγιναν στη Μπούτσα», αλλά πρόσθεσε «πρέπει να βρούμε έστω και τη μικρότερη πιθανότητα να διαπραγματευτούμε γιατί πιστεύω ότι είναι δύσκολο να σταματήσουμε αλλιώς τον πόλεμο».

Ο Ζελένκσι αναφέρθηκε και στην Μαριούπολη, όπου οι ρωσικές δυνάμεις επιμένουν να μην δίνουν πρόσβαση στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από διεθνείς οργανώσεις. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι «ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη είναι ότι, εφόσον οι Ρώσοι στρατιώτες δεν έχουν καθαρίσει τα πάντα, φοβούνται ότι ο κόσμος θα δει τι συμβαίνει εκεί».

Νέο πακέτο κυρώσεων

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες και νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Περιλαμβάνονται ο πλήρης αποκλεισμός της τράπεζας Sberbank, η οποία κατέχει το ένα τρίτο του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας και της Alfabank. Οι κυρώσεις στοχεύουν στις συναλλαγές σε θέματα ενέργειας. Κυρώσεις επίσης ανακοινώθηκαν για τις κόρες του Πούτιν, Μαρία Βορόντσοβα και Κατερίνα Τιχόνοβα, για τη σύζυγο και την κόρη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι απαγορεύεται κάθε επένδυση Αμερικανών στη Ρωσία.

Ανάλογες κυρώσεις ανακοίνωσε και το Λονδίνο, ενώ σήμερα αναμέμενεται η πολιτική απόφαση της ΕΕ. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως κατατέθηκε στα κράτη- μέλη προβλέπει την απαγόρευση στις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, την πλήρη απαγόρευση συναλλαγών για τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες, την απαγόρευση πρόσβασης ρωσικών πλοίων και πλοίων που λειτουργούν υπό ρωσική διοίκηση σε λιμάνια της ΕΕ, στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Ρωσία σε τομείς προηγμένης τεχνολογίας, νέες απαγορεύσεις στις εισαγωγές από την Ρωσία σε τομείς όπως ξυλεία, τσιμέντο, θαλασσινά είδη, αλκοολούχα ποτά, απαγόρευση στη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις δημόσιες συμβάσεις στα κράτη μέλη και αποκλεισμό της οικονομικής στήριξης, ευρωπαϊκής ή εθνικής, προς ρωσικούς δημόσιους φορείς.

Ως προς την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα, η οποία είχε προαναγγελθεί από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο του νέου πακέτου κυρώσεων, λόγω διαφωνιών. Στο θέμα των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου πάντως ΕΕ και ΗΠΑ δείχνουν να συμφωνούν ότι η επιβολή εμπάργκο θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα και στη Δύση.

Όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν «η απαγόρευση στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε στην εκτόξευση των τιμών παγκοσμίως», κάτι που θα έπληττε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Η Γέλεν είπε ότι περιμένει οι πετρελαϊκές εταιρείες στις ΗΠΑ και αλλού να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά τους επόμενους έξι μήνες, κάτι που θα επέτρεπε μετά να επιβληθούν σκληρότεροι περιορισμοί στο ρωσικό πετρέλαιο. Επίσης, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν αποβολή της Ρωσίας από την ομάδα G 20 ειδάλλως θα αποχωρήσουν αυτές.

Αντιδράσεις από τη Μόσχα

Σήμερα αναμένονται οι νέες αντιδράσεις της Μόσχας στα πακέτα κυρώσεων από ΗΠΑ και ΕΕ και όπως είχε αφήσει να εννοηθεί το Κρεμλίνο, αλλά και ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Μεντβέντεφ θα είναι ανάλογης έντασης με τις δυτικές κυρώσεις.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμιίτρι Πεσκόφ δεν απέκλεισε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Ρωσίας με τις χώρες της Δύσης που έχουν προχωρήσει σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών.

Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε και στις νέες αμερικανικές κυρώσεις που περιλαμβάνουν και τις δύο κόρες του Πούτιν: «Βεβαίως θεωρούμε ότι αυτές οι κυρώσεις αποτελούν από μόνες τους την επέκταση μιας απολύτως λυσσασμένης θέσης για την επιβολή περιορισμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Σε κάθε περίπτωση, η συνεχιζόμενη γραμμή για την επιβολή περιορισμών σε μέλη της οικογένειας μιλάει από μόνη της» είπε ο Πεσκόφ ενώ αναφέρθηκε και στην διάθεση όπλων από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία, τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση δεν βοηθάει στην πρόοδο των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών. «Αυτές οι κινήσεις θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, αναφέρθηκε χθες στις καταγγελίες της Δύσης για την πόλη Μπούτσα, σε συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν με την ευκαιρία της επανεκλογής του. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την υπόθεση «χρονδροειδή προβοκάτσια».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε δηλώσεις του τόνισε ότι η Μόσχα θα επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι συνομιλίες Μόσχας-Κιέβου πρέπει να συνεχιστούν και μετά από συμφωνία να προγραμματιστεί συνάντηση Πούτιν-Ζελένκσι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι