ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

“Εγκληματίας πολέμου” ο Πούτιν για τον Μπάιντεν – Οι ΗΠΑ “ευχαριστούν” την Τουρκία

"Πολύ νωρίς" λέει η Μόσχα για το σχέδιο εκεχειρίας – Νέο διάγγελμα Μπάιντεν

Ο σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ, λίγο μετά το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρονταν σε σχέδιο εκεχειρίας 15 σημείων Μόσχας-Κιέβου σχολίασε πως «αυτό απηχεί τις ρωσικές θέσεις και τίποτε άλλο». Πάντως, φάνηκε θετικός σε μία συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι, προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες. Την ίδια στιγμή, σε νέο διάγγελμα του, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια “μαμούθ” στην Ουκρανία, αποκαλώντας τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου», δήλωση που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας.

«Είναι προφανές, ότι μοναδικός τρόπος για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, είναι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων και είναι αυτό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγουμε τώρα. Δουλεύουμε πάνω σε κείμενα τα οποία οι πρόεδροι θα μπορούν να συζητήσουν και να υπογράψουν», δήλωσε προηγουμένως ο Ποντολιάκ. Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, η συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα συμβεί σύντομα «επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, έγινε γνωστό πώς η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα δοκιμαστικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση της Ρωσίας, εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί περιορισμούς όσον αφορά στις ένοπλες δυνάμεις του, σύμφωνα με τρία άτομα που συμμετέχουν στις συνομιλίες. Πριν τον κ. Ποντολιάκ και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times είχε δηλώσει πως είναι «πολύ νωρίς» για οποιαδήποτε συμφωνία Μόσχας-Κιέβου.

Εν μέσω των διπλωματικών ζυμώσεων και των συγκρούσεων, έγινε γνωστός πως ο Έλληνας πρόξενος στην Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, βρίσκεται ασφαλής στη Ζαπορίζια. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο Ανδρουλάκης θα διανυκτερεύσει στην πόλη, καθώς υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Νέο διάγγελμα Μπάιντεν

Όπως προαναφέραμε, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενέκρινε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία. Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποστολή αντιαεροπορικών όπλων «μεγαλύτερου βεληνεκούς» στην Ουκρανία, στα οποία περιλαμβάνονται και drones. Ο Μπάιντεν είπε ότι η νέα πρόσθετη αμερικανική βοήθεια είναι «άνευ προηγουμένου» και ανέρχεται σε 800 εκατομμύρια δολάρια.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στον Πούτιν να νικήσει στην Ουκρανία… Τί διακυβεύεται εδώ; Η ελευθερία, το δικαίωμα των ανθρώπων να επιλέγουν» επεσήμανε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία έχει κάνει βαρβαρότητες στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν κρατάει εκατοντάδες ομήρους σε νοσοκομείο στη Μαριούπολη» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, αποκαλώντας τον εγκληματία πολέμου. Ο Μπάιντεν δεν αναφέρθηκε σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, που ζήτησε και σήμερα ο Ζελένσκι, μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε σήμερα την Τουρκία για τον ρόλο που διαδραματίζει, βοηθώντας την Ουκρανία εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας. «Ο υπουργός Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Τουρκία για τη δέσμευσή της στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και για τις προσπάθειές της να βοηθήσει την Ουκρανία σε αυτήν την ώρα ανάγκης», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο είπε ότι η Άγκυρα καταβάλλει “εντατικές” διπλωματικές προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί γρήγορα κατάπαυση του πυρός. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ του Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Με ανάρτησή του στο Twitter, o Ζελένσκι ευχαρίστησε από την πλευρά του τον Ερντογάν.

Το σχέδιο εκεχειρίας

Οι Financial Times αναφέρθηκαν σε ένα σχέδιο 15 σημείων, στο οποίο περιλαμβάνεται κατάπαυση πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, αν το Κίεβο ανακηρύξει την ουδετερότητά του και αποδεχθεί περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις του, επικαλούμενοι τρία άτομα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Όπως αναφέρεται, η συμφωνία, την οποία οι δύο πλευρές συζήτησαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα, περιλαμβάνει την ανάκληση, εκ μέρους της Ουκρανίας, των φιλοδοξιών της για είσοδο στο ΝΑΤΟ και τη δέσμευσή της να μην έχει στα εδάφη της ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα “προστασία” από συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Τουρκία.

Παρότι Μόσχα και Κίεβο δήλωσαν την Τετάρτη ότι σημείωσαν πρόοδο στους όρους της συμφωνίας, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν δύσπιστοι ότι ο Πούτιν είναι πλήρως αφοσιωμένος στην ειρήνη και ανησυχούν ότι η Μόσχα μπορεί να “αγοράσει” χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.

Προηγουμένως, ο Μικάιλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, είπε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιελάμβανε «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας». Συγκεκριμένα τις νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη στα ανατολικά και βόρεια του Κιέβου. Η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα είναι υποχρεωμένη να μείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών, όπως το ΝΑΤΟ και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Ο δε Ντιμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία, με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας είναι μια πιθανότητα. «Αυτή η επιλογή πραγματικά συζητείται τώρα και μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη», είπε. Δήλωσε ανοικτός και για συνομιλία Πούτιν-Μπάιντεν. Ο Λαβρόφ, είχε δηλώσει ότι ήταν «κοντά σε συμφωνία» στις διαπραγματεύσεις. Παρά την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι ουκρανικές πόλεις δέχθηκαν σφοδρό βομβαρδισμό για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, ενώ το Κίεβο δήλωσε ότι εξαπολύει «αντεπίθεση κατά των Ρώσων εισβολέων».

Πόλεμος δηλώσεων

Την ίδια στιγμή, αντιφατικά πολιτικά μηνύματα συνεχίζουν να στέλνουν η Μόσχα και το Κίεβο, ενώ και στο πεδίο των πολεμικών συγκρούσεων η εικόνα είναι συγκεχυμένη. Οι ρωσικές δυνάμεις αναφέρουν ότι προελαύνουν και καταλαμβάνουν τη μία πόλη μετά την άλλη, και ο ουκρανικός στρατός αντιτείνει ότι διεξάγει σφοδρές αντεπιθέσεις. Χθες η Μόσχα είχε ανακοινώσει κυρώσεις σε Αμερικανούς αξιωματούχους και για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα ο Ντίμιτρι Πεσκόφ απέκλειε κάθε επαφή. «Η επιβολή κυρώσεων σε ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ δε σημαίνει διακοπή των επαφών», διευκρίνισε σήμερα.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Πεσκόφ, ακολούθησαν ανακοινώσεις του Κρεμλίνου με αναφορά του Πούτιν στις ευθύνες της Δύσης για την κατάσταση στην Ουκρανία και στις ευρύτερες επιπτώσεις. «Όλος ο πλανήτης πληρώνει τις φιλοδοξίες της Δύσης» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η Δύση εξωθεί την Ουκρανία στη συνέχιση της αιματοχυσίας, παρέχοντας στο Κίεβο όπλα». Αναφερόμενος στις κυρώσεις, τόνισε ότι «η Δύση ήθελε απλά ένα λόγο για να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας».

Προηγουμένως, τους τόνους είχε ανεβάσει και ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης στο Κογκρέσο. Αφού ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την βοήθεια που προσφέρουν στην Ουκρανία, επανέλαβε το αίτημα για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Στην ομιλία του χρησιμοποίησε μάλιστα μία ρήση του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, για το όνειρο που έχει αυτός ως πρόεδρος της Ουκρανίας να προστατεύσει τον λαό του, με τον μόνο τρόπο που υπάρχει, «να κλείσει ο εναέριος χώρος».

Ο Ζελένσκι, με χθεσινοβραδινό διάγγελμά του, τόνισε ότι θα χρειαστεί χρόνος έως ότου να ικανοποιηθούν οι θέσεις του Κιέβου. «Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή». Σήμερα το μεσημέρι, ο Ζελένσκι ανέβασε τους τόνους και σε δηλώσεις του τονίζει ότι οι εισβολείς πρέπει να πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο σήμερα καταδίκασε την ρωσική εισβολή.

Περιθώρια λύσης έβλεπε το Κίεβο

Oι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας έγιναν «πιο εποικοδομητικές και αναζητείται η μελλοντική συμφωνία», ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Ιχόρ Ζόφκα, σύμφωνα με το Euronews. Η Ρωσία, είπε ο Ζόφκα, άρχισε να ακούει την ουκρανική θέση: «Στους πρώτους γύρους η Ρωσία δεν ήταν έτοιμη να μας ακούσει, έθετε μόνο τελεσίγραφα, ότι η Ουκρανία πρέπει να παραδοθεί, να αφήσει τα όπλα και ο πρόεδρός μας να υπογράψει τη συνθηκολόγηση. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία άλλαξε τον τόνο της».

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι δήλωσε ότι στις συνομιλίες που προηγήθηκαν, το Κίεβο πρότεινε να δημιουργηθεί στην Ουκρανία μια «αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός αποστρατικοποιημένου κράτους, που θα έχει όμως τις δικές του δυνάμεις». Η Ουκρανία απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, απορρίπτοντας παράλληλα την ιδέα της εφαρμογής ενός αυστριακού ή σουηδικού μοντέλου ουδετερότητας, απάντησε η ουκρανική Προεδρία.

Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό, δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί στο δίκτυο RBC. Εξήγησε ότι μιλάει με βάση «εκτιμήσεις των διαπραγματευτών», ενώ σε ό,τι αφορά την αποχώρηση της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, είπε ότι η απόφαση είχε ληφθεί εδώ και πολύ καιρό.

Χθες ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατέθεσε στη γενική γραμματέα του Συμβουλίου επιστολή για την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει. Ο Λαβρόφ συναντήθηκε νωρίτερα το μεσημέρι με τον Τσαβούσογλου. Αναφερόμενος, μάλιστα, στη στάση της Τουρκίας είπε ότι είναι «ισορροπημένη».

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε χθες το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία και τα ανθρωπιστικά ζητήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής Προεδρίας, και ο Πούτιν επανέλαβε στον Μισέλ τους όρους που θέτει η Μόσχα, προσθέτοντας ότι το Κίεβο «δεν δείχνει διάθεση ισχυρής δέσμευσης για την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Καθηλωμένοι οι Ρώσοι λένε οι ΗΠΑ

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ δεν βλέπουν αξιοσημείωτη πρόοδο στην πορεία των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων και σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο «οι χερσαίες δυνάμεις του ρωσικού στρατού έχουν ελάχιστη έως μηδενική πρόοδο στην επίτευξη των στόχων τους». Σημειώνεται δε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουάσινγκτον και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν ρίξει στις μάχες σχεδόν το σύνολο των δυνάμεών τους. Όσον αφορά τις πυραυλικές επιθέσεις, οι οποίες έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, Αμερικανός αξιωματούχος υπολόγισε ότι οι Ρώσοι έχουν εκτοξεύσει περισσότερους από 950 πυραύλους.

Το Κίεβο δέχθηκε χθες πλήγματα από πυραυλικές επιθέσεις ακόμη και στο κέντρο. Πολυώροφες πολυκατοικίες και κρατικά κτίρια βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων και πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Απαγόρευση της κυκλοφορίας από το βράδυ και για 36 ώρες κήρυξε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, λέγοντας ότι έρχονται δύσκολες και επικίνδυνες στιγμές για όλους. Τέσσερις πύραυλοι έπληξαν και σήμερα το πρωί κτίρια στα δυτικά προάστια του Κιέβου.

Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν επίσης στο Χάρκοβο, το οποίο σχεδόν έχει ισοπεδωθεί σύμφωνα με την δημοτική αρχή, η οποία δήλωσε ότι τουλάχιστον 600 κτίρια έχουν καταστραφεί. Βομβαρδισμοί έγιναν χθες το βράδυ και σε δύο περίχωρα της Οδησσού, όπου οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι είναι θέμα ωρών οι ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύσουν επίθεση από ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Στη Μαριούπολη, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δραματική, παρότι άνοιξε ανθρωπιστικός διάδρομος για την έξοδο αμάχων. Από την πόλη αναχώρησε και ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης με τα μέλη της αποστολής του ΟΑΣΕ που είχαν παραμείνει εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες το κομβόι που μεταφέρει τον πρόξενο της Μαριούπολης, Μανώλη Ανδρουλάκη και μέλη της αποστολής του ΟΑΣΕ, άλλαξε διαδρομή λόγω των μαχών που διεξάγονται στην περιοχή της Ζαπορίζια και αποφασίστηκε να κινηθεί προς τα δυτικά.

Λίγο μετά τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα σε διπλωματικές αντιπροσωπείες Ρώσων και Ουκρανών, κυκλοφόρησαν εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα που δείχνουν ένα κατεστραμμένο από τα ρωσικά πυρά θέατρο στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πτώση βόμβας προκάλεσε ισχυρή έκρηξη και μετέτρεψε σε συντρίμμια την όαση του πολιτισμού, που αποτελούσε καταφύγιο για δεκάδες κόσμου. Οι Ρώσοι απέδωσαν τους βομβαρδισμούς σε “προβοκάτσια” του Τάγματος Αζόφ.

https://youtu.be/mIIrTMzuscI

Άγνωστο παραμένει αν θα ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη για την απομάκρυνση αμάχων, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. «Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο νοσοκομείου, το οποίο κατέλαβαν χθες και 400 μέλη του προσωπικού και ασθενείς κρατούνται όμηροι σε αυτό», σημείωσε η Βερεστσούκ στην ουκρανική τηλεόραση. Στη Ζαπορίζια, σημειώθηκαν το πρωί εκρήξεις στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

O σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαϊλο Ποντόλιακ, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας αντεπιτίθενται σε πολλά μέτωπα.

Σύνοδος ΕΕ-ΝΑΤΟ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει 24-25 Μαρτίου και όπως προκύπτει θα είναι κοινή Σύνοδος με το ΝΑΤΟ. Σήμερα συναντώνται οι υπουργοί Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης του NATO στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Μαζί με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προετοιμάσαμε πολύ συγκεκριμένες κυρώσεις. Ο πρόεδρος της Ρωσίας μπορεί να έκανε σχεδιασμούς για αυτόν τον πόλεμο επί έναν χρόνο και προετοιμασίες για τις οικονομικές κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα, αλλά υποτίμησε την αποφασιστικότητά μας», πρόσθεσε ο Σολτς και επισήμανε ότι «οι κυρώσεις έχουν ισχυρότερο αντίκτυπο από ό,τι θα φανταζόταν ποτέ το Κρεμλίνο».

Το Fox News ανακοίνωσε ότι ο εικονολήπτης του, που δέχθηκε χθες επίθεση, έχασε τη ζωή του. Βρισκόταν μαζί με δημοσιογράφο του δικτύου, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στα περίχωρα του Κιέβου, στο Ιρπίν, όταν το αυτοκίνητό τους δέχθηκε πυρά. Τρεις δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 30 έχουν τραυματισθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Λουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο. Βίντεο που προβλήθηκε χθες στη γερμανική τηλεόραση ZDF και στο ουκρανικό δίκτυο NEXTA, δείχνει ρωσική μονάδα να πυροβολεί κατά πολίτη που ήταν με τα χέρια ψηλά, σε δρόμο εξόδου από το Κίεβο.

 

Χθες μετέβησαν στο Κίεβο οδικώς οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας της Τσεχίας και της Σλοβενίας και συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. Δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τον ουκρανικό λαό και όπως ανέφερε σε μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι η Ουκρανία μπορεί να βασίζεται στη βοήθεια της ΕΕ: «Εδώ, στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Κίεβο, γράφεται η ιστορία. Εδώ είναι που η ελευθερία πολεμά ενάντια στον κόσμο της τυραννίας. Εδώ είναι που το μέλλον όλων μας κρέμεται στην ισορροπία. Η ΕΕ υποστηρίζει την Ουκρανία, η οποία μπορεί να βασιστεί στη βοήθεια των φίλων της – φέραμε αυτό το μήνυμα στο Κίεβο».

Σπέκουλα από τον Ορμπάν

Και ναι μεν η ηγεσία της ΕΕ αναφέρεται στην κρισιμότητα των περιστάσεων και το ίδιο θα γίνει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου, ωστόσο υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις και αυτό φρόντισε να το υπενθυμίσει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν. Μιλώντας σε προεκλογική συνέντρωση ενόψει των εκλογών της 3ης Απριλίου, ο Ορμπάν είπε ότι «η Ουγγαρία πρέπει να μείνει μακριά από την κρίση» και πρόσθεσε:

«Η Ρωσία κοιτάζει τα ρωσικά συμφέροντα, ενώ η Ουκρανία τα συμφέροντα της Ουκρανίας. Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε οι Βρυξέλλες θα σκεφτούν με το μυαλό των Ούγγρων και θα αισθανθούν την καρδιά των Ούγγρων. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα». Σύμφωνα με τον Ορμπάν, το κόμμα του Fidesz «επιθυμεί την ειρήνη» ενώ η αριστερή αντιπολίτευση, «θα σύρει τη χώρα σε έναν ανελέητο, παρατεταμένο και αιματηρό πόλεμο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι