Στην δημοσιότητα βίντεο από την βύθιση του Moskva – Μάχες στο Azovstal
18/04/2022Bίντεο εκτός από φωτογραφίες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το βυθισμένο καταδρομικό πλοίο και θεωρούμενο ως ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, Moskva. Η βύθιση του καταδρομικού έπληξε την εικόνα της Ρωσίας. Το Moskva, φέρεται να χτυπήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους πριν καταλήξει στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας.
Διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι οι εικόνες από τα βίντεο είναι αληθινές. Οι Ρώσοι απορρίπτουν τους ισχυρισμούς ότι οι Ουκρανοί έπληξαν το καταδρομικό ισχυριζόμενοι πως το πλοίο βυθίστηκε μετά από φωτιά που ξέσπασε στο σημείο:
https://twitter.com/UncensoredRepo1/status/1516005425308647424?s=20&t=jxSkr7rSZH8L19vCJeUTlw
Την ίδια στιγμή, “κόκκινη γραμμή” θεωρεί το Κίεβο την παραμονή των ουκρανικών δυνάμεων που έχουν απομείνει στη Μαριούπολη, στις εγκαταστάσεις του βιομηχανικού συγκροτήματος Azovstal σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Μόσχα, οι οποίες ουσιαστικά έχουν παγώσει μετά τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης.
Μάχες στο Azovstal
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν έχουν υπάρξει πρόσφατες διπλωματικές επαφές ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και ότι η κατάσταση στην Μαριούπολη, την οποία χαρακτήρισε «φρικτή» είναι πιθανόν «να είναι μια κόκκινη γραμμή», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CBS News.
Σύμφωνα με τον Κουλέμπα «τα ρωσικά στρατεύματα στο λιμάνι της Μαριούπολης αποφάσισαν να ισοπεδώσουν την πόλη με κάθε κόστος». Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Ντένις Σιμχάλ είπε ότι η Μαριούπολη «δεν έπεσε παρά το τελεσίγραφο της Ρωσίας για την παράδοσή της και οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις εκεί θα πολεμήσουν μέχρι τέλους».
Σύμφωνα με το Κίεβο στη Μαριούπολη υπάρχουν θύλακες αντίστασης και συνεχίζουν να δίνουν μάχες, όμως από την άλλη, η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό της το σύνολο του αστικού ιστού. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ότι κατέλαβε και το τέμενος της πόλης όπου βρίσκονταν 29 Ουκρανοί και ξένοι μαχητές κρατώντας ομήρους. Οι μαχητές όλοι είναι νεκροί ενώ οι όμηροι σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου απελευθερώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος.
Και άμαχοι στο Azovstal
Στην Azovstal δεν είναι ξεκάθαρο πόσες είναι οι ουκρανικές δυνάμεις, καθώς κάθε πλευρά δίνει διαφορετική εικόνα, με τους Ουκρανούς να αναφέρουν ότι βρίσκονται περίπου 2.500 στρατιώτες ενώ οι Ρώσοι κάνουν λόγο για 400 ανάμεσά τους πολλοί τραυματίες. Χθες πάντως δεν δόθηκαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων και τραυματιών.
Στο Azovstal βρίσκονται και πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Όπως είπε ο Μιχάιλο Βερσίνιν, αξιωματικός της αστυνομίας της Μαριούπολης σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, «δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους και δεν φεύγουν, βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου». Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, περίπου 100.000 άμαχοι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο είχε πληθυσμό περίπου 400.000 κατοίκους.
Βομβαρδισμοί Λβιβ και Ντνίπρο
Πυραυλικές επιθέσεις αναφέρθηκαν από τις τοπικές αρχές στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία και, σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον οκτώ έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Πυραυλικές επιθέσεις αναφέρθηκαν επίσης στην πόλη Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανία.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες όπλων ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Στα ανατολικά, στην περιφέρεια Ντονμπάς, ο επικεφαλής της ουκρανικής περιφερειακής διοίκησης Λουγκάνσκ, Σερχέι Γκάινταϊ δήλωσε ότι η επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή έχει ήδη ξεκινήσει και οι Ρώσοι μπήκαν στην Κρεμέναγια, όπου διεξάγονται όπως είπε οδομαχίες.
Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανακοίνωσαν σήμερα ότι η Ρωσία συνεχίζει να μεταφέρει στρατεύματα από το έδαφος της Λευκορωσίας στα ανατολικά της Ουκρανίας. Η ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων επικεντρώνεται σε περιοχές κοντά στο Χάρκοβο και στο Σεβεροντονέτσκ.
Από την πλευρά τους οι ουκρανικές υπηρεσίες έδωσαν βίντεο στο οποίο εικονίζεται σύμφωνα με την ανάρτηση το ρωσικό καταδρομικό Moskva να φλέγεται ενώ έχει πάρει εμφανή κλίση.
Another photo of the Moskva pic.twitter.com/251AOogyKB
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) April 17, 2022
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε εκ νέου τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων στη χώρα του. «Κάθε καθυστέρηση των όπλων, κάθε πολιτική καθυστέρηση δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρέσει ζωές Ουκρανών. Έτσι το μεταφράζει η Ρωσία», τόνισε στο βραδινό διάγγελμά του. Ο Ζελένσκι επανέλαβε την προειδοποίηση ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει πολύ σύντομα ευρείας κλίμακας έφοδο στο Ντονμπάς. «Όπως ακριβώς οι Ρώσοι καταστρέφουν τη Μαριούπολη, θέλουν να σβήσουν από τον χάρτη πόλεις και κοινότητες στις περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ».
Μεντβέντεφ κατά Ευρώπης
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, προειδοποίησε την Ευρώπη ότι στην πραγματικότητα θα προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στον εαυτό της εάν οδηγήσει το ρωσικό δημόσιο σε πτώχευση. «Η αφερεγγυότητα της Ρωσίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε αφερεγγυότητα της Ευρώπης», είπε ο Μεντβιέντεφ. Κατηγόρησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι έχει σκοπό να οδηγήσει τη χώρα του σε πτώχευση, μιλώντας περί «κρυφής πρόθεσης των μαζοχιστών στις Βρυξέλλες». Προειδοποίησε ακόμη τους Ευρωπαίους ότι μπορεί να βρεθούν μπροστά και σε άλλες απρόσμενες συνέπειες των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Μόσχα, όπως υπερπληθωρισμό που «δεν θα μπορεί πλέον να αποδοθεί στους σατανικούς Ρώσους». Άλλα προβλήματα, όπως είπε, μπορεί να είναι η έλλειψη βασικών διατροφικών προϊόντων και κύμα βίαιων εγκλημάτων. λόγω της μαζικής μετανάστευσης από την Ουκρανία στην Ευρώπη.
Ουκρανία και ΕΕ
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο, δήλωσε ο Ίχορ Ζόβκα, υποδιευθυντής του γραφείου του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επέδωσε το ερωτηματολόγιο στον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο την 8η Απριλίου. H πρόεδρος της Επιτροπής και χθες σε δηλώσεις της κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να επισπεύσουν τη βοήθεια, οικονομική και στρατιωτική προς την Ουκρανία. H αίτηση της Ουκρανίας θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Κορυφής του Ιουνίου, στις 23 και 24, ενώ στο Συμβούλιο του Μαϊοου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο πολεμικό πεδίο και το διπλωματικό επίπεδο και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της Ρωσίας.
Το Παρίσι για την κατηγορία γενοκτονίας
Η Γαλλία δεν θεωρεί ακόμη σωστό να χρησιμοποιήσει τον όρο γενοκτονία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον. «Οι λέξεις πρέπει να επιλέγονται με ακρίβεια», είπε σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Όταν μιλάμε για έγκλημα πολέμου, γενοκτονία, αυτοί οι όροι πρέπει να έχουν ακριβές νόημα. Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως αποτέλεσμα διεθνούς έρευνας», είπε ο υπουργός απαντώντας στα σχόλια του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι κατά της πολιτικής Μακρόν.