ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ουκρανικό: Βαριές σκιές στον ΟΗΕ κατά Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου

βαριές σκιές στον ΟΗΕ κατά Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου

Βαριές καταγγελίες κατά της Ρωσίας, διατυπώθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χθες το βράδυ, από τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένκσι, αλλά και τους μόνιμους εκπροσώπους των δυτικών χωρών-μελών του Συμβουλίου. Ερωτήματα όμως διατύπωσαν ως προς την συμπεριφορά των ρωσικών δυνάμεων και οι εκπρόσωποι του Οργανισμού που κλήθηκαν να παρουσιάσουν στοιχεία για τις απώλειες αμάχων και τις συνθήκες στις πόλεις που βρέθηκαν ή εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πολιορκία.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τεκμηριώσει έως τώρα τους θανάτους 1.480 αμάχων από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Άλλοι 2.195 άμαχοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Ρόουζμαρι Ντικάρλο, αξιωματούχο του Οργανισμού. Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτιμά ότι ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι πολύ βαρύτερος, καθώς μεγάλος αριθμός θυμάτων δεν έχει ακόμη καταγραφεί.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει τώρα. Χρειαζόμαστε σοβαρές διαπραγματεύσεις για την ειρήνη, στη βάση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Έχουμε να κάνουμε με μια ολοκληρωτική εισβολή, σε πολλά μέτωπα, σε ένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών, την Ουκρανία, από ένα άλλο, τη Ρωσική Ομοσπονδία που είναι και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας». Σύμφωνα με τον Γκουτέρες «η ρωσική επίθεση οδήγησε επίσης στον εκτοπισμό τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων ανθρώπων σε ένα μήνα μόνο. Είναι η πιο μεγάλη αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Οι έρευνες στην Μπούτσα

Η Λιουντμίνα Ντενισόβα, η οποία είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι μεταξύ 150 και 300 σορών ενδέχεται να βρίσκονται σε έναν ομαδικό τάφο κοντά σε εκκλησία στην πόλη Μπούτσα, όπου η Ουκρανία κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα για δολοφονίες αμάχων. «Αυτή τη στιγμή, τα πτώματα συλλέγονται από αξιωματούχους επιβολής του νόμου για τη διεξαγωγή των απαραίτητων εξετάσεων», ανέφερε η Ντενισόβα σε μια διαδικτυακή της ανάρτηση.

Ο δήμαρχος της πόλης κάλεσε τους κατοίκους που είχαν φύγει να μην επιστρέψουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η επιχείριση αποναρκοθέτησης. Στην πόλη είχε παραμείνει μόνον το ένα δέκατο του πληθυσμού, περίπου 3.500 με 4.000 κάτοικοι από το σύνολο των 37.000, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η Μόσχα αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας και ισχυρίζεται ότι οι θάνατοι στην Μπούτσα, είναι μια «τερατώδης προβοκάτσια» που οργανώθηκε από τη Δύση.

Εκατοντάδες αγνοούνται στο Χοστομέλ

Περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ, προάστιο στο αερδρόμιο του Κιέβου αγνοούνται, έπειτα από 35 ημέρες ρωσικής κατοχής, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης. Ο Τάρας Ντουμένκο είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι γίνονται έρευνες σε υπόγεια για την ανεύρεση των αγνοουμένων. Αρκετοί κάτοικοι του Χοστομέλ είχαν πάει στην Μπούτσα, για να είναι ασφαλείς καθώς το αεροδρόμιο βομβαρδίζονταν από την έναρξη των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων.

Ζελένκσι για Μαριούπολη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι παραλλήλισε τον πόλεμο στη χώρα του με τη σφαγή στη Γκουέρνικα, την κωμόπολη στη Χώρα των Βάσκων που βομβαρδίστηκε το 1937 από την αεροπορία του Χίτλερ, που στήριζε τον Φράνκο κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. «Είμαστε στον Απρίλιο του 2022, αλλά θα πίστευε κανείς ότι είναι Απρίλιος του 1937, όταν ο κόσμος έμαθε τι συνέβη σε μια από τις πόλεις σας, την Γκουέρνικα», είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία του στην ισπανική Βουλή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος νωρίτερα είχε μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνέκρινε την Γκουέρνικα με τη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό και όπου «δεν απέμειναν παρά μονάχα ερείπια, όπου το 90% των κτιρίων καταστράφηκε, όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν». Ο Ζελένκσι κάλεσε τον ΟΗΕ «να ερευνήσει όλες τις αναφορές και να στοιχειοθετήσει τα εγλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί από τη Ρωσία». Κατήγγειλε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις μεταφέρουν δια της βίας κατοίκους από την περιφέρεια της Μαριούπολης και του Ντονμπάς ευρύτερα, προς τη Ρωσία.

Μόσχα κατά Ζελένσκι

«Η Ρωσία απομάκρυνε 600.000 ανθρώπους από την Ουκρανία, οι οποίοι δεν έφυγαν καταναγκαστικά ούτε απήχθησαν όπως ισχυρίζεται το Κίεβο», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια. «Δεν πήγαμε στην Ουκρανία για να κατακτήσουμε εδάφη», είπε επίσης, αμφισβητώντας και πάλι τις κατηγορίες για φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού. «Ακούσαμε για άλλη μια φορά ένα τεράστιο αριθμό ψεμάτων για Ρώσους στρατιώτες και στρατιωτικούς», πρόσθεσε ο πρέσβης της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών  της Ρωσίας είχαν επίσης διαψεύσει νωρίτερα τις καταγγελίες για τη Μπούτσα, επιμένοντας ότι πρόκειται για «σκηνοθετημένη προβοκάτσια» από την πλευρά του Κιέβου και της Δύσης.

Γιατροί χωρίς Σύνορα για Μικολάγιφ

Τρία νοσοκομεία του Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, έγιναν στόχος βομβαρδισμών την Κυριακή και την Δευτέρα, όπως ανέφερε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF). Τη στιγμή που μια ομάδα των Γιατρών έμπαινε στο ογκολογικό νοσοκομείο της πόλης, το απόγευμα της Δευτέρας, σημειώθηκαν «πολλές εκρήξεις κοντά στο προσωπικό μας, μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών» αφηγήθηκε ο Μισέλ-Ολιβιέ Λασαριτέ, ο επικεφαλής της αποστολής στην Ουκρανία.

Το τοπικό παιδιατρικό νοσοκομείο, που απέχει περίπου 300 μέτρα, χτυπήθηκε επίσης από βομβαρδισμούς. «Μετά τις εκρήξεις, παρατήρησαν πολλές μικρές τρύπες στο έδαφος, διασκορπισμένες σε μεγάλη επιφάνεια. Δεν υπήρχε κανένας βαθύς κρατήρας στη ζώνη αυτήν. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να υποδηλώνουν τη χρήση βομβών διασποράς», τονίζεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης MSF.

Ο δήμαρχος του Μικολάγιφ Ολεξάντρ Σένκεβιτς, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 46 τραυματίστηκαν κατά τους βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού στην πόλη. Την Κυριακή σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι και άλλοι 34 τραυματίστηκαν στους βομβαρισμούς στο Μικολάγιφ και το Οτσάκιβ, μια πόλη που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά.

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

Oι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα ανακοινώσουν σήμερα ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι κυρώσεις θα προβλέπουν απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης στη Ρωσία, αύξηση των περιορισμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κρατικές εταιρείες, ενώ θα βάζουν στο στόχαστρο κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ρωσίας και τις οικογένειές τους.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες ότι θα προσφέρει στην Ουκρανία επιπλέον βοήθεια, αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών συστημάτων, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, o Τζον Κέρμπι, διευκρίνισε πως πρόκειται για «ανταπόκριση στην επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας για επιπλέον αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και χρησιμοποιήθηκαν πολύ αποτελεσματικά για την άμυνα της χώρας».

Σήμερα το απόγευμα αρχίζει στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ως προσκεκλημένοι του Οργανισμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι