Ουρά κάνουν οι πρόθυμοι να φιλοξενήσουν μια συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν
17/04/2021Τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσφερθεί να φιλοξενήσουν τη σύνοδο κορυφής που έχει προτείνει ο Τζο Μπάιντεν στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, μετά την πρότασή του προς τον Ρώσο ομόλογό του, ο Αμερικανός πρόεδρος απέλασε δέκα Ρώσους διπλωμάτες και επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ πριν την πρόταση είχε αποκαλέσει τον Πούτιν δολοφόνο. Πολλοί εκτιμούν πάντως, ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα αποδεχτεί την πρόταση για συνάντηση.
Σήμερα, ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, πρότεινε να φιλοξενήσει η χώρα του την πιθανή συνάντηση των δύο ηγετών, στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, την Βιέννη. Αποσαφήνισε όμως, ότι ο ρόλος του σε μια πιθανή συνάντηση δεν θα πρέπει να υπερτιμάται, καθώς δεν υποδύεται τον διαμεσολαβητή.
«Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με τη ρωσική και την αμερικανική πλευρά, αν υπάρξει πράγματι μια τέτοια συνάντηση. Είχαμε πάντα παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Ανατολική Ευρώπη. Είμαστε ουδέτεροι και επομένως ίσως ένας ευπρόσδεκτος συνομιλητής για τη Ρωσία», τόνισε ο ίδιος.
Θα πάει Ελβετία ο Πούτιν;
Υπενθυμίζεται, ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Μπάιντεν πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής σε μια τρίτη χώρα, κατά προτίμηση ευρωπαϊκή, στη διάρκεια του καλοκαιριού. Πρόθυμη να φιλοξενήσει αυτήν την συνάντηση εμφανίστηκε και η Ελβετία, μετά την Αυστρία και την Φινλανδία που προηγήθηκε. Σημερινό δημοσίευμα της Tages-Anzeiger, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι έχουν γίνει ήδη επαφές με τις πρεσβείες στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, για να προσφερθεί η παραδοσιακά ουδέτερη χώρα ως τόπος συνάντησης.
Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών στη Βέρνη αρνήθηκε να σχολιάσει «για λόγους εμπιστευτικότητας», ανέφερε, ωστόσο, ότι η Ελβετία γενικώς χαίρεται να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, όταν αυτό κρίνεται χρήσιμο. Θρυλική έμεινε, άλλωστε, η συνάντηση που έγινε στη Γενεύη, το 1985, ανάμεσα στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν και στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον νεοορισθέντα τότε γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Η συνάντηση εκείνη θεωρείται σημείο καμπής στον Ψυχρό Πόλεμο. Ο Πούτιν όμως δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να ταυτισθεί με τον Γκορμπατσόφ.
Την Παρασκευή, η Φινλανδία επίσης προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής. Η χώρα είχε φιλοξενήσει το 2018 τη συνάντηση Πούτιν και Τραμπ. «Η κυβέρνηση ενημέρωσε τόσο την Ουάσιγκτον, όσο και τη Μόσχα, για την πρόθεσή της να φιλοξενήσει τη συνάντηση των δύο ηγετών», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Σάουλι Νινίστο. Η πρόταση του Μπάιντεν δεν έχει γίνει επισήμως δεκτή, και προς το παρόν οι δύο χώρες ανταλλάσσουν… απελάσεις και κυρώσεις, καθώς η Μόσχα απαντά με αντίποινα στις αντίστοιχες αμερικανικές κινήσεις.