Παγώνει τους λογαριασμούς των αντιεμβολιαστών ο Τριντό
19/02/2022Η απόφαση της κυβέρνησης Τριντό να δώσει το “ελευθέρας” στις τράπεζες να παγώσουν τους λογαριασμούς “όσους ενέχονται σε αποκλεισμούς δρόμων” πάει, όπως ήταν αναμενόμενο εξάλλου, σαν τον κάβουρα! Οι τράπεζες δυσανασχετούν και δεν αναλαμβάνουν το ρόλο “ντετέκτιβ”, καθώς κρίνουν ότι δεν καλύπτονται νομικά, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης του Καναδά. Επίσης εγείρονται πλέον θέματα και από άλλες ομάδες πολιτών, οι οποίες θεωρούν το μέτρο αντιδημοκρατικό και τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι απαράδεκτο.
Μέχρι στιγμής οι τράπεζες έχουν παγώσει κάποιους λογαριασμούς με εντολές της κυβέρνησης, επί τη βάσει μιας λίστας ονομάτων που τους έδωσε η αστυνομία, χωρίς όμως να είναι σαφές αν οι άνθρωποι ή οι εταιρείες στη λίστα διώκονται ποινικά και αν είναι όντως επιβεβαιωμένο ότι οχήματά τους μετέχουν εν γνώσει τους στους αποκλεισμούς των δρόμων. Μπορεί π.χ. ένας οδηγός να έχει πάρει φορτηγό μιας εταιρίας, χωρίς αυτό να του ανήκει και η εταιρεία να μην μπορεί να το ανακτήσει.
Δεν είναι διόλου ξεκαθαρισμένο επίσης αν η λίστα με τα ονόματα αφορά σε συλληφθέντες, καθώς μέχρι χθες είχαν συλληφθεί πολύ λίγα άτομα και οι περισσότερες συλλήψεις (περίπου εκατό) έγιναν χθες τη νύχτα και σήμερα. Κατά πάσα πιθανότητα στη λίστα μπαίνουν οι κάτοχοι των εκατοντάδων φορτηγών που έχουν κλείσει τους δρόμους. Ως ιδιοκτήτες των οχημάτων, αυτομάτως μεταφέρονται στη “μαύρη λίστα” των τραπεζών. Πάντως, ακόμα και αν ένας διαδηλωτής συλληφθεί, εγείρονται νομικά ζητήματα για το κατά πόσον η πολιτεία μπορεί να παγώνει τους λογαριασμούς του στην τράπεζα ή τη μισθοδοσία του ή την σύνταξή του.
Αμφιλεγόμενη απόφαση
Η εντολή που δόθηκε προ τετραημέρου από την κυβέρνηση με “έκτακτη νομοθετική ρύθμιση” απαιτεί από οιονδήποτε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (τράπεζα, εταιρείες επενδύσεων, ιδιωτικές εταιρείες δανεισμού, ασφαλιστικούς πράκτορες κ.λπ.) να δηλώνουν «αν έχουν στην κατοχή τους ή ελέγχουν περιουσία ατόμου που συμμετέχει σε παράνομες διαμαρτυρίες ή παρέχει προμήθειες σε διαδηλωτές». Ζητήθηκε επίσης από τα πιστωτικά ιδρύματα «να καταγγέλλουν οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια για ξέπλυμα χρήματος», κάτι που οι τράπεζες αρνούνται στην πράξη να αναλάβουν την ευθύνη να διεκπεραιώσουν.
Το πρόβλημα που πήγε να λύσει ανορθόδοξα ο Τριντό όμως, δεν λύθηκε, γιατί στόχος του ήταν ουσιαστικά ο έρανος υπέρ των φορτηγατζήδων που αντιδρούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους. Ο έρανος αυτός συγκέντρωσε εκατομμύρια δολάρια, όμως ολοκληρώθηκε πριν από την ψήφιση του νόμου και κατά συνέπεια ούτε οι τράπεζες, ούτε το δημόσιο “μπορεί να βάλει χέρι” στους λογαριασμούς όσων συνεισέφεραν με δωρεές μέχρι και τέσσερεις ημέρες πριν.
Εξάλλου, όπως γράφει το Newsweek συγκεντρώθηκαν 9,5 εκατ. δολάρια, αλλά τα μισά προήλθαν από τις ΗΠΑ και όχι από Καναδούς. Συνέβαλαν περισσότερο πολίτες από την Καλιφόρνια, το Τέξας, τη Φλοριντα, τη Νέα Υόρκη και το Μίσιγκαν. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για τους φορτηγατζήδες τέθηκε σε ισχύ προ μηνός, οπότε και άρχισαν οι συγκεντρώσεις τους, καθώς όσοι ταξίδευαν στις ΗΠΑ (δηλαδή το 90% από αυτούς) έπρεπε ή να εμβολιαστούν ή να μένουν κάθε φορά σε πενθήμερη καραντίνα.
Οργή Τριντό για τους διαδηλωτές
Εν τω μεταξύ εξεδόθη χθες άλλη μια περίεργη οδηγία προς το κοινό στην Οτάβα, «να μην έχει επαφή με παιδιά που μπορεί να σχετίζονται με τους διαδηλωτές» και τεκμαίρεται ότι επειδή κάποιοι οδηγοί έχουν κατασκηνώσει στα φορτηγά τους οικογενειακώς, ίσως μερικά από τα παιδιά τους ζητήσουν τρόφιμα ή άλλη υποστήριξη από κατοίκους. Αρχικά συνελήφθησαν δύο άτομα που θεωρούνται διοργανωτές του “Κονβόι της Ελευθερίας” και από χτες το βράδυ άρχισαν μαζικές συλλήψεις. Πάντως μέχρι και σήμερα είχαν απομακρυνθεί μόνον 30 οχήματα από τα εκατοντάδες που κλείνουν τους δρόμους.
Όπως γράφει το Bloomberg ο Τριντό υποστήριξε ότι δεν είχε άλλο νόμο στη διάθεσή του για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προκαλούν με το κλείσιμο των δρόμων οι φορτηγατζήδες και όσοι τους συμπαρίστανται. «Ο αποκλεισμός των αρτηριών απειλεί την οικονομία της χώρας και τις σχέσεις μας με τους εμπορικούς εταίρους μας. Αρχίζουν να λείπουν βασικά αγαθά, ακόμη και φάρμακα. Οι διαδηλωτές απειλούν την δημόσια ασφάλεια», είπε ο Τριντό.
Η Noa Mendelsohn Aviv, επικεφαλής της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Καναδά δήλωσε ότι αυτοί οι έκτακτοι νόμοι προς το οικονομικό σύστημα είναι πολύ γενικοί και μπορεί να μπλοκάρουν και λογαριασμούς πολιτών που απλά πηγαίνουν φαγητό ή ένα καφέ στους διαδηλωτές. Αν κάποιος για παράδειγμα απευθυνθεί σε μια τράπεζα ή στην αστυνομία και πει ότι ο τάδε πολίτης πήγε καφέ στον δείνα διαδηλωτή, η τράπεζα έχει το δικαίωμα να παγώσει το λογαριασμό του πολίτη που φέρεται να πήγε τον καφέ; Και αν είναι ταχυδιανομέας; «Η εντολή αυτή, πέρα από το γενικότερο θέμα που θέτει, πρέπει να γίνει και πολύ σαφέστερη και να εξειδικευθεί δεόντως», είπε η Aviv, προσθέτοντας ότι η Ένωση θα κινηθεί νομικά για την αντισυνταγματικότητα του νέου νόμου.