ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έπληξαν βάση της Wagner οι Ουκρανοί – Παιχνίδι τρόμου στην Ζαπορίζια

Έπληξαν βάση της Wagner οι Ουκρανοί – Παιχνίδι τρόμου στην Ζαπορίζια

Mία κεντρική βάση της ομάδας μισθοφόρων Wagner, που μάχεται στο πλευρό της Ρωσίας, κατέστρεψαν οι Ουκρανοί, σύμφωνα με το Κίεβο. Όπως ανακοίνωσε ο Ουκρανός κυβερνήτης του Λουχάνσκ Serhiy Hayday, αλλά και δημοσιογράφοι, το πυροβολικό, με δυτικούς πυραύλους “Himars”, κατέστρεψε τη βάση τους στην πόλη Popasna στα ανατολικά, όπου μαίνονται οι μάχες.

Ο αριθμός των θυμάτων του χτυπήματος δεν έχει γίνει γνωστός. Ένα τηλεοπτικό πλάνο αρκούσε για να προδοθεί η θέση της βάσης της Wagner. Οι ένοπλες δυνάμεις στο Κίεβο χρησιμοποίησαν την πληροφορία για να εντοπίσουν τη βάση την οποία και χτύπησαν την Κυριακή. Συγκεκριμένα, πριν από μία εβδομάδα είχε επισκεφτεί το σημείο ο Ρώσος δημοσιογράφος Σεργκέι Σρέντα. Όπως έλεγε, πέρασε ωραία, είπαν αστείες ιστορίες και τον υποδέχτηκαν «σαν οικογένεια». Ωστόσο, άθελά του ο Σρέντα πρόδωσε το σημείο όπου βρισκόταν η βάση.

Θρίλερ στην Ζαπορίζια

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το θέατρο του παραλόγου που παίζεται τις τελευταίες μέρες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, με βομβαρδισμούς και αλληλοκατηγορίες Ρώσων και Ουκρανών και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις και προς τις δύο πλευρές, προκειμένου να δοθεί άδεια σε κλιμάκιό του για την διενέργεια αυτοψίας.

Τι ακριβώς συμβαίνει στο πυρηνικό εργοστάσιο, γνωρίζουν μόνον οι Ρώσοι, που το έχουν καταλάβει από τις αρχές Μαρτίου. Την μία μέρα ο τοπικός διοικητής Βλαντίμιρ Ρογκόφ δηλώνει στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι λειτουργούν και οι έξι αντιδραστήρες, την επομένη ότι οι δύο έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και κατόπιν τους επαναφέρει εν μία νυκτί σε κανονική λειτουργία. Οι ρωσικές αρχές κατηγορούν τους Ουκρανούς ότι από τις 5 Αυγούστου βάλλουν κατά της περιοχής (και του πυρηνικού σταθμού), με στόχο να κόψουν τις γραμμές μεταφοράς ρεύματος από την Ζαπορίζια προς τις άλλες περιοχές που επίσης είναι υπό ρωσικό έλεγχο πλέον και το 70% των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια καλύπτεται από το πυρηνικό εργοστάσιο, το μεγαλύτερο που διέθετε η Ουκρανία.

Σύμφωνα όμως με αναφορά του Nuclear Energy Agensy του ΟΑΣΕ, λειτουργούν μόνον δύο αντιδραστήρες και δεν υπάρχουν στοιχεία για το τί γίνεται με τους άλλους τέσσερις. Άγνωστο είναι επίσης τί γίνεται με τα απόβλητα και αν γίνεται ασφαλής μεταφορά και φύλαξη ή απορρίπτονται στον ποταμό Δνείπερο. Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ράφαελ Γκρόσι κάλεσε Μόσχα και Κίεβο να επιτρέψουν στους επιστήμονες του Οργανισμού να μεταβούν για έρευνα στη Ζαπορίζια τονίζοντας ότι «η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία και ανεπανόρθωτα».

Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί καταγγέλλουν τους Ρώσους ότι έχουν επιτρέψει στους αυτονομιστές των γειτονικών χωριών να βάλλουν κάθε μέρα με όλμους σε σημεία που βρίσκονται αποθηκευτικοί χώροι του πυρηνικού εργοστασίου με κίνδυνο να προκληθεί διαρροή ραδιενεργών στοιχείων, καθώς από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου και ιδίως μετά την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα λειτουργίας και ασφάλειας των εγκαταστάσεων.

Έκκληση ΕΕ και άλλων χωρών

Με κοινή ανακοίνωσή τους 42 χώρες και η ΕΕ κάλεσαν να αποσυρθούν άμεσα τα ρωσικά στρατεύματα από τον πυρηνικό σταθμό και να δοθεί άδεια στον ΙΑΕΑ, για αυτοψία. «Το γεγονός ότι σταθμεύουν στην πυρηνική εγκατάσταση μέλη του στρατιωτικού προσωπικού της Ρωσίας και όπλα είναι απαράδεκτο», τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση Τύπου των 42 χωρών και της ΕΕ, που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Η ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτικών και οπλισμού στο εργοστάσιο «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τις αρχές που έχουν δεσμευτεί να τηρούν όλα τα κράτη μέλη του ΔΟΑΕ», του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Εκτός των κρατών-μελών της ΕΕ, το αίτημα να φύγει ο ρωσικός στρατός από την εγκατάσταση υπογράφεται επίσης από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Νορβηγία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και αρκετές άλλες χώρες.

«Προτρέπουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις του στρατού της και όλο το άλλο μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Ζαπορίζια και τον περιβάλλοντα χώρο» και «από όλη την Ουκρανία», ώστε «η διαχειρίστρια εταιρεία και οι ουκρανικές αρχές να μπορέσουν να αναλάβουν ξανά τις ευθύνες τους για αυτό εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων ουκρανικών συνόρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθενται τα εξής: «Αυτό θα επιτρέψει επίσης στον ΔΟΑΕ να προχωρήσει στις επαληθεύσεις της τήρησης των ευθυνών της Ουκρανίας ως προς την ασφάλεια (λειτουργίας της εγκατάστασης), με ασφαλή και έγκαιρο τρόπο και την αποτροπή πυρηνικών δυστυχημάτων και συμβάντων».

Αλληλοκατηγορίες για πυρηνική τρομοκρατία

Ο κίνδυνος στον πυρηνικό σταθμό αυξάνεται κάθε μέρα, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ενεργκοντάρ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός και διαμένει το προσωπικό. Ο Ντμίτρο Ορλόφ, ανέφερε ότι τα πυρά στον σταθμό έγιναν καθημερινά και κατήγγειλε την Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία που μπορεί να τελειώσει απρόβλεπτα ανά πάσα στιγμή». Πυρά όλμων δέχεται το πυρηνικό εργοστάσιο κάθε μέρα και νύχτα από τα κατεχόμενα χωριά, πρόσθεσε ο Ορλόφ, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει γιατί από τα κατεχόμενα χωριά οι φιλορώσοι αυτονομιστές βομβαρδίζουν τον σταθμό όπου βρίσκονται ρωσικές δυνάμεις, και σύμφωνα μάλιστα με το Κίεβο, έχουν μετατρέψει το εργοστάσιο σε στρατιωτική βάση.

Η πόλη Ενεργκοντάρ, όπως και ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, έχουν καταληφθεί από τις αρχές Μαρτίου από τα ρωσικά στρατεύματα. Η πόλη Ζαπορίζια, όμως, παραμένει υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Η Μόσχα αρνήθηκε την πρόταση για απόσυρση των δυνάμεών της από τον πυρηνικό σταθμό, διότι σύμφωνα με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια «το Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μετά τον σταθμό ως απειλή κατά του γενικού πληθυσμού της περιοχής», εννοώντας προφανώς τις περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία, νότια της Ζαπορίζια (Χερσώνα) και ανατολική (Ντονέτσκ). Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για υψηλό κίνδυνο ατυχήματος, ενώ από την πλευρά του το Κίεβο, ζητεί από την Δύση επιβολή κυρώσεων και στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ποιες ακριβώς κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν δεν είναι εύκολο να φανταστεί κανείς.

Παράλληλα, στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δεν διέψευσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χτυπούν στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού, επειδή όπως είπε από την περιοχή οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις (και πυραυλικές) κατά των άλλων περιοχών της Ουκρανίας.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι