Παιχνίδια ρωσικής κατασκοπείας στη Γερμανία
28/01/2022Οι κατασκοπευτικές ιστορίες με φόντο το Βερολίνο συνεχίζονται και στις μέρες μας, με διάφορες υποθέσεις ύποπτων ατόμων που επαναφέρουν μνήμες από την ψυχροπολεμική εποχή. Οι απελάσεις διπλωματών και οι συλλήψεις υπόπτων για κατασκοπεία, αποτελούν πλέον ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των σχέσεων Ρωσίας και Γερμανίας. Τα παιχνίδια ρωσικής κατασκοπείας φαίνεται να είναι στην πρώτη γραμμή.
Ένα νέο περιστατικό κατασκοπείας βγήκε στη δημοσιότητα καθώς, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel η Γερμανία απέλασε πριν από λίγους μήνες, έναν Ρώσο διαπιστευμένο διπλωμάτη, που εκτιμάται ότι ήταν αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR) και εργαζόταν στο ρωσικό προξενείο στο Μόναχο.
Η απέλαση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη σύλληψη το καλοκαίρι του 2021 του Ιλνούρ Ν., ενός ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Άουγκσμπουργκ, ο οποίος φέρεται να είχε διαβιβάσει πληροφορίες για τον ευρωπαϊκό διαστημικό πύραυλο Ariane στην SVR. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Ιλνούρ Ν. είχε «τακτικές συναντήσεις» από τα τέλη Νοεμβρίου 2019 και μετά με τον φερόμενο Ρώσο αξιωματικό της SVR. Φέρεται να έλαβε 2.500 ευρώ (2.800 δολάρια) σε μετρητά σε αντάλλαγμα για τις πληροφορίες που μοιράστηκε, οι οποίες περιλάμβαναν επίσης λεπτομέρειες σχετικά με την επιστημονική του έρευνα.
Υπενθυμίζεται, ότι η Γερμανία είχε απελάσει τον Δεκέμβριο δύο Ρώσους διπλωμάτες, καθώς γερμανικό δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ρωσία είχε διατάξει το 2019 τη δολοφονία ενός Τσετσένου αντιφρονούντα σε πάρκο του Βερολίνου. Όμως, έχουν συμβεί και αλλά περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Τον Οκτώβριο του 2021, ένας άνδρας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή για διαρροή πληροφοριών για το γερμανικό Κοινοβούλιο. Ο 56χρονος Γερμανός ύποπτος, πρώην υπάλληλος σε εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών, καταδικάστηκε για κατασκοπεία για λογαριασμό μιας ξένης οντότητας.
Παιχνίδια ρωσικής κατασκοπείας
Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο ύποπτος έστειλε λεπτομέρειες και κατόψεις του κτιρίου της Bundestag στη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών. Φέρεται ότι είχε συναντήσει έναν στρατιωτικό ακόλουθο στην ρωσική πρεσβεία το 2017 και του παρέδωσε ένα CD που περιείχε περισσότερα από 300 αρχεία με σχέδια κτιρίων της Bundestag. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο υπάλληλος της ρωσικής πρεσβείας ήταν αξιωματικός της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU.
Τον Αύγουστο του 2021 ένας πρώην υπάλληλος της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας. Οι Γερμανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο άνδρας, που ονομάζεται Ντέιβιντ Σ, φέρεται να παρέδωσε έγγραφα στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες τουλάχιστον μία φορά με αντάλλαγμα άγνωστο ποσό χρημάτων.
Επισημαίνεται, ακόμα, ότι ο γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο έρευνα για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που στόχευαν αρκετούς Γερμανούς πολιτικούς εν μέσω υποψιών ότι ενδέχεται να εμπλέκονται ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Οι αξιωματούχοι θεώρησαν ότι χάκερ της ομάδας “Ghostwriter” προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς λογαριασμούς email μελών της Bundestag και των περιφερειακών κοινοβουλίων.
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι έχει «αξιόπιστες πληροφορίες» ότι οι εν λόγω δραστηριότητες θα μπορούσαν να αποδοθούν σε ρωσικούς παράγοντες «συγκεκριμένα στη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU». Η ρωσική κατασκοπεία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δραστήρια στη Γερμανία, σύμφωνα με δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων.
Τον Ιούνιο του 2021 ο επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας (BfV) δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag ότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών είναι τόσο ενεργή στη Γερμανία όσο και «κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου». Επίσης, επισήμανε ότι το Κρεμλίνο δείχνει «πολύ περίπλοκο ενδιαφέρον για τη Γερμανία σε όλους σχεδόν τους τομείς πολιτικής».
Νέες τεχνολογίες παλιές μέθοδοι
Το Βερολίνο ήταν πάντα το επίκεντρο της κατασκοπείας του Ψυχρού Πολέμου με κατασκόπους να εργάζονται στους δρόμους και τα σοκάκια του αναζητώντας μυστικά. Η συλλογή πληροφοριών έχει αλλάξει από εκείνη την εποχή και σήμερα περιλαμβάνει και την κυβερνοκατασκοπεία και άλλες ηλεκτρονικές μεθόδους. Όμως, οι παλιοί μέθοδοι προσέγγισης ατόμων δεν έχουν εξαφανιστεί.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών εξακολουθούν να αναζητούν άτομα τα οποία μπορούν να στρατολογήσουν για να διαβιβάσουν ευαίσθητες πληροφορίες. Ο πρωταρχικός στόχος είναι πρεσβείες και οι διπλωμάτες τους αλλά οι δραστηριότητες στρατολόγησης επεκτείνονται και έξω από αυτές. Δεν ενδιαφέρονται μόνο για τους διπλωμάτες που έχουν άμεση πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες αλλά για επιστήμονες, υπαλλήλους, για οποιοδήποτε μπορεί να υποκλέψει σημαντικές πληροφορίες.