Παίγνια ισχύος από τον Ερντογάν
28/01/2022Ο πρόεδρος της κατοχικής Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να στέλνει μηνύματα προς διάφορους αποδέκτες για να αναδείξει αυτό, που επιδιώκει. Δηλαδή ότι η χώρα του είναι μια περιφερειακή δύναμη με αυτόνομο ρόλο, που μπορεί να παίζει γεωστρατηγικά. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, τα ανοίγματα προς το Ισραήλ, το ουκρανικό και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Για την Ελλάδα και την Κύπρο και την περιοχή είπε: «Το έργο του αγωγού Eastmed, ήταν ένα μάταιο έργο που δεν είχε καμία τεχνική ή εμπορική σκοπιμότητα και προβλήθηκε από το ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο με πολιτικά κίνητρα, με στόχο τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της ‘’ΤΔΒΚ’’.Είναι ευχάριστο που η Αμερική βλέπει, επιτέλους, αυτή την αλήθεια», υποστήριξε.
Επανέλαβε το γνωστό τουρκικό αφήγημα πως «δεν είναι δυνατόν κανένα περιφερειακό έργο που αγνοεί την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο να έχει επιτυχία. Αυτό το γεγονός το βλέπουμε ήδη στη γεωγραφική περιοχή μας και το έχουμε πει ανοιχτά». Πρόσθεσε δε στη συνέχεια τα εξής: «Φυσικά, είμαστε υπέρ της συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς και της δίκαιης κατανομής στην Ανατολική Μεσόγειο. Το έχουμε πει ξανά και ξανά. Γι’ αυτό, πρότεινα τη σύγκληση μιας συνολικής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο το 2020, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση».
Είναι γνωστό το φλερτ της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ. Στα πλαίσια αυτά προαγγέλλει “βήματα συνεργασίας” ενώ αναφέρθηκε σε επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου, Χέρτζογκ, στην Τουρκία, που χρονικά τοποθετείται το πρώτο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου. Κάνει λόγο δε σε μια νέα εποχή στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας. Εάν ισχύουν τα πιο πάνω, πρέπει να αναμένονται και αλλαγές στις εξελίξεις, που σημειώνονται στην περιοχή μας.
Για το ουκρανικό, ο Ερντογάν επανέλαβε την πρόσκληση του προς τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, για να τους φέρει κοντά. Υπενθυμίζεται πως αυτή η πρόταση έχει απορριφθεί πλην όμως ο Τούρκος Πρόεδρος συντηρεί τον… μεσολαβητικό ρόλο της Άγκυρας. Είναι δε σαφές από τα όσα είπε ότι στηρίζει την ουκρανική πλευρά, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσει ανοικτά κανάλια με την Μόσχα.
Στο πλάνο και οι ΗΠΑ
Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν… θεωρητικολόγησε, λέγοντας πως «οι ηγέτες δεν υπάρχουν για να κάνουν εχθρούς, αλλά για να κάνουν φίλους», προσθέτοντας πως οι σχέσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν χρονολογούνται από την εποχή του προέδρου Ομπάμα. Ενδιαφέρουσα ήταν και η συνέχεια.
Ο Ερντογάν υποστήριξε πως οι συνομιλίες για τα F-35 εξελίσσονται αυτή τη στιγμή σε θετική κατεύθυνση, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Άμυνας για τη συντήρηση των F-16 και την επιστροφή των νέων F-16. «Είπαμε καλή τύχη στον νέο πρέσβη των ΗΠΑ σήμερα. Ελπίζω ότι θα κάνουμε αυτά τα βήματα γρήγορα σε αυτή τη νέα διαδικασία και θα βάλουμε τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ σε θετική θέση όπως στο παρελθόν».
Ανέφερε πως η διαδικασία σχετικά με τους S-400 συνεχίζεται και πρόσθεσε: «Δεν θα γίνουν βήματα προς τα πίσω. Κανείς άλλος εκτός από εμάς δεν θα αποφασίσει τι θα πάρουμε από ποιον, θα το πάρουμε»( Μετάφραση ΓΤΠ). Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ερντογάν θέλει να καταστεί βασικός παίκτης στη διεθνή σκακιέρα, αξιοποιώντας τη στρατιωτική δύναμη της χώρας και τη χρησιμότητα της, στα παιχνίδια των ισχυρότερων. Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν αναλαμβάνει και ρίσκο, καθώς προσπαθεί διακαώς να μπει σφήνα στους ισχυρότερους του.