Παίζει ρέστα στη ‘μάχη της Κωνσταντινούπολης’ ο Ερντογάν

Η εποχή Ερντογάν είναι ιστορική καμπή όχι παρένθεση – Τί δεν κατανοεί η Δύση, Σταύρος Λυγερός

Σε προσωπική υπόθεση έχει μετατρέψει ο Ερντογάν τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, στις οποίες ο πιστός του φίλος και συνεργάτης Μπιναλί Γιλντιρίμ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δεύτερη ήττα από το αουτσάιντερ Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο “σουλτάνος” έχει κινήσει “θεούς και δαίμονες” στην προσπάθειά του να ανατρέψει τις αρνητικές δημοσκοπήσεις, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, ακόμη και την ένταση στην Κύπρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για να επιλέξουν ανάμεσα στον “κολλητό” του Ερντογάν και τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, ο οποίος στις εκλογές της 31ης Μαρτίου επικράτησε με διαφορά περίπου 13.000 ψήφων. Τον Μάιο, ωστόσο εξέπεσε η εκλογή του, καθώς ακυρώθηκε από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, η οποία διαπίστωσε παρατυπίες! Αυτή η «αμφιλεγόμενη» ακύρωση του αποτελέσματος προκάλεσε βεβαίως διεθνείς αντιδράσεις, αλλά και εσωτερικές με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας. Για τον Ερντογάν όμως, που θέλει πάση θυσία την Πόλη, αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Η Κυριακή 23 Ιουνίου είναι μια κρίσιμη ημέρα για τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς η διαφαινόμενη δεύτερη νίκη του Ιμάμογλου θα επαναφέρει στο προσκήνιο το κύμα αμφισβήτησης εναντίον του, το οποίο εκφράστηκε έντονα στις εκλογές του Μαρτίου με την απώλεια όλων των μεγάλων δήμων της χώρας.

Τσαμπουκάδες σε Κύπρο και Θράκη   

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο που ήδη ο «Πορθητής» βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ, ούτε βέβαι το γεγονός ότι σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, απέπλευσε και το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το Γιαβούζ, με την συνοδεία δύο φρεγατών. Για την Κυριακή 23 Ιουνίου, άλλωστε, ανήμερα των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν επέλεξε την έκδοση εξαγγελίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύεται, για άσκηση με πραγματικά πυρά, θαλάσσια περιοχή, που σχεδόν εξαφανίζει από τον χάρτη το Καστελόριζο.

Παραλλήλως, μόλις λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θυμήθηκε και την Θράκη, όπου ανακάλυψε για άλλη μία φορά «τουρκική μειονότητα». Επικαλούμενοι μάλιστα ζητήματα που αφορούν τις μουφτείες, οι Τούρκοι κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν σέβεται την Συνθήκη της Λωζάννης. Εισέπραξαν βεβαίως την σκληρή απάντηση του ελληνικού υπουργείου, η οποία είχε και τις απαραίτητες ευρωπαϊκές αναφορές και συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Ερντογάν αξιοποιεί στην μάχη για την Κωνσταντινούπολη την ένταση και την προκλητικότητα κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Το ίδιο κάνει και με την αντιπαράθεσή του με τον Τραμπ για τους S-400. Μέχρι στιγμής όμως, το μόνο που φαίνεται να εισπράττει είναι οι σίγουρες αμερικανικές κυρώσεις και οι υπό συζήτηση ευρωπαϊκές.

Παιχνίδια με τους Κούρδους   

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον υποψήφιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να χάνει μέχρι και με οκτώ μονάδες διαφορά από τον υποψήφιο του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Ο Ερντογάν γνωρίζει όμως, ότι, στις εκλογές του Μαρτίου, οι Κούρδοι υποστηρικτές του κόμματός του στράφηκαν προς τον Ιμάμογλου, εξαιτίας της συνεργασίας του ΑΚΡ με το Εθνικιστικό Κίνημα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Έτσι, σε μια προσπάθεια να προσεταιριστεί και πάλι τους Κούρδους, ο Τούρκος πρόεδρος επέτρεψε, μετά από οκτώ χρόνια στον φυλακισμένο ηγέτη του εκτός νόμου PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να έχει πρόσβαση σε δικηγόρους. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και την επιστροφή του λειψάνου του Κούρδου τραγουδιστή διαμαρτυρίας, Αχμέτ Καγιά, ο οποίος πέθανε αυτοεξόριστος στο Παρίσι, εξαιτίας δικαστικών διώξεων εναντίον του.

Ο Ερντογάν ήθελε με αυτές τις κινήσεις να πάρει τις ψήφους των Κούρδων. Το «κόλπο» όμως δεν έπιασε, καθώς το κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανακοίνωσε την στήριξή του στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Ιμάμογλου. Ακόμη και η έκκληση του Οτσαλάν για «ουδετερότητα», την οποία επιβεβαίωσαν οι δικηγόροι του, έπεσε στο κενό.

Το τουρκικό φιλοκουρδικό κόμμα δεν άλλαξε την στρατηγική του και επέμεινε στην γραμμή στήριξης προς τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Κατηγόρησε μάλιστα τον Ερντογάν ότι επιδιώκει να στρέψει το HDP και τον Οτσαλάν σε αντιπαραθέσεις. Την στήριξη στον Ιμάμογλου είχε εκφράσει άλλωστε και ο, επίσης φυλακισμένος για τρομοκρατία, πρώην ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο, ο Ντεμιρτάς επανήλθε στο θέμα, τονίζοντας ότι θα συνταχθεί με την γραμμή του Οτζαλάν για ουδετερότητα.

Προσωπική υπόθεση

Ο Ερντογάν θέλει οπωσδήποτε μια νίκη στην Κωνσταντινούπολη, όχι μόνον γιατί έχασε όλες τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις, αλλά και για τους συμβολισμούς που ενεργοποιεί η σημερινή οικονομική πρωτεύουσα της Τουρκίας. Μια δεύτερη ήττα εκεί, στην πόλη όπου ο ίδιος υπήρξε δήμαρχος, πριν εκλεγεί στη συνέχεια πρωθυπουργός και πρόεδρος της χώρας, θα εκληφθεί ως μια γενικότερη αποδοκιμασία των πολιτικών του.

Στριμωγμένος από τις αμερικανικές κυρώσεις και την κατάσταση της οικονομίας, με την λίρα να έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας της και τον πληθωρισμό να καλπάζει στο 20%, ο Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει αυτό που ήταν για τους Τούρκους όλα αυτά τα χρόνια που κυβερνά. Ο ηγέτης δηλαδή που έφερε την σταθερότητα και την ανάπτυξη στη χώρα. Μπροστά σε αυτά, η φιλία του για τον έμπιστό του Μπιναλί Γιλντιρίμ έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Ο Γιλντιρίμ άλλωστε δεν αμφισβήτησε ποτέ τον ηγέτη Ερντογάν, ο οποίος την μια τον εξέλεξε πρόεδρο και την άλλη πρωθυπουργό, καταργώντας του ακόμη και το αξίωμα που είχε, με την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος παίζει το δικό του κεφάλι στην Κωνσταντινούπολη. Γι αυτόν τον λόγο υπονόμευσε το αποτέλεσμα της 31ης Μαρτίου και για τον ίδιο λόγο έχει πάρει πάνω του την υπόθεση εκλογής του Γιλντιρίμ. Τα πράγματα βέβαια δεν δείχνουν εύκολα για τον Ερντογάν, αν και έχει αποδείξει πως δεν το βάζει κάτω.

Έτσι, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα έδειχνε σχετικά αποστασιοποιημένος (στο βαθμό που θα άφηνε βεβαίως ο Ερντογαν κάτι να μην είναι υπό τον πλήρη έλεγχό του) και  άφηνε να εννοηθεί ότι θα αποδεχθεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα, την τελευταία εβδομάδα άλλαξε στάση. Από την μια προχώρησε σε υποστηρικτικές για τον Γιλντιρίμ παρεμβάσεις σε όλα τα πεδία, από την άλλη όμως κούνησε στον αέρα το ενδεχόμενο μια δικαστική υπόθεση να σταματήσει τον Ιμάμογλου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι