Παλαιστινιακό: Οι πρωταγωνιστές από την πλευρά του Ισραήλ
24/05/2021Όλος ο πλανήτης παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα το νέο κύκλο αίματος που προκάλεσαν οι εκατέρωθεν βομβαρδισμοί μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Με ισχυρή παρέμβαση της κυβέρνησης Μπάιντεν και του Καΐρου επήλθε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, αλλά μένει να αποδειχθεί πόσο θα κρατήσει και κυρίως τι θα επακολουθήσει. Το κύριο λόγο για τις περαιτέρω εξελίξεις έχουν οι πρωταγωνιστές της ανάφλεξης, οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα το βλέμμα τους στραμμένο και στο εσωτερικό τους μέτωπο.
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου είναι ο αδιαμφισβήτητος παίκτης. Αυτός που είδε τις πολιτικές του μετοχές να ανεβαίνουν στην αρχή των εχθροπραξιών, αν και μένει να φανεί πως θα τις επηρεάσει η κατάπαυση του πυρός. Μόλις έναν μήνα νωρίτερα, πάντως, μαγειρευόταν μία κυβέρνηση συνασπισμού που κοινό τόπο είχε ότι πρωθυπουργός θα ήταν οποιοσδήποτε εκτός από τον “Μπίμπι”.
Εάν προκύψουν νέες εκλογές θα είναι οι τέταρτες στο Ισραήλ μέσα σε διάστημα δύο ετών. Σε μια απροσδόκητη εξέλιξη, ο αρχηγός του δεξιού κόμματος Yamina (“Δεξιά”), Ναφτάλι Μπένετ, αποχώρησε από τις συνομιλίες. Έτσι επανήλθε ο Νετανιάχου στο τιμόνι. Ως ηγέτης του Ισραήλ και επικεφαλής της στρατιωτικής αντίδρασης φάνηκε να αποκομίζει πολιτικά-εκλογικά κέρδη, αλλά το τοπίο πλέον είναι μάλλον θολό.
Ο Λαπίντ, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ (“Υπάρχει μέλλον”), δυσκολεύεται να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά την εντολή (διορίας 28 ημερών) που έλαβε από τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν. Εάν αποτύχει, είναι πιθανό να διεξαχθούν νέες εκλογές και ο Νετανιάχου ίσως αναδειχθεί νικητής. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αγώνας του για πολιτική επιβίωση στέφεται με επιτυχία. Πρόκειται για τον μακροβιότερο πρωθυπουργό του Ισραήλ.
Έχει καταφέρει να στέκεται στα πόδια του παρά τις σοβαρές δικαστικές εκκρεμότητές του. Ο εν ενεργεία πρωθυπουργός αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροληψία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε τρεις χωριστές υποθέσεις. Δεν δίστασε, μάλιστα, να κατηγορήσει ευθέως τους δικαστές για συμμετοχή στη σκευωρία που, όπως ισχυρίζεται, έχει στήσει η αριστερή αντιπολίτευση και τα Μίντια.
Νετανιάχου και Κοέν
Ο Νετανιάχου γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ το 1949. Είχε δύο ακόμα αδέλφια. Αυτός ήταν ο μεσαίος και λέγεται πως έχει υψηλότατο ΙQ, σχεδόν 180, χωρίς αυτό να έχει ποτέ αποδειχθεί. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής εβραϊκής ιστορίας και το 1963 μετακόμισε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ και στη Φιλαδέλφεια. Εκεί εργάστηκε ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο Dropsie.
Ο Μπενιαμίν επέστρεψε μαζί με τα αδέλφια του στο Ισραήλ, αμέσως μετά την αποφοίτησή του. Υπηρέτησε σε επίλεκτη μονάδα των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων και συµµετείχε σε πολλές αποστολές. Το ίδιο ακριβώς έκανε και ο μεγαλύτερος αδελφός του, Ιωνάθαν. Ήταν επικεφαλής στην “επιχείρηση Έντεμπε” και από τους 200 Ισραηλινούς κομάντος σκοτώθηκε μονάχα αυτός. Το πρόωρο και τραγικό τέλος του, σηματοδότησε και την έναρξη της πολιτικής καριέρας του Μπενιαμίν.
Σημαντικό ρόλο, εκτός από το Νετανιάχου, παίζει και ο προστατευόμενός του αρχηγός της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του σε μερικές ημέρες. Μέχρι το 1996, το ευρύ κοινό δεν γνώριζε το όνομα του εκάστοτε αρχηγού της Μοσάντ. Τα ΜΜΕ ανέφεραν τον εκάστοτε επικεφαλής χρησιμοποιώντας μόνο το πρώτο γράμμα των ονομάτων τους. Ακόμα και μετά τη λήξη της θητείας τους, απαγορευόταν η δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.
Αυτό άλλαξε από τότε που ανέλαβε ο Κοέν τη διεύθυνση της Μοσάντ. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του δίνει συχνά το παρόν σε πολιτικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου, φέρνοντας την Μοσάντ στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις της επί των ημερών του και η στενή του σχέση με τον Νετανιάχου τον έχουν καταστήσει κομβικό παίκτη και στη σφαίρα της διπλωματίας.
Μυστικές υπηρεσίες
Σε λίγο θα κλείσει τα 60 του χρόνια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μία ιδιαίτερα θρησκευόμενη οικογένεια στην Ιερουσαλήμ. Εντάχθηκε στη Μοσάντ το 1982, αμέσως μετά την στρατιωτική του θητεία. Δεν άργησε να διακριθεί ως υπεύθυνος για την στρατολόγηση και τον χειρισμό κατασκόπων. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έγινε επικεφαλής γραφείου της Μοσάντ σε ευρωπαϊκή χώρα.
Το 2006 ανέλαβε διευθυντής της Tzomet, μονάδας που στρατολογεί πράκτορες και επιτηρεί τις δραστηριότητές τους μέσα στο πεδίο. Μετά από πέντε χρόνια διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής της Μοσάντ. Το 2013 διορίστηκε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC), όπου έγινε για πρώτη φορά γνωστός στην κοινή γνώμη. Από τον Ιανουάριο του 2016, είναι ο 12ος διευθυντής της Μοσάντ και η θητεία του λήγει τον Ιούνιο. Ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθει το όνομα του αντικαταστάτη του, ο οποίος φέρει το κωδικό όνομα “D”.
Η Ισραηλινή Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΙΜΙ), γνωστή ως “Αμάν”, και η Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας (ISA) γνωστή ως “Σιν Μπετ” παίζουν καθοριστικό ρόλο, αν και δέχονται κριτική ότι υποβάθμισαν την ετοιμότητα της Χαμάς να πραγματοποιήγσει τέτοιας έκτασης πυραυλική επίθεση. Θεωρούσαν ότι δεν ήταν έτοιμη ούτε είχε την πρόθεση για σύγκρουση και ως εκ τούτου ευνοούσε τη διατήρηση του status quo.
Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αβίβ Κοχάβι. Εξαιτίας των εχθροπραξιών ακύρωσε ένα προγραμματισμένο ταξίδι στην Ουάσινγκτον, με σκοπό να ενημερώσει την κυβέρνηση Μπάιντεν για τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις του Ισραήλ σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κινήσεις του Ιράν στην περιοχή. Το Γενικό Επιτελείο ισχυρίζεται ότι είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τις προθέσεις και το οπλοστάσιο της Χαμάς. Τότε, μάλιστα, είχε καλέσει τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων να είναι προετοιμασμένα για επικείμενο πόλεμο.