ΑΠΟΨΗ

Πάντα απέναντι στην κατοχή

Πάντα απέναντι στην κατοχή, Κώστας Βενιζέλος

Μετράνε νεκρούς. Πέφτουν πύραυλοι, σκοτώνονται άνθρωποι. Ισοπεδώνεται νοσοκομείο, ισοπεδώνονται ολόκληρες γειτονιές. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έσπευσε να δηλώσει πως το νοσοκομείο κτυπήθηκε από την «άλλη πλευρά». Αποφάνθηκε με μεγάλη ευκολία. Όπως είχε δηλώσει πως… αποκεφαλίστηκαν 40 βρέφη, “καταπίνοντας” μια ψεύτικη είδηση και κάνοντας τους συνεργάτες τους να “τρέχουν” για να το… μαζέψουν.

Ανεξαρτήτως ποιος έχει την ευθύνη, είναι προφανές πως η πλευρά του Ισραήλ, παρά τις προχειρότητες που χαρακτηρίζει εσχάτως τις κινήσεις της, έχει την ικανότητα να αποδείξει πως δεν είναι δικός της πύραυλος που έπληξε το νοσοκομείο, σκοτώνοντας σχεδόν πολλούς ανθρώπους. Εδώ ξέρουν τι γίνεται στα Βαλκάνια, κάτω από το βυθό της Ανατολικής Μεσογείου, δεν μπορούν να δείξουν από πού έφυγε ο πύραυλος; Άλλωστε, υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, όχι μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, αλλά και σε άλλα, για κτύπημα. Υπήρξε και η ανάρτηση του εκπροσώπου του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, η οποία “κατέβηκε” μετά από δέκα λεπτά, ότι δικός τους πύραυλος κτύπησε το νοσοκομείο.

Για αυτό και δεν μπορούμε να παραδοθούμε στην προπαγάνδα ενός κράτους, που έχει τάξει την επιβίωση του στην εξαφάνιση των εχθρών του. Κι όταν ένας Ισραηλινός υπουργός αποκαλεί τους Παλαιστίνιους «ζώα», αυτό, σύμφωνα με τον εξαιρετικό σκιτσογράφο Στάθη που μιλούσε στον Γιώργο Σαχίνη (ράδιο Κρήτη), παραπέμπει στον Γκέμπελς.

Οι λαοί, όμως, δεν εξαφανίζονται, δεν αφανίζονται. Όπως δεν αφανίστηκαν οι Εβραίοι όταν τους σκότωναν μαζικά και με φρικτό τρόπο οι ναζί. Έζησαν στέλνοντας στην κόλαση της ιστορίας τον Χίτλερ και τους συνεργάτες του. Όπως δεν θα εξαφανιστούν οι Κύπριοι, οι Παλαιστίνιοι, οι Κούρδοι, οι Αρμένιοι.

Το δικαίωμα στην Άμυνα

Διανύουμε μια πολύ δύσκολη και κρίσιμη φάση. Η διπλωματία κινείται σε όλα τα επίπεδα ενώ συνεχίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις. Οι Αμερικανοί, οι άλλοι ηγέτες του “δυτικού κόσμου”, συναθροίζονται στο Ισραήλ, επιχειρώντας να μπουν στο κάδρο των εξελίξεων, στην μεγάλη εικόνα της περιοχής. Πώς, όμως, κι όλες αυτές οι δυνάμεις και υπερδυνάμεις δεν μπορούν να σταματήσουν τον πόλεμο; Ή περιμένουν να ισοπεδωθεί η Γάζα και μετά να κάτσουν να συζητήσουν;

Έχουν ζητήσει οι Ισραηλινοί από τους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή. Να πάνε που; Η Ιορδανία και η Αίγυπτος δεν τους θέλουν. Να πάνε στο νότο; Πόσους να χωρέσει ο νότος; Τους είπαν να εκκενώσουν την περιοχή και βομβάρδισαν τα αυτοκίνητα εκείνων που έφευγαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 70 άνθρωποι.

Λέγεται από την 7η Οκτωβρίου, όταν η ισλαμοφασιστική Χαμάς έκανε τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην άμυνα. Κι αυτό λεγόταν και στο παρελθόν. Το δικαίωμα στην άμυνα το έχει κάθε λαός, αλλά αυτό εξαρτάται πως εκδηλώνεται. Με τον να επιτίθεται στον παλαιστινιακό πληθυσμό, τον οποίον έχει πάντα υπό ασφυκτικό κλοιό και καταπίεση;

Θέλουν να κτυπήσουν την ισλαμοφασιστική Χαμάς και δεν τους ενδιαφέρει για τους Παλαιστίνιους πολίτες. Το Παλαιστινιακό, όπως αναφέρει συχνά-πυκνά ο Παλαιστίνιος πρέσβης στη Λευκωσία, δεν δημιουργήθηκε την 7η Οκτωβρίου. Είναι πρόβλημα από το 1948. Και θα πρέπει να θυμηθούμε και ποιοι αποφάσισαν να συγκροτηθεί το κράτος και γιατί και ποιοι πρώτοι το αναγνώρισαν.

Βρισκόμαστε στο 2023 και παρακολουθούμε το θέατρο του πολέμου και του παραλόγου. Τα δυο άκρα εξυπηρετούνται να αλληλοεξοντώνονται. Αυτό δεν είναι λύση. Η λύση βρίσκεται στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Αυτό θα εκτονώσει την κρίση, θα απομακρύνει τις συγκρούσεις, θα σταματήσει η διαιώνιση του πολεμικού κλίματος. Εμείς εδώ στην Κύπρο, ζούμε σε συνθήκες κατοχής. Η Τουρκία κατέχει εδάφη μας, έχει επιβάλλει εθνοκάθαρση και κουβάλησε εποίκους. Τα ίδια βιώνουν και οι Παλαιστίνιοι. Για αυτό και διαχρονικά αυτή η πορεία είναι κοινή. Αυτοί ζουν σε απαρτχάιντ, εμάς θέλουν να μας το επιβάλλουν. Για αυτό και πάντα θα βρισκόμαστε απέναντι από κατοχικές δυνάμεις. Παράλληλα, δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε: Η Χαμάς δεν είναι η Παλαιστίνη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι