Παράδεισος για την διαφθορά η Τουρκία – Η υπόθεση Κορκμάζ
27/06/2021Ο Τούρκος επιχειρηματίας Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ ξόδεψε 133 εκατ. δολάρια που αποκτήθηκαν παράνομα από τους φορολογούμενους των ΗΠΑ για να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία, όπως ένα πολυτελές γιοτ, μια αεροπορική εταιρεία και μια πολυτελή βίλα στα στενά του Βοσπόρου, σύμφωνα με ένα κατηγορητήριο που αποκάλυψε τη Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Κορκμάζ ξέπλυνε τα χρήματα μέσω τραπεζικών λογαριασμών στην Τουρκία και το Λουξεμβούργο, ανέφερε στο έγγραφο ο Γενικός Εισαγγελέας της Γιούτα.
Οι ΗΠΑ και η Τουρκία υπέβαλαν αιτήματα για την έκδοση του επιχειρηματία, τον οποίο συνέλαβε η αυστριακή αστυνομία το Σάββατο. Τα 133 εκατ. δολάρια αποτελούν τα έσοδα από ένα σχέδιο των Jacob Kingston, Isaiah Kingston και Lev Aslan Dermen για να εξαπατήσουν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, υποβάλλοντας ψευδείς αξιώσεις για πάνω από ένα δισ. δολάρια σε επιστρεπτέες πιστώσεις φόρου ανανεώσιμων καυσίμων για την παραγωγή και πώληση βιοντίζελ από την εταιρεία τους Washakie Renewable Energy.
Οι Αμερικανοί εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον Κορκμάζ για συνωμοσία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επίσης, του έχουν απευθύνει δέκα κατηγορίες για απάτη μέσω ηλεκτρονικών μέσων και για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας. Εάν κριθεί ένοχος και καταδικαστεί, αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή 225 ετών. Οι αδελφοί Kingston παραδέχτηκαν ότι διεκδίκησαν δόλια επιδοτήσεις άνω των 500 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 130 εκατ. δολάρια εστάλησαν στην Τουρκία και ξεπλύθηκαν από τον Κορκμάζ. Ένα περιφερειακό δικαστήριο της Γιούτα καταδίκασε τον Dermen για φορολογική απάτη με αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισαν οι αδελφοί Kingston.
Ο γενικός εισαγγελέας στη Γιούτα ζήτησε την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Κορκμάζ. Τα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν επιχειρήσεις, ακίνητα και κινητά, όπως η εταιρεία-ομπρέλα του Κορκμάζ στην Τουρκία SBK Holding, μια θυγατρική στο Λουξεμβούργο, ιδιωτικό τζετ, σκάφη αναψυχής, η τουρκική ιατρική εταιρεία Biofarma και ένα ξενοδοχείο κοντά στο θέρετρο Bodrum.
Ο Κορκμάζ εμφανίστηκε σε αυστριακό δικαστήριο τη Δευτέρα. Το δικαστήριο αποφάσισε να τον κρατήσει για 14 ακόμη ημέρες. Οι τουρκικές αρχές ζήτησαν την έκδοσή του, αλλά το αυστριακό δικαστήριο συζήτησε μόνο το αμερικανικό αίτημα, επειδή η αίτηση της Τουρκίας, η οποία υποβλήθηκε την Κυριακή, ήταν ελλιπής. Τούρκοι εισαγγελείς είχαν εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Κορκμάζ τον περασμένο Δεκέμβριο.
Είμαι πιστός Τούρκος
Η υπόθεση Κορκμάζ προκάλεσε καυτή πολιτική συζήτηση στην Τουρκία, επειδή ο εξόριστος μαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ ισχυρίστηκε σε ένα βίντεό του στο YouTube ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού είχε ενημερώσει τον επιχειρηματία για το ένταλμα σύλληψής του, επιτρέποντάς του να φύγει από την Τουρκία εγκαίρως. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Τούρκος Πρέσβης στη Βιέννη Οζάν Τζεϊχούν είπε ότι στις 19 Ιουνίου η Άγκυρα έκανε το δεύτερο επίσημο βήμα για να εξασφαλίσει την έκδοση του Κορκμάζ.
«Το υπουργείο Δικαιοσύνης μας έστειλε τα σχετικά αρχεία μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και τα υποβάλαμε στις αυστριακές αρχές. Η Τουρκία ολοκλήρωσε όλα τα επίσημα μέτρα που έπρεπε για να ζητήσει την έκδοση», δήλωσε ο Τζεϊχούν. Πρόσθεσε ότι ο Κορκμάζ είπε τη Δευτέρα ενώπιον αυστριακού δικαστηρίου ότι επιθυμεί να δικαστεί στην Τουρκία, όπου δεν είναι πιθανό να εκτίσει ποινή φυλάκισης, παρά στις ΗΠΑ, όπου πιθανότατα θα καταδικαστεί σε μακροχρόνια ποινή φυλάκισης.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του, ο Κορκμάζ αρνήθηκε τις κατηγορίες εναντίον του καθώς και τους ισχυρισμούς ότι κατά την ανάκρισή του στις ΗΠΑ έδωσε ονόματα υπαλλήλων και δημοσιογράφων που είχε δωροδοκήσει στην Τουρκία. «Δεν δωροδόκησα υπαλλήλους ή δημοσιογράφους. Όλα όσα γράφονται για μένα είναι ψέμα, αφού δεν με έχουν ανακρίνει στις ΗΠΑ».
Όταν ρωτήθηκε για εικασίες αν θα γινόταν ο επόμενος Ρεζά Ζαρράμπ, ο Κορκμάζ το αρνήθηκε έντονα, τονίζοντας ότι είναι Τούρκος που είναι πιστός στη χώρα του. Ο Ζαρράμπ, ένας Τουρκο-Ιρανός έμπορος χρυσού, βρισκόταν στο επίκεντρο ενός σκανδάλου διαφθοράς τον Δεκέμβριο του 2013 στην Τουρκία. Συνελήφθη στις ΗΠΑ τον Μάρτιο 2016 για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν και συμφώνησε να καταθέσει όσα γνώριζε.
Το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο
Δεν περνάει εβδομάδα που η Τούρκοι να μην έρχονται αντιμέτωποι με ένα νέο σκάνδαλο. Τόσο πολύ ώστε η χώρα έχει πάθει κάποιου είδους μιθριδατισμό στα σκάνδαλα διαφθοράς. Από τον Δεκέμβριο 2013 που έρευνες για διαφθορά ανατράπηκαν από τον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν, κανένα άτομο που εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς δεν έχει προσαχθεί στη Δικαιοσύνη. Απατεώνες όλων των επιπέδων ζουν την “μεγάλη ζωή” στην Τουρκία, η οποία έχει γίνει καταφύγιο για εγκληματίες και διεφθαρμένους, ενώ έχει μετατραπεί σε κόλαση για αξιοπρεπείς πολίτες που υποφέρουν από την καταπίεση, την φτώχεια και τις διώξεις.
Σε αυτό το κλίμα ατιμωρησίας, ακόμη και ξένοι εγκληματίες έλκονται από την Τουρκία. Όταν οι τρεις Αμερικανοί συνεργοί του Κορκμάζ δυσκολεύονταν να κρύψουν τα παράνομα έσοδά τους στράφηκαν σ’ αυτόν για να ξεπλένει τα χρήματα στην Τουρκία, η οποία καλωσορίζει κάθε είδους “επένδυση”, κάνοντας τα στραβά μάτια για την προέλευση των κεφαλαίων. Οι αδελφοί από τη Γιούτα ένιωθαν τόσο ασφαλείς στην Τουρκία που λίγο πριν από τη σύλληψή τους, σχεδίαζαν να καταφύγουν στην Τουρκία χάρη στις ισχυρές σχέσεις που ανέπτυξαν εκεί μέσω του Κορκμάζ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Κορκμάζ επινόησε ένα σχέδιο για να εξαπατήσει τους αδελφούς Kingston, λέγοντας ότι μπορεί να τους παράσχει προστασία, μέσω ανώνυμων κυβερνητικών αξιωματούχων, από την αμερικανική έρευνα και τις αστικές αγωγές. Προς το παρόν είναι άγνωστο το εύρος της προστασίας που υποσχέθηκε ο Κορκμάζ, αλλά οι δικηγόροι του Ερντογάν ζήτησαν πέρυσι την αφαίρεση των φωτογραφιών του με τον Κορκμάζ και τους αδελφούς Κίνγκστον από ιστότοπους στο Διαδίκτυο.
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ζήτησε την έκδοση του Κορκμάζ από την Αυστρία μαζί με τις ΗΠΑ, αν και η αντιπολίτευση στην Τουρκία λέει ότι το αίτημα δεν έγινε ποτέ. Ωστόσο, αναρωτιέται κανείς γιατί επετράπη στον Κορκμάζ να εγκαταλείψει την Τουρκία. Πράγματι, ο φυγόδικος μαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ αποκάλυψε τα γεγονότα αυτού του περιστατικού στις εξαιρετικά δημοφιλείς αποκαλύψεις του στο YouTube.
Άρπαζε περιουσίες ο Κορκμάζ
Πριν μιλήσει ο Πεκέρ, ο Κορκμάζ ήταν γνωστός σαν ένας γενναιόδωρος επιχειρηματίας που έκανε δωρεές κυρίως σε μαθητές. Ο Πεκέρ ισχυρίστηκε ότι ο Κορκμάζ απέκτησε τις εταιρείες του, αφού τις έκανε να χάσουν αξία ως αποτέλεσμα επιθετικών εκστρατειών εναντίον των ιδιοκτητών. Ένα παράδειγμα ήταν η Bora Jet, μια αεροπορική εταιρεία που ανήκε στον Τούρκο επιχειρηματία Γιαλτσίν Αγιασλί με έδρα τις ΗΠΑ. Σε μια υπό εξέλιξη υπόθεση στις ΗΠΑ σχετικά με την πώληση της Bora Jet, μια καταγγελία αναφέρει ότι ο Κορκμάζ δωροδόκησε Τούρκους δημοσιογράφους για να λεηλατήσει τον Αγιασλί. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο ιδιοκτήτης κατηγορήθηκε για σύνδεση με το κίνημα Γκιουλέν.
Ο πλούτος του Κορκμάζ ήταν κυρίως από χρήματα που ξέπλενε στην Τουρκία για τους “φίλους” του από την Γιούτα. Με άλλα λόγια, η Τουρκία έχει γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για ξέπλυμα χρημάτων που έχουν κλαπεί από φορολογούμενους των ΗΠΑ. Ο Πεκέρ ισχυρίστηκε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού συναντήθηκε προσωπικά με τον Κορκμάζ και τον προειδοποίησε για την επικείμενη σύλληψή του. Ο τελευταίος εγκατέλειψε την Τουρκία αμέσως μετά τη συνάντηση αυτή. Ο δημοσιογράφος Βεγίς Ατές χρησίμευσε ως διαμεσολαβητής μεταξύ Κορκμάζ και Σοϊλού, απαιτώντας 10 εκατ. ευρώ από τον επιχειρηματία για να “επιλύσει” τα ζητήματά του με το νόμο.
Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχουν δημόσιες αναφορές για τον Κορκμάζ και τους δεσμούς του με την κυβέρνηση Ερντογάν, λόγω του καθεστώτος που επικρατεί στα ΜΜΕ στην Τουρκία. Εάν δεν υπήρχε η αποκάλυψη του μαφιόζου Πεκέρ, η πλειονότητα των Τούρκων δεν θα είχε δώσει προσοχή στην υπόθεση Κορκμάζ. Εάν ο Κορκμάζ εκδοθεί στις ΗΠΑ και καταλήξει σε συμφωνία με τους εισαγγελείς, θα ακούσουμε περισσότερα για τους δεσμούς του με αξιωματούχους στην Τουρκία. Ο Κορκμάζ θέλει να δικαστεί στην Τουρκία, επειδή εκεί θα πέσει στα μαλακά.