Παράδοξες συγκλίσεις των άκρων στο Ευρωκοινοβούλιο

Παράδοξες συγκλίσεις των άκρων στο Ευρωκοινοβούλιο

Το δίχως άλλο, η πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2018, χαρακτηρίστηκε από αμφιλεγόμενες συγκλίσεις. Οι τρεις τομείς χαμηλής πολιτικής (low politics) για τους οποίους πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις ήταν η ενέργεια, το περιβάλλον και η αλιεία.

Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας, που πρόσφατα ανέλαβε σημαντικά υπουργεία στην αυστριακή κυβέρνηση,  συμφώνησε ότι η Κομισιόν θα πρέπει να παρακολουθεί τη σταδιακή κατάργηση των εθνικών επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το VoteWatch, ένα από τα σημαίνοντα think tank στις Βρυξέλλες, κατά παράδοξο τρόπο οι ψήφοι του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας ενίσχυσαν καταλυτικά την μικρή πλειοψηφία που χρειάζονταν οι αριστερές ομάδες για να περάσουν αυτή την απαίτηση στην Κομισιόν.

Μια άλλη, επίσης ενδιαφέρουσα συμμαχία, ήταν αυτή των Γάλλων συντηρητικών με αριστερούς βουλευτές, προκειμένου να στηριχθεί η αμοιβώμενη πρακτική εργασία των νέων (internships). Οι Γάλλοι οδηγούν τον αγώνα κατά της απλήρωτης εργασίας στους νέους, δημιουργώντας μέτωπο με Πορτογάλους, Αυστριακούς και Κύπριους βουλευτές.

Οι θάλασσες ενώνουν και χωρίζουν

Το λόμπι της ολλανδικής αλιευτικής βιομηχανίας δεν κατάφερε να πείσει για την “βιωσιμότητα” της ηλεκτροπληξίας ως μεθόδου αλιείας στη συζήτηση για την “Διατήρηση αλιευτικών πόρων και προστασία θαλάσσιων οικοσυστημάτων μέσω τεχνικών μέτρων“. Από τους Ολλανδούς, μονάχα η βουλευτής Anja Hazekamp, που εκπροσωπεί το Κόμμα των Ζώων, ψήφισε κατά αυτής της πρακτικής, η οποία έχει απαγορευτεί σε κράτη όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ που διέπονται από πολύ χαλαρότερους κανονισμούς συγκριτικά με την ΕΕ. Το 60% των ευρωβουλευτών από άλλα κράτη μέλη υποστήριξαν την απαγόρευση της αλιείας με ηλεκτρικούς παλμούς, εμποδίζοντας έτσι τη πρωτοβουλία της Κομισιόν να συνεχίσει να επιτρέπει αυτή την τεχνική.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν κατάφερε να άρει την απαγόρευση χρήσης των παρασυρόμενων διχτυών αλιείας στη Βαλτική Θάλασσα. Ωστόσο, ορισμένοι συντηρητικοί ευρωβουλευτές, που κατάγονται από βαλτικές χώρες, παρέκκλιναν της κεντρικής γραμμής του Λαϊκού Κόμματος και υποστήριξαν τη συνέχιση της απαγόρευσης που ισχύει από το 2002. Πρόκειται για μια μέθοδο που ανέπτυξαν από το 1986, οι Γάλλοι αλιείς και στη συνέχεια την υιοθέτησαν, σε μικρότερο βαθμό, οι Ιρλανδοί και οι Βρετανοί.

Όσον αφορά την απασχόληση παρατηρήθηκαν διαιρέσεις τόσο εθνικές όσο και κομματικές. Οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι βουλευτές έβαλαν, στο συγκεκριμένο ζήτημα, την ευρωομάδα σε δεύτερη μοίρα. Οι δε Δανοί, Σουηδοί, Βρετανοί και Ολλανδοί παρέμειναν βαθιά διαιρεμένοι με κομματικά και όχι εθνικά κριτήρια.

Χαμένοι και κερδισμένοι

Οι φιλελεύθεροι φαίνεται ότι αναδείχθηκαν οι κερδισμένοι της πρώτης κοινοβουλευτικής “παρτίδας”. Η Ομάδα ALDE επωφελήθηκε από τις αυξανόμενες διαφορές μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της κεντροαριστερής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Έτσι κατάφερε να κερδίσει το 84% των ψήφων, ξεπερνώντας κατά πολύ το άθροισμα του Λαϊκού Κόμματος και της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η γεωθερμική βιομηχανία της Τοσκάνης, το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι κατάφερε να μετακινήσει την επίσημη θέση της σοσιαλιστικής ομάδας προς όφελός του. Παρόλα αυτά, δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ώστε να εμποδίσει το ψήφισμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι εμφανές ότι οι Ιταλοί ασκούν μεγάλη επιρροή στην Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αν και σύντομα ο πρόεδρος της ευρωομάδας Gianni Pittella θα ρίξει το βάρος του στις επερχόμενες εθνικές εκλογές στην Ιταλία.

Οι ευρωβουλευτές της Μάλτας, της Σλοβενίας και της Κροατίας συμμετείχαν στις ψηφοφορίες σε μεγάλο ποσοστό, υψηλότερο από το ποσοστό των άλλων εθνικών ομάδων. Από την άλλη πλευρά, οι Κύπριοι, οι Φινλανδοί και οι Εσθονοί συμμετείχαν λιγότερο στις διαδικασίες.

Αντιδιαισθητική χαρακτηρίζει το VoteWatch την κίνηση των Πράσινων να αρνηθούν την έκκληση των άλλων αριστερών ομάδων να εξαιρέσουν τις επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης από τους κανόνες του δημοσιονομικού ελλείμματος. Οι λόγοι είναι ακόμη ασαφείς. Πάντως η συμμαχία Πράσινων και Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας ήταν οι πλέον συμμετοχικοί στην ολομέλεια. Η Ομάδα των Πρασίνων ήταν, επίσης, η πιο συνεκτική ομάδα (δηλαδή τα μέλη της ψήφισαν συχνότερα ως ενωμένη ομάδα). Τα μέλη των ευρωσκεπτικιστικών ομάδων εμφανίστηκαν λιγότερο ενωμένα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι