ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Το Ανώτατο Δικαστήριο γυρίζει τις ΗΠΑ 150 χρόνια πίσω

Παράνομες οι αμβλώσεις στις ΗΠΑ αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Δεκαετίες πίσω γυρίζει ο χρόνος στις ΗΠΑ, με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απαγορεύσει τις αμβλώσεις αμφισβητώντας ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την παλαιότερη ετυμηγορία του, την απόφαση Roe vs Wade του 1973, η οποία επέτρεπε τις αμβλώσεις. Η σημερινή απόφαση, όπως σημειώνουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αφαιρεί το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για την διακοπή της κύησης.

Η διαδικασία επανεξέτασης του θέματος και μόνον είχε προκαλέσει εντονότατες αντιπαραθέσεις, πολιτικές αλλά και κοινωνικές οι οποίες αναμένεται να οξυνθούν περαιτέρω μετά την έκδοση της απόφασης. Ήδη έξω από το δικαστήριο λαμβάνουν χώρα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ εκφράζονται φόβοι για διενέργεια και αντισυγκεντρώσεων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του για την απόφαση του Δικαστηρίου τόνισε ότι «γυρίζει την Αμερική 150 χρόνια πίσω»σε εποχές χωρίς συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Τόνισε ότι ως πρόεδρος δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης, όμως επισήμανε ότι το Κογκρέσο μπορεί να αλλάξει την κατάσταση, εφόσον όπως είπε στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου ενισχυθούν οι Δημοκρατικοί και έχουν σαφή πλειοψηφία έναντι των συντηρητικών Ρεπουμπλικάκων ώστε να κάνουν το δικαίωμα της άμβλωσης ομοσπονδιακό νόμο.

H πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε την απόφαση προσβολή για τις γυναίκες και χαστούκι κατά πρόσωπο στις ελευθερίες και τα δικαιώματά τους.

Ο Τράμπ είδε “θέλημα Θεού” 

Η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση είναι «θέλημα Θεού», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ερωτηθείς από το κανάλι Fox News για τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη αυτή, επειδή κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο διόρισε τρεις δικαστές και έτσι έγειρε την πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο συντηρητικό στρατόπεδο, ο πρώην πρόεδρος επανέλαβε «είναι θέλημα Θεού».

Αποδοκιμασία από ΟΗΕ

«Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα είναι το θεμέλιο μιας ζωής επιλογής, ενδυνάμωσης και ισότητας για τις γυναίκες και τα κορίτσια» δήλωσε o εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες Στεφάν Ντουζαρίτς, παίρνοντας σαφή θέση στο θέμα που δημιουργείται στις ΗΠΑ. «Ο περιορισμός της πρόσβασης στην άμβλωση δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να ζητούν την άμβλωση, απλώς την κάνει πιο θανατηφόρα», προειδοποίησε.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) ανέφερε ότι σχεδόν οι μισές αμβλώσεις, το 45%, που γίνονται σήμερα στον κόσμο είναι μη ασφαλείς, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία αυτή την κυριότερη αιτία θανάτου των εγκύων. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ συνιστά «μεγάλη οπισθοδρόμηση και τεράστιο πλήγμα στα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  Φονικό ψύχος στην Άπω Ανατολή: Στους -50°C η θερμοκρασία (video)

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

«Το Σύνταγμα δεν εκχωρεί το δικαίωμα σε άμβλωση», αναφέρει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που προσθέτει ότι «η εξουσία για τη ρύθμιση των αμβλώσεων πρέπει να επιτρέψει στον λαό και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του». Με απλά λόγια μεταθέτει την ευθύνη σε κάθε Πολιτεία να νομοθετήσει όπως νομίζει.

Η μετάθεση της ευθύνης στις Πολιτείες μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα καθώς σε κάποιες από αυτές, όπως η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Γουισκόνσιν, οι απόψεις είναι μοιρασμένες ενώ σε άλλες έχει ήδη ανοίξει ένας νέος κύκλος νομικών μαχών, όπως για παράδειγμα αν οι γυναίκες θα μπορούν να ταξιδεύουν σε Πολιτείες όπου η διαδικασία επιτρέπεται ή αν θα μπορούν να παραγγέλνουν ταχυδρομικά φαρμακευτική αγωγή για τις αμβλώσεις. Σε 13 Πολιτείες έχουν περάσει νόμους που απαγορεύουν την άμβλωση από τη στιγμή της δημοσίευσης της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Το ζήτημα δίχαζε πάντα την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικάνοι το είχαν θέσει στο κέντρο της πολιτικής τους, πιέζοντας με κάθε τρόπο για την άρση της απόφασης του 1973. Στην πορεία η μία μετά την άλλη οι πολιτείες προσπάθησαν να θέσουν αυστηρότερους περιορισμούς στην διαδικασία, σταματώντας ένα βήμα πριν από την πλήρη απαγόρευση της άμβλωσης που ήταν αντισυνταγματική όσο ίσχυε η απόφαση Roe vs Wade.

Η υπόθεση Roe vs Wade

Η απόφαση του 1973, τότε με 7 υπέρ και 2 ψήφους κατά, κατοχύρωσε το δικαίωμα των γυναικών σε μια νόμιμη και ιατρικά ασφαλή διαδικασία. Στην πράξη καταργούσε τους νόμους αρκετών πολιτειών οι οποίες απαγόρευαν τις αμβλώσεις. Το Δικαστήριο είχε αποφασίσει τότε ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει τις αμβλώσεις πριν από τις 28 εβδομάδες, οι οποίες ήταν το όριο βιωσιμότητας, το οποίο σήμερα είναι λίγο νωρίτερα, στις 23 εβδομάδες κύησης.

Η Roe vς Wade, 410 U.S. 113, ήταν μια απόφαση ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, στην οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών προστατεύει την ελευθερία μιας εγκύου να επιλέξει να κάνει άμβλωση χωρίς υπερβολικούς κυβερνητικούς περιορισμούς.

  Wagner: Πως προέκυψε η αιχμή του ρωσικού στρατιωτικού δόρατος

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Τραμπ άλλαξε το δικαστήριο διορίζοντας τρεις νέους δικαστές, δίνοντας στους συντηρητικούς πλειοψηφία 6-3. Ένα σχέδιο απόφασης που διέρρευσε τον Φεβρουάριο και δημοσιεύθηκε από το Politico στις 2 Μαΐου, έδειχνε ότι η πλειοψηφία των δικαστών του δικαστηρίου σκοπεύει να ακυρώσει τη Roe, όπως και συνέβη.

Οι προφορικές αγορεύσεις στην υπόθεση Dobbs κατά Jackson Women’s Health Organisation, μια υπόθεση από το Μισισιπή που επέστρεψε την άμβλωση στο Ανώτατο Δικαστήριο, άρχισαν την 1η Δεκεμβρίου. Αλλά αρκετές πολιτείες έχουν προσπαθήσει να δοκιμάσουν τη Roe, ψηφίζοντας νόμους που έχουν σχεδιαστεί για να υπονομεύσουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις. Από το 2021 έχουν τεθεί σε ισχύ τουλάχιστον 70 περιορισμοί σε 14 πολιτείες που έχουν συντηρητικούς κυβερνήτες.

Στην υπόθεση Roe vs Wade, οι δικαστές προσπάθησαν να εξισορροπήσουν το δικαίωμα της γυναίκας στην ιδιωτική ζωή όσον αφορά την εγκυμοσύνη της, με το συμφέρον της πολιτείας να προστατεύσει τη δυνητική ζωή. Ο δικαστής Harry Blackmun και οι συνάδελφοί του έκριναν ότι οι πολιτείες μπορούν να απαγορεύσουν την άμβλωση στο σημείο βιωσιμότητας -το στάδιο κατά το οποίο ένα έμβρυο μπορεί να επιβιώσει εκτός της μήτρας, τότε ήταν περίπου στις 27 εβδομάδες μιας εγκυμοσύνης, αλλά τώρα γύρω στις 23-24.

H επανεξέταση του 1992

Το 1992, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση Planned Parenthood κατά Casey, μια άλλη υπόθεση αμβλώσεων, οι υποστηρικτές των αμβλώσεων περίμεναν τα χειρότερα. Όμως το δικαστήριο εξέπληξε ευχάριστα τους παρατηρητές κρατώντας το σκεπτικό της υπόθεσης Roe. Επέτρεψε ορισμένους περιορισμούς (όπως η 24ωρη περίοδος αναμονής πριν από την άμβλωση) αλλά κήρυξε αντισυνταγματικά τα ουσιώδη εμπόδια στη διαδικασία, όπως η απαίτηση από μια γυναίκα να ενημερώνει τον σύζυγό της πριν προβεί σε διακοπή κλπ.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης Μπάιντεν αλλά και των νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ, καθώς πέραν του αναχρονισμού, το θέμα έχει και τεράστιες πολιτικές παραμέτρους, που ορίστηκαν με την σύνθεση του Δικαστηρίου από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι