Παρασκήνιο και ελιγμοί: Τραμπ και Κιμ έγραψαν ιστορία

Σύνταξη SLpress.gr
641

Ήταν ιστορική στιγμή όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν και αντάλλαξαν χειραψία στην Σιγκαπούρη.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις. “Είναι ωραίο που σας συναντώ κύριε πρόεδρε”, είπε ο Κιμ απευθυνόμενος στον Τραμπ, ενώ ο τελευταίος δήλωσε πως είναι τιμή του που βρίσκεται στην Σιγκαπούρη για τη διεξαγωγή της διάσκεψης.

Ο Κιμ υπογράμμισε τις δυσκολίες μέχρι τη διεξαγωγή της διάσκεψης δηλώνοντας ότι οι προκλήσεις αντιμετωπίστηκαν. “Όσον αφορά εμάς, το παρελθόν μας κρατούσε πίσω, παλιές πρακτικές και προκαταλήψεις κάλυπταν τα μάτια και τα αυτιά μας, αλλά κατορθώσαμε να τα ξεπεράσουμε όλα και να φτάσουμε εδώ σήμερα”, είπε. Τους δύο άντρες συνόδευαν οι διερμηνείς τους στην συνάντηση που διήρκησε 45 λεπτά.

Συμπεράσματα και παρατηρήσεις

Ο Κιμ φάνηκε ευτυχής που βρέθηκε στη Σιγκαπούρη. Όταν οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία, ο Τραμπ προσπάθησε να συγκρατήσει το χαμόγελο του, ενώ ο Κιμ χαμογέλασε. Και είχε κάθε λόγο καθώς πριν από τρεις μήνες ήταν ένας πλήρως απομονωμένος, επικεφαλής μιας χώρας υπό την πίεση διεθνών κυρώσεων. Σήμερα όμως ο Κιμ αντάλλαξε χειραψία με τον ηγέτη της ισχυρότερης χώρας στον κόσμο.

Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν συγκρατημένος αν και είναι συνήθως είναι διαχυτικός. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μάλλον λάβει οδηγίες προκειμένου να είναι συγκρατημένος. Πάντως ο Τραμπ προχώρησε σε χειρονομία αποδοχής όταν ο Κιμ ολοκλήρωσε τις πρώτες δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.

Ο Τραμπ που παρακάθισε με τον Κιμ στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε την αρχική υποδοχή και την πρώτη συνάντηση, δήλωσε ότι είναι “πολύ καλό” που οι δύο ηγέτες έχουν μία “εξαιρετική σχέση” ενώ δεν είχε περάσει ούτε μία ώρα από την πρώτη συνάντησή τους.

Η συνάντησή τους διήρκεσε 45 λεπτά. Όμως η πραγματική χρονική διάρκεια της συζήτησής τους, λόγω διερμηνέων, πρέπει να διήρκεσε λιγότερο. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει, άλλωστε, αναφέρει ότι επρόκειτο για συνάντηση γνωριμίας.

Όμως κατόπιν φάνηκε ότι η προπαρασκευαστική εργασία  των δύο αντιπροσωπειών είχε γερά θεμέλια και είχαν συμφωνηθεί οι παράμετροι  αρχικού πλαισίου συμφωνίας και οι δύο ηγέτες φαίνεται να επικύρωσαν τα παραπάνω βήματα.

Ελιγμός Τραμπ

Τόσο ο Τραμπ, όσο κι Κιμ ήθελαν η συνάντησή τους να πετύχει. Από τη στιγμή που οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν στις κάμερες για την ανταλλαγή χειραψίας μέχρι το γεύμα εργασίας, το κλίμα στις δύο αντιπροσωπείες ήταν αισιόδοξο έως και θερμό.

Τόσο ο Τραμπ, όσο κι ο Κιμ γνώριζαν ότι η συνάντησή τους θα αποτελούσε μία μοναδική ευκαιρία διεθνούς προβολής τους. Ο Τραμπ φαίνεται να ακολούθησε την ίδια προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις με αυτή που ακολουθούσε στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Ακολουθεί  ριψοκίνδυνη διαπραγματευτική στρατηγική προσδιορίζοντας τους όρους με τους οποίους θα διαπραγματευτεί. Στην προκειμένη απείλησε ότι δεν θα προσέλθει στη συνάντηση αλλά ταυτόχρονα παρέμεινε στη διαδικασία με στόχο την πραγματοποίηση της συνάντησης με τον Κιμ.

Η τακτική αυτή προκάλεσε ανησυχία των διαπραγματευτών της Βόρειας Κορέας, των συμμάχων των ΗΠΑ, αλλά και των συμβούλων του, αλλά οι φόβοι αποδείχθηκαν μάταιοι.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.