Τραμπ: Ο Ζελένσκι θέλει παράταση του πολέμου – Δεν πήγε Λονδίνο ο Ρούμπιο
23/04/2025
«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» για την Ουκρανία, υποστηρίζει ο Τραμπ σε μακροσκελή ανάρτηση στο Truth Social, ενώ επιτίθεται στον Ζελένσκι για την Κριμαία. Ο Τραμπ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου για την Κριμαία και υποστήριξε πως χάθηκε χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός, ενώ τόνισε πως αυτό έγινε επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.
Όπως αναφέρει ο Τραμπ στην ανάρτησή του «ο Ζελένσκι, καυχιέται στην πρώτη σελίδα της Wall Street Journal ότι “η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει νομικά την κατοχή της Κριμαίας. Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε εδώ”. Αυτή η δήλωση είναι πολύ επιζήμια για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Κριμαία χάθηκε πριν από χρόνια υπό την αιγίδα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και δεν αποτελεί καν θέμα συζήτησης.
Κανείς δεν ζητά από τον Ζελένσκι να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, αλλά, αν θέλει την Κριμαία, γιατί δεν αγωνίστηκαν γι’ αυτήν πριν από έντεκα χρόνια, όταν παραδόθηκε στη Ρωσία χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός; Η περιοχή στεγάζει επίσης, για πολλά χρόνια πριν από την “παράδοση Ομπάμα”, μεγάλες ρωσικές βάσεις υποβρυχίων. Είναι οι εμπρηστικές δηλώσεις όπως αυτές του Ζελένσκι που κάνουν τόσο δύσκολη τη διευθέτηση αυτού του Πολέμου. Δεν έχει τίποτα να καυχηθεί! Η κατάσταση για την Ουκρανία είναι τραγική! Μπορεί να έχει Ειρήνη ή, μπορεί να πολεμήσει για άλλα τρία χρόνια πριν χάσει ολόκληρη τη Χώρα.
Δεν έχω καμία σχέση με τη Ρωσία, αλλά έχω πολύ σχέση με το να θέλω να σώσω, κατά μέσο όρο, πέντε χιλιάδες Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες την εβδομάδα, οι οποίοι πεθαίνουν χωρίς κανένα λόγο. Η δήλωση που έκανε σήμερα ο Ζελένσκι δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να παρατείνει το “πεδίο θανάτου”, και κανείς δεν το θέλει αυτό!
Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που “δεν έχει χαρτιά να παίξει” θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ. Ανυπομονώ να μπορέσω να βοηθήσω την Ουκρανία, και τη Ρωσία, να βγουν από αυτό το πλήρες και ολοκληρωτικό ματς, το οποίο δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν Πρόεδρος!» ανέφερε.
Την ίδια στιγμή, ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, Αντρίι Γερμάκ, τόνισε πως το Κίεβο παραμένει προσηλωμένο στις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου, καθώς η Ουάσινγκτον απείλησε να αποσυρθεί από τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Οι δηλώσεις Βανς
Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέι Ντι Βανς δήλωσε προηγουμένως από την Αγκρα της Ινδίας ότι Ρωσία και Ουκρανία πρέπει να επιτύχουν συμφωνία, διαφορετικά οι ΗΠΑ θα σταματήσει τις προσπάθειες για εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός.
«Παρουσιάσαμε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση στην Ρωσία και την Ουκρανία και είναι καιρός να πουν ναι ή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν από την διαδικασία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Βανς στους δημοσιογράφους έπειτα από επίσκεψή του στο Ταζ Μαχάλ στην Αγκρα. Οι δηλώσεις γίνονται την ώρα που Αμερικανοί, Ουκρανοί και Ευρωπαίοι ήταν να συναντηθούν στο Λονδίνο για έναν γύρο συνομιλιών, σύσκεψη από την οποία θα απουσιάσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και άλλοι ομόλογοι του.
«Είναι τώρα καιρός, πιστεύω, να ληφθεί, αν δεν είναι το τελευταίο μέτρο, ένα από τα τελευταία, δηλαδή, σε ένα γενικό επίπεδο, αυτό που λέει ότι θα σταματήσουμε τους σκοτωμούς, (…) θα παγώσουμε τις εδαφικές γραμμές σε ένα επίπεδο κοντά σε αυτές που είναι σήμερα (sic)», δήλωσε ο Τζέι Ντι Βανς ολοκληρώνοντας τετραήμερη επίσκεψη στην Ινδία. «Τώρα, φυσικά, αυτό σημαίνει ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι οφείλουν και οι δύο να εγκαταλείψουν τμήμα του εδάφους που κατέχουν σήμερα», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς περί πρόθεσης των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διαπραγμάτευση αν Ρωσία και Ουκρανία δεν κάνουν αποδεκτή την ειρηνευτική τους πρόταση, ο Πεσκόφ εμφανίστηκε ψύχραιμος, λέγοντας πως η Μόσχα δεν τις θεωρεί τελεσίγραφο. «Όχι, (δεν τις θεωρούμε τελεσίγραφο). Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και, φυσικά, χαιρετίζουμε αυτές τις προσπάθειες. Συνεχίζουμε επίσης τις επαφές μας με την Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Από την πλευρά της η Γιούλια Σβιρεντένκο, αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, δήλωσε πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, αλλά όχι να παραδοθεί. «Δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία που θα δίνει στη Ρωσία τα ισχυρότερα θεμέλια που χρειάζεται για να ανασυνταχθεί και να επιστρέψει με μεγαλύτερη βία», τόνισε η Σβιρεντένκο. «Ο λαός μας δεν θα δεχτεί μια παγωμένη σύγκρουση μεταμφιεσμένη σε ειρήνη», πρόσθεσε.
Δεν πάει Λονδίνο ο Ρούμπιο
Την ίδια στιγμή, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ, Ουκρανίας και Ευρωπαίων αξιωματούχων για την Ουκρανία υποβαθμίστηκαν, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ακύρωσε το ταξίδι του στο Λονδίνο. Η απόφαση του Ρούμπιο οδήγησε στην ακύρωση της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, με τις συνομιλίες να συνεχίζονται σε χαμηλότερο επίπεδο.
Οι ΗΠΑ θα εκπροσωπούνται πλέον από τον απεσταλμένο για την Ουκρανία στρατηγό Κιθ Κέλογκ. Οι υπουργικού επιπέδου συνομιλίες του Λονδίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία αναβλήθηκαν, αλλά θα διεξαχθούν σε χαμηλότερο επίπεδο, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. “Οι συνομιλίες σε επίπεδο συμβούλων συνεχίζονται, αλλά είναι κλειστές στα μέσα ενημέρωσης”, πρόσθεσε.
Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε ότι ο Ρούμπιο είχε αναφέρει στους Βρετανούς τις ανησυχίες του ότι η Ουκρανία μπορεί να αναδιπλωθεί στις πιο σκληρές θέσεις της, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, ο Στιβ Γουίτκοφ, δεν θα συμμετάσχει στον γύρο του Λονδίνου, αλλά, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα ταξιδέψει στην Μόσχα για να συναντήσει τον Πούτιν.
Έτσι, αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Ουκρανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία θα συνέλθουν σήμερα στο Λονδίνο για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών που αποτελεί συνέχεια του πρώτου γύρου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Αλλά η υποβάθμιση του επιπέδου των διαπραγματεύσεων δεν αφήνει κανένα περιθώριο για θετική έκβαση σύντομα, παρά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του Τραμπ για αμερικανική αποχώρηση από την ειρηνευτική διαδικασία αν δεν υπάρξει σύντομα πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας, την οποία είχε χρονικά τοποθετήσει “εντός της εβδομάδας” (απειλές που επανέλαβε ο Βανς).
Στόχος του δεύτερου γύρου των συνομιλιών στο Λονδίνο ήταν η διαμόρφωση κοινής ουκρανικής, ευρωπαϊκής, αμερικανικής θέσης στην ειρηνευτική διαδικασία ή, διαφορετικά, η προσέγγιση της θέσης της Ουάσινγκτον στην ευρωπαϊκή-ουκρανική θέση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Όμως, ορισμένες από τις προτάσεις της Ουάσινγκτον ήταν απαράδεκτες για τις ευρωπαϊκές χώρες και το Κίεβο, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές.
Αν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το πλαίσιο που παρουσίασε στις συνομιλίες του Παρισιού συνάντησε θετική ανταπόκριση, ευρωπαϊκές πηγές εξήγησαν ότι η αναγνώριση της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, που περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Ουάσινγκτον, δεν γίνεται αποδεκτή από την ουκρανική και την ευρωπαϊκή πλευρά. Η Ευρώπη είναι επίσης κατηγορηματικά αντίθετη στην προοπτική άρσης των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας πριν ακόμη την ολοκλήρωση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, κατεύθυνση προς την οποία ασκεί πιέσεις η Μόσχα.
Όμως, ορισμένες από τις αμερικανικές προτάσεις πιθανόν να δυσαρεστούν τη Μόσχα. Η αμερικανική πλευρά πρότεινε την περασμένη εβδομάδα τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που έχει καταληφθεί από την Ρωσία, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμος να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ για να την επαναλειτουργία του σταθμού. Επίσης, η Ουάσινγκτον δεν φέρεται να προωθεί τη ρωσική απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και δεν αντιτίθεται στην ιδέα της ανάπτυξης ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στο πλαίσιο της παροχής εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία.
Η τελική πρόταση Τραμπ
Στα χέρια της ουκρανικής κυβέρνησης βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Τραμπ, το οποίο –σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Axios – περιλαμβάνει σαρωτικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Το δημοσίευμα προηγήθηκε των δηλώσεων Βανς).
Το έγγραφο μιας σελίδας, που παρουσιάστηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους σε Ουκρανούς διαπραγματευτές στο Παρίσι, χαρακτηρίζεται από το Axios ως η «τελική προσφορά» του Λευκού Οίκου. Το σχέδιο προβλέπει:
- Επίσημη αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους.
- “De facto” αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου σχεδόν όλων των κατεχόμενων περιοχών της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.
- Άρση των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από το 2014.
- Απόσυρση της προοπτικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, με ανοιχτό παράθυρο μόνο για ένταξή της στην Ε.Ε.
- Ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία μέσω των ΗΠΑ, με ειδικό ρόλο στη διαχείριση του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια.
Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία θα λάμβανε:
- Επιστροφή μικρής περιοχής της περιφέρειας Χαρκόβου.
- Εγγυήσεις ασφαλείας από “συνασπισμό προθύμων” ευρωπαϊκών και ενδεχομένως μη ευρωπαϊκών χωρών.
- Δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης στον ποταμό Δνείπερο.
- Αποζημιώσεις και οικονομική στήριξη για την ανοικοδόμηση – χωρίς σαφή αναφορά για την προέλευση της χρηματοδότησης.
Ουκρανικές πηγές φέρονται να θεωρούν την πρόταση μονόπλευρη και ευνοϊκή προς τη Ρωσία.
Τί διαψεύδει η Ρωσία
Τις αναφορές ξένων μέσων περί διάθεσης του Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός στα μέτωπα πυρός στην Ουκρανία υπό συγκεκριμένους εδαφικούς όρους, διέψευσε το Κρεμλίνο το μεσημέρι της Τετάρτης. Σε δηλώσεις που έκανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους, τόνισε πως οποιοδήποτε περίγραμμα σχεδίων για μια ουκρανική διευθέτηση δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί, καθώς έτσι θα χάσει την αποτελεσματικότητά του.
«Κοιτάξτε, υπάρχουν πολλές διαφορετικές ψεύτικες ειδήσεις που εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης. Καταλαβαίνετε ότι τα όποια προσχέδια διαφορετικών ρυθμιστικών επιλογών δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Στην πραγματικότητα, μόλις δημοσιοποιηθούν, χάνουν την αποτελεσματικότητά τους», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Σε άλλο σημείο, τόνισε πως η Μόσχα δεν έχει επαφές με Ευρωπαίους και Ουκρανούς, ωστόσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε τέτοιες επαφές προς το συμφέρον της διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Τέλος, επανέλαβε την αντίθεση της Μόσχας στην πρόθεση συμμαχικών χωρών να στείλουν ειρηνευτικές ομάδες στην Ουκρανία μετά το τέλος του πολέμου.
«Ναι, η Ρωσία εξακολουθεί να είναι αντίθετη, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για δυνάμεις και περιουσιακά στοιχεία του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος. Αυτός είναι, στην πραγματικότητα, ένας από τους αρχικούς λόγους για την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», σημείωσε ο Πεσκόφ.