Παρέμβαση Λευκού Οίκου στην ΕΕ υπέρ Τζόνσον

Το Λονδίνο αγνοεί τους Αμερικανούς για την Huawei

Ώρες αγωνίας και έντασης ζει και πάλι το Βρετανικό Κοινοβούλιο, με τον Τζόνσον να έχει χάσει ήδη την πλειοψηφία, μετά τις απειλές για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. “Αντάρτες” Συντηρητικοί βουλευτές, μαζί με την αντιπολίτευση, επιχειρούν να μπλοκάρουν τα σχέδια του, ενώ την ίδια ώρα, παρέμβαση στις εξελίξεις έκανε και ο Μάικ Πενς.

Με αφορμή την επίσκεψή του στην Ιρλανδία, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε την ΕΕ να διαπραγματευθεί «με καλή πίστη» με τον Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να «βρεθεί μια συμφωνία αποχώρησης που θα σέβεται τη βρετανική κυριαρχία». Ο Πενς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ, αφού ανέφερε ότι οι ΗΠΑ σέβονται την απόφαση του Λονδίνου για αποχώρηση από την ΕΕ, συμπλήρωσε ότι αναγνωρίζουν και τις προκλήσεις που δημιουργεί αυτή η απόφαση στα ιρλανδικά σύνορα.

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit θα σέβεται την συμφωνία ειρήνευσης στην Βόρεια Ιρλανδία, την γνωστή και ως Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Η παρέμβαση Πενς

Στις δηλώσεις του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες του Δουβλίνου για ένα σκληρό σύνορο στα σύνορα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με την βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας. Πέταξε, ωστόσο, στις Βρυξέλλες το “μπαλάκι”για το θέμα του backstop (δίχτυ ασφαλείας), την κατάργηση του οποίου επιθυμεί διακαώς ο Τζόνσον.

Η αλήθεια είναι ότι με το “δίχτυ ασφαλείας” αποφεύγεται ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στο  Δουβλίνο και το Μπέλφαστ και σύμφωνα με τους Ιρλανδούς και την ΕΕ διασφαλίζεται η Συμφωνία ειρήνευσης. Παραλλήλως όμως, δημιουργείται ένα αόρατο σύνορο στην ιρλανδική θάλασσα ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα τμήμα της επικράτειάς του, την βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το σημείο αυτό της υφιστάμενης συμφωνίας για το Brexit είναι που έριξε τη Μέι και έφερε στην πρωθυπουργία τον Τζόνσον, για τον οποίο ο Τραμπ εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια. Έτσι, ο αντιπρόεδρος Πενς, αν και κράτησε κάποιες ισορροπίες, καθώς βρισκόταν στην Ιρλανδία, τάχθηκε ουσιαστικά με τον Τζόνσον, όταν σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαπραγματευτεί «με καλή πίστη» μαζί του και μάλιστα για μια λύση που «θα σέβεται την βρετανική κυριαρχία».

Έχασε την πλειοψηφία

Ο Πενς εμφανίστηκε όμως και ως υπέρμαχος της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και εγγυήθηκε την συνέχισή της. Οι Αμερικανοί δεν έχουν άλλωστε κανέναν λόγο για την δημιουργία έντασης στη Βόρεια Ιρλανδία, ειδικά, όταν το Κογκρέσο έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσει καμία εμπορική συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον, αν δεν διασφαλίζεται η συμφωνία ειρήνευσης στο Μπέλφαστ. Και ο Τραμπ, αυτήν την περίοδο, καίγεται για την σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Βαράντκαρ υπεραμύνθηκε, από την πλευρά του την υφιστάμενη συμφωνία για το Brexit, ενώ την ίδια η Κομισιόν σημείωνε ότι, μέχρι στιγμής, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κάνει κάποια «συγκεκριμένη πρόταση» για την διάσωση της συμφωνίας και υπογράμμιζε ότι μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία παραμένει «μια πολύ σαφής πιθανότητα».

Η Κομισιόν πρόσθετε επίσης ότι γίνονται διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο και ότι την Τετάρτη αυτές θα συνεχιστούν με την έλευση στις Βρυξέλλες του ειδικού συμβούλου του Τζόνσον, Ντέιβιντ Φροστ. Το αν θα πάει τελικά και το τι θα πει ο Φροστ στις Βρυξέλλες θα εξαρτηθεί όμως από την σημερινή θυελλώδη συνεδρίαση του Βρετανικού Κοινοβουλίου, στη διάρκεια της οποίας ο Τζόνσον έχασε ήδη την οριακή πλειοψηφία που διέθετε.

Όλα στο τραπέζι

Στην διάρκεια της ομιλίας του Τζόνσον, ο βουλευτής των Συντηρητικών Φίλιπ Λι σηκώθηκε από την θέση του και κάθισε στα έδρανα των Φιλελευθέρων, δηλώνοντας ότι προσχωρεί στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση των Συντηρητικών, ότι επιδιώκει ένα Brexit που «απειλεί με αδικαιολόγητο τρόπο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η κίνηση του Λι δεν αποκλείεται να έχει μιμητές, καθώς ο Τζόνσον και άλλα στελέχη των Τόρις έχουν απειλήσει τους είκοσι “αντάρτες” Συντηρητικούς βουλευτές με διαγραφή από το κόμμα, αν επιχειρήσουν να “δέσουν” τα χέρια του πρωθυπουργού στους χειρισμούς του σχετικά με το Brexit. Οι “αντάρτες” συντηρητικοί υποστηρίζουν μαζί με την αντιπολίτευση ένα σχέδιο νόμου που αναγκάζει τον Τζόνσον να ζητήσει νέα αναβολή της αποχώρησης από την ΕΕ, αν η Βουλή δεν εγκρίνει έως τις 19 Οκτωβρίου μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Κάτι που βεβαίως θεωρητικά είναι αδύνατο.

Ο Τζόνσον, ο οποίος έχει αποκλείσει ήδη το ενδεχόμενο νέας αναβολής και απείλησε τους βουλευτές με πρόωρες εκλογές, επανέλαβε και σήμερα ότι το νομοσχέδιο αυτό υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις και υποστήριξε ότι ο ίδιος έχει δημιουργήσει μια δυναμική για την αλλαγή της συμφωνίας της Μέι. Οι βουλευτές ωστόσο δρομολόγησαν άλλες εξελίξεις και μετά την ήττα του Τζόνσον σήμερα αναμένεται με ταχείς ρυθμούς η έγκριση, και από τα δύο σώματα του Βρετανικού Κοινοβουλίου, του νομοσχεδίου που αποκλείει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx