ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νετανιάχου: “Δεν θέλουμε την Παλαιστινιακή Αρχή στην Γάζα” – Τί ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός

Πεδίο μάχης το κέντρο της Γάζας - Συνεδριάζουν οι αραβικές και ισλαμικές χώρες,

Στην 36η ημέρα μπήκε ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς που πλέον διεξάγεται στο κέντρο της Γάζας, γύρω από τα τέσσερα μεγαλύτερα νοσοκομεία, με την κατάσταση να είναι χαοτική, έτσι όπως μεταφέρεται από τις ανακοινώσεις των δύο πλευρών.

O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας θέλει «κάτι άλλο» και όχι την Παλαιστινιακή Αρχή. «Δεν μπορεί να υπάρξει εκεί μια εξουσία υπό τη διοίκηση κάποιου που, περισσότερες από 30 ημέρες μετά τη σφαγή (σ.σ. της 7ης Οκτωβρίου), δεν την έχει ακόμη καταδικάσει (…) Θα πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο εκεί πέρα. Άλλα σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει ο δικός μας έλεγχος στον τομέα της ασφάλειας», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου του Ισραήλ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

«Μας χρειάζεται πλήρης έλεγχος στον τομέα της ασφάλειας, με τη δυνατότητα να μπαίνουμε όποτε θέλουμε για να διώχνουμε τους τρομοκράτες που μπορεί να επανεμφανιστούν», επέμεινε. «Δεν θα υπάρχει πολιτική εξουσία που θα διδάσκει στα παιδιά της το μίσος για το Ισραήλ, το μίσος για τους Ισραηλινούς», συνέχισε ο Νετανιάχου. «Η Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται ότι στα σχολικά προγράμματά τους διδάσκουν τη βία και το μίσος ή δαιμονοποιούν οι μεν τους δε. Την επόμενη ημέρα η Γάζα θα είναι αποστρατιωτικοποιημένη, δεν θα υπάρχει πλέον απειλή προερχόμενη από τη Γάζα για το Ισραήλ. Η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου απέδειξε οριστικά ότι σε κάθε μέρος η ασφάλεια του οποίου δεν ελέγχεται από το Ισράηλ θα επιστρέψει ο τρόμος. Αυτό επιβεβαιώθηκε στη Δυτική Όχθη», είπε ο Νετανιάχου αναφερόμενος στα κατεχόμενα εδάφη όπου ο ισραηλινός στρατός έχει πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις του τον τελευταίο μήνα, φτάνοντας μέχρι και την καρδιά πόλεων που θεωρητικά ελέγχονται από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Τί ανακοίνωσε ο IDF

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι «περίπου 200.000 άνθρωποι» εγκατέλειψαν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες με τη Χαμάς, και μετακινήθηκαν προς τα νότια τις τρεις τελευταίες ημέρες. Ο εκπρόσωπος του στρατού Χανγκάρι σημείωσε ότι έχουν πλέον τον έλεγχο της περιοχής. Εξάλλου, το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο θα επαναλειτουργήσει αύριο, ώστε να μπορέσουν να φύγουν οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων. Η διάβαση παρέμεινε κλειστή την Παρασκευή, λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στη μετακίνηση τραυματιών από το εσωτερικό της Γάζας προς τη Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε προηγουμένως επίθεση στο νοσοκομείο Αl-Shifa, λέγοντας ότι ήταν το αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης εκτόξευσης πυραύλων από την Χαμάς και κατηγόρησε την οργάνωση ότι βρίσκεται μέσα στο νοσοκομείο. Η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και οι επικοινωνίες έχουν κοπεί, ενώ οι τοπικές υγειονομικές αρχές κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Γύρω από τα νοσοκομεία βρίσκονται πρόχειροι καταυλισμοί εκτοπισμένων. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό περισσότεροι από 11.078 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι το νοσοκομείο Αλ Σίφα βομβαρδίζεται, προσθέτοντας ότι 20 νοσοκομεία στη Γάζα είναι πλέον εντελώς εκτός λειτουργίας. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα 28 τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση στο δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο Al-Quds στη Γάζα. Σύμφωνα με την αναφορά, ορισμένα από τα θύματα είναι εκτοπισμένοι που είχαν βρει καταφύγιο στο νοσοκομειακό συγκρότημα.

Εξαντλήθηκαν τα καύσιμα στο νοσοκομείο, μωρό πέθανε στη θερμοκοιτίδα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε πως οι επιχειρήσεις στο νοσοκομειακό συγκρότημα Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στο θύλακα, διακόπηκαν σήμερα επειδή εξαντλήθηκαν πλήρως τα καύσιμα. «Ως αποτέλεσμα, ένα νεογέννητο μωρό πέθανε μέσα στη θερμοκοιτίδα, όπου βρίσκονται 45 μωρά», δήλωσε στο Reuters ο Ασράφ αλ-Κίντρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, για τις οποίες κάτοικοι είπαν πως όλη τη νύχτα έδιναν μάχες με ενόπλους της Χαμάς μέσα και γύρω από την Πόλη της Γάζας όπου βρίσκεται το νοσοκομείο, δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

«Η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Είμαστε πολιορκημένοι μέσα στο Ιατρικό Συγκρότημα Αλ Σίφα και η κατοχή έχει στοχοθετήσει τα περισσότερα από τα κτίρια μέσα σ’ αυτό», δήλωσε τηλεφωνικά ο Κίντρα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν δηλώσει πως μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι έκαναν τον περασμένο μήνα μια αιματηρή επιδρομή στο νότιο Ισραήλ, έχουν τοποθετήσει κέντρα διοίκησης κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα και άλλα νοσοκομεία στη Γάζα.

Η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε πως τα αυξανόμενα ισραηλινά πλήγματα πάνω σε νοσοκομεία ή κοντά σ’ αυτά θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν βρει καταφύγιο μέσα και γύρω από τα κτίριά τους.

«Οι δυνάμεις κατοχής πυροβολούν τους ανθρώπους που κινούνται μέσα στο συγκρότημα, πράγμα που περιορίζει τη δυνατότητά μας να κινούμαστε από το ένα τμήμα στο άλλο. Μερικοί προσπάθησαν να φύγουν από το νοσοκομείο και τους πυροβόλησαν», δήλωσε ο Κίντρα προσθέτοντας πως δεν υπάρχει ηλεκτρικό ούτε Ίντερνετ.

Τριάντα εννέα μωρά κινδυνεύουν να πεθάνουν στο νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε σήμερα πως 39 μωρά κινδυνεύουν να πεθάνουν στο νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας μετά τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και εν μέσω έλλειψης οξυγόνου και φαρμάκων. Το υπουργείο έστειλε ανακοίνωση όπου διορθώνει δηλώσεις της υπουργού Υγείας Μάι αλ Κάιλα σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και στην οποία είπε πως “39 βρέφη πέθαναν στο παιδιατρικό τμήμα επειδή δεν ήταν δυνατό να τους χορηγηθούν οξυγόνο ή φάρμακα και το ηλεκτρικό κόπηκε”. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο προστίθεται πως ένα μωρό πέθανε.

Υπό τον έλεγχο του Ισραήλ 11 θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα πως έχει πάρει τον έλεγχο 11 στρατιωτικών θέσεων στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της χερσαίας εκστρατείας. Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι χτύπησε και άλλες σήραγγες και ύποπτους τρομοκράτες στο παλαιστινιακό έδαφος στη διάρκεια της νύχτας, ενώ το πολεμικό ναυτικό επιτέθηκε σε αποθήκες όπλων της Χαμάς αργά χθες, Παρασκευή. Τα πυρά ρουκετών από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ συνεχίστηκαν σήμερα με τις σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού να ηχούν σε μια μεθοριακή κοινότητα κοντά στη Γάζα.

Δηλώσεις επί δηλώσεων για παύσεις

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πραγματοποίησε σειρά επιδρομών στις εγκαταστάσεις της Χαμάς που βρίσκονται στην καρδιά μιας περιοχής αμάχων στη Γάζα και σκότωσε δύο διοικητές της Δύναμης Nukhba της Χαμάς που συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ανακοινώθηκε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης από το Ιράν και το Ιράκ εάν συνεχιστούν οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου επανέλαβε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να θέσει τη Γάζα υπό κατοχή, αλλά ο ισραηλινός στρατός θα έχει την ευθύνη της ασφάλειας, μετά την εξόντωση της Χαμάς.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε εκ νέου το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα. Από την πλευρά του Λευκού Οίκου επισημάνθηκε και πάλι ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε 4ωρες καθημερινές παύσεις.

Αραβική και Ισλαμική Σύνοδος στο Ριάντ

Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας διεξάγεται σήμερα η σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, στον οποίο συμμετέχουν 22 αραβικές χώρες. Αύριο η Σαουδική Αραβία φιλοξενεί την σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, στον οποίο συμμετέχουν 57 ισλαμικές χώρες συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε σήμερα το πρωί ότι «ήρθε η ώρα για δράση αναφορικά με τη Γάζα αντί για συζήτηση», λίγο πριν αναχωρήσει για το Ριάντ. «Η Γάζα δεν είναι αρένα για λόγια. Θα πρέπει να είναι για δράση», δήλωσε ο Ραΐσι στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης και πρόσθεσε ότι «σήμερα, η ενότητα των ισλαμικών χωρών είναι πολύ σημαντική».

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται και νέο τηλεοπτικό μήνυμα του αρχηγού της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, που απηχεί τις θέσεις της Τεχεράνης.

Στο Ριάντ και ο Ερντογάν

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέβη σήμερα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας όπου πραγματοποιείται η έκτακτη κοινή σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου.

Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκεται η αντιμετώπιση των ισραηλινών επιθέσεων κατά του παλαιστινιακού λαού στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, ιδίως στη Γάζα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα πρέπει να συγκληθεί διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη προκειμένου να εξευρεθεί μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους.

“Το Ισραήλ παίρνει εκδίκηση… στα μωρά, στα παιδιά και στις γυναίκες της Γάζας”, είπε ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός, “Αυτό που είναι επείγον στη Γάζα δεν είναι παύσεις για λίγες ώρες, μάλλον χρειαζόμαστε μόνιμη κατάπαυση του πυρός”.

Η Τουρκία, που κλιμάκωσε απότομα τις επικρίσεις για το Ισραήλ καθώς η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα εντείνεται, υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών και φιλοξενεί στελέχη της Χαμάς, την οποία δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, αντίθετα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και άλλες χώρες στη Δύση.

“Δεν μπορούμε να βάλουμε τους αντιστεκόμενους της Χαμάς που υπερασπίζονται την πατρίδα τους στην ίδια κατηγορία με εκείνους της κατοχικής δύναμης”, είπε ο Ερντογάν. Μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους εξαρτάται από τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στη βάση των συνόρων του 1967, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

“Πιστεύουμε πως μια διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη θα παράσχει την πιο κατάλληλη βάση για αυτό. Είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε τις απαραίτητες προσπάθειες, περιλαμβανομένων και εκείνων μιας εγγυήτριας δύναμης, προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη που θα εγκαθιδρυθεί σε αυτό το πλαίσιο”, είπε.

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμιχάι Ελιγιάχου για την ιδέα διενέργειας ενός ισραηλινού πυρηνικού πλήγματος στη Γάζα αποκάλυψε ότι το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα, είπε ο Ερντογάν, ζητώντας να διεξαχθεί διεθνής έρευνα. “Αν υπάρχουν πυρηνικές βόμβες που είχαν κρυφτεί από την εξέταση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, θα πρέπει επίσης να αποκαλυφθούν”, είπε ο Ερντογάν.

Το Ισραήλ δεν παραδέχεται δημόσια ότι έχει πυρηνικά όπλα, αν και η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων υπολογίζει πως το Ισραήλ έχει περίπου 90 πυρηνικές κεφαλές. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάσχου απέκλεισε τον Ελιγιάχου από τις κυβερνητικές συνεδριάσεις “μέχρι νεωτέρας” μετά τις δηλώσεις του.

Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύουν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας ο επικεφαλής της διεύθυνσης επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν, ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν και ο διπλωματικός σύμβουλός του Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Ραϊσί: Να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί χαιρέτισε την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς για τον πόλεμό της εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ.

“Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αντίσταση στο Ισραήλ, φιλάμε τα χέρια της Χαμάς για την αντίστασή της εναντίον του Ισραήλ”, είπε ο Ραϊσί απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ο Ιρανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο πετρέλαιο και σε άλλα προϊόντα στο Ισραήλ.

Αλ Θάνι: Ελπίζουμε να επιτευχθεί σύντομα εκεχειρία στη Γάζα

Στη δική του ομιλία ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι δήλωσε πως η χώρα του καταβάλλει προσπάθειες διαμεσολάβησης προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα και πως ελπίζει ότι θα επιτευχθεί σύντομα ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα. “Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να αναλάβει τις νομικές και ηθικές υποχρεώσεις της”, δήλωσε ο σεΐχης Ταμίμ στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ριάντ.”Για πόσο η διεθνής κοινότητα θα συμπεριφέρεται στο Ισραήλ σαν να είναι υπεράνω των διεθνών νόμων” πρόσθεσε.

Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν: Το Ισραήλ φέρει ευθύνη για “εγκλήματα” εναντίον των Παλαιστινίων

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ φέρει ευθύνη για “εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του παλαιστινιακού λαού”, κάνοντας έκκληση για τερματισμό της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας. Μιλώντας κατά την έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ, ο πρίγκιπας διάδοχος έκανε επίσης έκκληση για άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων και απελευθέρωση των ομήρων.

Αμπάς: Το Ισραήλ διεξάγει “γενοκτονικό πόλεμο”

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πως οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν έναν “γενοκτονικό πόλεμο που δεν μπορεί να παραβληθεί με άλλον”, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα.

Μιλώντας κατά την έκτακτη κοινή ισλαμοαραβική σύνοδο κορυφής στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, ο Αμπάς είπε επίσης πως οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται διεθνή προστασία απέναντι στις ισραηλινές επιθέσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι