Πέφτει η αυλαία για τον Ζελένσκι…
21/11/2025
Η πολιτική καριέρα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φαίνεται να οδεύει προς το τέλος της, καθώς η 15μηνη έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας κατά της Διαφθοράς (NABU), που αποκάλυψε το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς, που εμπλέκει μέλη της κυβέρνησης και επιχειρηματίες κοντά στην εξουσία, ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για το μέλλον του, την στιγμή που αντιμετωπίσει ασφυκτικές πιέσεις να δεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ, που περιλαμβάνει επώδυνες υποχωρήσεις από το Κίεβο.
Ο ίδιος δε ο πρόεδρος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, καθώς στενοί του συνεργάτες φέρονται να συμμετείχαν στο σκάνδαλο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο οι υπηρεσίες, όπως το NABU και η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, που στηρίζονται πολιτικά και οικονομικά από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, να στραφούν ανοιχτά εναντίον της κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, η Δύση που εθελοτυφλούσε έως τώρα στα κρούσματα διαφθοράς, που έχουν βγει στο προσκήνιο από την αρχή του πολέμου, δείχνει να χάνει την υπομονή της, με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να δηλώνει ότι το Βερολίνο παρακολουθεί στενά την υπόθεση και δεν αποκλείει να λάβει πολιτικά μέτρα, εάν αποδειχθεί ότι η διαφθορά έχει πλήξει τα ανώτερα κλιμάκια της ουκρανικής ηγεσίας.
Σύμφωνα επίσης με το Bloomberg, το σκάνδαλο διαφθοράς στην Ουκρανία εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της υποστήριξης προς το Κίεβο. «Αυτό είναι, χωρίς αμφιβολία, αδιάψευστη απόδειξη ότι δεν αξίζει να βοηθηθεί η Ουκρανία, καθώς οποιαδήποτε χρήματα δοθούν θα κλαπούν», υπογραμμίζει το δημοσίευμα. Το σκάνδαλο αυτό καθιστά την πολιτική επιβίωση του Ζελένσκι πιο αβέβαιη από ποτέ. Η αβεβαιότητα στο Κίεβο για την επόμενη ημέρα και όχι μόνο του πολέμου με τη Ρωσία, αλλά για την ίδια την ύπαρξη της Ουκρανίας… χτυπά “κόκκινο”.
Αποδεικτικά στοιχεία εναντίον της διεφθαρμένης ομάδας του Ζελένσκι είχαν συλλεχθεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά μόλις τώρα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Ο ίδιος ο Ζελένσκι κρατείται επί του παρόντος εκτός του πεδίου της ποινικής υπόθεσης, αλλά ο κύκλος των υπόπτων είναι τόσο κοντά του, που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό είναι ένα άμεσο μήνυμα προς αυτόν. Η NABU, την οποία ο Ζελένσκι προσπάθησε να αποδυναμώσει πριν από μερικούς μήνες, επικεντρώνει τώρα τις έρευνές της σε ευαίσθητους τομείς (ενέργεια, άμυνα, στρατιωτικές συμβάσεις) και εμπλέκει πρόσωπα κοντά στον ίδιο τον πρόεδρο.
Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν το σκάνδαλο σαν μία επιβεβαίωσή τους. Η εξωτερική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ έτεινε ήδη προς τη μείωση της εμπλοκής στον πόλεμο, με πολλά από τα επιχειρήματα που προέβαλε η κυβέρνησή του να εστιάζονται στις “υπερβολικές δαπάνες για μια διασπασμένη και διεφθαρμένη χώρα”. Η αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς, δεν θα μπορούσε να είχε έρθει σε πιο κατάλληλη στιγμή για την Ουάσινγκτον, που είναι διατεθειμένη να αποσυρθεί από το ουκρανικό ζήτημα, χωρίς να φέρει το στίγμα της ήττας. Η αναγνώριση ότι το ουκρανικό σύστημα είναι πλήρως διεφθαρμένο, δικαιολογεί το επιχείρημα ότι παρά όλη την αμερικανική βοήθεια, η εσωτερική διάβρωση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου. Το μήνυμα είναι απλό: “Έχουμε κάνει το καθήκον μας”.
Γιατί τώρα;
Η Ουκρανία, που κάποτε περιγραφόταν ως “προπύργιο της δημοκρατίας”, τώρα εμφανίζεται ως εστία διαφθοράς. Γιατί η Δύση θέλησε να συνειδητοποιήσει τώρα, αυτό που είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό; Αυτό που ήταν προφανές σε όλους. Το καθεστώς στο Κίεβο είναι διεφθαρμένο μέχρι το κόκκαλο. Αλλά γιατί ξυπνάμε τώρα. Ίσως για έναν συγκεκριμένο πολιτικό λόγο. Ο Ζελένσκι οδήγησε την Ουκρανία στην ολοκληρωτική καταστροφή. Τώρα, οι Ρώσοι, παρά την παροιμιώδη βραδύτητά τους, διεισδύουν στο ουκρανικό έδαφος σαν καυτό μαχαίρι μέσα από βούτυρο. Η Ουκρανία κινδυνεύει να επιστρέψει σε αυτό που υποδηλώνει το όνομά της: μια παραμεθόρια περιοχή μεταξύ μιας νικηφόρας Ρωσίας και της Δύσης. Μια οικτρά ηττημένη χώρα. Έτσι, ο Ζελένσκι, πολύ απλά, δεν είναι πλέον χρήσιμος. Οι προστάτες του, που τον ηρωοποίησαν στο ρόλο του “χρήσιμου ηλίθιου”, τώρα τον θεωρούν βάρος.
Είναι προφανές ότι ο στόχος των τρεχουσών ενεργειών του NABU είναι ο Ζελένσκι, με σκοπό να τον εξαναγκάσει να εγκαταλείψει ουσιαστικά τον έλεγχο του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης ή, σε περίπτωση άρνησης, να αντιμετωπίσει την απομάκρυνση από την εξουσία. Είναι η αρχή του τέλους του καθεστώτος του Κιέβου και του Ουκρανού προέδρου… Αυτό υποστηρίζουν αναλυτές και ειδικοί, αναφερόμενοι στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς, που πλήττει την ουκρανική κυβέρνηση με την υπεξαίρεση στην Energoatom. Καταρχάς, για πολλούς φαίνεται εξαιρετικά αμφίβολο ότι ο στενός συνεργάτης του Ζελένσκι, Τιμόρ Μίντιτς, έδρασε χωρίς την γνώση του προέδρου.
Οι τελευταίες εξελίξεις προκαλούν και την οργή της ουκρανικής αντιπολίτευσης, που λαμβάνει την μορφή πολιτικής θύελλας. Η αντιπολίτευση απαιτεί τώρα τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, χωρίς το κόμμα του Ζελένσκι και την καρατόμηση του Αντρέι Γέρμακ από τη θέση του επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, στον απόηχο του σκανδάλου Μίντιτς, με τον επιχειρηματία και στενό φίλο του Ζελένσκι να περιγράφεται ως το “πορτοφόλι του Ζελένσκι”. Σύμφωνα με την “Ukrainska Pravda”, για τη διαφυγή του είχε “φροντίσει” ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, που θεωρείται κοντά στο γραφείο του Ζελένσκι.
Παράλληλα, κινήσεις προς την κατεύθυνση απομάκρυνσης του Ζελένσκι, φαίνεται να έχουν πραγματοποιήσει παρασκηνιακά τόσο ο γαλλικός, όσο και ο βρετανικός παράγοντας, καθώς η κυβέρνηση Στάρμερ προετοιμάζει τον Βάλερι Ζαλούζνι (Ουκρανό πρέσβη στο Λονδίνο) ως διάδοχη κατάσταση στο καθεστώς Ζελένσκι.
Η επίσκεψη Ζελένσκι
Οι Financial Times, η εφημερίδα που στήριξε περισσότερο από κάθε άλλη τον Ζελένσκι, δημοσίευσε ένα εκτενές και άκρως προσβλητικό αφιέρωμα όμως για τον Ουκρανό πρόεδρο, λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη. «Σακούλες με μετρητά και μια χρυσή τουαλέτα: Η κρίση διαφθοράς που πλήττει την κυβέρνηση Ζελένσκι», γράφει η εφημερίδα! Το δημοσίευμα θα έπρεπε λογικά να έχει προκαλέσει προβληματισμό στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή όμως παραμένει εγκλωβισμένη σε μία αδιέξοδη προσωπική εξωτερική πολιτική, αδιαφορώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα, χωρίς κανένα αντάλλαγμα…
Άραγε τι “χρήσιμο” έχει προσφέρει ο Ζελένσκι στην χώρα μας; Σε ποιο εθνικό θέμα, είτε στο Κυπριακό, είτε στο Αιγαίο, μας έχει υποστηρίξει και εμείς πρωτοστατούμε στην υποστήριξή του, καταστρέφοντας τη σχέση μας με τη Ρωσία, με κίνδυνο να απολεσθεί η διαχρονική στήριξή της στα εθνικά μας θέματα. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι η ελληνική διασπορά στην Ουκρανία δεν αναγνωρίζεται επίσημα, ενώ η ελληνική γλώσσα και η ελληνική εθνική ταυτότητα δεν έχουν καμία θέση στο ουκρανικό κράτος.
Επί πλέον αυτό το “σύμβολο αντίστασης”, που έχει σημαία του το διεθνές δίκαιο, δεν έκανε καμία αναφορά για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, παρ’ ότι προκλήθηκε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, απλά έκανε πως… δεν άκουγε! Παρ’ όλη τη βοήθεια που του προσέφερε η χώρα μας, και παρότι ήρθε στην Αθήνα με αιτήματα, τσιμουδιά… Μας θεωρεί και αυτός, όπως όλοι, δεδομένους. Να μην ξεχνάμε τι είχε συμβεί όταν, τον Απρίλιο του 2022, είχε μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στην κυπριακή Βουλή. Μόλις η πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή, ξαφνικά και εντελώς τυχαία… έπεσε η σύνδεση.
Ο ουκρανικός λαός εναπόθεσε τις ελπίδες του στον Ζελένσκι, που ευαγγελιζόταν την κάθαρση από την διαφθορά, που είχε διαβρώσει το ουκρανικό κράτος, αλλά τελικά αποδείχθηκε “καταστροφέας” της χώρας. Επί των ημερών του όχι μόνο η διαφθορά διογκώθηκε με “αρωγό” τη δυτική βοήθεια, αλλά τίθεται εν αμφιβόλω και η ίδια η ύπαρξη της Ουκρανίας, η οποία στην καλύτερη περίπτωση δεν θα είναι η ίδια εδαφικά και πληθυσμιακά με αυτήν που παρέλαβε.
Όσον αφορά τη χώρα μας, ελλείψει “πολιτικής ηγεσίας”, έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να συνδέσει το ουκρανικό ζήτημα με το κυπριακό και να απαιτήσει τη συνολική διευθέτηση του εθνικού μας ζητήματος, σύμφωνα με όλες τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών. Αυτοί όμως οι διπλωματικοί χειρισμοί απαιτούν ηγέτες, που πέρα από την απαιτούμενη πολιτική επάρκεια, θα πρέπει να θέτουν την προώθηση των εθνικών συμφερόντων, πάνω από προσωπικές επιδιώξεις για ευρωπαϊκά αξιώματα, που εν τέλει το πιθανότερο είναι να μην τους δοθούν …





