Περιβαλλοντική βόμβα τα τεχνητά νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα

Περιβαντολλογική "βόμβα" τα τεχνητά νησιά της Κίνας στην Νότια Σινική Θάλασσα

Όλη η δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ περιστρέφεται στο αν ήταν ρατσιστικός ο χαρακτηρισμός “κινέζικος ιός”, που χρησιμοποίησε τις πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος Τραμπ, αναφερόμενος στον κορονοϊό. Δεν γίνεται όμως η παραμικρή κουβέντα για μία αμφιλεγόμενη πολιτική, που εδώ και χρόνια ακολουθεί το Πεκίνο, προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Από το 2013 η Κίνα κατασκευάζει σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες εκτάσεις, λιμάνια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βάσεις πυραύλων. Ουσιαστικά κατασκευάζει τεχνητά νησιά, σε περιοχές με πλούσιους φυσικούς πόρους, χωρίς την παραμικρή μέριμνα για το περιβάλλον.

Άλλα ασιατικά κράτη, όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες βλέπουν μία προσπάθεια της Κίνας να υφαρπάξει την Νότια Σινική Θάλασσα, μια περιοχή καίριας γεωστρατηγικής σημασίας. Η Κίνα πραγματοποιεί παγίως έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αμφισβητώντας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες των έτερων ασιατικών κρατών. Οι αντιδράσεις τους στις πρακτικές του Πεκίνου δεν ακολουθούν πάντα την διπλωματική οδό.

Το 2014 είχαν σημειωθεί μαζικές διαδηλώσεις στο Βιετνάμ, κατά των εξορύξεων πετρελαίου που πραγματοποιούσε τότε η Κίνα. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκαν πολλές επιχειρήσεις κινεζικών συμφερόντων. Το 2016 το Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης δικαίωσε την μονομερή προσφυγή των Φιλιππίνων για τις διαφορές τους με την Κίνα στην Νότια Σινική Θάλασσα. Η Κίνα απλώς αγνόησε την απόφαση ως «μεροληπτική».

Προβληματική η κατασκευή των νησιών

Οι εντάσεις δεν λείπουν και με το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, σκάφη του οποίου αμφισβητούν την κινεζική κυριαρχία σε περιοχές που η Ουάσιγκτον θεωρεί ως «διεθνή ύδατα». Το Πεκίνο γνωρίζει πως σε περίπτωση πολέμου, τα τεχνητά νησιά που έχει στην Νότια Σινική Θάλασσα, θα θεωρηθούν στρατιωτικός στόχος για τις ΗΠΑ. Είναι ο λόγος που βελτιώνει συνεχώς την άμυνα τους, αναπτύσσοντας συστήματα ραντάρ, φοβούμενο και ασύμμετρες επιθέσεις, όπως επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αλλά όμως ίσως ο κίνδυνος να μην έρχεται από τις ΗΠΑ.

Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η προβληματική κατασκευή αυτών των νησιών. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist το σκυρόδεμα τους είναι υπό κατάρρευση, ενώ είναι απολύτως έκθετα σε μία φυσική καταστροφή, η οποία θα έχει μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όμως η Κίνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει την παραμικρή υποχώρηση σε μία περιοχή που την θεωρεί ως αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής της κυριαρχίας.


Με πληροφορίες από το National Interest

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx