Πετάει στα σύννεφα ο Ζόραν Ζάεφ

Λυγερού Νεφέλη
603
Πετάει στα σύννεφα ο Ζόραν Ζάεφ, Νεφέλη Λυγερού

Ο Νίκολα Γκρουέφσκι στρέφει για μία φορά τις βολές του εναντίον του διάδοχου του στην πρωθυπουργία, κατηγορώντας τον ότι εξαπάτησε τη χώρα του και τους πολίτες με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ο Ζόραν Ζάεφ πετάει στα σύννεφα. Στο Μόναχο όχι μόνο βραβεύτηκε, αλλά και πραγματοποίησε σημαντικές διμερείς επαφές, ενώ εισέπραξε και κάποια αποθεωτικά δημοσιεύματα, όπως αυτό της Frankfurter Allgemeine Zeitung:

«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ οι συμπαθείς νεαροί πολιτικοί αυτής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια: Όχι μόνο διότι η καγκελάριος Μέρκελ εξήρε ως παράδειγμα τους πρωθυπουργούς τη Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. Όχι μόνο διότι οι δύο τους τιμήθηκαν στη βαυαρική πρωτεύουσα με το βραβείο Κλάιστ, που απονέμεται σε πολιτικούς οι οποίοι επιτέλεσαν εξαιρετικό έργο για την εμπέδωση της ειρήνης και την επίλυση διενέξεων….»

Επιστρέφοντας στα Σκόπια, υποδέχτηκε τον Έλληνα υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης Νίκο Παππά. Σκοπός της επίσκεψης είναι να δρομολογήσει δράσεις συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία και με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο υπουργός συμμετέχει στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Δυτικών Βαλκανίων, με θέμα την Ψηφιακή Ατζέντα της Επιτροπής για την περιοχή. Ήδη συζητήθηκαν αρκετές πιθανές συνεργασίες στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου τομέα και της οικονομίας και την παροχή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα προς τη γειτονική χώρα.

Ο Νίκος Παππάς έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας από κοινού με τον ομόλογό του υπουργό για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τη Διοίκηση Ντάμιαν Μαντσέφσκι. Για μία ακόμα φορά ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε εγκωμιαστικά, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και συμμετέχει μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη στήριξη που παρέχεται για την ψηφιοποίηση της Βόρειας Μακεδονίας κι έχοντας αυτό υπόψη, ευχαριστούμε όλους τους πολίτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του νότιου γείτονά μας, την Ελλάδα, που συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα».

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της ΕΕ , Μαρίγια Γκάμπριελ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, καθώς και υπουργοί και στελέχη αντίστοιχων υπουργείων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Σε δήλωσή του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι με την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών δημιουργούνται δυνατότητες εντατικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και επίλυσης προβλημάτων, που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν.

Ας σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες οι αρχές ασφαλείας στα Σκόπια απέτρεψαν τρομοκρατικό χτύπημα που σχεδίαζε το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας.  Αστυνομικοί έκαναν έρευνες σε πολλές τοποθεσίες και κατασχέθηκαν αντικείμενα και μηχανήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικό χτύπημα.

Η κυβέρνηση στα Σκόπια δεν έχει δώσει καμία άλλη διευκρίνιση για την επιχείρηση αυτή, καθώς και για τις προθέσεις των υπόπτων. Μόνο το 2016 οι αρχές των Σκοπίων υπολόγισαν ότι 150 πολίτες της γειτονικής χώρας είχαν ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών για να πολεμήσουν στο Ιράκ και τη Συρία. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχονται από την αλβανική κοινότητα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.