ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πιέσεις στον Σολτς για Leopard στην Ουκρανία – Η αντίδραση της Μόσχας

Πιέσεις στον Σολτς για Leopard στην Ουκρανία – Η αντίδραση της Μόσχας

To Κίεβο κάλεσε εκ νέου σήμερα τις δυτικές χώρες να επισπεύσουν τις αποφάσεις τους για την αποστολή στην Ουκρανία αρμάτων μάχης και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν αύριο οι υπουργοί Άμυνας των δυτικών χωρών στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν της Γερμανίας για τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο. Στο επίκεντρο είναι το ζήτημα της αποστολής αρμάτων Leopard 2, κάτι που η κυβέρνηση Σολτς αντιμετωπίζει με μεγάλες επιφυλάξεις. 

«Δεν έχουμε χρόνο, ο κόσμος μας δεν διαθέτει αυτό το χρόνο», έγραψε στο Telegram ο Άντριι Γερμάκ, επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης. Το βασικότερο αίτημα του Κιέβου είναι να δώσει η Γερμανία άρματα μάχης Leopard 2 και να αποδεσμεύσει τις άλλες συμμαχικές χώρες να διαθέσουν και αυτές στην Ουκρανία τα γερμανικά τανκς, που θεωρούνται ιδανικά για το ουκρανικό πολεμικό πεδίο.

«Το ζήτημα των αρμάτων μάχης για την Ουκρανία πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν. Όπως και το ζήτημα των επιπλέον συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας», πρόσθεσε ο Γερμάκ. Οι δηλώσεις Γερμάκ απηχούν την έκκληση που απηύθυνε χθες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε πως «άρματα μάχης και μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας θα πρέπει να παραδοθούν πριν η Ρωσία πραγματοποιήσει τις επόμενες επιθέσεις της». Όλες οι εκτιμήσεις που δημοσιοποιούνται από το Κίεβο παραπέμπουν σε κλιμάκωση της σύγκρουσης τους πρώτους μήνες της άνοιξης.

Πίεση στο Βερολίνο για Leopard

Αυτή την εβδομάδα, η Βρετανία αύξησε την πίεση προς την Γερμανία, καθώς έγινε η πρώτη δυτική χώρα που έστειλε στην Ουκρανία δυτικά άρματα μάχης Challenger. Γερμανικά άρματα μάχης Leopard διαθέτουν πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά η αποστολή τους στην Ουκρανία απαιτεί την έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης η οποία διατηρεί τους ενδοιασμούς που είχε εξ αρχής και σύμφωνα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς περιμένει τις ΗΠΑ να στείλουν αυτές πρώτα αμερικανικά άρματα.

Έντονες είναι οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση Σολτς από την αντιπολίτευση στη Γερμανία. Οι Χριστιανοδημοκράτες προκάλεσαν σήμερα συζήτηση στην ομοσπονδιακή Βουλή με αίτημα να συμφωνήσει η Γερμανία στην αποστολή 200 αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία, από το δικό της οπλοστάσιο και τις συμμαχικές χώρες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προαναγγείλει ότι θα εγκρίνει τη μεταφορά τεθωρακισμένων Bradley, αλλά όχι αρμάτων Abrams που είναι αντίστοιχης κατηγορίας με τα Γερμανικά Leopard 2. Έτσι για την ώρα η Γερμανία σχεδιάζει να στείλει τεθωρακισμένα οχήματα Marder, περίπου 40 τον αριθμό, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Δεν συζητεί όμως για Leopard και φρενάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες της Πολωνίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να στείλουν Leopard από το δικό τους οπλοστάσιο στην Ουκρανία. Η Πολωνία πάντως θα επαναφέρει το θέμα στη συνάντηση του Ράμσταϊν και το ερώτημα είναι πόσες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα υποστηρίξουν τις πολωνικές θέσεις, κόντρα στη Γερμανία.

Σύμφωνα με σημερινή αναφορά του CNN η Ουάσιγκτον συζητάει για αποστολή αρμάτων Stryker μαζί με τα Bradley, ώστε να κάμψει τις επιφυλάξεις της Γερμανίας. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο η αποστολή βαρέων αρμάτων Abrams απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο εκπαίδευσης και πολύ υψηλή τεχνική υποστήριξη, κάτι που είναι δύσκολο να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ επανέλαβε ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε «συνεχή επικοινωνία» με την Ουκρανία και θα συνεχίσει να παρέχει στη χώρα ό,τι χρειάζεται. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει «νέες ανακοινώσεις»

Και ως προς τα αντιαεροπορικά συστήματα, φαίνεται πως ακόμα υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες αναφορικά με την αποστολή Patriot και πόσων συστοιχιών από κάθε χώρα. Η Γερμανία κάνει λόγο για αποστολή μίας συστοιχίας, ωστόσο το Κίεβο ζητάει περισσότερες συστοιχίες και οι Αμερικανοί βρίσκονται σε συζητήσεις με τις δυτικές χώρες που διαθέτουν το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα. Η βαθύτερη ανησυχία των δυτικών χωρών είναι μήπως οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιήσουν τα σύγχρονα όπλα για επιθέσεις στη ρωσική επικράτεια ή προχωρήσουν σε αντεπίθεση και στην Κριμαία προκαλώντας ανάλογη κλιμάκωση από την πλευρά της Μόσχας

Τα μηνύματα της Μόσχας

Η Μόσχα επέκρινε τις συζητήσεις για την προμήθεια βαρέων όπλων στην Ουκρανία ως πολύ επικίνδυνες. «Αυτό οδηγεί τη σύγκρουση σε ένα ποιοτικά νέο επίπεδο, το οποίο δεν αποτελεί καλό οιωνό από την άποψη της παγκόσμιας και πανευρωπαϊκής ασφάλειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η Ουκρανία διαθέτει ήδη οπλικά συστήματα με τα οποία επιτίθεται στο ρωσικό έδαφος, συνέχισε ο Πεσκόφ – αναφέροντας τις περιοχές της Χερσώνας, του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Ζαπορίζια που έχουν προσαρτηθεί από τη Ρωσία. Ο Πεσκόφ προσπάθησε να χαμηλώσει τις δηλώσεις του πρώην προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ περί πυρηνικού πολέμου, λέγοντας ότι «το ρωσικό πυρηνικό δόγμα είναι γνωστό σε όλους και όλα τα άλλα είναι εικασίες».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε από το Μινκ της Λευκορωσίας όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι «η Ρωσία με τη Λευκορωσία είναι έτοιμες για κάθε πιθανό ενδεχόμενο (στην αντιπαράθεση με τη Δύση) και οι διμερείς συμφωνίες διασφαλίζουν την αμυντική ικανότητα έναντι κάθε απειλής».

«Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι, αλλά η θωράκισή μας πρέπει να είναι αυτή που πρέπει», πρόσθεσε ο Λαβρόφ και επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι με την Σουηδία και την Φινλανδία στο ΝΑΤΟ η Ρωσία οφείλει να πάρει επιπλέον μέτρα στα σύνορα με τις σκανδιναβικές χώρες.

Στο Κίεβο ο Σαρλ Μισέλ

Στο Κίεβο μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενόψει του επόμενου Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ τον Φεβρουάριο, όπου θα συζητηθεί εκ νέου το Ουκρανικό και το επόμενο ευρωπαϊκό πακέτο υποστήριξης, οικονομικής και πολιτικής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι