Πιέζει τον Ζάεφ για εκλογές το VMRO

Πιέζει τον Ζάεφ για εκλογές το VMRO

Στο ελάχιστο δεν μετακινήθηκε από τις θέσεις της η αντιπολίτευση στα Σκόπια, εντείνοντας τις πιέσεις στον Ζάεφ κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή για την συνταγματική αναθεώρηση. Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα συνεχιστούν την Παρασκευή, η οποία αναμένεται κρίσιμη για τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ το VMRO ζήτησε ήδη από σήμερα το κλείσιμό τους.

Όπως και τις προηγούμενες δύο ημέρες, έτσι και σήμερα, κανένας βουλευτής δεν μετατοπίστηκε από τις κομματικές γραμμές, γεγονός που φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Ζάεφ. Το ρήγμα που ανέμενε στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης δεν έχει επιτευχθεί παρότι συνεχίζονται οι διεθνείς πιέσεις.

Αντιθέτως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει αρραγές, ζήτησε να ολοκληρωθεί άμεσα η συζήτηση που άρχισε την Δευτέρα στην Ολομέλεια και να ακολουθήσει η ψηφοφορία. Προκειμένου να πιέσει μάλιστα τις εξελίξεις εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εκτιμά, πως ό,τι ήταν να ειπωθεί ειπώθηκε.

Στηρίζοντας την θέση ότι δεν χρειάζεται άλλη συζήτηση επί τοης πρότασης αναθεώρησης του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση Ζάεφ, το VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές του, που είχαν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών, αποσύρονται και δεν θα ασκήσουν το δικαίωμα τους να μιλήσουν στην Ολομέλεια. Ακολουθώντας τους βουλευτές του VMRO αποχώρησαν από την συζήτηση και οι εκπρόσωποι του «Συνασπισμού για μια καλύτερη Μακεδονία», χαρακτηρίζοντας την συζήτηση στην Βουλή «πανηγύρι».

Βλέπουν κάλπες τον Δεκέμβριο

Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση της συζήτησης θα ακολουθήσει ψηφοφορία και για να εγκριθεί η πρόταση απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 80 από τους 120 βουλευτές, προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα στάδια η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. Αν η κυβερνητική πρόταση δεν συγκεντρώσει αυτήν την πλειοψηφία, η διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο Ζάεφ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, με χρονικό ορίζοντα τις 9 Δεκεμβρίου.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει αυτήν την πλειοψηφία. Μέχρι στιγμής διατεθειμένοι να ψηφίσουν την πρόταση Ζάεφ είναι 72 βουλευτές του συνασπισμού που ηγείται το κόμμα του Ζάεφ και βουλευτές αλβανικών κομμάτων. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση πιέζει να γίνει το γρηγορότερο δυνατόν η ψηφοφορία, προκειμένου να αποφύγει υπόγειες διεργασίας, αλλά και για να επισπεύσει τον χρόνο των εκλογών. Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι η αποτυχία του δημοψηφίσματος που διοργάνωσε ο Ζάεφ της δίνει πρόσθετη δυναμική, την οποία θέλει να αξιοποιήσει.

Για τον λόγο αυτό διαμηνύει καθημερινά την πάγια θέση της, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ και ότι κανένας βουλευτής της δεν πρόκειται να ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για τροποποίηση του συντάγματος. Μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν γίνει γνωστή η παραίτηση  Κοτζιά, το VMRO χαρακτήρισε «πολιτικά νεκρή» την Συμφωνία των Πρεσπών και κάλεσε τον Ζάεφ να αποδεχτεί την ήττα του, βάζοντας τέλος στην συμφωνία. Την ίδια ώρα οι βουλευτές του VMRO κάλεσαν τους συναδέλφους τους στην κυβερνητική πλειοψηφία να κάνουν το ίδιο, προκειμένου να προκηρυχθούν εκλογές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, και πριν ακόμη φτάσουν στα Σκόπια οι κραδασμοί από την παραίτηση Κοτζιά, ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι ανακοίνωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την Παρασκευή, παρεμβάλοντας για την Πέμτη την συζήτηση εργασιακών θεμάτων.

“Γλύκες” από τον Ζάεφ, πιέσεις από την Δύση  

Στο κενό φαίνεται ότι έχει πέσει και η απόπειρα του πρωθυπουργού Ζάεφ να «γλυκάνει» τους οπαδούς της αντιπολίτευσης, απευθύνοντας   μήνυμα «εθνικής συμφιλίωσης». Το μήνυμα αφορούσε τα βίαια γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017. Ήταν τότε που εκατοντάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και ξυλοκόπησαν άγρια τον ίδιο, βουλευτές του κόμματός του και βουλευτές αλβανικών κομμάτων.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφιλίωσης το Εφετείο των Σκοπίων ήρε την Τρίτη και το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού που είχε επιβληθεί σε δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE, με αφορμή τα αιματηρά επεισόδια του 2017 στην Βουλή των Σκοπίων.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, με επιστολή του προς τον αρχηγό του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ για την αρνητική στάση του κόμματος στο δημοψήφισμα, αλλά και για την στάση του κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή.

Ο Αμερικανός υφυπουργός κάλεσε μάλιστα το Μίτσκοσκι να συμβάλει, δημόσια και ιδιωτικά, στην δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν στους βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν ελεύθερα και χωρίς κομματική πειθαρχία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι